Arapska liga odbila prijedlog uvođenja sankcija SAD-u zbog Jeruzalema

Arapska liga
23 komentara

Ministri vanjskih poslova su u subotu u Kairu održali izvanrednu sjednicu Arapske lige na kojoj se raspravljalo o odluci američkog predsjednika da Jeruzalem prizna za glavni grad Izraela.

Nakon cjelodnevnog sastanka je na kraju, kano u subotu, Arapska liga pozvala SAD da odustane od svoje odluke o statusu Jeruzalema, rekavši kako će taj potez povećati nasilje diljem regije.

“Objava predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je opasno kršenje međunarodnog prava, ona nema pravnog utjecaja i nevažeća je”, stoji u priopćenju Arapske lige nakon sjednice u Kairu na kojoj su sudjelovali sve zemlje članice organizacije. Naravno, bez Sirije, čije je članstvo suspendirano i nije jasno tko je predstavljao Jemen.

Trumpova odluka kojom priznaje tvrdnje cionističkog entiteta kako je cijeli Jeruzalem izraelski grad i prijestolnica zemlje je suprotna dugogodišnjoj američkoj politici prema kojoj se status grada mora odlučiti u izravnim pregovorima s Palestincima koji žele da Istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove buduće države.

“Odluka nema nikakav pravni učinak, produbljuje napetost, potiče ljutnju i prijeti eskalacijom kaosa i nasilja u regiji”, priopćila je Arapska liga i dodala kako će tražiti da se rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda odbaci američki potez.

Da je Arapska liga pod velikim utjecajem Saudijske Arabije se vidjelo i po odbacivanju zahtijeva Libanona da se Sjedinjenim Državama nametnu sankcije.

Libanonski ministar vanjskih poslova Gebran Bassil je tijekom izvanrednog sastanka tražio da arapski narodi razmotre nametanje gospodarskih sankcija protiv Sjedinjenih Država i tako pokušaju spriječiti preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

“Moraju se poduzeti preventivne mjere, počevši od diplomatskih mjera, zatim političkih, ekonomskih i financijskih sankcija”, kazao je Gebran Bassil.

Međutim, konačna deklaracija Arapske lige ne spominje nijednu od ovih mjera, posebno ne ekonomske sankcije.

Arapska kritika Trumpovog plana navodno je u suprotnosti s pohvalama tradicionalnih arapskih saveznika Washingtona s početka ove godine, kada je u siječnju Trump postao stanar Bijele kuće.

Brojni ministri vanjskih poslova Arapske lige su podržali libanonskog ministra Gebrana Bassila, ali su se na kraju ipak složili kako nametanje sankcija Sjedinjenim Državama zbog priznavanja Jeruzalema za glavni grad Izraela nije moguće, javlja Associated Press.

Neke su zemlje inzistirale na sankcijama protiv SAD-a, ali su bile u manjini. Prevagnulo je mišljenje prosaudijskog bloka i na kraju su ministri pozvali na besmisleno rješenje da se problem riješi u Vijeću sigurnosti, gdje SAD imaju pravo veta. Zanimljivo je da su, čitajući završnu deklaraciju, samo ministri Arapske lige  priznali da će Washington staviti veto na takav dokument.

U komentaru o neredima diljem muslimanskog svijeta, od Maroka do Indonezije, hrvatski analitičar Vlatko Cvrtila je rekao “kako je Trumpova odluka loša, jer su njome ekstremistički islamski pokreti i organizacije dobili argument više za tvrdnju kako su SAD protiv islamskog svijeta i da će ove skupine pozvati na ujedinjenje u borbi protiv Sjedinjenih Država”.

Nije jasno je li gospodin Cvrtila mislio na Hamas i Hezbollah, dvije priznate političke organizacije u Palestini i Libanonu ili na ISIL, Al-Qaedu i njima slične terorističke skupine? Činjenica je da potonji nijednom riječju nisu osudili Trumpovu odluku, niti su se oglasili o pitanju Jeruzalema. Za vođe umiruće “Islamske države” i Aymana Al-Zawahirija, vođu Al-Qaede, ovo je potpuno nevažno pitanje.

Isti slučaj je i s brojnim “imamima NATO pakta”, kako ih zbog bliske suradnje s američkim saveznicima zovu u dijelu islamskog svijeta, koji se nisu oglasili uobičajenim “fetvama”, kada je riječ o važnim stvarima. Najgorljiviji među njima, poput Yousefa Al-Qaradawija, šalju “fetve” koje idu u prilog ubijanju među muslimanima, Arapima i ne, raspirivanju sukoba između sunita i šiita, ali se suzdržavaju kritizirati odluke Sjedinjenih Država i akcije Izraela.

Dakle, uz službeni stav Arapske lige, odnosno Rijada koji dominira skupinom, te najglasnijih vjerskih vođa arapskog svijeta, jasno je da na službenoj razini neće biti nikakvog ozbiljnijeg protivljenja Trumpovoj odluci.

Arapska liga
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pizistrat Nelson
6 godine prije

Liga za bedaka. Možda ću zvučati okrutno, ali ovi Arapi su stvarno razjedinjena(razjebana) banda, nešto poput nas Balkanaca. Eto, naše želje su se ostvarile(nemoj zazivati da ti se ne bi ostvarilo), samo mi nije jasno koje su njihove želje!??

Ivo
6 godine prije

Arapska liga je smokvin list za vazalski odnos cijelog BI naspram izrahella i washingtona. S izuzetkom Sirije, naravno.

tango
6 godine prije

prije bi reko sluganska liga daleko su oni od islama

Laki Topalović
6 godine prije

Preksutra 13. 12. je Organizacija islamske suradnje (OIC) u Istanbulu, sve zemlje , ne samo Arapi. Budemo vidli što će reći Erdo, a rohani je već danas , dva dana ranije, otputovao u Tursku . Hm ???? Pitam se zašto?

davor
6 godine prije

Sve je rečeno. Ljudskoj gluposti nema kraja, kako kod Slavena tako i kod Arapa. Ej Cvrtila tugo moja..

Crni žutokljunac
6 godine prije

Moraju se nešto kao buniti zbog raje,ali kad treba donest konkretne poteze vidi se prava priroda te Arapske lige.Narod je često ogorčen,pa je kao takav pogodan za regrutaciju za razne islamističke pokrete,koji su pod istom kontrolom ko i ta Arapska liga,Cio-američkom !

Borac2
6 godine prije

Rekao je Gaddafi davno sta je arapska liga. Skup klosara kojima je zajednicka samo kancelarija.

Franjo
6 godine prije

Arapi su prodana govna cast SAA,Hezbollah

Nagard
6 godine prije

Skup baba hahah aj barem nasmiju narod ovim skupovima

victory
6 godine prije

Arapska Liga je smeće. End of discussion. Ipak, zanimljiva opaska autora teksta o šutnji “boraca za muslimansku Ummu” ISIL, al-Qaedu i ostali šljam po ovom pitanju

Brainstorm
6 godine prije

pitam se sto je amerika ili trump zelio postici. jeruzalem je vec bio glavni grad pa su iz nekog razloga preseleili u tel aviv. tad su se odlucili na nesto popustanja i povlacenja dok ovim cinom cine suprotno.
zar americi i izraelu ne smeta nesto vise arapske protuamericke sloge i vise mrznje prema njima ili zele javno poruciti protivnicima da su jadni, tim ih ubiti u pojam?
zar je odluku trump donio solo, da se bolje osjeti mačo?
pod utjecajem zidovskog lobija?
trguje li trump sa zidovskim lobijem? on njima jeruzalem, oni njemu pomoc protiv njegovih protivnika?
sto to americi treba? sto amerika sa tim dobiva?
usput – ovaj cin kao i one trumpove simpatije prema rusiji pokusavao sam razumjeti kao rasizam. pomisljam da trump simpatizira rusiju iskljucivo jer su bijelci.

Brainstorm
6 godine prije

ustvari, na tragu mog prijasnjeg komentara … najradje bih isao linijom da je trump donio ovu odluku svojevoljno. trump se nalazi pod politickom blokadom, svojevrsnom karantenom koju on pokusava razbiti. priznao je jeruzalem u zamjenu za zidovsku pomoc protiv politickih neprijatelja kod kuce.
necu tvrditi 100% vec samo moje razmisljanje jer ne vidim kako je potez drugo nego stetan za ameriku.

Saddam Panonski
6 godine prije

Arapska ljiga

davor
6 godine prije

TRTA , AAA ??”

alan ford
6 godine prije

arapska liga je sprdnja i komedija, arapska liga je ustvari cionistička liga.
još jednom ponavljam; vlade svih islamskih (sunitskih) država su pod kontrolom SAD-a i Izraela i cio hazara. uključujući i političko vodstvo Bošnjaka u BiH, koje je preko SAD i S. Arabije, također pod kontrolom cio-hazra. Jedine 3 nezavisne islamske države su šijitski Iran, Sirija sa vladom šijita-alevita Asada i Libanon sa miješanim stanovništvom (šijiti, suniti, kršćani) i sa šijitskim Hezbolahom. iračaka šijitska vlada je također naklonjena Iranu, međutim Irak je naprostio preslab, da bi predstvaljao neki problem za cio-hazarsku mafiju.

mmne
6 godine prije

saudijski podrepasi!!!!….oni su arapi ili….?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI