Biden bi mogao zatražiti 100 milijardi dolara za Ukrajinu

Biden rat u Ukrajini
21 komentar

Američki predsjednik Joe Biden navodno planira potencijalni zahtjev za pomoć Ukrajini  “jedan i gotovo” koji bi bio toliko velik da ne bi trebao tražiti dodatna odobrenja za finansiranje od Kongresa do izbora 2024. godine, objavio je The Telegraph u subotu.

Novi zahtjev za pomoć mogao bi iznositi čak 100 milijardi dolara, što je dovoljno da se izbjegnu kontinuirane zakonodavne kontroverze koje bi mogle omesti Bidenovu kandidaturu za reizbor sljedeće godine, piše britanski list, pozivajući se na ljude koji su upoznati s raspravama u Bijeloj kući. Takav prijedlog bi smanjio zahtjev za finansiranjem od 24 milijarde dolara koji su poslanici američkog Predstavničkog doma izuzeli iz zakona o stopi potrošnje koji su usvojili prošle sedmice kako bi spriječili zatvaranje vlade.

„Ideju velikog paketa čvrsto podržavaju mnogi širom administracije“, rekao je izvor novina. “Pristalice Ukrajine žele da ovo bude jedan veliki zakon i da se onda ne moraju baviti njime do sledećih izbora.”

Bidenova administracija pokušava da pronađe privremene načine da zadrži novac i oružje u Kijevu, podržavajući ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga, sve dok Kongres ne usvoji veliki zakon o pomoći. Na primjer, program grantova američkog Stejt departmenta mogao bi se navodno iskoristiti za finansiranje od oko 650 miliona dolara.

Mediji citiraju zvaničnike Bijele kuće da je ostalo samo nekoliko sedmica do mogućeg prestanka finansiranja Ukrajine, za koje su upozorili da bi moglo imati razorne posljedice na bojnom polju.

Republikanski zastupnici sve više kritikuju Bidenovu politiku prema Ukrajini, a neki tvrde da masovna pomoć Kijevu samo produžava krvavi sukob na račun većih domaćih prioriteta. Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy ranije je ove sedmice izglasan sa svog čelnog mjesta, što je bila prva takva smjena Kongresa u istoriji SAD-a, navodno nakon što su neki od njegovih kolega republikanaca čuli da je obećao Bidenu poseban zakon o pomoći Ukrajini koji će biti odobren nakon usvajanja zastoja u finansiranju mjera.

Bidenova administracija neće odlučiti hoće li predložiti paket pomoći za Ukrajinu sve dok se ne izabere novi predsjedavajući Predstavničkog doma, vjerovatno sljedeće sedmice, navodi se u izvještaju The Telegrapha. Usvajanje zakona od 100 milijardi dolara može zahtijevati od predsjednika da učini ustupke konzervativnim republikancima po pitanjima poput ilegalne imigracije.

Američka predstavnica Lauren Boebert, jedna od republikanaca koji su kritikovali Bajdenovu politiku prema Ukrajini, sugerirala je u intervjuu u petak da će novi predsjedavajući Predstavničkog doma možda morati obećati da će se usprotiviti većem finansiranju Kijeva. Ona je napomenula da je većina republikanaca u Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci glasala protiv zakona o pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara prošle sedmice.

“Prvi put smo vidjeli da samo financiranje Ukrajine nema većinu većinske podrške, ” rekao je Boebert voditelju američkog podcasta Steveu Bannonu. “Svaki govornik to mora prepoznati i ne dozvoliti da više sredstava za Ukrajinu dođe na govornicu. Apsolutno smo umorni od trošenja.”

Kongres je već odobrio četiri runde finansiranja Ukrajine, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara. Pentagon je prošle sedmice upozorio da je iscrpio “skoro sva raspoloživa sredstva za bezbjednosnu pomoć Ukrajini”.

BidenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Palestinian Hamas thanked Ukraine for selling them weapons – Middle East TG channels report that most of the RPGs used by Hamas in Operation Al-Aqsa flood .were delivered from Ukraine🤷.
ulozto.net/file/GmC6vGAJ1zyG/thanksukraine-mp4#!ZGp0LGR2ZJDlMTAwAmt5AzDjAQuvMHq5rwSYE0ISBRMyJzWxLt== 🤨

‼️🇯🇴Hamas ce otvoreno zahvalio Ukrajini što im je prodala oružje
Bliskoistočni TG kanali izvješću da je većina RPG-ova koje je Hamas koristio u operaciji Al-Aksa poplava , isporučena iz Ukraine ( gornji video 💥 )

tatamata
6 mjeseci prije

pametno ,, a ne svaki put paliti stampariju i cekati da se zagriju strojevi …ovako odjenom odstampati sto ce im trebati za 2-3 mjeseca

Oštro oko
6 mjeseci prije

Žute banke oni više dobiti neće. Krupni kapital i bankari su sada usmjereni ka svojim sunarodnicima-Jevrejima.

Max
6 mjeseci prije

Sve ide u Izrael. Siguran sam u to.

tihobl
6 mjeseci prije

Mogao bi i ja zatraziti tisucu hiljada milijardi, a hoce li mi ko dati i dinar?

Dante
6 mjeseci prije

Kakav Cirkus…
Rusima odoše svi poeni

Hattori Hanzo
6 mjeseci prije

Senilnom će Ukrajina uskoro biti najmanji problem,

Darko
6 mjeseci prije

Amerima je isplativije ubiti ovu budaletinu Bidena nego rigati lovu za mafijašku Ukrajinu..

Noname
6 mjeseci prije

Vojni stručnjak, stručnjak za vojske NATO-a Alexander Artamonov u razgovoru s promatračem Cargrada skrenuo je pozornost na činjenicu da “Burevestnik” nije primjenjiv u okviru trenutne specijalne operacije u Ukrajini, pa čak ni u konvencionalnim sukobima. No, sve agresivnije i opasnije izjave elite zapadnih zemalja protiv Rusije uvjeravaju da Sjedinjene Države zapravo razmatraju opciju eskalacije sukoba, sve do i uključujući uporabu nuklearnog oružja. Za ostvarenje svojih ciljeva SAD su spremne žrtvovati čak i Europu, zbog čega tako uporno prebacuju teret rata u Ukrajini na EU. Artamonov je također primijetio da je, s točke gledišta Amerikanaca, nuklearni rat u Europi sasvim normalan, pa čak i poželjan scenarij, koji će im omogućiti da se riješe i Rusije i EU, koja im je ekonomski konkurent. Za Amerikance je ideal kada se ubijamo: Ukrajinci – Rusi, Rusi – Ukrajinci. Prema proširenom scenariju, Europljani ubijaju Ruse. Na kraju ostaje samo jedan: Sjedinjene Američke Države, – rezimirao je Artamonov. U… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Rusi Sunse pokrenuli. Isplovila flota iz Sevastopolja. Napadi pojačani zadnje dvije noći u svim smjerovima. “…разарала „критичну и лучку инфраструктуру“ Украјине. Посебну луку ушћу Дунава Рени где је погођен и један од најнапреднијих трајектних комплекса у Украјини.          У Полтави је погођен војни аеродром, који служи као локација 831. бригаде тактичке авијације Оружаних снага Украјине. На њему се базирају преостали авиони Су-27.          Током последњих седам дана, Оружане снаге Русије извеле су 14 групних удара високопрецизним оружјем. Уништене су погони за монтирање дронова „Пунишер“ и „Фурија“, складишта са муницијом за америчке вишецевне бацаче HIMARS и крстареће ракете Storm Shadow.          Можда је најзначајнији био удар двема тактичким ракетама „Искандер“ по хотелу у центру Харкова у којем су били смештени страни плаћеници и инструктори. … >>>Сада су се у украјинској ПВО појавиле огромне рупе Амерички лиост The Wall Street Journal објавио је да је команда руске Црноморске ратне флоте три нападне… Čitaj više »

Alex Keller
6 mjeseci prije

Rasipanje bezvrijednih dolara dok se još negdje nešto njima može platiti?
Kako i Euro tone,to će biti zanimljivo gdje će Ukrajina potrošiti tu lovu,ako je uopće dobije.

Steve
6 mjeseci prije

Ma da, šta tu da žicaš na sitno svako malo, zamoli 100 komada na gomili, ionako se štancaju bez pokrića, jedini trošak je papir i tinta…

Jomla
6 mjeseci prije

Ajme Bidni, čemu samo 100, ideš odma’ na 1000 i dobi’š 200 sigurnih. Koji si ti blekov, c-c-c… ;P ;P

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI