Američko-centrični svijet se završava

Dmitrij Peskov
36 komentara

Američko-centrični svijet se bliži kraju, ustupajući mjesto novom periodu raznolikosti u ekonomiji i drugim oblastima međunarodnih odnosa, izjavio je pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je to izjavio u petak, kao odgovor na članak u Financial Timesu, u kojem je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse Geoffrey Pyatt otkrio da Washington namjerava prepoloviti ruske prihode od nafte i plina do 2030. Pyatt, koji je služio kao američki ambasador u Kijevu tokom puča na Majdanu 2014. godine, također je rekao da će američke sankcije Moskvi ostati na snazi ​​”u godinama koje dolaze” – sve dok ona nastavi svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Portparol Kremlja je insistirao da ograničenja od strane SAD-a i njihovih zapadnih saveznika nisu kritična za Rusiju, jer ona ima mnogo drugih trgovinskih partnera na međunarodnoj sceni. On je rekao novinarima da su „SAD možda najveća, ali nije jedina ekonomija na svijetu. Kina je za petama SAD-a. Postoje i rastuće ekonomije sa sopstvenim potrebama za energetskim resursima.”

“Svijet je mnogo raznolikiji od SAD-a. I zato se američko-centrični svijet bliži kraju i počinje period različitosti, uključujući i međunarodne ekonomske odnose”, naglasio je Peskov.

Prema riječima glasnogovornika, ruske vlasti nisu sumnjale da će američke sankcije ostati “u godinama koje dolaze”, čak ni prije Pyattove izjave. Moskva uzima u obzir ovu realnost prilikom planiranja svoje politike, rekao je on, dodajući da “takođe nema sumnje da će SAD nastaviti da vrše pritisak na Rusiju”.

Glasnogovornik je sugerirao da će kao rezultat tih “ilegalnih” napora Amerikanci staviti pod opterećenje cijeli sistem svjetskih trgovinskih i ekonomskih odnosa, “u suštini uništavajući postojeći format tih odnosa”.

Ruski predsjednik Putin Vladimir Putin rekao je prošlog mjeseca da je “razvoj novog i pravednijeg svjetskog poretka zasnovanog na primatu međunarodnog prava prevladavajući trend” posljednjih godina.

Putin je ranije optužio Zapad da svojom politikom sankcija “samim rukama uništava sistem finansijskih, trgovinskih i ekonomskih odnosa”. Međutim, naglasio je da “prava poslovna saradnja” drugih zemalja dovodi do pojave novog međunarodnog modela “koji nije oblikovan po zapadnim standardima [i] koji služi odabranoj ‘zlatnoj milijardi’, već čitavom čovječanstvu… i multipolarnog svijeta u razvoju.”

multipolarni svijetrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 mjeseci prije

Rekao je, a u stvari ništa nije rekao, jer nije dao ni jedan jedini primjer što će to biti u načelu drugačije nego što je do sada… ?
Drugačija će morati biti ekonomija i način upravljanja planetom jer je dosadašnji model neodrživ (pa tako i ruski)….centralna svjetska vlast će postati vidljiva, nacionalne države će izgubiti suverenitet, kapitalistički model ekonomije će biti zamijenjen socijalističko-komunističkim modelom, osiromašivanje, razvlašćivanje roblja i depopulacija će uzimati sve brži tempo… itditd……

(ali to sam ja rekao a ne on, pa ostaje tek vidjeti što je pod tim – “Američko-centrični svijet se bliži kraju, ustupajući mjesto novom periodu raznolikosti u ekonomiji i drugim oblastima međunarodnih odnosa…” mislio)

eks
4 mjeseci prije

“Dosadašnji ratovi protiv “neposlušnih” , izgleda, nisu uspeli , pa su se milijarderi, pre svega američki samoproglašeni gospodari sveta, opredelili za nove oblike ratovanja – biološkim ratovima preko farmaceutskih kompanija i Svetske zdravstvene organizacije , zatim kontrolom hrane i poljoprivredne proizvodnje. U tome im pomažu UN preko kojih se nameće mit o klimatskim promenama i spasavanju planete. Te mračne planove provode američki milijarderi Bezos, Zakerberg, Soroš i oni okupljeni u Svetskom ekonomskom forumu , a lider svih njih je Bil Gejts. Oni su nova klasa sa ambicijama da kontrolišu ljudske živote .” O ovome govori Siniša Ljepojević , jedan od najboljih analitičara geopolitike, za RT Balkan .

eks
4 mjeseci prije

Ukrajina je neograničeno i besplatno ustupila zemljište – 400 kvadratnih kilometara – američkim kompanijama za odlaganje opasnog otpada hemijske, farmaceutske i naftne industrije.

tihobl
4 mjeseci prije

Сомалија изражава захвалност Русији на хуманитарној помоћи

„Захвални смо на испоруци 25.000 тона житарица, што ће бити од велике користи за хиљаде Сомалијаца погођених тренутним поплавама које су последица Ел Нина. Ова помоћ стиже у кључном тренутку, и још једном хвалимо Русију на њеној значајној подршку и непоколебљиву посвећеност помоћи Сомалији да превазиђе овај изазовни период“

tihobl
4 mjeseci prije

Европа није спремна за рат са Русијом. Ако Москва удари, могла би да разбије ЕУ за делове, баш као што су Наполеонови напади разбили Свето римско царство – Тајмс.

tihobl
4 mjeseci prije

Представник украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат рекао је да Оружане снаге Русије користе само петину ваздушних средстава расположивих у зони специјалне војне операције. Русија користи не више од 300 од расположивих 1.500 авиона и хеликоптера у Украјини.

Max
4 mjeseci prije

Polako ali sigurno.

Zlo je podrzavati zlocince
4 mjeseci prije

Ameri mogu otići, ali rusi nece vladati
A biti pod kinom, samo naprijed 😀

Zlo je podrzavati zlocince
4 mjeseci prije

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je na društvenoj mreži VKontakte da će Rusija odgovoriti direktno proporcionalno ili asimetrično na mešanje u unutrašnje stvari i podršku pseudoopozicije
A mijesanje u ukrajinu proslih desetak godina je ok 😀

Six
4 mjeseci prije

Znači danas govoriti istinu je ekstremizam, krasno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI