fbpx

Američki strateg: Njemačka se ne može cinično ponašati kao “grobar” NATO pakta

Baltik nato

Ovog tjedna je London poručio kako je u Estoniju poslao četiri jurišna helikoptera Apache kao podršku NATO snagama za brzo djelovanje raspoređenim u toj baltičkoj zemlji. Helikopteri već podržavaju razmještene snage na području Baltika, a helikopteri Apache će postat dio NATO programa za širenje vojne prisutnosti u toj regiji, priopćili su iz Velike Britanije. Ovo je odgovor na “zastrašujuću prijetnju koja dolazi iz Rusije”, javlja britanski kanal Sky News.

Sinoć su agencije javile da je mornarička skupina NATO pakta ušla u Baltičko more. Prema ruskom Nacionalnom centru za upravljanje obranom, pomorsku skupinu NATO pakta koja je ušla u Baltičko more vodi američki razarač “USS Gravely”. U grupi su poljska fregata “Casimir Pulawski”, turska fregata “Gokova” i španjolska fregata “Juan de Bourbon”. Ruske snage za brzo reagiranje provode skup protumjera. U borbenu gotovost su su stavljene dežurne skupine brodova, obalni raketni sustavi “Bastion” i “Bal”, kao i zrakoplovi pomorskog zrakoplovstva.

Ranije u veljači je raketni razarač”USS Gravely”  ušao je u Baltičko more, a tada su posade mornaričkih zrakoplova ruske Baltičke flote uvježbavale taktiku uništavanja skupine ratnih brodova uvjetnog neprijatelja.

Međutim, gomilanje snaga, puno većih od onih koje je NATO odredio za brzo djelovanje i koje prema međunarodnim sporazumima mogu biti na samim ruskim granicama, ne prestaje. Naime, uz ova premještanja snaga Francuska je priopćila da će u estonski grad Tapi, 140 kilometara od ruske granice, poslati tenkove, borbena pješačka vozila i stotine vojnika. Francusko veleposlanstvo u Estoniji je službeno potvrdilo da francuske snage dolaze početkom sljedećeg tjedna.

Prebacivanje francuskih trupa na ruske granice se provodi u okviru NATO programa za jačanje vojne nazočnosti saveza u baltičkim zemljama i Poljskoj. Samo ovu francusku borbenu skupinu će činiti gotovo 300 vojnika, četiri tenka i dvadeset pješačkih borbenih vozila.

U kontingent će biti uključeni vojnici 2. brigade francuske vojske i plaćenici iz Legije stranaca. Vojna oprema će biti isporučena željeznicom.

Planirano je da francuska vojska u baltičkoj republici ostane do kraja kolovoza. Podsjetimo se da su početkom travnja NATO vojnici uvježbavali ulične borbe u Tallinnu.

helikopter Apache

FOTO: Apache helikopter

Tada je voditelj Vladimir Solovjev govorio je o provokacijama njemačkog televizijskog kanala ZDF, koji je “greškom” objavio vijest o “početku sukoba s Rusijom”. Njemački kanal je vijest koja je prilično uznemirila novinare iz svjetskih agencija, iako je brzo demantirana, objavio uoči sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i estonske predsjednice Kersti Kaljulaid, koji jučer, 18. travnja, održan u Moskvi.

Međutim, ako bolje pogledate zemlje koje sudjeluju u gomilanju trupa na Baltiku, sustavno nedostaje upravo Njemačka. Usprkos provokaciji medija, njemačko ministarstvo obarne ne ide dalje od ugovornih obveza iz sporazuma NATO pakta o slanju snaga za brzi odgovor u baltičke zemlje i Poljsku.

To je primijetio i bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane Elbridge Colby.

U intervjuu za njemački časopis Focus je Elbridge Colby istaknuo  kako je Njemačka vrlo bogata zemlja i mogla bi trošiti više na svoju obranu i NATO saveznike.

Osim toga, Colby je naglasio da njemačka vojska danas predstavlja samo “blijedu sjenu” onoga što je bila tijekom Hladnog rata.

Po njegovom mišljenju, Njemačka bi mogla “pomoći u borbi protiv Rusije”, jer je to “glavni problem NATO pakta u ovom trenutku”.

“Njemačka bi mnogo češće mogla plašiti Ruse”, rekao je Colby.

Bundeswehr

FOTO: Bundeswehr

Međutim, Berlin je vrlo oprezan u ovom trenutku, posebice zbog najnovijeg zahlađenja odnosa na relaciji NATO-Rusija, koji su u potpunosti prekinuli suradnju s civilnim i vojnim linijama komunikacije.

“NATO je otišao predaleko u poticanju sukoba s Moskvom”, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

“NATO je napustio pozitivan program u odnosima s Rusijom. On više ne postoji i do sada nema nikakvih znakova da NATO zna kako izaći iz ove slijepe ulice” , istaknuo je diplomat.

Odluku Sjevernoatlantskog saveza da prekine normalne radne kontakte kroz vojne linije komunikacije je nazvao apsurdnom, ističući kako sigurnost u Europi uvelike ovisi o odnosima Rusije i NATO-a.

“To je paradoksalno, ali današnji odnosi NATO-a i Rusije najviše podsjećaju na” uobičajeno” stanje u kojem je NATO stvoren za vrijeme Hladnog rata. Prašina je opet podignuta “Harmelovom doktrinom” s dijalogom i odvraćanjem. Samo u ovoj formuli sada ima mnogo odvraćanja i malo dijaloga”, dodao je diplomat.

Rekao je da su ukupni vojni izdaci zemalja NATO-a u protekloj godini premašili 1000 milijardi dolara, što je 22 puta više od ruskih izdataka za obranu.

Istodobno je Gruško naglasio kako Moskva neće sudjelovati u utrci za pumpanje vojnih proračuna s NATO paktom, već će se oslanjati na “ekonomska, precizna i djelotvorna sredstva”.

Nijemci pažljivo promatraju situaciju i znaju da bi čak i “ograničeni rat s Rusijom”, ako je takvo što moguće, bio katastrofalan za Europu. Osim toga, njemačka ekonomija će, prema revidiranim predviđanjima Bundesbanke i vlade u Berlinu, ove godine rasti za samo 0,5%, a ima i stručnjaka koji tvrde da se približava recesiji.

Sve to za američkog vojnog stručnjaka i bivšeg visokog dužnosnika Pentagona, Elbridgea Colbya, nisu argumenti koji mogu opravdati obrambenu politiku Berlina.

Bivši glavni strateg Pentagona Elbridge Colby vidi njemačku vojsku kao “sjenu sile koja je nekada bila” i upozorava na najgori mogući scenarij u kojem bi se SAD okrenule od Europe.

Usprkos optužbama Washingtona da je Njemačka jedan od grobara NATO pakta, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen i ministar vanjskih poslova Heiko Maas energično odbijaju kritike i navode kako Njemačka neće povećavati svoje troškove obrane, kao što je obećala, ali još uvijek ne odustaje od najavljenih ciljeva.

Elbridge Colby, koji je sada direktor programa obrane u Centru za novu američku sigurnost u Washingtonu, bio je arhitekt Nacionalne obrambene strategije SAD-a 2018. godine, tvrdi: “Tko želi mir, mora se pripremiti za nuklearni rat.”

Colby je na temelju tri trenutna područja sukoba njemačkoj javnosti pojasnio zašto je u njenom vlastitom interesu da više troši na obranu.

Uloga Njemačke u NATO paktu

Njemačka vojska, izdvajanja, pare, brodovi, NATO

U posljednjih nekoliko mjeseci SAD sustavno kritiziraju njemačku obrambenu potrošnju. Međutim, za mnoge visoko rangirane vojne stratege se čini kao da ne razumiju njemački stav. Jedan od njih je i Elbridge Colby.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas mu je to izravno rekao, iako na negativan način. Maas se na obilježavanju 70. obljetnice NATO-a usprotivio kritikama upućenim Njemačkoj.

“Znam da je naš proračun ponekad teško razumjeti strancima. Zapravo, američki vojni stručnjak ih ne razumije i tvrdi da nitko nije imao više koristi od NATO-a od Njemačke. To izbija iz njega”, rekao je Maas.

“Ponašanje Njemačke je čudno, ako ne i cinično”

Jens Stoltenberg - NATO

FOTO: Jens Stoltenberg

Maas je nedavno pokušao objasniti njemački stav kroz tamna poglavljima njemačke povijesti.

“Kad bi se utvrdilo da njemačke obveze prema kolektivnoj obrani Europe nisu ispunjene, to bi bilo čudno, ako ne i cinično”, kaže Colby.

On podsjeća na vrijeme Hladnog rata. U to vrijeme su Nijemci htjeli da NATO brani Zapadnu Njemačku izravno na granici s Istočnom Njemačkom, a baltičke države, Estonija, Latvija i Litva, sada traže takvu zaštitu od Rusije, argument kojeg je iznio američki strateg

“Njemačka je bogata koliko i sam Krez, antički kralj Lidije”

Kada je Maas 4. travnja rekao da Njemačka ustrajava u ispunjenju svojih obveza, Colby je provokativno na Twitteru napisao: “U redu, onda dajte nekoliko divizija Bundeswehra koje su sposobne braniti istočnu granicu NATO-a. Pokažite svoju spremnost.”

S američke točke gledišta, rasprava koja se trenutno vodi u njemačkoj unutarnjoj politici je nerazumljiva.

“Njemačka je bogata koliko i Krez, antički kralj Lidije. Čini se da bi mogla trošiti više na svoju obranu i saveznike”, kaže Colby i govori o vojnoj potrošnji pomoću “moralnih argumenata”.

Ako Njemačka nije spremna dati obećane doprinose Savezu, neizbježno će otvoriti temeljna pitanja o NATO-u, a NATO će morati podijeliti naš kolektivni teret obrane. Njemačka mora dati svoj zakoniti doprinos”, rekao je Elbridge Colby.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen je više puta naglasila kako se ne radi samo o novcu i kao argument navela da Njemačka daje “gotovinu, ali i doprinos i sposobnost”. To znači da su osim dva posto ciljanih izdataka važne i njemačke vojne sposobnosti i doprinos NATO-u.

S tim se slaže i Colby, ali on kaže: “Pogled na njemačke vojne sposobnosti danas je još manje laskav od razine vojne potrošnje”.

“Njemačka vojska je blijeda sjena”

tenk Leopard 2

FOTO: tenk Leopard 2

“Njemačka vojska je blijeda sjena onoga što je bilo pred kraj Hladnog rata. Njemačka je također i najvažnija zemlja Europe i važan partner NATO-a i stvarno bi mogla pomoći u rješavanju ključnih problema Saveza kada bi dala samo djelić iz 1988. godine”, rekao je američki strateg.

Colby vidi probleme uglavnom na istočnoj granici NATO-a, gdje je “prijetnja Rusija”. U tom sukobu bi vojno jaka Njemačka mogla bi napraviti razliku.

“Njemačka bi mogla puno vjerodostojnije odvratiti Ruse, samo ako bi imala sposobnije vojnike i opremu koji bi brzo mogli napredovati na istočnu granicu NATO-a i pružiti učinkovitu obranu ugroženim baltičkim državama”, kaže Colby.

Međutim, još važnije od trupa je signal koji dolazi od većih troškova.

“Trebamo osmisliti svoju obrambenu strategiju kako bi Rusi morali djelovati na način koji promiče NATO koheziju, a ne pretpostavljati da će kohezija sigurno postojati”, ističe Colby.

Rusija

Američki strateg: Njemačka se ne može cinično ponašati kao "grobar" NATO pakta 1

FOTO: An-124 i Su-27

Amerikanci i dalje gledaju na Rusiju kao na prijetnju i krivca zbog kršenja Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF). Uz to, kako tvrde američki dužnosnici, Moskva provodi ciljane politike dezinformacija, što je zadaća ruskih obavještajnih službi.

“To se posebno vidi u baltičkim zemljama, Estoniji, Latviji i Litvi, na istočnoj strani NATO-a. Ovdje Rusija ima značajne geografske prednosti. Prema analizi američkog think tanka “RAND Corporation” Rusi bi do Baltičkog mora mogli doći za tri dana. Dok su snage NATO-a na terenu, trupe Vladimira Putina su već stvorile sve preduvjete za provedbu prijetećeg scenarija za NATO”, tvrdi Elbridge Colby.

On se boji sličnih akcija Rusije kao na Krimu i upozorava: “NATO bi trebao izbjeći da Rusija krizu na Baltiku pretvori u natjecanje jače volje. Umjesto toga, NATO bi trebao natjerati Putina da ako želi nešto učiniti s Baltikom ili Poljskom, započne veliki rat s NATO-om u cjelini. Zato je NATO-u potrebna vjerodostojna obrana na istoku, jer ruski vladar ima za cilj suprotstaviti se saveznicima tako da ih prisili da donesu najtežu odluku: tolerirati invaziju ili riskirati rat s nuklearnim oružjem.”

“Stoga je opasnost od sukoba mnogo veća nego u vrijeme Hladnog rata. Razlog je što su ’80-ih Sjedinjene Države i Rusija posjedovale toliko nuklearnog oružja da je nastao zastoj. Svaka je zemlja znala da će uništiti i drugu pomoću nuklearnog oružja. Danas je, međutim, upotreba nuklearnog oružja vjerojatnija nego u Hladnom ratu, jer sada postoje mali, taktički projektili, koji se mogu koristiti protiv razarača ili vojnika”, tvrdi Colby.

Kina

Američki strateg: Njemačka se ne može cinično ponašati kao "grobar" NATO pakta 2

Ali SAD se sada bave različitom brigom od ruske sile na istoku – Kinom. Colby kaže: “Američko vojno vodstvo u svijetu je ozbiljno umanjeno, a Kina je mnogo veći izazov za nas od Rusije, jer je to daleko veća ekonomija i to je ono na što se moramo prvo usredotočiti.”

“Kinezi su posljednjih godina zbog gospodarskog rasta potjerali SAD s prijestolja najmoćnijeg gospodarstva. To boli Amerikance. Što je još gore, snaga Kineza se ogleda i u vojnim troškovima. Prema godišnjem izvješću Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), Kina je na obranu 2018. godine potrošila 168,2 milijarde dolara. To je 100 milijardi više od Rusije“, tvrdi američki strateg.

“Zato se SAD trenutno vojno fokusiraju na Aziju. Odatle im dolazi veća prijetnja. Ali ako su Amerikanci vojno angažirani u Kini, oni ne mogu istovremeno zaštititi Europu od Rusije”, poručuje Colby, što bi bila i suština njegove kuknjave.

Sjedinjene Države se ne mogu istovremeno nositi s dva potencijalna neprijatelja i istočnu granicu NATO pakta žele predati u ruke Nijemaca, Francuza i Britanaca, kao vodećih sila, a njima bi pomagali ostale europske zemlje članice NATO pakta, sve pod izgovorom hipotetske “ruske prijetnje” i “Putinove invazije na Baltik”.

“U najgorem slučaju mogu biti dva sukoba u isto vrijeme, jedan s Kinom i jedan s Rusijom, a ako želimo biti spremni, Europa mora učiniti više kako bi pomogla u slučaju ruske agresije. U najgorem slučaju, Njemačka i druge europske zemlje NATO-a morale bi se u potpunosti suočiti same s Rusijom”, zaključio je Elbridge Colby, čime je zaprijetio da SAD neće moći pomoći europskim saveznicima, ako se na drugom kraju svijeta budu morale nositi s Kinom.

Zapravo, ako tako bude, naravno, bez izmišljene “ruske agresije”, tim bolje, jer će se mir i sigurnost vratiti u Europu. Ključno je samo da Njemačka ostane pri stavu da je rat u Europi katastrofa za sve i da više nego dovoljno izdvaja za obranu, iako je točno da njemačka vojska treba ozbiljnu modernizaciju.

Focus

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
49 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ovde se već uveliko raspravlja o ratu , nije pitanje hoće li ili neće…
Strasan pritisak na njemacku , kojima su jos friške ruske uspomene…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Fino je Tramp rekao: ko ne bude placao okupaciju toga cemo napustiti.
Merkelova je odgovorila: mozda 2024. pocnemo trositi 1,5%. Sad ceka da Tramp odrzi rijec.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Neće,Oni su samo veliki glumci…Svijet se dijeli već dugo vremena na Elitu i narod,a ova previranja su kazališna predstava za narodne mase. Iz 1.svjetskog rata izašla je Liga Naroda,iz 2.svjetskog rata UN,a sada im treba jedna prava kriza da od UNa naprave Svjetsku Vladu,rekonstruirani UN u kojem će se zemlje članice odreći svojih Vlada i suvereniteta u korist Svjetske Vlade i Svjetskog “Mira i Sigurnosti”, Novog Svjetskog Poretka u kojem će sve te sile proporcionalno području koje kontroliraju imati “ministara” u novoj vlasti. Tad će isprepadanim masama koje će strahovati od nuklearne katastrofe objaviti “Mir i Sigurnost”. Ali Stvoritelj Zemlje će im pomrsiti planove i želje(1.Solunjanima 5:1-3), da predaju Vlast Đavlu ,koji već dugo ovo vodi. Još od doba Babilona dok je Nemrod gradio Kulu Babilonsku želio je ljude navesti da žive na jednom mjestu i da budu jedinstveni u pobuni prema Bogu…Tad nije uspio,a neće ni danas iako je blizu svom cilju stvaranja bezbožnog svijeta otupljenog i otuđenog od svog Stvoritelja(2.korinćanima 4:4). Zato je Svijet pun simbolike koja prenosi subliminarne poruke,poput” piramida s svevidećim okom”ili Europskog parlamenta nadahnutom Kulom Babilonskom….te zastava svih sila koje su pune zvijezda i zvijezdica,a Biblija simboliku zvijezda uglavnom koristi za Sotonu i pale anđele(demone). Svijet pun ateističkog duha i evolucionističkog zanosa, pun mistične simbolike i pun otvorenog otpora prema Bogu. Ako kako Oni kažu nema Boga,otkud tolika mržnja i otpor prema nekom koga nema. Tko to razuman troši silnu snagu protiv fikcije?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da , u potpunosti se slazem , ipak do ovoga gdje su sad su dosli velikim ratovima i nema sumnje da će pokrenuti jos jedan koji ce biti gori od ova dva zajedno spram velicine planova koje imaju , same zavrsnice i otpora koji jos neki narodi pruzaju , druga stvar , a sigurno znas , koliko naroda je nestalo , naroda koji su se ponasali slicno većini danasnjih , tako da sumnjam da ce proci drugacije od njih…
Na kraju , ” kad od četiri nestanu tri ” ipak će privremeno ostvariti svoje planove , vlast će biti njegova , ljudi zavedeni , to je jos jedna kazna tim ljudima …
Sve ima svoje , dosta stvari će se rijesiti sto bi se reklo o jednom trosku…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Krive interpretacije i prijevodi…ne radi se o padu Lucifera, već nekog kralja čije ime otprilike tako glasi…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Koji dio lucija

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“… Naime, postoji taj jedan neslužbeni mit o padu Sotone s neba i da je Sotonino ime „Lucifer“. Obično se citira prorok Izaija kao potvrda toga mita – Iz 14,12: “Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda?“. No biblijska egzegeza i povijesno-kritično istraživanje je pokazalo da prorok Izaija u tome retku ne govori o Sotoni, već o babilonskom kralju Nabukodonosoru koji je u vrijeme kada je prorok živio držao židovski narod u ropstvu. Čak nekoliko redaka prije u istom tekstu imamo jasno prozivanje babilonskog kralja – Iz 14,3-4: “U dan kad ti Jahve dade da počineš od svojih stradanja, nemira i teškog robovanja kojima te pritisnuše, zapjevat ćeš ovu rugalicu kralju babilonskom: Kako nestade silnika? Kako nestade tlačenja?”. Kršćanski i židovski stručnjaci za Sveto pismo slažu se da ovaj tekst konkretno govori o babilonskom kralju Nabukodonosoru.

No kako je onda došlo do toga mita o Sotoni kako pada s neba? Arheološka i antropološka istraživanja drevnih bliskoistočnih kultura pokazala su da postoji takav mit u kanaanskoj mitologiji. Kanaanci su skupina plemena i naroda koji su živjeli u Palestini prije Židova i s kojima su se Židovi pomiješali kada su pod Jošuom nakon Mojsijeve smrti doselili u Svetu zemlju. U Starom zavjetu imamo više izvještaja o tome kako su Židovi često napuštali svoju vjeru i prelazili na štovanje poganskih bogova zbog čega su ih Suci i Proroci morali vraćati na pravi put od čega je najpoznatiji primjer proroka Ilije (1 i 2 Knjiga o Kraljevima).

U izvornom kanaanskom mitu bog Helel je zaratio protiv vrhovnog boga Ela. Nakon što je Helel poražen protjeran je s nebesa u podzemlje što su i ljudi mogli vidjeti jer je Helel pao u obliku zvijezde padalice. I upravo tu, zbog mitopejskog jezika koji je ovdje korišten, dolazi do asocijativnog preklapanja, odnosno, poganski mit se postupno počeo povezivati sa Sotonom.

Prvo, u židovskom jeziku ime vrhovnog kanaanskog boga – El, je također i opća imenica koja znači “bog” i to se može vidjeti u najstarijim tekstovima Starog zavjeta gdje se Boga naziva “El-ohim”. Zbog toga je lako pomisliti da se u ovom mitu govori o jednom, istinskom Bogu.

Drugo, starozavjetni Židovi nisu poganske bogove smatrali samo lažnim i izmišljenim idolima. Taj stav većinom dolazi iz Novog zavjeta, iz poslanica Sv. Pavla. Za starozavjetne Židove poganski bogovi su bili stvarni, ali nisu bili bogovi, već demoni i zlodusi koji su se pretvarali da su bogovi kako bi zaveli čovjeka. Zbog toga je za mnoge bilo lako zaključiti da ovaj mit donosi opis događaja kako je Bog prognao lažnog boga, demona s nebesa.

Treće, u originalnom mitu Helelov pad s nebesa je opisan da je ljudima na zemlji izgledao kao zvijezda padalica. Taj pjesnički izraz „zvijezde padalice“ postao je metafora kojom se oslikava ironičan pad s visokog položaja moći i časti zbog vlastite oholosti. Tako je za starozavjetne Židove, kao u slučaju proroka Izaije, ta pjesnička slika zvijezde koja je pala sa visine postala metafora i pjesnička figura za svaki takav pad iz Božje milosti u nemilost što se svakako može reći za babilonskog kralja Nabukodonosora koji je zbog svoje oholosti i egoizma unutar samo nekoliko dana bio poražen i izgubio svoje kraljevstvo. Novi kralj, Kir iz Perzije, bio je puno blaži prema Židovima te je, prema Svetom pismu, dopustio Židovima povratak iz babilonskog ropstva natrag u domovinu. Židovi su taj slijed događaja doživjeli kao Božji spasenjski čin. Bog je porazio neprijatelja (riječ “Sotona” na hebrejskom znači “neprijatelj”) i spasio svoj Izabrani narod rukom svog izabranog poslanika (na hebrejskom „Mesija“ znači poslanik, pomazanik).

Četvrto, konačno do poistovjećivanja Sotone i latinske riječi “lucifer” dolazi nakon što je Sv. pismo prevedeno na latinski jezik. Tekst Svetog pisma (konkretno Starog zavjeta) izvorno je preveden s hebrejskog na grčki u Aleksandriji, a potom je s grčkog preveden na latinski jezik. Takvo prevođenje s jezika na jezik znači da se izgubio izvorni židovski kulturni kontekst tj. njihovo povijesno iskustvo i idiomi njihova jezika oblikovani njihovom poviješću i kulturom. Latinski prevoditelji Sv. pisma počevši od sv. Jeronima preveli su ovu pjesničku sliku “zvijezde padalice” jednom riječju – „lucifer“. U općenitom, kolokvijalnom prijevodu, riječ “lucifer” znači “svjetlonoša”, a u latinskom jeziku i kulturi se također odnosi na Veneru tj. na zvijezdu Danicu, a koristi se i kao pjesnički izraz za božansku osobu.
Hrvatska katolička misija Hamburg

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

U potpisu ispod teksta Misije p. Mirko Irenej Vlk

udav
Gost
udav
1 godina prije

Sve je to krasno kada se stavi u istorijski kontekst, ali mi sami citamo da se pisac laznog otkrivenja predstavlja kao zvezda danica, tako da znas i ti i svi ovde da je on lazov i antihrist, a iz amerike ce se posao uraditi na sramotu svima.

Isaija:

21,8 I povika kao lav [OTK.5,5; 9,11] … (vidi JEZEKILJ 22,25 i I PETROVA 5,8)
21,9 I evo dodjoše na kolima ljudi, u dva reda konjici [OTK. 6,2-8; 9,16 – 19]. Tada povika [OTK. 18,2] i reče [OTK.14,8] : pade, pade Vavilon …
21,10 VRŠAJU MOJ, i PŠENICE GUMNA MOJEGA! što čuh od Gospoda nad vojskama, Boga Izrailjeva, javih vam. !!! (vidi I PETROVU 5,13)
28,28 Pšenica se vrše, ali neće jednako vreći niti će je satrti točkom kolskim na zupcima razdrobiti (vidi JEZEKILJ 10,13… i 28,13…)
LUKA 22,31 (LUKA 22,30)
I reče Gospod: Simone, Simone, evo vas zaiska satana da vas vije kao pšenicu.
NASTAVAK ISAIJE:
14,12 Kako pade s neba, zvezdo danice, kćeri zorina? [OTK. 22,16]…
14,13 A govorio si u srcu svom: izaći ću na nebo [<OTK. 4,1] , više zvezda Božijih podignuću presto svoj [OTK. 4,2], i sešću na gori zbornoj na strani severnoj. (h)ar' mag(k)edon(ija) [OTK. 16,16 armagedon], (h)ar znači brdo, …
14,19 A ti se izbaci iz groba svojega kao gadna grana, kao haljina pobijenih [OTK. 6,11] …
24,5 … jer prestupiše zakone, izmeniše uredbe, raskidoše zavet večni.
24,6 Zato će prokletstvo (ZAHARIJA 5,2-4) proždreti zemlju…
24,14 Ovi će podignuti glas svoj i pevaće, radi veličanstva Gospodnjega podvikivaće od mora [OTK. 15,2-3]
24,15 Zato slavite Gospoda u dolinama, na ostrvima morskim ime Gospoda Boga Izrailjeva.
24,16 S kraja zemlje čusmo pesme u slavu pravednome; ALI REKOH: ološah! ološah! teško meni! nevernici neveru čine, baš nevernici neveru čine!!!

http://www.geocities.ws/svetopismo/

udav
Gost
udav
1 godina prije

Evo kako Bog negira pisca laznog otkrivenja svojim svetim prorokom, AMOS:
7,1 Ovo mi pokaza Gospod Gospod: gle sazdavaše skakavce [OTK. 9,3] kad počinjaše nicati otava, i gle, beše otava po carevoj kosidbi.
7,2 A kad pojedoše travu zemaljsku [OTK. 9,4] tada rekoh: Gospode Gospode, smiluj se; kako će se podignuti Jakov? Jer je mali (vidi OSIJA 10,11)
7,3 Gospod se raskaja zato: neće biti, reče Gospod.
7,4 Tada mi pokaza Gospod Gospod, i gle, Gospod Gospod povika da će suditi ognjem i oganj proždre veliku bezdanu [OTK. 9,11; 9,1-2; 8,10] i proždre deo zemlje.
7,5 A ja rekoh: Gospode Gospode prestani, kako će se podignuti Jakov? Jer je mali (vidi opet OSIJA 10,11)
7,6 Gospod se raskaja zato: ni to neće biti.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

To je lako , on je od dzina , nije od meleka , obitavao je i obitava na zemlji..
Nema veze s nebom i melecima..

udav
Gost
udav
1 godina prije

zato smo postavili trampa da im pomrsi konce, tj.ne mi, vec Bog ga je postavio, … jos malo pa 100 hiljada/tisuca subscribers… mi PREUZIMAMO OVU PLANETU OD LUCIFERIJANACA, videti na youtubu Komorusan714, a konkretno ja sam zaduzen za lazno otkrivenje, laznu apokalipsu jos pre 10 i vise godina…, rezultati mog preseljenja u ameriku su ocigledni, ali nije poenta cije su zasluge, vec da se posao uradi

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Cek ,kakva je to udruga ? Kakva lazna apokalipska , otkrivenje ?

udav
Gost
udav
1 godina prije

pa, ja kada sam radio posao, niko nije heo da slusa na maternjem jeziku, sada je stvar preuzela centralna obavestajna agencija, pa izvolite citajte i gledajte na jutjubu THE BOOK OF REVELATION EXPOSED, 100 hiljada subscribera, a bar milion je videlo i upoznalo se… ako je bilo potrebno amere ubediti da je tramp Bogom dan, eto i to ste/smo dobili pride
God Denies Satan’s Book of Revelation – The Organic Gospel has been Reinstated
Komorusan714
312K views1 year ago
16:58
The Book of Revelation Is Deception of Enormous Proportion
Komorusan714
47K views1 year ago

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Neznam o čemu ‘udav’ priča, ali globalisti imaju u pripremi holografsku projekciju naziva ‘ blue beam’ (?), koja bi trebala uvjeriti ljude u ‘drugi dolazak’, apokalipsu ili tako nešto…

udav
Gost
udav
1 godina prije

ma kakvi crni globalisti bimovi bakraci, price za malu decu – da li stvarno verujete u to, pa to je umobolnije od ove koluzije sa trampom koj je samo posluzila da istera na cistac neke zverke na visokim mestima koji su eto izgubili i sigurnosni clearance, ne znam da li je to ikada bilo pre…
to sto ja pisem 10-15 godina sada imate od ravnozemljasa cijinih uz ruganje nikom komunistrusijaXYZ, pa ako brojke ne lazu, amerika je spremna da povede svet u duhovni preporod, jel niko na svetu nema pojma kuda treba ici, svet ceo je bezidejan, corsokak u kome i vi sami priznajate da se ne pitate hoce li ili nece biti rata, vec kada…e, ja vam sada nudim da saznate ko drzi kljuceve zavrsetka tog armagedon-apokalipticnog rata

udav
Gost
udav
1 godina prije

armagedon-apokalipticni rat prestaje kada kriticna masa shvati da je antihristova LAZ, ali vi ako pre verujete da ce rat prestati sahranom nato pakta, onda vi zivite u zabludi

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Njmci znaju da su se zamjerili rusima i da ovi jedva cekaju da uh zaspu kisom nuklearnih projektila ako se opet odluce na gluposti
Krv teidaset miliona rusa trazi osvetu

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Staljin je njemcima rekao da u slučaju novog rata od njihove zemlje ostaje ravna pustinja. Mislim da to u sebi ponavlja svaki Ruski predsjednik.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Putin je jasno izjavi oda se slijedeći napad na Rusiju neće odvijati na njenom teritoriju !

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Pametni nijemci troše na eure na povećanje životnog standarda stanovništva umjesto za oružje , ionako imaju NATO da ih brani. Ako prascima iz NATO-a ne paše nek ih isključe iz pakta. Ako zlu ne trebalo znaju se nijemci i sami obraniti.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Njemačka bi dobro sebi i EU učinila ulaganjem u svoju vojnu proizvodnju i koprodukciju s Francuskom, a ne u američku. Ameri bi na to, naravno, totalno ispalili i zahtjevali dodatna ulaganja i trošenje, ali preko bare. SRNj može postaviti pokoju brigadu i na svoju istočnu granicu, i kod Balta. Poljaci bi totalno ispalili kad bi Bundeswehr tražio raspored na poljskoj istočnoj granici.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Njemačku je pokopa treći reich, sad po logici stvari Njemačka bi se ttibala pripremit za četvrti NATO reich pa se malo više aktivirat kako bi se Rusi usrali u gaće ☺

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

kakva je to USrA vojska koja je izgubila rat u avganistanu ,,nekoliko islamista hebe tu slavnu vojsku ,,neka idu kuči i ne seru po svetu ,,bez tih amera ne bi bilo gladi na svetu ,,umesto na oružje bi se novac trošio za razvoj i blagostanje ljudi ,,,stvarno je dosta hegemonije usa i engleske te francuza ,,i tu pokvarenu gamad pouupire evropska politika ,,u koje govno smo balkanci zagazili ??

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To u poljskoj čak nije ni NATO kontingent, nego čisto američki. Onaj što će trump naplatiti Poljacima zaštitu. kao kad veliki boss uzme seoske tupane i da im po sto kuna da nekog štite, a taj neko gazdi plati 10 000 mjesečno. Jako pametno od nas.. Mislim “nas” uvjetno rečeno. Nismo ih mi poslali

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Laki, poslala ih je naša politbanda, a da nas nije ni pitala. Kao što nas nije ni pitala želimo li u NATO ili ne. Svi su oni veleizdajnici.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

General Philip Breedlove , bivši zapovjednik NATO snaga je Merkelici donio u ured snimke “Rusa koji se okupljaju na ukrajinskoj granici” i tražio od nje da Ameri i Nijemci pošalju elitne trupe, tenkove i avione i sve da uđu u Donbas prije Rusa i “spriječe invaziju”. Htio je rat, ukratko. Onda su došli BND generali na sastanak i rekli da oni znaju da su te ruske snage u Rostovu na Donu zadnjih 60 godina i da su proteklih 20 i više godina uvijek uz ukrajinsku granicu jer je to Južna vojna oblast. najmanja s najviše snaga u odnosu na teritorij, da se uvijek kreću uz granicu. I to je to. Završen sastanak. Htio je uvući Njemce u rat za “oslobođenje Donbasa” i eventualni sukob s Rusima, jer ih je tada bilo u Donjecku i Lugansku. neslužbeno, ali ih je bilo. Nije Merkelica luda. Ok, malo kao sankcije, ali rat s Rusima – to nikako.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Merkelici je Putin u Sočiju pokazao dokument koji je, između ostalih, potpisala i ona o – diobi Rusije…pa se crvenila…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Iz skoro pa svih evropskih nato clanica (pardon kolonija).Mislim da uvjezbavaju brze prepade na raketne lansere .Izgleda da hoce da uvuku pola evrope u sukob sa Rusima.Oni su duboko podijeljeni sto se tice eventualnog sukoba i organizacije u nato .Nato nikada kao organizacija nije imao jasnu doktrinu i svrhu postojanja

blablabla
Gost
blablabla
1 godina prije

prazna baljezganja samo da se izvuce vise novaca za usa vojnu industriju

Милейковский
Gost
Милейковский
1 godina prije

živila suverena Prusija !

Cvicoka
Gost
Cvicoka
1 godina prije

Zivjela Rusija,Siriji, Iran, Kina, Venezuela….. S. KOREJA…. Bože dragi ove teroriste američke kazi kako znaš… Dosta je vise njihove ucjene i “demokracije”

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Zapovjeda li francuskim trupama Rene Artois?

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Pa Njemačka je i postala vodeča sila EU,zbog zabrane imanja vojske mornarice.Trošeći za obnovu i reperaciju koju su im namjestili ,zaposlivši Gasarbajtere ,uspjela se podiči iz pepela,i postati to što je.Zašto bi sada po traženju istih htjeli naoružavati se i iči tamo gdje su izgubili kao i Francuzi,za Napoleona.Ameri neka kusaju što su skuhali ,mora i niima doći jednom kraj vladavine,dovoljno su štete napravili po Africi dokazali se.I tada su vidjevši da rusi rješavaju Hitlera išli stvarati front u Italiji kao i onaj u Francuskoj kako bi se hvalili da su ravnopravni.ŠTETA ŠTO NISAM IŠAO NA FAKS TADA BI BILO MANJE LAŽIRANIH DIPLOMA.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nema nijednog razloga da ne falsificiraš diplomu.
Tko god je uhvaćen, niti je vratio plaće, niti mu je skinut radni staž…
Kao što se i ništa drugo ne kažnjava. ?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nemogu im ukinuti, po zakonu, mirovinski staz jer je isti uplacivan, a mirovinski fond drugo i nezanima, logicno. Nemogu im ni place traziti nazad jer su radili, takav je zakon.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pravno pogrešno.
Sva prava – dakle i uplate mirovinskom- proizašle su iz ugovora koji je – ništav ( ili nepravovaljan, nisam sigurna po Zakonu o obveznim odnosima), pa se uplate vraćaju uplatitelju.
Isto tako i plaće; to je ostvareno – prevarnom radnjom…i ne pripada primatelju.
Ovo je elementarno pravo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Bome imaju Rusi dobre živce. Baš dobro što su prekinuli odnose…a dosta su i trpili, od premještanja vojske, do izlazaka iz svih mogućih sporazuma…

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

da se kratko osvrnem na dva članka od prije 3 dana. Ono da je vlada Venecuele istjerala “Deutsche Welle” iz Venecuele.
Deutsche Welle (u prijevodu: njemački val) u stvari je ciohazarski val, pripada mreži njemačkih mainstream medija, u službi duboke države. glavna urdednica DW-a, Ines Pohl, ružna muškarasta lezba, “oženjena” sa svojom frendicom, poznata je po svojim antiruskim stavovima. Ranije je bila dugogodišnja urednica lijevih dnevnih novina “Tageszeitung”, neslužbenog glasila stranke Zelenih.

Brazilski predjednik Bolsonarao nedavno je razbjesnio svoje hazarske pajdaše. On je izjavio da se ono što se desilo u holokaustu treba oprostiti, ali ne i zaboraviti. Ustvari je to što je rekao ništa strašno i normalno civilizacijski. Međutim, hazari su skočili na noge kao opareni i napali ga čak da širi antisemitizam! Jer religiju holokausta, kao vječnu batinu za ucjenjivanje naroda i država, nitko ne smije dovoditi u pitanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

U nas je u Hrvatskoj netko rekao isto iz Židovske općine, ovih dana, Ni zaboraviti ni oprostiti, za WW2, što se od nas ne čuje , “nas” svih drugih. Uglavnom je slogan “Oprostiti, ali ne i zaboraviti”

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ono što amerika želi je Europa uništena ratom, što znaju i ostali europljani,.ne samo Njemačka. Brexit je mjera opreza, pogrešna naravno jer u slučaju rata i kraljevstvo bi dobilo zasluženu porciju.
Vazali i dalje plaćaju reket hraneči zvijer, ali nisu toliko ludi da bi bili spremni za samouništenje

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

DOBRO OSMISLJEN IGROKAZ.
NEK NARODI IMAJU STA PRICATI.
REZISERI SU ZA STOLOM PUNOG KAVIJARA I DOBROG VINA.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ovo s Litvom je zanimljivo, to nekako prolazi ispod radara ?

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Bit ce 3 : 0 za amere I engleze. Rusi iNjemci opet gubitnici.
Kako prozirno

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Izgleda da Ameri žele da mlate rusko trnje evropskim spolovilma

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Radnja pred bitkom na bojnom polju sjevera evrope ..Baltika, gdje se odvija razgovor između Elbridga Colby-a, koji je sada direktor programa obrane u Centru za novu američku sigurnost u Washingtonu, bio je arhitekt Nacionalne obrambene strategije SAD-a 2018 i Heiko Maasa ,,simpaticnog” Bundesaußenministra , za Nijemce ima simboliku duhovnog polja na kojemu se odvija dijalog između čovjekove više i niže prirode ,izmedju amerikanca i nijemca .A ja nalazim utjehu u Bhagavad Giti kakvu nisam našao čak ni u jednim novinama i portalima (niti u bibliji) . Kad mi razočaranja zure u lice, i sam ne vidim ni zrake svjetla, vraćam se Bahavad Giti. Nalazim stih ovdje i stih tamo i odmah se počinjem smiješiti usred tragedija koje satiru moj i tudje zivote – a moj život je bio pun tragedija – pa ako one nisu na meni ostavile vidljivih, neizbrisivih ožiljaka, ja to dugujem učenjima Bhagavad Gite , Mahatme Gandhia i staroSlavenske mitoloske predaje .Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Akademik Ivan Supek (Zagreb, 8. travnja 1915. – Zagreb, 5. ožujka 2007.), hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist.
Bio i ostao jedan od uzora i ucitelja, izgleda da je ostavio tragove koje slijedi i moja malenkost..

zoran
Gost
zoran
1 godina prije

Cilj amera je gurnuti evropu u rat sa rusima i doturati oruzje pod sloganom SAMO VI RATUJTE MI VAS PODRZAVAMO.Samo ovde niko ne pita jeli evropa hoce u rat ili nece.Ocito ce biti MORAS U RAT.I kada rus bude sravnio pola evrope onda ce uskociti ameri da sklope mir i idemo jovo nanovo kao pre 70. godina.Bitno je samo da ne padne ni jedna bomba na njih a na evropu-ma zabole ih.Ali tu su se zajebali,tako ce ih oplesti po njisci da ce ih svrbeti narednih 50 godina.Ocito istorija se ponavlja u odredjenim ciklusima.A narod,ma ko jebe narod,to je stoka-TAKO ELITE U EVROPI MISLE ZA SVOJE STANOVNISTVO.Vazno da oni prezive za ostale ih zabole..!!!!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Da bi ste imali predstavu u kakvom je stanju Njemacka pogledajte spot od Rammsteina ,, Deutschland” ..Mit „Deutschland“ haben Rammstein auf vielen ebenen provoziert..Preko 30 mill.pregleda na YouTube-u..interes za nesto takvo govori o stanju u ,,Mein Lieblings Deutschland”.. Ako amerikanci zatraze pare za nato ,Grci i Poljaci za ratnu odstetu, pa recimo za pokolje u Africi u Namibiji i i nekim drugim kolonijama i etc.etc .Pa Marshallov plan, službeno nazvan Plan europske obnove, plan SAD-a o obnovi poslijeratne Europe i suzbijanju utjecaja komunizma nakon Drugog svjetskog rata .Pa ljudi moji ko ce to sve platiti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
49
0
()
x