Bijela kuća zahtjeva da Kina preda podatke o COVIDU-19 nakon što je SZO porekla porijeklo iz laboratorije

wuhan institut za virusologiju
19 komentara

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan tvrdi da nova administracija odbacuje odvajanje od SZO bivšeg predsjednika Donalda Trumpa – ponavljajući kritike bivšeg državnog sekretara Mike Pompea ranije ove nedjelje.

Washington je zahtijevao da Peking preda sve podatke o pandemiji COVIDA-19 nakon što je tim Svjetske zdravstvene organizacije odbacio američke tvrdnje da je virus stvorio čovjek.

U izjavi rano u subotu, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan rekao je da je vlada predsjednika Joea Bidena “duboko zabrinuta” zbog izvještaja Wall Street Journala koji navodi da su kineski zvaničnici uskratili informacije članovima nedavne istražne misije SZO.

„Duboko smo zabrinuti zbog načina na koji su prenošeni rani nalazi istrage COVID-19 i pitanja o procesu koji je korišten da bi se do njih došlo“, rekao je Sullivan.

„Nužno je da ovaj izvještaj bude neovisan, sa nalazima stručnjaka bez intervencija ili promjena kineske vlade“, dodao je. „Da bi bolje razumjeli ovu pandemiju i pripremili se za sljedeću, Kina mora svoje podatke staviti na raspolaganje od najranijih dana izbijanja.”

Sullivanovi komentari ogledaju se u komentarima bivšeg državnog sekretara Mike Pompea ranije ove nedjelje, koji je napao prvobitnu ocjenu tima SZO da smrtonosni soj koronavirusa najvjerovatnije potiče od životinja, a ne iz laboratorije u Wuhanu, kako je Trump tvrdio.

Pompeo je rekao da je Trump prekinuo američko učešće u SZO, agenciji Ujedinjenih nacija, „jer smo vjerovali da je ona korumpirana, politizovana i da generalni sekretar savija koljeno pred Xi Jinpingu u Kini“.

Sullivan je pokušao da distancira novu administraciju od prethodne koju je Biden ismijavao tokom svoje predizborne kampanje – istovremeno opravdavajući nastavak njihovog konfrontacionog pristupa zbog pandemije.

„Predsjednik Biden odbio je i poništio odluku Trumpove administracije da se odvoji od SZO“, insistirao je Sullivan. „Ali ponovno angažovanje SZO takođe znači da se ona pridržava najviših standarda. A u ovom kritičnom trenutku zaštita kredibiliteta SZO je najvažniji prioritet.“

Šef nacionalne bezbjednosti insistirao je da bi “sve države, uključujući Kinu, trebale da učestvuju u transparentnom i robusnom procesu sprječavanja i reagovanja u vanrednim zdravstvenim situacijama – kako bi svijet naučio što je više moguće što prije”.

U petak je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus odustao od komentara svog tima na konferenciji za novinare u utorak u Wuhanu, insistirajući da ne isključuju moguće porijeklo COVIDA-19. Rekao je da će zbirni izvještaj biti objavljen sljedeće nedelje, a sljedeći cjelovit izvještaj nedjeljama kasnije.

COVID-19kinaPandemijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
noman
3 godine prije

Žuće treba izolirati, zatvoriti i ključ zaboraviti. Neprijatelji čovječanstva.

crodaemon1
3 godine prije

Naslov baš i nema veze s tekstom, a ni s činjenicama, a SZO i dalje nema pojma o podrijetlu convid19, a kamoli da je dokazano da nije procurija virus iz kineskog labaratorija.

Lunja
3 godine prije

Ovo me podsjeca na jedan drugi igrokaz koji se upravo odvija u RH pod nazivom Tko se usudi cijepiti preko reda?

Lunja Funja Dunja
3 godine prije

Ameri seru 100 km u sekundi jer reci da seru 10.0 km na sat je uvreda za zdrav razum

3 godine prije zadnji put uredio Lunja Funja Dunja
nekoime
3 godine prije

Pitajte Gatesa i Faucia, oni znaju odgovor.

Lucija, prva
3 godine prije

In potentially worrying news, scientists have discovered another ‘hidden gene’ within the genetic code of SARS-CoV-2, which may explain why the virus has been so difficult to defeat.
The so-called overlapping gene is named ORF3d and has been tucked away within the structure of nucleotides, the building blocks of DNA and RNA, in the coronavirus for months, undetected until now…RT.com, 11.11.20.

Ovo vam pokazuje koliko svi oni znaju…🙂
Ali glavno da se priča tko ga je sve napravio …i Francuzi se guraju…

Contractors
3 godine prije

U Americi niko nezna sta se dogodi sa zutima kad umru,nemaju groblja,niti ih salju nazad u Kinu.veliki misterij

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI