Biden hvali Scholza za ‘diverzifikaciju’ od ruske energije

biden i scholz
41 komentar

Predsjednik Joe Biden bio je u petak domaćin Bijeloj kući njemačkog kancelara Olafa Scholza, iskoristivši tu priliku da ponovi obećanje o neiscrpnoj vojnoj podršci Ukrajini “koliko god bude potrebno”. Međutim, pored uobičajene retorike i razmjene ljubaznosti, lideri su podijelili nekoliko detalja svojih razgovora i nisu odgovarali na pitanja novinara.

“Želim da ti se zahvalim, Olaf, na vašem snažnom i postojanom vodstvu”, rekao je Biden kancelarku u Ovalnom kabinetu. “Mislim to iskreno. To je napravilo svijet razlika. Pojačali ste da pružite kritičnu vojnu podršku. I tvrdio bih da je osim vojne podrške, moralna podrška koju ste dali Ukrajincima bila duboka.”

Biden je također pozdravio povećanje njemačke potrošnje za odbranu i pohvalio Scholza za “diverzifikaciju od ruskih izvora energije”.

Znam da to nije bilo lako. Bilo ti je jako teško.

Legendarni američki istraživački novinar Seymour Hersh izvijestio je prošlog mjeseca da su američke snage digle u zrak plinovod Sjeverni tok u septembru po Bidenovom uputstvu. Sabotaža je prekinula kanale koji su prenosili ruski prirodni gas iz Rusije u Nemačku i druge delove zapadne Evrope kroz Baltičko more.

Tokom Scholzove posljednje posjete Bijeloj kući u februaru 2022. godine, Biden je rekao novinaru da će njegova administracija “donijeti kraj” Sjevernom toku 2 ako ruske snage pokrenu vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Scholz nije pokrenuo pitanje energetske sigurnosti Njemačke u svom kratkom pojavljivanju zajedno s Bidenom u petak, ali je obećao da će raditi u “korak” s Washingtonom kako bi Ukrajini pružio potrebnu podršku. “Veoma je važno da damo poruku da ćemo to činiti sve dok bude potrebno i koliko bude potrebno.”

Njemački kancelar je u Washington došao sa neobično malom delegacijom i nakon njegovog privatnog sastanka s Bidenom ovoga puta nije zakazana konferencija za novinare.

Dok je Washington iskoristio priliku da otkrije još jedan paket oružja vredan 400 miliona dolara namenjen Ukrajini, Berlin je u petak najavio da nema novih obaveza.

Njemačka je oklijevala mjesecima prije nego što je Kijevu krajem januara obećala svoje glavne borbene tenkove Leopard 2, a tek nakon što je Biden također obećao isporučiti nekoliko desetina tenkova M1 Abrams. Zajedno sa svojim saveznicima iz EU i NATO-a, Njemačka se nadala da će stvoriti dva oklopna bataljona sa po 30 tenkova na vrijeme za proljetnu ofanzivu, o kojoj se pričalo, ali do sada nisu uspjeli postići taj cilj. Očekuje se da će američki tenkovi, prema nekim izvještajima, stići do Ukrajine do kraja godine.

Iza kulisa, Biden i Scholz su navodno također razgovarali o svojim sljedećim koracima u diplomatskoj podršci Ukrajini, uključujući moguće sankcije protiv Kine ako ona pruži vojnu podršku Rusiji.

BidennjemačkaSADScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Zaslužuju jedno – drugo 😁 .

Svoboda
1 godina prije

Imacemo u Europi, tocnije u Ukrajini nekoliko dekada vruci rat izmedju na jednoj strani koalicije zapad I na druguj strani Rusija i Kina. Hvala bogu ne zivim u Europi.

Alex Keller
1 godina prije

I ja hvalim svakoga tko mi nešto plati tri puta skuplje. Posebno ako mu eksplozivom razorim plinovod.
Bijedni Nijemci,da bijedniji ne mogu biti! Bljuje mi se i se*e od vlastite krvi!

qints
1 godina prije

Rusko veleposlanstvo kaže da je London izmislio incident u Salisburyju – Skripal radi sukoba s Rusijom. Nakon pet godina nema sluzbeni izvjestaj od Scotland Yard, nece nikad ni biti. U britanskom parlamentu nema opozicije

Гавран
1 godina prije

Postoje vesti da je na zadnjem sastanku Pantelija tražio od Šolca preseljenje vojne industrije. Nešto kao Rusi. Povlačeći se od Hitlera preselili su vojnu industriju iza Urala.

Petar
1 godina prije

Nijemci bi trebali prebaciti proizvodnju auta I oruzja u USA

eks
1 godina prije

Zahvaljujući Šolci i ćurki Brabonjak, Nemačka je doživela veliko i sramno samoponiženje .

Istina
1 godina prije

Kako da mu ne zahvali.
Ovaj pristao na uništavanje privrede. Sada će auto industrija u SAD pa će se opet ovaj ovom zahvaliti a ovaj kao mali biti sretan. Poslije će morat ovaj od SAD da kupi svo oružje koje je dao Ukrajni posebno tenkove i to je to.
Glup, Gluplji, Szholz.
Jadna li je Njemačka sa ovim telcem.

tihobl
1 godina prije

Posto ste ostali bez energenata najbolje je da vojnu industriju prebacite u SAD.

Ivan
1 godina prije

Glupi majmun Sckolz se rijesio jeftine ruske energije u zamjenu za skupu americku. Pa tko mu ne bi cestitao? Sigurno ce mu i svi Njemci aplaudurati zbog toga kako je zemlju unaprijedio 🙂

Don Piškot
1 godina prije

Čim se pojavi ovaj roky balboa,crveni se na sve strane.Izgleda da su im u ambasadi uvalili pajser gtx sa povećanom dozom grafena koji privlači i pluseve a ne samo beštek.

Ivan
1 godina prije

I za Ameriku ali i za glupu Europu ce biti bozji dar da ovo smece izjede rak u najvecim mukama. Sto prije to bolje..

Гавран
1 godina prije

Posle istorijske prekretnice, kraha kod Bahmuta, zapad je odlučio sanirati štetu ulaganjem u Trolove. Sačuvaj nas bože trolova, namnožili se ko buve ili stenice. Portal da nabavi mRNK vakcinu protiv trolova.

Nekoime
1 godina prije

Ne samo energije, nego i industrije, a uskoro i hrane.

user
1 godina prije

štokholmski sindrom treba preimenovat u schulzov sindrom.

Tupko Glupko
1 godina prije

Scholz, baš svi znaju što radiš i za koga radiš!

I znaju da nikada nećeš priznati istinu o Sjevernim Tokovima.

Rezultate istrage objavit će tvoj politički nasljednik.

Nadam se da Nijemci neće čekati sljedeće redovne izbore u jesen 2025., već da će biti izvanredni prijevremeni.
Što prije, to bolje po Nijemce.

antonijo gradečak
1 godina prije

švabe su američke kuje

eks
1 godina prije

Logično, trolovi haraju, klik na + povećava – .

Z-Z-Z
1 godina prije

Njemacka jos nije dobila natrag svoje zlato iz Amerike

Krle
1 godina prije

Jadno.

Max
1 godina prije

Nek se J…

Samuraj
1 godina prije

Njemačka, okupirana zemlja od Amerike, isto kao i Japan. Koliko su jadni govori činjenica da imaju spreman sjeverni tok 2, unatoč tome što je sabotiran, a zna se od koga, to je brz popravak, dakle, koliko je Njemačka jadna govori činjenica da im se stanovništvo smrzava, dok se američki narod grije po običaju. A imaju samo otvoriti pipu i to je to. A ne smiju. Jadno. 🤦🏻‍♂️ Nadam se da će ponosni njemački narod uzdignuti glavu i reći dosta zapadnom imperijalizmu, kao i u konačnici i cijela Europa. Amerika, a tu mislim na njihovu duboku državu koja Ameriku drži u šaci je dakle – europski neprijatelj broj jedan. To ne govorim ja, to govore činjenice. Točka.

Mark.
1 godina prije

Glup i Gluplji.

gogo
1 godina prije

diverzificirao je on njemačke milijarde u američki djep ¨! Kreten maloumni !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI