Biden kaže da Amerika treba koaliciju za suočavanje sa Kinom

Biden - trgovinski rat sa Kinom
16 komentara

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden rekao je ranije da neće odmah okončati trgovinski rat sa Kinom i ukloniti trgovinske carine koje je nametnuo američki predsjednik Donald Trzmp. Tokom brifinga za štampu u ponedjeljak, Biden se osvrnuo na američko-kineske odnose, paket pomoći za COVID-19 i problem tranzicije sa Trumpovom administracijom.

U ponedjeljak, dok je držao govor nakon brifinga članova njegovih revizorskih timova za nacionalnu bezbjednost i spoljnopolitičke agencije u vezi sa potencijalnim ključnim izazovima koje očekuje dolazeća administracija, Joe Biden je  sugerisao da Washington treba da izgradi koaliciju istomišljeničkih nacija da se suprotstave Pekingu.

„Dok se borimo sa Kinom i držimo kinesku vladu odgovornom za njene trgovinske zloupotrebe, tehnologiju, ljudska prava i druge frontove, naša pozicija bi bila mnogo jača kada bismo izgradili koaliciju istomišljenika i saveznika koji sa nama imaju zajednički cilj u odbrani naših zajedničkih interesa i naših zajedničkih vrijednosti“, rekao je.

Biden je rekao da će partnerstvo sa drugim demokratijama “više nego udvostručiti” američki ekonomski utjecaj na Kinu. Dodao je da Sjedinjene Države ne mogu same riješiti nijedan globalni problem, uključujući klimatske promjene i pandemiju koronavirusa.

Kako će Biden biti u Bijeloj kući najmanje četiri godine, mnogi stručnjaci i zvaničnici širom svijeta pretpostavljaju da će njegovo predsjedavanje predstavljati oštar prekid sa Trumpovom spoljnom politikom.

Ovo je posebno važno za Peking, jer su se pod Trumpovom administracijom američko-kineski odnosi značajno pogoršali, jer je Washington optužio Peking za nelojalnu ekonomsku praksu, kršenje ljudskih prava u nekim od kineskih regiona, zadiranje u poseban status Hongkonga i nedostatak transparentnost u vezi sa pandemijom koronavirusa.

 „Opstrukcija“ tranzicije Trumpove administracije

Biden je optužio postojeću administraciju za uskraćivanje podataka o nacionalnoj bezbjednosti i rekao da se njegov tim suočio sa većinom opstrukcija u procesu tranzicije iz političke grane Pentagona.

„Od nekih agencija naš tim je dobio primjernu saradnju, od karijernog osoblja tih agencija, od drugih – posebno od Ministarstva odbrane – dobili smo opstrukcije političkog rukovodstva tog odjeljenja“, rekao je on.

Prema novoizabranom predsjedniku, njegov tim ne dobija „sve informacije koje su nam potrebne od odlazeće administracije u ključnim oblastima nacionalne bezbjednosti“. Dodao je da „to nije ništa drugo do neodgovornost“.

Biden je posebno pomenuo Ured za upravljanje i budžet kao još jedan primjer vladinih odjeljenja gdje se njegov tim suočio sa „blokadama puteva“.

COVID-19 Isplate Amerikancima

Između ostalog, Biden je izrazio podršku direktnoj uplati od 2.000 dolara svim Amerikancima kao dio paketa pomoći za COVID-19.

“Da”, rekao je Biden novinarima nakon svog govora, upitan da li podržava jednokratnu uplatu od 2.000 dolara.

Prošle nedjelje, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je vetom na paket pomoći i potrošnje za COVID-19, koji je donio Kongres, ako ne bude uključivao promjene poput povećanja isplata podsticaja sa 600 na 2000 dolara za svakog građanina. Predsjedavajuća doma Nancy Pelosi izrazila je podršku ovom potezu i pozvala Trumpa da pozove republikance u Kongresu da ga podrže.

Američki dom treba da glasa kasnije u ponedjeljak o mjeri za povećanje plaćanja na 2.000 dolara. Ostaje nejasno da li će ta mjera proći obje Kongresne komore.

Prioriteti u sajber prostoru

Novoizabrani predsjednik je takođe istakao da SAD treba da modernizuju svoje odbrambene prioritete kako bi se suočili sa strateškim izazovima Kine i Rusije, uključujući i nove sfere poput sajber prostora.

“Razgovarali smo o različitim strateškim izazovima sa kojima ćemo se suočiti i iz Rusije i iz Kine i reformama koje moramo preduzeti da bismo se doveli u najjaču moguću poziciju da se izborimo sa tim izazovima. To uključuje modernizaciju naših odbrambenih prioriteta kako bismo bolje odvratili agresiju u budućnosti”, „primjetio je.

Biden je objasnio da Sjedinjene Države moraju da inoviraju i preoblikuju svoju odbranu od rastućih prijetnji u novim oblastima poput sajber prostora, umjesto da nastave da prekomjerno ulažu u naslijeđene sisteme dizajnirane da odgovore na prijetnje iz prošlosti.

“Moramo da smanjimo jaz između mjesta gdje su naše mogućnosti sada i gdje treba da budu da bismo u budućnosti bolje odvraćali, otkrivali, ometali i odgovarali na takve vrste upada. Ovo je područje u kojem se republikanci i demokrate slažu. Trebali bismo biti u mogućnosti da radimo na dvostranačkoj osnovi kako bismo bolje zaštitili američki narod od zloćudnih sajber aktera“, rekao je on.

Biden je dodao da američke vlasti još uvijek istražuju o razmjerama nedavnog masovnog hakerskog napada na vlade i mreže privatnih kompanija i ranjivostima kojima su izložene.

Nekoliko ključnih zvaničnika pripisalo je upad hakerima koje podržavaju Rusi, iako je Moskva porekla bilo kakvu umiješanost. Tokom ranijih brifinga, Biden je zaprijetio da će im uzvratiti.

Amerikajoe bidenkinakoalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Biden se prvo mora izboriti za poštene demokratske izbore u Kini, po uzoru na američke.

qints
3 godine prije

Neki su sumnjali da Biden nece biti lopov kao Trump pa su ga unaprijed kudili.

Herc
3 godine prije

Ništa ti bolan učinit nećeš osim započet koji rat da bi vojno industrijska mafija sa generalima dobila svoj dio jer je takav bio dogovor . Tvoj prethodnik najbolji ikada predsjednik gospodin Donald Trump bar je zaustavio osmanlijsku invaziju i spasio Veliku Britaniju od propasti zvane EU,ali morao je pasti pod svaku cijenu jer je bogat ,nije klimavac poslušnik , jer je jaka osoba .pravi predsjednik i vođa a kao takav nije odgovarao mafiji iz sjene koji su namjestili izbore u kojima je lešina navodno pobjedila.

Mahatma
3 godine prije

Alo Bidene, Kad će ti potpredsjednica dat ostavku na mjestu senatorice? Šta čeka? Nije baš sigurna za novi posao, a?

Boba Lazarević
3 godine prije

Biden neće napraviti ništa, jer neće biti predsjednik. Finalni legalni udarac njegovoj truloj kampanji se sprema 6.1.

Spartak
3 godine prije

Usanskom režimu bi treba prije svega jedna jaka koalicija sa zdravim razumom.

piždro
3 godine prije

Oni moraju imati neprijatelja – tim se hrane! inače imaju rasturačinu doma.. imaju jake saveznike u potlačenom japanu, dvje anglikanske kolonije australiju indiju, te vazalni tajvan i jos par azijski država.. tu je još uvjek vjerni union jack.. mogu blokirat kinu kad požele

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Max
3 godine prije

Ovo pokazuje 2 stvar;i Bidenova retorika nije drukčija od Trumpove 2 SAD ne mogu same protiw Kine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI