Kineski nosači zrakoplova ugrađuju tehnologiju elektromagnetskog katapultiranja

type002
31 komentar

Kada je pošle godine kineska mornarica porinula svoj drugi nosač zrakoplova, dio stručnjaka je govorio kako Kina nije uspjela steći napredne tehnologije za elektromagnetskog polijetanje na svom drugom domaćem nosaču zrakoplova, već se oslanja na konvencionalni sustav, sličan onome kakav je prije odlaska na modernizaciju imao ruski nosač zrakoplova “Admiral Kuznjecov” i tijekom borbe ne može jamčiti veliki broj polijetanja i slijetanja. Zbog ovog sustava su tijekom najvećih borbi za Aleppo Rusi u tri tjedna u prosincu 2016. izgubili dvije letjelice.

No, čini se da su se zrakoplovni stručnjaci prevarili, što se često događa u predviđanjima s Kinom, ne samo u vojnom sektoru.

Peking ne krije da ima velike ambicije u izgradnji mornarice svjetske klase i navodno je izgradila još dva nosača zrakoplova s poboljšanim sposobnostima koje će kinesku flotu učiniti među najmoćnijim mornaricama na svijetu, prenosi Business Insider.

Međutim, autoru članka, Danielu Brownu, nije jasno što Kina namjerava učiniti s njima. Radi li to samo zbog prestiža? Za projektiranje moći? Ili kako bi zaštitila svoje interese u inozemstvu?

Dvojicu pomorskih stručnjaka, koji znaju više o kineskom projektu nosača zrakoplova “Tip-002”, za Business Insider su komentirali o kojoj je novosti riječ i što to znači.

Naime, kineski brodograditelj koji su izgradili treći nosač zrakoplova “Tip-002” su potkopali dojam kritičara o tom nosaču zrakoplova, koji su krajem prošlog mjeseca aktivno raspravljali o mogućim postignućima kineske flote.

Korporacija China Shipbuilding Industry je pokazala fotografije nove verzije kineskog nosača zrakoplova s velikim letačkom palubom koja je imala nagnutu sletnu pisti i tri elektromagnetska sustava za lansiranje katapultiranje zrakoplova, što predstavlja tehnološki iskorak prema vrsti supernosača zrakoplova kakve ime američka mornarica.

nosac aviona type002
FOTO: Nosač aviona type002

Ako sve bude teklo po planu, broda od oko 70 000 tona će biti dovršen do 2021.

Na primjer, kineski nosač zrakoplova “Tip-001A” koristi starinski kratku uzletnu pistu i cijeli sustav za pokretanje općenito ograničava brzinu pokretanja i broj borbenih zrakoplova kojeg može nositi.

Karakteristike “Tip-002” bit će mnogo naprednije od “Tipa-001A”, čime će kineska flota moći koristiti veći broj različitih zrakoplova i brže ih implementirati u slučaju potrebe.

Ako izgradnja kineskih supernosača zrakoplova bude tekla kako je planirano,  što je vrlo ambiciozan projekt Pekinga, to bi kinesku mornaricu učinilo jednom od najmoćnijih na svijetu. I čini se da je ovo samo početak.

Kina ima velike ambicije za izgradnju mornarice svjetske klase i sada gradi čak četvrti nosač zrakoplova, koji će navodno biti na nuklearni pogon i imat će mnoge odluke američkih nosača klase  “Nimitz” koji se koriste pola stoljeća.

“Suvremeni supernosač zrakoplova bi Kinu pozicionirao na drugo mjestu u svijetu, a Rusija bi pala na treće, budući da trenutno ima samo nosač zrakoplova “Admiral Kuznjecov”, koji nije dizajniran za sukobe kao brodovi, na primjer,  Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, jedine zemlje koje imaju supernosače na nuklearni pogon i koji pokreću zrakoplove sa sustavima za katapultiranje”, piše Daniel Brown.

“Zanimljivo pitanje je što Kina namjerava činiti s ovim nosačima”, izjavio je za Business Insider Daniel Kliman, viši suradnik u Programa sigurnosti Azije i Pacifika u Centru za novu američku sigurnost.

“Što bi Kina s njima mogla postići? Mnogo toga je u prestižu”, rekao je Kliman, podsjećajući kako je ova vrsta prestiža važna za unutarnjopolitičku promociju.

nosac aviona type 002
FOTO – Spernosač zrakoplova “Tip-002” u fazi projektiranja

“U Kini se velika pozornost posvećuje njihovom planu izgradnje nosača zrakoplova”, rekao je Kliman, koji je dodao da je supernosač ujedno i djelotvorno sredstvo za projektiranje sile u regiji Azije i Pacifika, ali i šire, baš kao što SAD čine desetljećima.

“Osim toga, Kina je svjesna stvarne potrebe da zaštiti svoje udaljene investicije i zaštite pristupe tržištima u inozemstvu. Nosači zrakoplova su svakako korisni za obavljanje ove zadaće”, rekao je Kliman.

Bez obzira na namjere, ovi supernosači znatno jačaju sposobnost Kine da projicira moć u spornim područjima na moru i mogu provoditi zrakoplovne misije iznad kopna.

“Ili će pokušati ući u borbi protiv neprijatelja ili se radi o prestižu”, za Business Insider je rekao Eric Wertheim, pomorski stručnjak s američkog Pomorskog Instituta, dodajući “kako je vjerojatno da je slučaj i jedno i drugo”.

Wertheim je rekao “kako je, kada je porinut prvi kineski nosač “Liaoning”, vidio ljude kako plaču, što je za sve bio veliki ponos”.

Wertheim i Kliman su se složili da će Kina u početku koristiti svoje sadašnje i buduće nosače zrakoplova za projiciranje sile u Istočnom i Južnom kineskom moru, posebno u potonjem.

Ali, Kina zapravo i ne treba nosače zrakoplova kako bi ostvarila svoje ciljeve u području ova dva mora.

“Sve može učiniti sa zrakoplovima s kopna”, rekao je Kliman.

“Dakle, je li njihov cilj dominirati Azijom ili projicirati svoju snagu u drugim vodama?” , pita se Wertheim.

Prošle je godine Kina otvorila svoju prvu prekomorsku inozemnu vojnu bazu u Africi, gdje i dalje ulaže veliki novac i bori se za jačanje utjecaja.

“Doista ne znamo kakva je namjera Kine”, zaključio je Wertheim.

Business Insider

Kina će uskoro vojno nadmašiti SAD – Što za svijet znači nova era kineske dominacije?

Nova strategija Pentagona i tri fronte za sukob s Rusijom i Kinom

 

MornaricaNimitzNosač zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Kada zavrse cetiri nosaca,vrlo vjerovatno ce slijedeci nazvati petim?

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo je prijevod, mene čudi kakva si glupa pitanja postavljaju ovi u Business Insideru. na sva tri pitanja je odgovor DA. I za unutarnje svrhe, dokaz narodu da se može, za vojne i obranu projekata u svijetu

Oko
5 godine prije

“Admiral Kuznjecov nije projektovan za borbu sa brodovima…” I kraj citanja teksta.
Projektovan kao teska krstarica Kuznjecov je jedini NA na svetu koji je sposoban samostalno voditi boj I sa ciljevima na vodi ( pb koje on nosi I koje mogu jednovremeno gadjati vise ciljeva I to brzinom I na rastojanju nezamislivom za protivnika ) ne poseduje ni jedan USA brod.
Amaterski tekst namenjen zaglupljivanju Amera

Rokokoko
5 godine prije

Rusi su odustali od gradnje nosaca zrakoplova jer imaju drugaciju doktrinu i sigurno da ce to kompenzirati drugim oruzjima,a ta u fokusu uglavnom imaju efikasno unistavanje nosaca zrakoplova.

Laki Topalović
5 godine prije

Onaj Milltary Times o tome piše godinama, da USA flota mora sve svoje opremiti time, Electromagnetic Aircraft Launch System, Japanci su snimali i špijunirali bodorogradilište, pa su u siječnju naveli kako svi podaci govore da će se koristiti taj sustav. Sad je objavljena fotografija koja po karakteristikama to potvrđuje. A važno je što može ponijeti puno više zrakoplova. Liaoning može nositi do 24 Shenyang J-15 “Flying Shark” višenamjenskih boraca,”Tip-001A” će vjerojatno nositi više od o 30 J-15. a s ovim sustavom polijetanja 002 bi mogao nositi preko 40 borbenih, vjerojatno tih J-15, plus pregršt nekakve za opskrbu, nije naveden tip japanskom izvješću, plus zrakoplovima za rano upozoravanje. Pričati gluposti radi pričanja, bez argumenata, meni baš i nije neka diskusija. Kao @Roko ” Ovo je glupost, ne zanima me”. Ni mene ne zanima Vučić i kako radi američka propaganda, pa eno čitaju sa 70 komentara dosad. Ja članak nisam ni otvorio.… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

1.) Više uopće nema sumnje da Kina radi nosače s ovim sustavom polijetanja i slijetanja, 2.) Nema Boga da brodogradilišta i mornarica ne ispune zadani cilj i izgrade flotu kako je određeno i onda dolazi 3.) što će biti kada svjetska mora ne budu američka eksluziva, što danas jesu?

Alen
5 godine prije

Ako zelis multipolarni svijet moras imati i ujednacsnu vojnu silu na svim polovima..
Mislim da je.to razlog… Rusi imaju kindzal ,koji potapa nosace….

erektvs maximvs
5 godine prije

zanimljiva podijela.kod amera katapult na paru,kod rusa i otočnih usa vazala tobogan a kinezi su u par godina evoluirali od nalijevanja otoka betonom do magnetne levitacije

Majk Majers
5 godine prije

Stvari su “jednostavne”: napravis elektromagnetski pogon i ne tribaju ti ni podmornice, ni nosaci…………..:)

Dub Miroslav
5 godine prije

Možda kinezi postaju drugi amerikanci? Uf, i jedne amerikance svi teško podnosimo!

Domba
4 godine prije

Rusi da hoce bez problema bi mogli napravit nosac kakav hoce…ali mislim da se vode onim sta ce mo ulupat tolike novce u nosac kad ga se moze potopit jednom dobrom raketom…a oni imaju velik izbor takvih raketa….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI