Arapska liga poručuje Izraelu: ”Ne igrajte se s vatrom!”

Plato džamija
7 komentara

Vlada izraelskog režima na posljednjem sastanku nije donijela nikakvu odluku o novim sigurnosnim mjerama na Platou džamija, nakon što je nedavno odlučeno da se ”iz sigurnosnih razloga” postave detektori metala, što je izazvalo val nasilja.

Ministri vlade židovske države su se ranije sastali sa sigurnosnim dužnosnicima i nakon duge rasprave je odlučeno da detektori za metal ostaju.

Raspravljalo se o najnovijim događajima, uključujući incident u jordanskoj prijestolnici Ammanu, gdje je čuvar izraelskog veleposlanstva jučer ubio dva Jordanca, nakon što je, navodno, napadnut.

Izraelski režim je na svetom mjestu za muslimane postavio detektore za metal, nakon što su 14. srpnja trojica izraelskih Arapa tamo ubila dvojicu izraelskih policajaca. Izraelska policija je ubila trojicu napadača, a kasnije je u prosvjedima i nemirima bilo žrtava među civilnim palestinskim stanovništvom.

Palestinci se boje da Izrael novim mjerama sigurnosti na Platou džamija želi izmijeniti status quo koji je na snazi već desetljećima na tom iznimno osjetljivom mjestu u Jeruzalemu. Na Platou džamija se nalazi i džamija Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama, te Kupola na stijeni iz 7. stoljeća.

Nakon što su postavljeni detektori metala, Palestinci bojkotiraju to mjesto i mole izvan njega, a nasilje je svakodnevno. Kulminiralo je u petak nakon velike muslimanske molitve kada su ubijena tri Palestinca i tri Izraelca. Još dva Palestinca poginula su u sukobima u subotu.

Palestinci tvrde da je ovi pokušaj Izraela da proširi kontrolu nad svetištem i pokrenuli su masovne prosvjede.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će također razmatrati stanje u Jeruzalemu i mogućnost smirivanja sukoba. Na tom sastanku, koji se održava po hitnom postupku na zahtjev Francuske, Švedske i Egipta, trebali bi se razmotriti načini smanjivanje napetosti.

UNESCO: ”Plato džamija nije židovsko sveto mjesto”

Stvar je što Izrael, kao što čini od osnutka, djeluje protuzakonito. Naime, Izraelci ovo mjesto zovu Brdo hrama i smatraju ga ”svojim svetim mjestom”, unatoč činjenici da je 2016. UNESCO usvojio rezoluciju kojom demantira bilo kakvu vezu između Jeruzalema i židovstva i smatra se da je ovo sveto mjesto samo za islam.

Rezolucija naglašava ”kako je Plato džamija sveto samo za muslimane”, inače treće najsvetije mjesto za pripadnike ove religije.

Arapska liga upozorava židovski režim: ”Ne igrajte se s vatrom!”

U Kairu je glavni tajnik Arapske lige, Ahmed Abu Al-Geit, optužio je Izrael da “se igra vatrom”, a njegovu vladu da želi izazvati “tešku krizu s arapskim i muslimanskim svijetom”.

”Izrael se igra s vatrom i prijeti da zapali ozbiljan sukob s arapskim zemljama i muslimanskim svijetom”, upozorava Arapska liga.

Prema glavnom tajniku Ahmed Abu Al-Geit, ”izraelske vlasti regiju guraju u vrlo opasnu situaciju”, rekavši ”kako politika Tel Aviva nije usmjerena samo protiv Palestinaca, nego vrijeđa osjećaje svih Arapa i muslimana”.

Jeruzalem je ‘crvena linija’ i nijedan Arap ili musliman neće prihvatiti napade na svete mjesta u gradu”, navodi se u izjavi koju glavnom tajnika Arapske lige.

Također je sazvao hitan sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige za 26. srpnja, gdje će se raspravljati o situaciji u Jeruzalemu.

Sukobi između izraelskih policajaca i arapskog stanovništva u Jeruzalemu su od početka eskalacije nasilja iza sebe ostavili na desetke ranjenih i više mrtvih.

Napetosti rastu nakon što je izraelska policija nametnula ograničenja pristupa Starom gradu Jeruzalemu, uključujući i Plato džamija, za sve ljude mlađe od 50 godina.

Nakon nasilja posljednjih dana i kontroverzi oko pristupa Starom gradu, Palestinska samouprava je zamrznula sve kontakte sa židovskom državom.


Ažurirano – 25. 07. / 09:30

Izrael uklanja detektore metala na Platou džamija

Izraelska vlada je odlučila ukloniti detektore metala na prilazima Platou džamija u Jeruzalemu. Prihvaćene su preporuke svih sigurnosnih služba da se provjera pomoću detektora metala zamijeni sigurnosnom provjerom naprednim tehnologijama i drugim sredstvima, ističe se u priopćenju vlade židovske države.

Kada se pročula vijest o ovoj odluci, više stotina Palestinaca okupilo se u blizini jednog od ulaza na Plato džamija da je proslave. To mjesto, treće sveto mjesto islama, sveto je i židovima koji ga zovu Brdo hrama, iako UNESCO rezolucijom iz  2016. demantira bilo kakvu vezu između Jeruzalema i židovstva i smatra se da je ovo sveto mjesto samo za islam.

Ahmed Abu Al-GeitArapska ligacrvena linijaUpozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
džeki
6 godine prije

LIGA OTPADNIKA OD ISLAMA SLUGE ŽIDOVSKE ITD ITD MA SRAM VAS BILO

Crni žutokljunac
6 godine prije

Židovi lako zakuhaju, kad god hoće i kad im paše. Zna se tko je Židovima trn u oku i protiv koga pomažu Isil. Ova Arapska liga mora reda radi protestirati, da stvore privid brige za Arapske interese. U biti ublažavaju arapski revolt i otvaraju prostor za Izraelsko djelovanje. Izraelci su se primirili i čekali da Isil i ostali islamisti obave prljavi posao umjesto njih. Vjerojatno bi kad bi ih ovi okružili, imali razlog za intervenciju i širenje po susjedstvu. Ovo im nije prošlo, pa su frustrirani i moraju tražit druge načine za svoje prljave planove.

Laki Topalović
6 godine prije

Samo malo, Arapsku ligu čine i Alžir i Egipat, , ajd, i Maroko, Tunis i Libija, iako se nemaju čime hvaliti, osim ako u Libiji predsjednik ne postane Haftar, a za premijera uzme Saifa Islama. Sirije je također u Arapskoj ligi, suspendirana, ali nije rečeno da će tako i ostati. Jemen također, … Dakle, ostavimo zaljevske monarhije, to je samo 5 zemalja, ako ove male feude možemo zvati državama.

Borac2
6 godine prije

Arapska liga sa Abu-elgheitom je teatar za smijuriju. Ovaj abul-gheit suti kao mrtav kada bi trebali raspravljati o zlocinima arapskog proljeca, siriji (cak su ih izbacili mada je sirija ustanovna clanica AL), a za jemen cak podrzavaju sankcije i daju zeleno svjetlo za masakr nad gladnima.
Evo sta je zapravo usrana arapska liga: https://www.youtube.com/watch?v=SGwHOWUPKuo

17 novembar
6 godine prije

izrael se igra vatrom pedeset godina i zajebava cjeli islamski svijet jer zna da niko od arapa neme upaljac a kamoli sibicu da zapali tu vatru dok se nad narodom u gazi vrse eksperimenti kazu da se ispod al akse nalazi sveti hram i bilo je i prije pokusaja potkopavanja al akse jer katolicka crkva ima veliki intres za te iskopine

DeProggy
6 godine prije

nemože biti mira ni na blistoku ni na cijeloj kugli zemaljskoj, dok se raja pali na jehovu , alaha in njima slične elohime..tek kad padne ta monoteistička obmana i kad je vjernici odbace u korist duhovnosti, može doći do napretka. Do tada će nažalost još mnogi biti zaklani ili se sami žrtvovati na oltaru svojih lažnih i izmišljenih bogova.

Osoba C
6 godine prije

A da za početak svi pokušaju uspostaviti neki dijalog??

Ima na Bliskom istoku prekrasnih stvari. Evo nešto lijepo, a ima toga još. Na svim stranama.
Hava Nagila
https://www.youtube.com/watch?v=CkW_OZLPYMA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI