fbpx

Američki strateg: Njemačka se ne može cinično ponašati kao “grobar” NATO pakta

Baltik nato

Ovog tjedna je London poručio kako je u Estoniju poslao četiri jurišna helikoptera Apache kao podršku NATO snagama za brzo djelovanje raspoređenim u toj baltičkoj zemlji. Helikopteri već podržavaju razmještene snage na području Baltika, a helikopteri Apache će postat dio NATO programa za širenje vojne prisutnosti u toj regiji, priopćili su iz Velike Britanije. Ovo je odgovor na “zastrašujuću prijetnju koja dolazi iz Rusije”, javlja britanski kanal Sky News.

Sinoć su agencije javile da je mornarička skupina NATO pakta ušla u Baltičko more. Prema ruskom Nacionalnom centru za upravljanje obranom, pomorsku skupinu NATO pakta koja je ušla u Baltičko more vodi američki razarač “USS Gravely”. U grupi su poljska fregata “Casimir Pulawski”, turska fregata “Gokova” i španjolska fregata “Juan de Bourbon”. Ruske snage za brzo reagiranje provode skup protumjera. U borbenu gotovost su su stavljene dežurne skupine brodova, obalni raketni sustavi “Bastion” i “Bal”, kao i zrakoplovi pomorskog zrakoplovstva.

Ranije u veljači je raketni razarač”USS Gravely”  ušao je u Baltičko more, a tada su posade mornaričkih zrakoplova ruske Baltičke flote uvježbavale taktiku uništavanja skupine ratnih brodova uvjetnog neprijatelja.

Međutim, gomilanje snaga, puno većih od onih koje je NATO odredio za brzo djelovanje i koje prema međunarodnim sporazumima mogu biti na samim ruskim granicama, ne prestaje. Naime, uz ova premještanja snaga Francuska je priopćila da će u estonski grad Tapi, 140 kilometara od ruske granice, poslati tenkove, borbena pješačka vozila i stotine vojnika. Francusko veleposlanstvo u Estoniji je službeno potvrdilo da francuske snage dolaze početkom sljedećeg tjedna.

Prebacivanje francuskih trupa na ruske granice se provodi u okviru NATO programa za jačanje vojne nazočnosti saveza u baltičkim zemljama i Poljskoj. Samo ovu francusku borbenu skupinu će činiti gotovo 300 vojnika, četiri tenka i dvadeset pješačkih borbenih vozila.

U kontingent će biti uključeni vojnici 2. brigade francuske vojske i plaćenici iz Legije stranaca. Vojna oprema će biti isporučena željeznicom.

Planirano je da francuska vojska u baltičkoj republici ostane do kraja kolovoza. Podsjetimo se da su početkom travnja NATO vojnici uvježbavali ulične borbe u Tallinnu.

helikopter Apache
FOTO: Apache helikopter

Tada je voditelj Vladimir Solovjev govorio je o provokacijama njemačkog televizijskog kanala ZDF, koji je “greškom” objavio vijest o “početku sukoba s Rusijom”. Njemački kanal je vijest koja je prilično uznemirila novinare iz svjetskih agencija, iako je brzo demantirana, objavio uoči sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i estonske predsjednice Kersti Kaljulaid, koji jučer, 18. travnja, održan u Moskvi.

Međutim, ako bolje pogledate zemlje koje sudjeluju u gomilanju trupa na Baltiku, sustavno nedostaje upravo Njemačka. Usprkos provokaciji medija, njemačko ministarstvo obarne ne ide dalje od ugovornih obveza iz sporazuma NATO pakta o slanju snaga za brzi odgovor u baltičke zemlje i Poljsku.

To je primijetio i bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane Elbridge Colby.

U intervjuu za njemački časopis Focus je Elbridge Colby istaknuo  kako je Njemačka vrlo bogata zemlja i mogla bi trošiti više na svoju obranu i NATO saveznike.

Osim toga, Colby je naglasio da njemačka vojska danas predstavlja samo “blijedu sjenu” onoga što je bila tijekom Hladnog rata.

Po njegovom mišljenju, Njemačka bi mogla “pomoći u borbi protiv Rusije”, jer je to “glavni problem NATO pakta u ovom trenutku”.

“Njemačka bi mnogo češće mogla plašiti Ruse”, rekao je Colby.

Bundeswehr
FOTO: Bundeswehr

Međutim, Berlin je vrlo oprezan u ovom trenutku, posebice zbog najnovijeg zahlađenja odnosa na relaciji NATO-Rusija, koji su u potpunosti prekinuli suradnju s civilnim i vojnim linijama komunikacije.

“NATO je otišao predaleko u poticanju sukoba s Moskvom”, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

“NATO je napustio pozitivan program u odnosima s Rusijom. On više ne postoji i do sada nema nikakvih znakova da NATO zna kako izaći iz ove slijepe ulice” , istaknuo je diplomat.

Odluku Sjevernoatlantskog saveza da prekine normalne radne kontakte kroz vojne linije komunikacije je nazvao apsurdnom, ističući kako sigurnost u Europi uvelike ovisi o odnosima Rusije i NATO-a.

“To je paradoksalno, ali današnji odnosi NATO-a i Rusije najviše podsjećaju na” uobičajeno” stanje u kojem je NATO stvoren za vrijeme Hladnog rata. Prašina je opet podignuta “Harmelovom doktrinom” s dijalogom i odvraćanjem. Samo u ovoj formuli sada ima mnogo odvraćanja i malo dijaloga”, dodao je diplomat.

Rekao je da su ukupni vojni izdaci zemalja NATO-a u protekloj godini premašili 1000 milijardi dolara, što je 22 puta više od ruskih izdataka za obranu.

Istodobno je Gruško naglasio kako Moskva neće sudjelovati u utrci za pumpanje vojnih proračuna s NATO paktom, već će se oslanjati na “ekonomska, precizna i djelotvorna sredstva”.

Nijemci pažljivo promatraju situaciju i znaju da bi čak i “ograničeni rat s Rusijom”, ako je takvo što moguće, bio katastrofalan za Europu. Osim toga, njemačka ekonomija će, prema revidiranim predviđanjima Bundesbanke i vlade u Berlinu, ove godine rasti za samo 0,5%, a ima i stručnjaka koji tvrde da se približava recesiji.

Sve to za američkog vojnog stručnjaka i bivšeg visokog dužnosnika Pentagona, Elbridgea Colbya, nisu argumenti koji mogu opravdati obrambenu politiku Berlina.

Bivši glavni strateg Pentagona Elbridge Colby vidi njemačku vojsku kao “sjenu sile koja je nekada bila” i upozorava na najgori mogući scenarij u kojem bi se SAD okrenule od Europe.

Usprkos optužbama Washingtona da je Njemačka jedan od grobara NATO pakta, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen i ministar vanjskih poslova Heiko Maas energično odbijaju kritike i navode kako Njemačka neće povećavati svoje troškove obrane, kao što je obećala, ali još uvijek ne odustaje od najavljenih ciljeva.

Elbridge Colby, koji je sada direktor programa obrane u Centru za novu američku sigurnost u Washingtonu, bio je arhitekt Nacionalne obrambene strategije SAD-a 2018. godine, tvrdi: “Tko želi mir, mora se pripremiti za nuklearni rat.”

Colby je na temelju tri trenutna područja sukoba njemačkoj javnosti pojasnio zašto je u njenom vlastitom interesu da više troši na obranu.

Uloga Njemačke u NATO paktu

Njemačka vojska, izdvajanja, pare, brodovi, NATO

U posljednjih nekoliko mjeseci SAD sustavno kritiziraju njemačku obrambenu potrošnju. Međutim, za mnoge visoko rangirane vojne stratege se čini kao da ne razumiju njemački stav. Jedan od njih je i Elbridge Colby.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas mu je to izravno rekao, iako na negativan način. Maas se na obilježavanju 70. obljetnice NATO-a usprotivio kritikama upućenim Njemačkoj.

“Znam da je naš proračun ponekad teško razumjeti strancima. Zapravo, američki vojni stručnjak ih ne razumije i tvrdi da nitko nije imao više koristi od NATO-a od Njemačke. To izbija iz njega”, rekao je Maas.

“Ponašanje Njemačke je čudno, ako ne i cinično”

Jens Stoltenberg - NATO
FOTO: Jens Stoltenberg

Maas je nedavno pokušao objasniti njemački stav kroz tamna poglavljima njemačke povijesti.

“Kad bi se utvrdilo da njemačke obveze prema kolektivnoj obrani Europe nisu ispunjene, to bi bilo čudno, ako ne i cinično”, kaže Colby.

On podsjeća na vrijeme Hladnog rata. U to vrijeme su Nijemci htjeli da NATO brani Zapadnu Njemačku izravno na granici s Istočnom Njemačkom, a baltičke države, Estonija, Latvija i Litva, sada traže takvu zaštitu od Rusije, argument kojeg je iznio američki strateg

“Njemačka je bogata koliko i sam Krez, antički kralj Lidije”

Kada je Maas 4. travnja rekao da Njemačka ustrajava u ispunjenju svojih obveza, Colby je provokativno na Twitteru napisao: “U redu, onda dajte nekoliko divizija Bundeswehra koje su sposobne braniti istočnu granicu NATO-a. Pokažite svoju spremnost.”

S američke točke gledišta, rasprava koja se trenutno vodi u njemačkoj unutarnjoj politici je nerazumljiva.

“Njemačka je bogata koliko i Krez, antički kralj Lidije. Čini se da bi mogla trošiti više na svoju obranu i saveznike”, kaže Colby i govori o vojnoj potrošnji pomoću “moralnih argumenata”.

Ako Njemačka nije spremna dati obećane doprinose Savezu, neizbježno će otvoriti temeljna pitanja o NATO-u, a NATO će morati podijeliti naš kolektivni teret obrane. Njemačka mora dati svoj zakoniti doprinos”, rekao je Elbridge Colby.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen je više puta naglasila kako se ne radi samo o novcu i kao argument navela da Njemačka daje “gotovinu, ali i doprinos i sposobnost”. To znači da su osim dva posto ciljanih izdataka važne i njemačke vojne sposobnosti i doprinos NATO-u.

S tim se slaže i Colby, ali on kaže: “Pogled na njemačke vojne sposobnosti danas je još manje laskav od razine vojne potrošnje”.

“Njemačka vojska je blijeda sjena”

tenk Leopard 2
FOTO: tenk Leopard 2

“Njemačka vojska je blijeda sjena onoga što je bilo pred kraj Hladnog rata. Njemačka je također i najvažnija zemlja Europe i važan partner NATO-a i stvarno bi mogla pomoći u rješavanju ključnih problema Saveza kada bi dala samo djelić iz 1988. godine”, rekao je američki strateg.

Colby vidi probleme uglavnom na istočnoj granici NATO-a, gdje je “prijetnja Rusija”. U tom sukobu bi vojno jaka Njemačka mogla bi napraviti razliku.

“Njemačka bi mogla puno vjerodostojnije odvratiti Ruse, samo ako bi imala sposobnije vojnike i opremu koji bi brzo mogli napredovati na istočnu granicu NATO-a i pružiti učinkovitu obranu ugroženim baltičkim državama”, kaže Colby.

Međutim, još važnije od trupa je signal koji dolazi od većih troškova.

“Trebamo osmisliti svoju obrambenu strategiju kako bi Rusi morali djelovati na način koji promiče NATO koheziju, a ne pretpostavljati da će kohezija sigurno postojati”, ističe Colby.

Rusija

Američki strateg: Njemačka se ne može cinično ponašati kao "grobar" NATO pakta 1
FOTO: An-124 i Su-27

Amerikanci i dalje gledaju na Rusiju kao na prijetnju i krivca zbog kršenja Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF). Uz to, kako tvrde američki dužnosnici, Moskva provodi ciljane politike dezinformacija, što je zadaća ruskih obavještajnih službi.

“To se posebno vidi u baltičkim zemljama, Estoniji, Latviji i Litvi, na istočnoj strani NATO-a. Ovdje Rusija ima značajne geografske prednosti. Prema analizi američkog think tanka “RAND Corporation” Rusi bi do Baltičkog mora mogli doći za tri dana. Dok su snage NATO-a na terenu, trupe Vladimira Putina su već stvorile sve preduvjete za provedbu prijetećeg scenarija za NATO”, tvrdi Elbridge Colby.

On se boji sličnih akcija Rusije kao na Krimu i upozorava: “NATO bi trebao izbjeći da Rusija krizu na Baltiku pretvori u natjecanje jače volje. Umjesto toga, NATO bi trebao natjerati Putina da ako želi nešto učiniti s Baltikom ili Poljskom, započne veliki rat s NATO-om u cjelini. Zato je NATO-u potrebna vjerodostojna obrana na istoku, jer ruski vladar ima za cilj suprotstaviti se saveznicima tako da ih prisili da donesu najtežu odluku: tolerirati invaziju ili riskirati rat s nuklearnim oružjem.”

“Stoga je opasnost od sukoba mnogo veća nego u vrijeme Hladnog rata. Razlog je što su ’80-ih Sjedinjene Države i Rusija posjedovale toliko nuklearnog oružja da je nastao zastoj. Svaka je zemlja znala da će uništiti i drugu pomoću nuklearnog oružja. Danas je, međutim, upotreba nuklearnog oružja vjerojatnija nego u Hladnom ratu, jer sada postoje mali, taktički projektili, koji se mogu koristiti protiv razarača ili vojnika”, tvrdi Colby.

Kina

Američki strateg: Njemačka se ne može cinično ponašati kao "grobar" NATO pakta 2

Ali SAD se sada bave različitom brigom od ruske sile na istoku – Kinom. Colby kaže: “Američko vojno vodstvo u svijetu je ozbiljno umanjeno, a Kina je mnogo veći izazov za nas od Rusije, jer je to daleko veća ekonomija i to je ono na što se moramo prvo usredotočiti.”

“Kinezi su posljednjih godina zbog gospodarskog rasta potjerali SAD s prijestolja najmoćnijeg gospodarstva. To boli Amerikance. Što je još gore, snaga Kineza se ogleda i u vojnim troškovima. Prema godišnjem izvješću Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), Kina je na obranu 2018. godine potrošila 168,2 milijarde dolara. To je 100 milijardi više od Rusije“, tvrdi američki strateg.

“Zato se SAD trenutno vojno fokusiraju na Aziju. Odatle im dolazi veća prijetnja. Ali ako su Amerikanci vojno angažirani u Kini, oni ne mogu istovremeno zaštititi Europu od Rusije”, poručuje Colby, što bi bila i suština njegove kuknjave.

Sjedinjene Države se ne mogu istovremeno nositi s dva potencijalna neprijatelja i istočnu granicu NATO pakta žele predati u ruke Nijemaca, Francuza i Britanaca, kao vodećih sila, a njima bi pomagali ostale europske zemlje članice NATO pakta, sve pod izgovorom hipotetske “ruske prijetnje” i “Putinove invazije na Baltik”.

“U najgorem slučaju mogu biti dva sukoba u isto vrijeme, jedan s Kinom i jedan s Rusijom, a ako želimo biti spremni, Europa mora učiniti više kako bi pomogla u slučaju ruske agresije. U najgorem slučaju, Njemačka i druge europske zemlje NATO-a morale bi se u potpunosti suočiti same s Rusijom”, zaključio je Elbridge Colby, čime je zaprijetio da SAD neće moći pomoći europskim saveznicima, ako se na drugom kraju svijeta budu morale nositi s Kinom.

Zapravo, ako tako bude, naravno, bez izmišljene “ruske agresije”, tim bolje, jer će se mir i sigurnost vratiti u Europu. Ključno je samo da Njemačka ostane pri stavu da je rat u Europi katastrofa za sve i da više nego dovoljno izdvaja za obranu, iako je točno da njemačka vojska treba ozbiljnu modernizaciju.

Focus

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
49 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ovde se već uveliko raspravlja o ratu , nije pitanje hoće li ili neće…
Strasan pritisak na njemacku , kojima su jos friške ruske uspomene…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Fino je Tramp rekao: ko ne bude placao okupaciju toga cemo napustiti.
Merkelova je odgovorila: mozda 2024. pocnemo trositi 1,5%. Sad ceka da Tramp odrzi rijec.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Alen

Neće,Oni su samo veliki glumci…Svijet se dijeli već dugo vremena na Elitu i narod,a ova previranja su kazališna predstava za narodne mase. Iz 1.svjetskog rata izašla je Liga Naroda,iz 2.svjetskog rata UN,a sada im treba jedna prava kriza da od UNa naprave Svjetsku Vladu,rekonstruirani UN u kojem će se zemlje… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Davor

Da , u potpunosti se slazem , ipak do ovoga gdje su sad su dosli velikim ratovima i nema sumnje da će pokrenuti jos jedan koji ce biti gori od ova dva zajedno spram velicine planova koje imaju , same zavrsnice i otpora koji jos neki narodi pruzaju , druga… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Davor

Krive interpretacije i prijevodi…ne radi se o padu Lucifera, već nekog kralja čije ime otprilike tako glasi…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Lucija

Koji dio lucija

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Alen

“… Naime, postoji taj jedan neslužbeni mit o padu Sotone s neba i da je Sotonino ime „Lucifer“. Obično se citira prorok Izaija kao potvrda toga mita – Iz 14,12: “Kako pade sa nebesa, Svjetlonošo, sine Zorin? Kako li si oboren na zemlju, ti, vladaru naroda?“. No biblijska egzegeza i… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Lucija

U potpisu ispod teksta Misije p. Mirko Irenej Vlk

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  Lucija

Sve je to krasno kada se stavi u istorijski kontekst, ali mi sami citamo da se pisac laznog otkrivenja predstavlja kao zvezda danica, tako da znas i ti i svi ovde da je on lazov i antihrist, a iz amerike ce se posao uraditi na sramotu svima. Isaija: 21,8 I… Pročitaj više »

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  udav

Evo kako Bog negira pisca laznog otkrivenja svojim svetim prorokom, AMOS: 7,1 Ovo mi pokaza Gospod Gospod: gle sazdavaše skakavce [OTK. 9,3] kad počinjaše nicati otava, i gle, beše otava po carevoj kosidbi. 7,2 A kad pojedoše travu zemaljsku [OTK. 9,4] tada rekoh: Gospode Gospode, smiluj se; kako će se… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Lucija

To je lako , on je od dzina , nije od meleka , obitavao je i obitava na zemlji..
Nema veze s nebom i melecima..

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  Davor

zato smo postavili trampa da im pomrsi konce, tj.ne mi, vec Bog ga je postavio, … jos malo pa 100 hiljada/tisuca subscribers… mi PREUZIMAMO OVU PLANETU OD LUCIFERIJANACA, videti na youtubu Komorusan714, a konkretno ja sam zaduzen za lazno otkrivenje, laznu apokalipsu jos pre 10 i vise godina…, rezultati mog… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  udav

Cek ,kakva je to udruga ? Kakva lazna apokalipska , otkrivenje ?

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  Alen

pa, ja kada sam radio posao, niko nije heo da slusa na maternjem jeziku, sada je stvar preuzela centralna obavestajna agencija, pa izvolite citajte i gledajte na jutjubu THE BOOK OF REVELATION EXPOSED, 100 hiljada subscribera, a bar milion je videlo i upoznalo se… ako je bilo potrebno amere ubediti… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Alen

Neznam o čemu ‘udav’ priča, ali globalisti imaju u pripremi holografsku projekciju naziva ‘ blue beam’ (?), koja bi trebala uvjeriti ljude u ‘drugi dolazak’, apokalipsu ili tako nešto…

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  Lucija

ma kakvi crni globalisti bimovi bakraci, price za malu decu – da li stvarno verujete u to, pa to je umobolnije od ove koluzije sa trampom koj je samo posluzila da istera na cistac neke zverke na visokim mestima koji su eto izgubili i sigurnosni clearance, ne znam da li… Pročitaj više »

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  udav

armagedon-apokalipticni rat prestaje kada kriticna masa shvati da je antihristova LAZ, ali vi ako pre verujete da ce rat prestati sahranom nato pakta, onda vi zivite u zabludi

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Njmci znaju da su se zamjerili rusima i da ovi jedva cekaju da uh zaspu kisom nuklearnih projektila ako se opet odluce na gluposti
Krv teidaset miliona rusa trazi osvetu

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Tom

Staljin je njemcima rekao da u slučaju novog rata od njihove zemlje ostaje ravna pustinja. Mislim da to u sebi ponavlja svaki Ruski predsjednik.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Putin je jasno izjavi oda se slijedeći napad na Rusiju neće odvijati na njenom teritoriju !

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije

Pametni nijemci troše na eure na povećanje životnog standarda stanovništva umjesto za oružje , ionako imaju NATO da ih brani. Ako prascima iz NATO-a ne paše nek ih isključe iz pakta. Ako zlu ne trebalo znaju se nijemci i sami obraniti.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Njemačka bi dobro sebi i EU učinila ulaganjem u svoju vojnu proizvodnju i koprodukciju s Francuskom, a ne u američku. Ameri bi na to, naravno, totalno ispalili i zahtjevali dodatna ulaganja i trošenje, ali preko bare. SRNj može postaviti pokoju brigadu i na svoju istočnu granicu, i kod Balta. Poljaci… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Njemačku je pokopa treći reich, sad po logici stvari Njemačka bi se ttibala pripremit za četvrti NATO reich pa se malo više aktivirat kako bi se Rusi usrali u gaće ☺

cogo
Gost
cogo
2 godine prije

kakva je to USrA vojska koja je izgubila rat u avganistanu ,,nekoliko islamista hebe tu slavnu vojsku ,,neka idu kuči i ne seru po svetu ,,bez tih amera ne bi bilo gladi na svetu ,,umesto na oružje bi se novac trošio za razvoj i blagostanje ljudi ,,,stvarno je dosta hegemonije… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

To u poljskoj čak nije ni NATO kontingent, nego čisto američki. Onaj što će trump naplatiti Poljacima zaštitu. kao kad veliki boss uzme seoske tupane i da im po sto kuna da nekog štite, a taj neko gazdi plati 10 000 mjesečno. Jako pametno od nas.. Mislim “nas” uvjetno rečeno.… Pročitaj više »

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Laki, poslala ih je naša politbanda, a da nas nije ni pitala. Kao što nas nije ni pitala želimo li u NATO ili ne. Svi su oni veleizdajnici.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

General Philip Breedlove , bivši zapovjednik NATO snaga je Merkelici donio u ured snimke “Rusa koji se okupljaju na ukrajinskoj granici” i tražio od nje da Ameri i Nijemci pošalju elitne trupe, tenkove i avione i sve da uđu u Donbas prije Rusa i “spriječe invaziju”. Htio je rat, ukratko.… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Merkelici je Putin u Sočiju pokazao dokument koji je, između ostalih, potpisala i ona o – diobi Rusije…pa se crvenila…

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Iz skoro pa svih evropskih nato clanica (pardon kolonija).Mislim da uvjezbavaju brze prepade na raketne lansere .Izgleda da hoce da uvuku pola evrope u sukob sa Rusima.Oni su duboko podijeljeni sto se tice eventualnog sukoba i organizacije u nato .Nato nikada kao organizacija nije imao jasnu doktrinu i svrhu postojanja

blablabla
Gost
blablabla
2 godine prije

prazna baljezganja samo da se izvuce vise novaca za usa vojnu industriju

Милейковский
Gost
Милейковский
2 godine prije

živila suverena Prusija !

Cvicoka
Gost
Cvicoka
2 godine prije

Zivjela Rusija,Siriji, Iran, Kina, Venezuela….. S. KOREJA…. Bože dragi ove teroriste američke kazi kako znaš… Dosta je vise njihove ucjene i “demokracije”

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Zapovjeda li francuskim trupama Rene Artois?

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
2 godine prije

Pa Njemačka je i postala vodeča sila EU,zbog zabrane imanja vojske mornarice.Trošeći za obnovu i reperaciju koju su im namjestili ,zaposlivši Gasarbajtere ,uspjela se podiči iz pepela,i postati to što je.Zašto bi sada po traženju istih htjeli naoružavati se i iči tamo gdje su izgubili kao i Francuzi,za Napoleona.Ameri neka… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  čoban Đuro

Nema nijednog razloga da ne falsificiraš diplomu.
Tko god je uhvaćen, niti je vratio plaće, niti mu je skinut radni staž…
Kao što se i ništa drugo ne kažnjava. ?

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Lucija

Nemogu im ukinuti, po zakonu, mirovinski staz jer je isti uplacivan, a mirovinski fond drugo i nezanima, logicno. Nemogu im ni place traziti nazad jer su radili, takav je zakon.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Pravno pogrešno.
Sva prava – dakle i uplate mirovinskom- proizašle su iz ugovora koji je – ništav ( ili nepravovaljan, nisam sigurna po Zakonu o obveznim odnosima), pa se uplate vraćaju uplatitelju.
Isto tako i plaće; to je ostvareno – prevarnom radnjom…i ne pripada primatelju.
Ovo je elementarno pravo.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Bome imaju Rusi dobre živce. Baš dobro što su prekinuli odnose…a dosta su i trpili, od premještanja vojske, do izlazaka iz svih mogućih sporazuma…

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

da se kratko osvrnem na dva članka od prije 3 dana. Ono da je vlada Venecuele istjerala “Deutsche Welle” iz Venecuele. Deutsche Welle (u prijevodu: njemački val) u stvari je ciohazarski val, pripada mreži njemačkih mainstream medija, u službi duboke države. glavna urdednica DW-a, Ines Pohl, ružna muškarasta lezba, “oženjena”… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  alan ford

U nas je u Hrvatskoj netko rekao isto iz Židovske općine, ovih dana, Ni zaboraviti ni oprostiti, za WW2, što se od nas ne čuje , “nas” svih drugih. Uglavnom je slogan “Oprostiti, ali ne i zaboraviti”

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Ono što amerika želi je Europa uništena ratom, što znaju i ostali europljani,.ne samo Njemačka. Brexit je mjera opreza, pogrešna naravno jer u slučaju rata i kraljevstvo bi dobilo zasluženu porciju.
Vazali i dalje plaćaju reket hraneči zvijer, ali nisu toliko ludi da bi bili spremni za samouništenje

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

DOBRO OSMISLJEN IGROKAZ.
NEK NARODI IMAJU STA PRICATI.
REZISERI SU ZA STOLOM PUNOG KAVIJARA I DOBROG VINA.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Ovo s Litvom je zanimljivo, to nekako prolazi ispod radara ?

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Mate

Bit ce 3 : 0 za amere I engleze. Rusi iNjemci opet gubitnici.
Kako prozirno

Frodo
Gost
Frodo
2 godine prije

Izgleda da Ameri žele da mlate rusko trnje evropskim spolovilma

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Radnja pred bitkom na bojnom polju sjevera evrope ..Baltika, gdje se odvija razgovor između Elbridga Colby-a, koji je sada direktor programa obrane u Centru za novu američku sigurnost u Washingtonu, bio je arhitekt Nacionalne obrambene strategije SAD-a 2018 i Heiko Maasa ,,simpaticnog” Bundesaußenministra , za Nijemce ima simboliku duhovnog polja… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Akademik Ivan Supek (Zagreb, 8. travnja 1915. – Zagreb, 5. ožujka 2007.), hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist.
Bio i ostao jedan od uzora i ucitelja, izgleda da je ostavio tragove koje slijedi i moja malenkost..

zoran
Gost
zoran
2 godine prije

Cilj amera je gurnuti evropu u rat sa rusima i doturati oruzje pod sloganom SAMO VI RATUJTE MI VAS PODRZAVAMO.Samo ovde niko ne pita jeli evropa hoce u rat ili nece.Ocito ce biti MORAS U RAT.I kada rus bude sravnio pola evrope onda ce uskociti ameri da sklope mir i… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Da bi ste imali predstavu u kakvom je stanju Njemacka pogledajte spot od Rammsteina ,, Deutschland” ..Mit „Deutschland“ haben Rammstein auf vielen ebenen provoziert..Preko 30 mill.pregleda na YouTube-u..interes za nesto takvo govori o stanju u ,,Mein Lieblings Deutschland”.. Ako amerikanci zatraze pare za nato ,Grci i Poljaci za ratnu odstetu,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik