Orban: Biden ne razumije Ruse

Joe Biden
44 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena “pogrešno razumije” Ruse ako očekuje da će ekonomske sankcije i gubici na prvoj liniji narušiti podršku predsjedniku Vladimiru Putinu, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban.

Fokus zapadne politike je na tome “kako obezbijediti više slobode ljudima”, dok je za Ruse glavni prioritet nacionalno jedinstvo, rekao je Orban američkom novinaru Tuckeru Carlsonu u intervjuu objavljenom na X (bivši Twitter) u srijedu.

“Ovo stvara neku vrstu vojnog pristupa [Rusije]… uvijek o sigurnosti, sigurnosti, tampon zoni, geopolitičkim pristupima”, objasnio je mađarski premijer, tvrdeći da je takav stav “legitiman” s obzirom na istoriju Rusije.

“Oni pogrešno razumiju Ruse”, rekao je Orban o američkom rukovodstvu. “To je teška stvar, posebno kada imate okean između vas i Rusije.”

Ne možemo ih pobijediti sadašnjom strategijom. To je nemoguće. Oni neće ubiti svog vođu, nikada ga se neće odreći, oni će održati državu na okupu i braniće je.

Carlson je pitao Orbana šta bi se moglo dogoditi s Rusijom i njenim nuklearnim arsenalom ako Zapad uspije u “atentatu”  na Putina. Mađarski premijer je odgovorio da su ljudi zaboravili da je, kada je Putin prvobitno preuzeo vlast od Borisa Jeljcina 2000. godine, najveći strah na Zapadu bio da će se pokazati kao slab i da će nastupiti anarhija. Ako je svrgavanje ruskog predsjednika zaista cilj Washingtona, to je “greška” i “više nego opasno”, dodao je Orban.Kada su ga zamolili da se pozabavi tvrdnjama da je on “Putinov ulizica”, Orban je rekao da je Rusija istorijski igrala istaknutu ulogu u gušenju težnji Mađara za nezavisnošću. Smiješna je ideja da bi izabrani političar u Mađarskoj mogao biti potčinjen Moskvi, tvrdi on.

Orban je dalje insistirao na tome da Budimpešta podržava brzo rješavanje ukrajinskog sukoba, ali je napomenuo da želi održati ekonomske odnose s Rusijom, posebno u oblasti energetike.

„Bez uključivanja Rusa u bezbednosnu arhitekturu Evrope, ne možemo da obezbedimo bezbedan život građanima Evrope“, naglasio je on. “Ali sada sve ide protiv toga, nažalost.”

Neki lideri zemalja NATO-a, uključujući Bidena, nastoje da slome Rusiju vojnom podrškom Ukrajini, tvrdi Orban, dodajući da je Mađarska od početka sukoba govorila da ovaj pristup neće uspjeti.

Rusija ne predstavlja vojnu prijetnju članicama bloka koji predvode SAD jer imaju daleko veće konvencionalne sposobnosti od Moskve, insistira Orban. Dodao je da je prilika za inkorporaciju Ukrajine u NATO odavno nestala i da bi Washington trebao priznati da ima utjecaja da odredi da li će se neprijateljstva nastaviti ili zaustaviti, kako bi se postigao mir.

BidenmađarskaOrbanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
7 mjeseci prije

Da li bi tako orban govorio o putinu da njegovi prethodnici nisu uveli madjarsku u Nato?
A 1956. Godinu je izgleda zaboravio….

AJeTo
7 mjeseci prije

Orbanovo razumijevanje Rusa svodi se na mokre snove o Mađarskoj prije trianonskog sporazuma.

Sam
7 mjeseci prije

😀
Pa on ne razumije ni da mu je majka jos davno umrla.
Kakav je ovo naslov?
Zivimo u svijetu koji vode ludjaci i samo je poenta u tome ko je veci ludak.

Podsjetnik
7 mjeseci prije

Euro je 105 rublji
Madjarska inflacija 19,2 posto

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Biden ne razumije niti Amerikance ! A kamoli Ruse i ostali svijet 🙄 … To izhlapilo stvorenje je samo portparol , mnogo šire , internacionalističko – sotonističke udruge i ništ više od toga … Premijer Orban , griješi ..

Dokurčilomi
7 mjeseci prije

Nema se tu šta razumjeti. Potpuno isti slučaj Ukrajina-Rusija kao i Kuba-Amerika. Razlika je jedino što Rusi nisu išli do kraja jer bi to vodilo u novi svjetski rat a Amerima se jebe jer debelo zarađuju na taj način.

Rudar
7 mjeseci prije

I onda kažu Srbi da su im Rusi braća, jesu kujca malo, Srbi su svakog vođu ubili, to im je u tradiciji.
A ni jezik im nije sličan, Hrvatski je sličniji Ruskom nego Srpski ali to se ne smije reči.

Toni
7 mjeseci prije

Zašto orban ne bi dao koji dio mađarske nekome ko pita?

hiber
7 mjeseci prije

Najveci zastitnik Putina u Rusiji je upravo Biden, stoga je potpuna glupost izjava o nekakvom “atentatu na Putina”. NATO je ostvatio sve svoje ciljeve zahvaljujući djelovanju svoga sveca zastitnika. Nije se raspao, prosirio se za 2-3 clanice, itd. Mađari se sada paranoično boje Ukrainaca jer ce Ukraina prezivjeti a Putin ce se kad-tad morati povući.

Amater
7 mjeseci prije

Bajden ne razumije ni sebe , on je samo dementni starac… problem su oni koji su ga postavili na ovu poziciju … koji će zbog svojih interesa zrtvovati sve ..

Aboridžin Joe
7 mjeseci prije

Daj Putinu komadić Mađarske. Što si takav. Kakav je problem dati malo zemlje rusima. Vidiš da su se stisli ko Lichenstein.

Гавран
7 mjeseci prije

Firma mi je desetinama godina radila u SSSR pa Rusiji. Oni koji su se vratili iz Rusije su često nešto slično govoril.
“Vi ne znate ko su Rusi.”  
U prevodu: strah i respekt od Rusa bi bilo sasvim na mestu.
 

Netko
7 mjeseci prije

Dakle ovaj glumac( orban) vrlo dobro zna tko je Biden….još jedan glumac koji igra svoju ulogu…dajte ljudi…. obojica slušaju svoje gazde…biden ne razumije ruse ahaaaaa…Tucker Carlson , onaj de Santis, meloni…svi koje mediji prate i forsiraju…je li stvarno mislite da nisu ” njihovi”?! Oni su alternativa ma kako da ne…..

7 mjeseci prije

evo lijepih vijesti.
rusija useljava afrikanere.
Moscow and Tver plan to accept 3,000 families from South Africa Cornerstone of the “Afrovillage” in Tver Region, Russia”
“We plan to establish 30 settlements in Russia for Afrikaners who want to immigrate,”
i amerikance …
“Russian immigration lawyer revealed plans for an “American village” in southern Moscow Region for 200 families of conservatives fleeing political and religious persecution in the US. “

Darko
7 mjeseci prije

Možda da Bidenu izvade crve iz mozga nešto bi nešto i razumio? Kada će se priroda pobrinuti za to američko govno?

Lucija, prva
7 mjeseci prije

To se Orban sjeća što je Kissinger rekao za Ruse i Amere, i načinu razmišljanja.

I da Ameri ne razumiju Ruse.

mrimproper
7 mjeseci prije

pa ne znam bas, nekako to naokolo idu rusi sa druge strane, vecina  amera  mrzi bidena zbog infacije i pogoršanja ekonomije i sve težeg života vecine građana…  a spavaci su vjerojatno odgovorni za svakodnevna izletanja vlakova sa kemikalijama i ucestale požare… i zatvaranja postrojenja za preradu nafte i plina.

mrimproper
7 mjeseci prije

ukrajina ce prezivjeti ali sa 60 posto manje stanovništva i ekonomski vračena 500godina u prošlost. 0.001 posto oligarha+poltron-politicara preprodaje zapadnu pomoc i odlicno zivi plackajuci i rasprodajuci preostale resurse, svi ostali prezivljavaju i iseljavaju

Six
7 mjeseci prije

Zato jer Biden ne odlučuje o ničemu, on je senilna budala koja samo potpisuje šta mu se gurne na stol, maknuti Bidena nebi promjenilo baš ništa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI