Amerika šalje treći nosač zrakoplova prema Sjevernoj Koreji

Nimitz - nosač zrakoplova
26 komentara

Zbog razvoja nuklearnog programa Sjeverne Koreje, Sjedinjene Države su odlučile poslati svoj treći nosač zrakoplova Nimitz blizu morske granice Sjeverne Koreje.

Nosač zrakoplova Nimitz jedan od najvećih nosača u svijetu, a koji će se pridružiti nosačima Carl Vinson i Ronald Regan. Američka vojska vrlo rijetko šalje tri nosača na jedno mjesto, tvrdi Voice of America.

USS Nimitz (CVN-68) je polivalentni nosač zrakoplova na nuklearni pogon. Pripada grupi od 10 velikih nosača zrakoplova vojske Sjedinjenih Država. Trenutno je najjači nosač zrakoplova na svijetu. Ime Nimitz je dobio po admiralu Chester Nimitzu, komandantu iz Drugog svjetskog rata. Slogan nosača je “Timski rad, tradicija”.

Nosač je proizveden 1968. godina, a cijena mu je bila 635 milijuna dolara, što je u to vrijeme bila strašno velika investicija.

Prvo vatreno krštenje nosač Nimitz doživljava na Mediteranu, sredinom sedamdesetih godina u operaciji Eagle Claw. Tada su iz Teherana trebali biti oslobođeni zatočeni američki državljani. Akcija oslobađanja je neslavno prekinuta nakon pada helikoptera u pustinju. Po ovome nosaču zrakoplova snimljen je film “The Final Countdown“.

Blizu 6.000 članova posade boravi na Nimitzu. Duljina mu je 333 metra, a nosivost gotovo 100.000 tona. Pokreću ga dva nuklearna reaktora tipa A4W Westinghouse. Snaga mu je 260.000 konjskih snaga, a brzina blizu 60 km na sat. Može prihvatiti do 90 letjelica.


USS CVN-68 Nimitz - nosač zrakoplova
USS CVN-68 Nimitz – nosač zrakoplova

NimitzNosač zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Više nema dileme.

jale
6 godine prije

Krvoloci odavno nisu okusili krv!!!

Željko
6 godine prije

Ovaj Trump je gori od Cezara , što mu prijeti opoziv u USA on će pokrenuti ratove diljem planete !!

Tomica
6 godine prije

Izgleda da je pala odluka ali nisu sigurni u odgovor SK i susjeda pa se pojacavaju. Ako zaista pokrenu napad to bi moglo imati strahovite posljedice. U svakom slucaju pale bi maske i vise ne bi trebalo imati zabluda o SAD i Trumpu.

Natovac za novac
6 godine prije

Ovaj puta ce dobiti po surli kauboj.

Padania
6 godine prije

Gospodine Misrad

Ovo sto ste napisali ………..Zbog razvoja nuklearnog programa Sjeverne Koreje, Sjedinjene Države su odlučile poslati svoj treći nosač zrakoplova Nimitz blizu morske granice Sjeverne Koreje…………S duznim postovanjem, otkuda vi znate sto je razlog zasto Amerikanci salju nosace i avione prema Sjevernoj Koreji?

To ….zbog razvoja nuklearnog programa…..su rekli iz Bijele Kuce, a jel to istina?

Kad Amerikanci zelu nekog pretvoriti u staro gvožđe ce uvjek naci izgovor a razlog je drugi, Amerikanci znaju razlog ali nece dati u javnost, ono sto dadu u javnost je izgovor.

Weteran
6 godine prije

“Gledaš krompir, bodeš meso” kažu u mojem kraju?!
Kina je više uzbuđena i nervozna od Severne Koreje?

uživo iz zimbabvea
6 godine prije

ameriko, volim te.

šupčić putin
6 godine prije

ahhhahh…. samo ih udrite mojom rukom. bravo amerikanci. otrest će ih ameri ko penzioner slinu na dedinju.

Vancos
6 godine prije

odakle odjednom ovoliko trolcina na stranici…

subaru
6 godine prije

Budemo vidjeli dal su današnji kinezi i rusi klonirani da budu roblje ciokaubojgusarima ili pobjednici. Sve je na onima koji vode Kinu i Rusiju. Do sada smo gledali stolječima kako kreiraju svoje mete koje uvijek gube od svog kreatora. Ima li 1 posto šanse da će sada biti drugi ishod?

Tomica
6 godine prije

Realno gledajući, SK gotovo da nema šansi. Jedino što može biti opasnost za američke brodove su podmornice ali ako se ameri odluče za napad sve će one biti locirane i istovremeno napadnute. Takve planove ne prave diletanti i postići će zadovoljavajući učinak ili ih neće biti. Mislim da su Rusija i Kina tu veće nepoznanice za SAD nego SK, a moguće da je sve ovo skretanje pažnje i sad treba biti jako oprezan na svim kriznim žarištima. Moguće da SAD naprave udar ali na sasvim drugom mjestu, manjeg intenziteta ali s jakim posljedicama.
Ne bi valjalo da se situacija otme kontroli ali mislim da je dobro da SAD, tu i tamo, “dobiju po nosu”, kao što je već bilo s Iranom i Rusijom.

đigi
6 godine prije

onda da ja večeras ne iden na lignje ili…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI