Biden spreman odobriti kazetne bombe za Ukrajinu, iako su zabranjene u 120 zemalja

Biden - Kazetne bombe za Ukrajinu
121 komentar

Predsjednik Joe Biden blizu je odobrenja kazetnih bombi za Ukrajinu, prema izvorima iz njegove administracije.

Tyler Durden iz ZeroHedgea pisao je o razvoju situacije, pozivajući se na izvješće CNN-a. Prema glavnom mediju, upućeni iz Bijele kuće rekli su da Biden “snažno razmatra” odobrenje prijenosa dvonamjenskog poboljšanog konvencionalnog streljiva (DPICM) – tehnički naziv za kazetne bombe.

“Dužnosnici … su rekli da se uskoro očekuje konačna odluka Bijele kuće”, navodi mreža. “Ako budu odobrene, [kazetne bombe] bi mogle biti uključene u novi paket vojne pomoći Ukrajini već sljedeći mjesec.”

Prema izvoru, “kazetno streljivo – koje su SAD skladištile u velikim količinama otkako su ga postupno izbacili iz upotrebe 2016. – moglo bi pomoći popuniti tu prazninu.” Dužnosnik je primijetio da bi DPICM-ovi “nedvojbeno imali značajan utjecaj na bojištu.”

U izvješću od 26. lipnja časopisa Foreign Policy navedeno je da je odluka Bijele kuće da Ukrajini opskrbi kazetne bombe izgleda rezultat dvostranačkog pisma koje su napisali zastupnici. U pismu od 23. lipnja predstavnici Joe Wilsona (R-SC), Victoria Spartz (R-IN) i Steve Cohen (D-TN) pozvali su izvršnu vlast da pošalje DPICM-ove u Kijev kao pomoć u svojoj protuofenzivi.

“Prijenos DPICM-ova u Ukrajinu predstavlja priliku da se ukrajinskim oružanim snagama osigura snažna sposobnost za korištenje protiv ruske vojske i plaćeničkih snaga”, napisala su tri predstavnika. “Iskoristimo ovaj neiskorišteni, golemi arsenal u službi ukrajinske pobjede i ponovnog uspostavljanja mira u Europi.”

Mnogi republikanci ostali su među najotvorenijim promicateljima ogromne potrošnje i snažnog pristupa protiv Rusije. Još u ožujku, pismo koje su napisali članovi GOP-a u Kongresu kritikovalo je Bidenovo “nevoljkost da Ukrajini pruži pravu vrstu i količinu dugometne vatre i manevarskih sposobnosti za stvaranje.”

Najviši čelnici GOP-a u oba doma Kongresa bili su potpisnici pisma iz ožujka 2023. Senator iz Idaha Jim Risch iz Senatskog odbora za vanjske poslove i senator iz Mississippija Roger Wicker iz Senatskog odbora za oružane snage dodali su svoja imena uz pismo. Teksaški zastupnik Mike McCaul, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma i senator iz Alabame Mike Rogers, predsjednik Odbora za oružane snage Zastupničkog doma, također su potpisali pismo.

Kazetne bombe zabranjene su s razlogom

Prema Foreign Policyju, kazetne bombe “mogu biti ispaljene iz topničkih topova i rasuti do 88 bombica na bojnom polju”. Dodaje se da bi to oružje moglo biti od velike pomoći Kijevu dok se suočava s ruskim tenkovima i rovovima. Međutim, također je upozoreno da “ako se ne očiste, bombe mogu biti ostavljene da ubijaju i sakate civile dugo nakon što borbe prestanu.”

“Stručnjaci se brinu da bi ih civili mogli lako zamijeniti za igračke ili krhotine, budući da se bombice raspršuju nasumično”, navodi časopis.

Durden je primijetio da “‘oklijevanje’ Washingtona prema kazetnim bombama proizlazi iz činjenice da je nekih 120 zemalja zabranilo kazetnu municiju. Dugo se smatralo da je više neselektivna od konvencionalnog oružja, s obzirom [da] nasumično raspršuje male bombe na velikim područjima. ”

Kijev se namjerio na jedan takav DPICM – MK-20, koji nakon ispaljivanja raspršuje 240 bombica nalik na strijele. U međuvremenu se oslanja na kazetne bombe tiho nabavljene od drugih zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza. Foreign Policy je ranije izvijestio da je Turska prošle jeseni Ukrajini počela slati kazetnu municiju američkog dizajna za topništvo.

Međutim, predsjednik Arapsko-američkog instituta James J. Zogby primijetio je u tweetu da je predsjednikovo oklijevanje oko slanja DPICM-ova u Kijev bilo opravdano.

“Biden ima pravo da ne šalje kazetne bombe u Ukrajinu. One su podmuklo oružje”, tvitao je. “U [1980-ima] doveo sam djecu iz Libanona koja su izgubila udove zbog izraelske upotrebe kazetnih bombi.”

“Ne bismo ih trebali imati. Trebali bi [biti] zabranjeni [a] njihova bi uporaba trebala biti ratni zločin.”

BidenKasetne BombeKazetna municijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
121 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
9 mjeseci prije

RUSIJO STA CEKAS;PORAVNAJ SVE TO DO POLJSKE;A AKO SMETAJU I NJU……

NOVI STARI
9 mjeseci prije

ko da ih rusi nemaju? počnu i oni koristiti po ukrajincima i što se bude promijenilo?

Stop budalama
9 mjeseci prije

Rusko barbarstvo opravdavamo visim ciljevima.
A Ukrajinci ne bi smjeli niti pucati da nekog ne ozlijede

Joe
9 mjeseci prije

Oće li išta Bidena sudovat zbog ovoga, ili ne ? Pitam za prijatelja. BTW kad bi se od 1950 do danas striktno primjenjivala pravila Nuenberskog sudišta za amerikance . Dojedan Predsjednik , potpredsjednik i šef glavnog stožera (osim Trumpa) bi visio na vješalima kao masovni zločinac.

Stop budalama
9 mjeseci prije

20 Jun 2016
Ruska televizija “Russia Today”, pod direktnom kontrolom Kremlja, objavila je snimak na kojem se vidi da su ruski avioni u bazi Hmeim u Siriji natovareni kasetnim bombama.

U izveštaju o poseti ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua toj bazi 18. juna, RT je emitovao slike RBK-500 ZAB 2.5SM zapaljivih kasetnih bombi.

držnedaj
9 mjeseci prije

za juesej-corporation je bitno da se gine i da strada što više mladih pred kojima je život… ka u njihovim digital sofware igricama!
eh hebem te živote jesi zajeban!

BurusLi
9 mjeseci prije

Ovi majmuni vode svet u nuklearni sukob.

Karma
9 mjeseci prije

Gad bolesni

eks
9 mjeseci prije

Psihopate koje vladaju Amerikom uradiće sve podlosti i zločine da bi sprečile poraz njihovih trupa u Ukrajini. Bajden se tu baš ništa ne pita, a i da se pita, on bi odobrio sve podlosti i zločine protiv Rusije. USA je imperija zla .

Dragan
9 mjeseci prije

Pospani Joe zaboravio na Kinu, Iran, Indiju, ostale afričke zemlje..? Spavaj Joe.. spavaj ne pravi greške.. mada sve njih boli K. Za narod..kao da je važno tko će zbombati nuklearku..? Ako ode u zrak.. ne dopire narode…

tihobl
9 mjeseci prije

Ameri po obicaju seru, da prostite. Od dolaska himarsa donjeck zasipaju minama iz kasetnih bombi. Masa djece je stradala od njih.

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Dotle se —->>> NA BALKANU , PONOVNO ZAKUHAVA još VEĆA tragedija od one – 90 setih ! Naime … Čeka se samo objava u Službenu Glasniku , Republike Srpske o poništenju odluka ” Visoka Predstavnika ” , nedavno donetih da. bi se ODMAH ANGAŽIRALE postrojbe , vjerne idejama NATO za discipliniranje Republike Srpske što če sustavno , odmah naić i na — odgovor ! SIMULTANO će doć do vojna udara na Srbe na Kosovu i to PRIJEVASHODNO —- OD KFOR ( NATO ) što će momentalno iz temelja uzdrmat , quslinški regime a.v. – ionak već na staklenim nogama i da … Ima još od prošle Nedjelje – no … Hajmo to ostavit za kasnije jer bi sada sve ugrozilo 😉 . 🍸

Grdi
9 mjeseci prije

Biden je mason i oni nemaju niti morala niti etike ……

emmi
9 mjeseci prije

Da, zerohedge je izvrstan vir tekstova! Mi uz zerohedge več godinama pratimo i OFFGUARDIAN, CORBETT REPORT, canadianpatriot review, substack Cynthie Chung, u zadnje vrijeme i Andreja Martyanova itd. Nezaobilazan je site GEN.LIB.RUS.EC/LIBGEN.IS (tu čete nači pa skoro sve knjige, koje ste tražili vjekovima). Ima još ali za sada dovoljno. lp.

Zvone
9 mjeseci prije

Ameri šalju u Ukrajinu kasetne bombe a Rusi opet ništa. Vidi se da jako brinu za svoje vojnike.

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Kauboji i 007 jedini imaju dozvolu za ubojstvo.

borjana
9 mjeseci prije

Ne znam kada će budalama u Kijevu biti naistrag jasno da im se od početka konstanto povećava ulog života njihovih građana u tom sukobu?!? Da li to budale u Kijevu mogu ikada shvatiti?? I sve to za ostvarenje primarnog cilja: da postanu djelom nato saveza, nekog rajskog saveza gdje je sve besplatno i gdje uvjek teče samo med i mlijeko. Najuzvišenijeg mogućeg cilja na ovoj planeti, gdje su svi oni koji nisu nato članovi, osuđeni na propast, uništenje i nestanak.
Koji id:i:oti…

Kosir i Bat
9 mjeseci prije

Bidet nije taj koj nesto odobrava ili zabranjuje, on samo cita (zapamtiti ne moze) ono sta mu stave u ruku. Pa moraju ga za ruku odvesti do mikrofona pa natrag po ciste pelene i na spavanje. Idealna marionete kao Regan koj se kasnije nicega nije sjecao.

Darko
9 mjeseci prije

Vratiti ih toj američkoj svinji zračnom poštom- Ne mogu shvatiti koliko je američki narod glup i primitivan kad si je tu olinjalu svinju doveo na vlast?

9 mjeseci prije

kazetne bombe i daljinsko miniranje – to mora da je nesto jako slicno?

Max
9 mjeseci prije

Upotreba takvog oružja je zločin.

Pera Kojot
9 mjeseci prije

Kasetne bombe su bile zabranjene još ’99 pa je bombardovana tadašnja Jugoslavija

Marijana
9 mjeseci prije

Zlocinci bili i ostali. Tu degenericnu zemlju treba sravniti sa zemljom

Buničar
9 mjeseci prije

Debilana, ne zbog toga sto su kazetne bombe zabranjene (te zabrane nikada ne djeluju ozbiljno) nego zbog toga sto ce ih ukrajinci “sipati” po svome teritoriju. U koliko ikada povrate barem dio teritorija koji drze rusi cekati ce ih vrlo “zabavan” posao: ciscenje neeksplodiranog kazetnog streljiva. Vecina takovog streljiva vec kod proizvodnje ima znacajan % predviden da se ne aktivira prilikom pada na cilj. Tako se u stvari i minira odredeni teren. Sjetimo se koristenja takovog streljiva u nasim ratovima (radio na ukljanjanju istih). Tu stradavaju kako demineri tako i civili koji neoprezno pristupaju takovom streljivu, pocevsi od tzv “zvoncica” (kao vrlo jednostavnih sustava) do vrlo sofisticiranih bombica. Jedino ljudska glupost vjecna jeste……

trajko
9 mjeseci prije

Postoje i ruske atomske kazetne bombe koje se čuvaju za kraj igrokaza, a upotrebljavaju se za uništavanje velegradova, ne do bog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI