Američko oružje uvijek završava u „pogrešnim rukama“ u Jemenu (VIDEO)

Huti Ansar Alah
7 komentara

Američko oružje završava u “pogrešnim rukama” u Jemenu i okreće se protiv saveznika Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država, otkriva CNN.

Trenutno skupine koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, na primjer, separatisti takozvanog „Vijeća za južnu tranziciju“, koriste američko naoružanje u svojoj borbi protiv snaga koje podržavaju Saudijska Arabija i SAD, koje su također opremljene američkim oružjem. Ova praksa je pogoršala stravičan sukob u razvoju u Jemenu u kojem su se opunomoćenici Rijada okrenuli protiv milicija odanih UAE, upozorili su američki mediji u nedjelju.

U zajedničkom naporu provedenom s lokalnim novinarima, CNN je uspio snimiti niz vozila MRAP, otpornih na mine i zasjede, napravljenih u Sjedinjenim Državama, koja su bila u rukama separatističkih snaga koje pomažu Ujedinjeni Arapski Emirati. I oklopna vozila „Caiman“, između ostalog, sličnog su porijekla.

Razlog zbog kojeg je američka vojna oprema završila u “pogrešnim rukama” je vojni sporazum vrijedan 2,5 milijardi dolara potpisan između Washingtona i Abu Dabija 2014. godine, koji je naglasio da su kupac Ujedinjeni Arapski Emirati. Kako je to oružje i vojna oprema završila u jemenskim skupinama, to znači da je došlo do kršenja ugovora, iako su UAE u veljači CNN uvjeravali da se to nikada nije dogodilo.

CNN je još u veljači otkrio da je vojna oprema koja se prodaje Saudijskoj Arabiji i UAE završila u rukama ekstremističkih skupina povezanih s Al-Qaedom , koje u praksi imaju podršku ovih zemalja. Ovaj je prijenos oružja flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Nakon što je CNN objavio sve dostupne dokaze, Pentagon je obećao da će istražiti što se dogodilo, ali nakon gotovo pola godine “čini se da se situacija, u usporedbi s prošlošću, još više pogoršala”, žali se CNN.

Duboko rivalstvo nekada savezničkih skupina u agresiji na Jemen

Abu Dhabi, glavni sudionik saudijskog režima u ratu protiv Jemena, u srpnju je počeo povlačiti većinu svojih snaga s jemenskog teritorija. To je odlučeno nakon višegodišnjih razlika u stavovima s Rijadom i ostalim članovima koalicije koji su u ožujku 2015. pokrenuli brutalnu agresiju na Jemen. Takva je odluka UAE razljutila saudijsku monarhiju.

Napetosti između Rijada i Abu Dhabija još su se više pojačale u rujnu, kada su borbeni avioni UAE izveli zračne napade na vojne kampove koji su pripadali saveznicima saudijskog režima u Adenu.

Saudijska Arabija vodi rat protiv svog južnog susjeda s ciljem vraćanja na vlast jemenskog bjegunca i bivšeg predsjednika Mansoura Hadija. Međutim, nakon više od četiri godine agresije Rijad nije postigao svoj cilj, čak ni s bezuvjetnom podrškom Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Sada je, uz rat protiv pokreta Ansarullah i Huti boraca na zapadu Jemena, Saudijska Arabija de facto u sukobu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, iako preko opunomoćenika na terenu i s američkim oružjem, vijest koju u su u Washingtonu vrlo loše primili.

VIDEO: Američko oružje u „pogrešnim rukama“ CNN/ 18. 10. 2019. 

VIDEO: Američko oružje u rukama jemenske Al-Qaede / 5. veljače 2019.

 

Huti
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Novinarka se čudi u videu kako je Američko oružje završilo u Jemenskim rukama. Ali potpuno ignorira činjenicu da su jemenici zarobili stotine komada tog Američkog oružja zbog nesposobnih neprijateljskih vojnika koji ne znaju koristiti vojnu opremu. Novinarka uzaludno pokušava naglasiti činjenicu kroz video da se Iran domogao tog oružja, kao da toga Amerikanci pri prodaji nisu bili svjesni da bi se to moglo dogoditi, ali ih nije bilo briga. Možda bi novinarku trebalo podsjetiti na Iransko Irački rat, kada je Amerika prodavala oružje Iraku kojeg je javno podržavala u tom ratu, ali je Amerika potajice preko trećih strana prodavala oružje i Iranu. Izgleda da je novinarka premlada da bi to znala ili je nedovoljno informirana. Baš bi volio vidjeti njenu reakciju da joj netko kaže tu informaciju. Možda bi joj onda klikeri proradili, pa bi tek onda novinarka shvatila da Amerika treba ratove da proda štoviše oružja, pri tome Americi… Čitaj više »

tuf
4 godine prije

Bitno da CNN nikada nije bio zabrinut dok su desetine tisuća tona američkog oružja završavale u rukama ISIL-a.

PiriReis
4 godine prije

Naivni smo ako mislimo da USA, Rusija, Iran, Kina, SA, …. i svi ostali odreda, imaju sasvim drugačije odnose “ispod stola” od onih koje javnost iščitava na vijestima, press konferencijama, kolumnama raznih analitičara …itd. Možda bi za nas ta spoznaja bila previše za naše zdravlje pa nas “svijetske vođe” čuvaju i štite od takvih informacija. Ti ljudi i elite su bolesno probitačni i najprije gledaju svoj hedonistički interes, a ako bude “nuspojava” oni to na presicama razjasne i objasne tako vjerno da mi zaista pomislimo da je to to. Uloga Irana u islamskom svijetu je nekad bila potpuno minorna. Otkako ga USA, Izrael & Co. staviše na crnu listu on, s vremenom, postaje sve bitniji i utjecajniji. To je itekako očito. U isto vrijeme potpora saveznika, tih istih globalnih sila, je ulogu i utjecaj SA u islam. svijetu učinila toliko minornim da je to već prešlo u tragikomediju. Još malo… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

CNN otkriva kako usranci prodaju oružja arapskim plemenima, pa neka se međusobno kokaju na radost vojno-industrijskog lobija.
Ne završava to oružje u krivim rukama, nego po pomno zacrtanom planu dugotrajnih ratova

Max
4 godine prije

Namjerno oni daju oružje a ne pogrešno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI