Australija donosi zakon koji zahtjeva da Google i Facebook plaćaju vijesti

Australija-Facebook
3 komentara

Izvršna direktorka Google Australije Melanie Silva rekla je australijskim senatorima prošlog mjeseca da će zakon za novinske medije, kakav je tada bio, rezultirati ukidanjem pristupa toj zemlji Google pretrazi. Posljednjih nedjelja Facebook je takođe odgovorio na zakon blokiranjem dijeljenja vijesti na Facebooku i Instagramu u Australiji.

Poslije mnogo kontroverzi, parlament Australije u četvrtak je donio Kodeks o obaveznom pregovaranju između medija vijesti i digitalnih platformi: prelomni zakon o medijima vijesti koji će primorati tehnološke gigante Facebook, koji je vlasnik Instagrama, i Google da australijskim izdavačima plate za sadržaj koji se podijeli na besplatne platforme.

Blagajnik Josh Fridenberg izjavio je u četvrtak da će novi zakon osigurati da “preduzeća sa medijskim vijestima budu pošteno nagrađena za sadržaj koji generišu”.

„Kodeks je značajna mikroekonomska reforma, ona koja je privukla pogled svijeta na australijski parlament“, rekao je.

Prema novom zakonu, kompanije poput Googlea i Facebooka sada će morati da sastave ugovore o licenciranju sa australijskim izdavačima.

Donošenje australijskog zakona o medijskim vijestima uslijedilo je nakon dugotrajnog protivljenja i Googlea i Facebooka, koji su čak uklonili dijeljenje vijesti sa svojih platformi za korisnike u Australiji.

„Besplatna usluga koju nudimo australijskim korisnicima i naš poslovni model izgrađeni su na sposobnosti slobodnog povezivanja između veb lokacija“, rekao je generalni direktor Google Australije tokom januarskog saslušanja u Senatu.

Ipak, zemlja je nastavila da preduzima korake da umiri austrijske zakonodavce i ispuni predstojeći zakon.

Sputnjik je ranije ovog mjeseca izvijestio da je Google sklopio višemilionski ugovor sa australijskom kompanijom Seven West Media. Predsjedavajući Kerry Stokes rekao je za The Guardian da se kompanija složila da Googleu omogući pristup njihovom sadržaju u zamjenu za „pošteno plaćanje“.

Seven West Media doprinosit će novom Google News Showcaseu australijskim „vodećim vijestima i zabavnim sadržajima“.

„Poslije daljih razgovora sa australijskom vladom, postigli smo sporazum koji će nam omogućiti da pružimo podršku izdavačima za koje se odlučimo, uključujući male i lokalne izdavače“, rekla je Campbell Brown, šef Facebookovog odjeljenja za globalna novinska partnerstva, u izjavi koja je dobijena od strane CNET-a. „Obnavljamo vijesti na Facebooku u Australiji narednih dana.“

australijaGoogleVijesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slonica
3 godine prije

Google se posipa pepelom i ovo je pokazatelj da ucjena i monopol ima rok trajanja.
Mnoge zemlje sa zanimanjem gledaju ovaj zakon koji je presedan i svima će biti od koristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI