Austrijska vlada pojačava zaštitu crkava uoči Božića nakon napada na crkvu u Beču

Crkva u Becu
5 komentara

Austrija je započela s primjenom oštrijih mjera sigurnosti u pogledu svojih crkava i drugih mjesta vjerskog bogoslužja. Nove mjere uslijedile su kao mjere opreza, nakon što je naoružani čovjek, koji je bio islamist, ubio četiri osobe u svom napadu koji je izveo početkom ovog mjeseca, u glavnom gradu Beču.

Napadač je također vjerojatno za cilj imao vjerske objekte, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

“Ne može se isključiti mogućnost da je počinitelj također želio da njegove žrtve budu ljudi koji bi išli u vjerske objekte”, rekao je Nehammer novinarima, pozivajući se na nalaze istrage. “Zbog svega toga od danas će na snazi biti pojačana zaštita crkvenih objekata.”

Trenutno ne postoji konkretna prijetnja vjerskim objektima, ali ministar je objasnio da se pojačava sigurnost zbog mogućih kopija napada, koji se mogu dogoditi u “osjetljivoj fazi,” uoči Božića.

Nehammer je rekao da će više pripadnika policijskih snaga biti prisutno ispred crkava, sinagoga i drugih vjerskih institucija. Također je naglasio potrebu za “socijalnom solidarnošću” radi “zajedničke borbe protiv terorizma.”

Prema ministru, policijski djelatnici s mogućnostima ”brzog reagiranja” i mobilne ophodnje radne snage Cobra, s oklopnim vozilima i teškom opremom, bit će korišteni u slučaju terorističkih prijetnji ili događaja u kojima napadi ne mogu biti isključeni.

60-člana skupina koja ispituje napad 2. studenoga istražuje 21 osobu, a 10 osumnjičenika zadržano je u pritvoru zbog navodnih veza s napadom u Beču. Počinitelja, dvadesetogodišnjaka koji je rođen i odrastao u Beču, policija je ustrijelila nakon što je pucala na prolaznike na ulici i u barovima.

Vlasti u Austriji priznale su da su u rukovanju obavještajnim podacima o napadaču počinjene “nepodnošljive pogreške.” Policija je bila svjesna “ustrajnog i povećanog rizika” od islamističkih terorističkih napada, navodi se u izvješću koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova prošle godine. Izvješće upozorava na “povećanu opasnost od napada motiviranih islamizmom, koje u Europi mogu počiniti pojedinci ili malene, organizirane skupine radikalnih islamista.

Austrijateroristički napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
3 godine prije

Jadnici na šta su spali. U vlastitoj zemlji pune su im gaće. Pljuc.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Treba vojsku na ulice pa kad su vec u punoj pripravnosti mogu pomoci u vakcinaciji onih koji se budu opirali.

Max
3 godine prije

Logičan potez.

Nil 1
3 godine prije

Mi smo u istočnoj bosni izvršili deratizaciju protiv takvih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI