Biden je spreman da uništi vlastitu ekonomiju samo da bi se suprotstavio Kini

Janet Yellen
24 komentara

Predsjednik Joe Biden se neće zaustaviti ni pred čim da zaštiti Ameriku od sigurnosnih prijetnji koje predstavlja Kina, čak i ako akcije koje mora poduzeti štete ekonomiji svoje zemlje, tvrdi američka ministarka finansija Janet Yellen.

“Nacionalna sigurnost je od najveće važnosti u našem odnosu s Kinom”, rekla je Yellen u srijedu u govoru u Washingtonu. Navela je primjer blokiranja Kine da dobije određene tehnologije, dodajući: “Nećemo praviti kompromise u vezi s tim zabrinutostima, čak i kada oni prisiljavaju na kompromise s našim ekonomskim interesima.”

Yellen je optužila Kinu za “nepoštene” ekonomske prakse i “konfrontaciju” prema SAD-u i njihovim saveznicima posljednjih godina. Washington ima “širok skup alata” za rješavanje sigurnosnih prijetnji iz Kine, dodala je, kao što su kontrola izvoza i sankcije protiv entiteta koji pružaju podršku Narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA).

“Ministarstvo financija ima ovlasti za sankcije za rješavanje prijetnji vezanih za sajber sigurnost i kinesku vojno-civilnu fuziju”, rekla je Yellen. “Također pažljivo provjeravamo strane investicije u Sjedinjenim Državama u pogledu rizika za nacionalnu sigurnost i preduzimamo neophodne radnje za rješavanje takvih rizika. Razmatramo i program za ograničavanje određenih odlaznih ulaganja SAD-a u specifične osjetljive tehnologije sa značajnim implikacijama na nacionalnu sigurnost.”

Bidenova administracija je već poduzela korake da blokira kineske kompanije da osiguraju napredne poluvodičke tehnologije, kao što je ograničavanje izvoza opreme za proizvodnju čipova. Yellen je insistirala na tome da Washington ne poduzima takve akcije da bi stekao ekonomsku prednost ili da bi ugušio kineski rast i modernizaciju.

Yellen je također prekorila Kinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava i navodne podrške Rusiji koja je “bez ograničenja” usred ukrajinske krize. Upozorila je da će posljedice biti teške ako Kina pruži materijalnu podršku ili pomogne Rusiji da izbjegne sankcije, te dodala da će SAD koristiti svoje “alate” za odvraćanje od kršenja ljudskih prava.

„Poput nacionalne sigurnosti, nećemo praviti kompromise u pogledu zaštite ljudskih prava“, rekla je Yellen. “Ovaj princip je temelj za naš angažman sa svijetom.”

Peking je odbacio američke optužbe, sugerirajući da bi Washington trebao “uložiti više napora u rješavanje vlastitih problema ljudskih prava”. Kineski lideri su također krivili Washington za „hladnoratovski mentalitet“ u kojem se Peking demonizira kao sigurnosna prijetnja dok Bidenova administracija pokušava obuzdati njegov ekonomski napredak.

“Suzbijanje i potiskivanje neće ponovo učiniti Ameriku velikom, niti će spriječiti Kinu da krene ka nacionalnom podmlađivanju”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang novinarima prošlog mjeseca.

Yellen je ranije ove sedmice priznala da bi korištenje poluge SAD nad globalnim finansijskim sistemom za sankcioniranje drugih zemalja moglo umanjiti ulogu američkog dolara kao svjetske rezervne valute. Upitana o “oružavanju” američke valute, rekla je za CNN da bi takva taktika “mogla potkopati hegemoniju dolara”.

Janet Yellenjoe bidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nećemo praviti kompromise u pogledu zaštite ljudskih prava“, rekla je Yellen. “Ovaj princip je temelj za naš angažman za vladanje svijetom.”
Baba proslo je vase, to shvataju i vasi MSM:

The Newsweek: Украјина има шансе да победи Русију колико би Мексико имао шанси да победи САД

eks
1 godina prije

Kada Amerikenjci izgovore “ljudska prava” , čoveka zaboli stomak. Nakon toga odmah ide u WC .

tihobl
1 godina prije

SBU je prosle godine pokusao da podmiti ruske pilote da prebjegnu sa suhojima na zapad. Objasnio im je gdje je siguran aerodrom za docek, gdje je rasporedjena ukropska PVO i kako da je izbjegnu. Piloti su u saradnj sa FBS prihvatili igru. Pohapsene su ruskinje koje su bile kuriri i donijele pare, A avijacija je polupala PVO koji je obavjesten da ce ruski avioni prebjeci i da ne pucaju, Polupan je i aerodrom Kropivnjicki sa odborom za docek (dosli generali da se slikaju velikim uspjehom).

Epilog: SBU je juce pohapsio desetine plavaca svaljujuci sve na avijaciju. a greska je u potpunosti njihova.

tihobl
1 godina prije

Bahmut je pred padm. Mali firer zahtjeva bilo kakvu pobjedu istovremeno sa padom Bahmuta sa kojom bi se hvalio, a za Bahmut bi rekao da je strateski beznacajan. Imao je dva pokusaja kontraofanzive na jugu i oba su propala. Na sjevernom i srednjem dijelu tlo je previse raskvaseno da bi pokusao ista. Kako je krenulo nacisticka kontraofanziva ce se svesti na juris i zauzimanje Kijevsko-pecerske lavre.

Ivan
1 godina prije

Glupa konjina nece krepati u krevetu jer ce ga Ameri dokrajciti uskofo, samo da im jos malo doma zagori 🙂

NOVI STARI
1 godina prije

BOLESNO!!!!

Ivan Bgd
1 godina prije

Ne verujem da taj senilni dekica odlucuje o bilo cemu, i da se pita za bilo sta (osim da li hoce da mu promene pelene).

Tupko Glupko
1 godina prije

„Poput nacionalne sigurnosti, nećemo praviti kompromise u pogledu zaštite ljudskih prava. Ovaj princip je temelj za naš angažman sa svijetom.”

Primjer prvi:
Ujedinjeni narodi su donijeli Konvenciju o pravima djeteta 1989.
Na 25-godišnjicu donošenja ove Konvencije (2014. godine), 194 države su potpisale i ratificirale Konvenciju.
Tri nisu – SAD, Južni Sudan i Somalija.

Primjer drugi:
SAD je zemlja s najviše zatvorenika u svijetu.
Preko 2 milijuna ljudi u zatvoru (od toga je 162.000 osuđeno na doživotni zatvor, ima i djece), a 5 milijuna Amerikanaca je na uvjetnoj slobodi.
Polovini punoljetnih Amerikanaca u nekom trenutku u životu je član obitelji bio u zatvoru.
Detaljnije u tesktu Logičnog otprije 4 godine naslova “Arhipaleag USAlag” – Preko 2 milijuna zatvorenika i 160 000 “živih mrtvaca”

Prije pet dana izašao je članak u Jutarnjem listu naslova Pljunuo je na policajca i dobio 70 godina zatvora: ‘Neka ovo bude poruka ostalima‘”

I oni govore o ljudskim pravima..

Mark
1 godina prije

Senilnom izgubljenom djedici treba dati igricu Spužva Bob i neka se zabavlja možda se nađe.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Odlično 👍👍👍 !!! Ja sam za ! Hajmo junaci ! Pokažite , koliko ( ako ) vrijedite , , konačno , na nekomu tko vas grdno može povrijediti – no – znajući vas i gledajući ova entiteta što mrmlja … Nemate vi muuiuda za takvo što 😁 — osim da hladite usta . PLJUC !

Max
1 godina prije

I jest.

Gjuro1977
1 godina prije

I uspjet ce

Ivan
1 godina prije

Ludaka zatuci ko psa..

Mat
1 godina prije

Fox news izvjestava o stotinama miliona$ koji su legli na racune familije Bajden.Logicno pitanje se postavlja,za sto?

Nekoime
1 godina prije

Rusija i Kina imaju sankcije, a USA imaju Yellen. Tko je bolje prošao?

komšija
1 godina prije

Tu se senilni Bajden pita isto kao i ja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI