Putin: Bio sam naivan oko Zapada

Putin
44 komentara

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je pogriješio što je pretpostavio da će Zapad uspostaviti produktivne odnose s Rusijom nakon raspada Sovjetskog Saveza. U stvarnosti, bio je odlučan da razbije naciju, objasnio je ruski lider.

U intervjuu s ruskim novinarom Pavlom Zarubinom objavljenom u nedjelju, Putin je priznao da je bio „naivan“ lider na početku svoje političke karijere iako je imao solidno iskustvo u sovjetskoj obavještajnoj službi.

Ruski predsjednik je rekao da je vjerovao da je Zapad shvatio da je Rusija nakon raspada Sovjetskog Saveza postala potpuno drugačija zemlja i da nema daljih ideoloških razlika koje bi opravdavale ozbiljan sukob.

Prema Putinu, čak i kada je prije dvije decenije vidio napore Zapada da podrži terorizam i separatizam u Rusiji, mislio je da je to „inercija razmišljanja“ to je bilo krivo. “Upravo su se navikli da se bore protiv Sovjetskog Saveza,” vjerovao je.

U stvarnosti, međutim, Zapad je namerno pokušavao da potkopa Rusiju, rekao je predsednik. “Nakon raspada Sovjetskog Saveza mislili su da samo moraju još malo pričekati, a onda će i Rusiju razbiti.”

Prema Putinu, Zapad nije vidio potrebu za postojanjem najveće svjetske države, sa velikom populacijom. „Bilo bi bolje, kao što je predložio… [bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbignjev] Bžežinski, podijeliti ga na pet dijelova i potčiniti ih jednog po jednog.”

Ovaj navodni zapadni plan, objasnio je on, zasnivao se na pretpostavci da nekoliko manjih država „neće imati vlastitu težinu niti glas, i neće imati šanse da brane svoju nacionalnu interese na način na koji ima ujedinjena ruska država.”

Ruski lider je očigledno mislio na članak iz 1997. koji je napisao Bžežinski, vatreni pristalica sovjetskog obuzdavanja koji je umro 2017. godine, a koji je tada sugerisao da Moskva treba da napusti “a uzaludni napori da povrati svoj status globalne sile.” Bivši savjetnik Bijele kuće također je smatrao da „labavo konfederirana Rusija, sastavljena od evropske Rusije, Sibirsku Republiku i Dalekoistočnu Republiku” bi lakše nijegovala ekonomske odnose sa svojim susjedima.

Putin je više puta govorio da Zapad planira da podeli Rusiju na nekoliko država, upozoravajući da bi ruski narod mogao da prestane da postoji ako se to dogodi, i navodeći njegovo kontinuirano jedinstvo kao ključni uslov za uspeh zemlje.

Putinrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Isto kaze i Dodik.
Sad Dodiku zapad sudi u Sarajevu, a Putinu u Hagu.

tihobl
4 mjeseci prije

Koristim priliku da cestitam Mladenu na pobjedi njegovog Vucica.

Andro
4 mjeseci prije

Konačno jasno i glasno o igrama zapada.

I jugoslavija je platila krvavi dug zapadne pohlepe.

Raskoljnikov
4 mjeseci prije

Sve je to divno i krasno ali zašto se onda i dalje nastavlja igrati po pravilima Zapada i ugađati interesima tog istog zapada (a i Izraela) umjesto da se ide protiv toga?

I čemu žaljenje za SSSR-om, tom nakaradnom tvorevinom utemeljenom na ideologiji agenta svjetske vlade Karla Marxa koja je ubila daleko više Rusa u par desetljeća nego carski režim u nekoliko stoljeća, a što je bilo financirano upravo od tog istog Zapada?

Možda odgovor leži u tome da je Putinov deda bio kuhar Lenjina i Staljina, a kad se zna njihovo porijeklo teško je vjerovati da bi i jedan i drugi imali toliko povjerenje u nekoga tko također nije bio iz njihovog plemena.

Bijelo Dugmo
4 mjeseci prije

Nije Putin bio naivan, ali se nadao da će Trump opcija ostati na vlasti.

Tadija
4 mjeseci prije

Kad Trump povuče NATO iz istočne Europe,utvrdi mir Ukraine i Rusije,povući će se Rusija na stare granice,ali Krim ostaje u Rusiji.
Možda i ne bude baš ovako,ali nešto slično.
Nama je bitno da je mir,jeftini energent i trgovanje sa Rusijom.

Zvone
4 mjeseci prije

Mislim da je Putin još uvijek naivan čovjek.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

A što reći za Hrvatsku?

U doba vladavine Sanadera i HDZ-a ušli smo u NATO 2009. godine običnom odlukom Sabora, nikakvog referenduma nije bilo.

Referendum za ulazak u EU se priznao iako je tek 43,5% stanovništva izašlo za njega, a za sve druge nacionalne referendume vrijedi da su važeći ako izađe više od 50% glasača.
I još od onih koji su glasali, jedna trećina je bila protiv.

Što znači da je za ulazak u EU bilo tek 29% ukupnog broja glasača koji su mogli izaći na izbore.

A što tek reći da HDZ vlada Hrvatskom premda su skupili tek 17,5% ukunog broja glasača koji su mogli izaći na izbore.

eks
4 mjeseci prije

Izbori u Srbiji pokazali su da NATO stranke nisu uspele da dodju na vlast, iako su mnoge Soroš NVO i CIA NVO veoma snažno “gurale” svoje marionete na sve moguće načine – medijski, finansijski, propagandom , pretnjama i lažima kakve nisu do sada vidjene. Srbi nisu dozvolili “Majdan” u Beogradu, a to je najvažnije. Posebno je važno što je nezavisna i patriotska antinato organizacija-udruženje “Mi – glas iz naroda” dobila značajnu podršku birača, iako nije imala nikakvu podršku medija , niti finansijske resurse. Za početak je više nego dobro .

Nena
4 mjeseci prije

Putine moraš sebe naterati da budeš kvaran kao i oni da bi mogao da razumeš kakvi su to menralni sklopovi.

Max
4 mjeseci prije

Mislim da je dobivao na vremenu.

nepoželjni
4 mjeseci prije

Eto vam ga na ! …sada se posipa pepelom kako bi svojom “iskrenošću” zadobio simpatije (kao, “ljudski je griješiti”) a da bi smantao svoje građane koji su i sami počeli uviđati da igra za neprijatelja. (a u stvari za istog Gazdu za kojega i američka vrhuška igra od prvog dana….no, gotovo nitko toga nije svijestan)
Potpuno razumijem da je pozitivno biti pobornik suradnje i zagovornik mira ali ne pod cijenu koju sada plaća ruska država i narod ! …njegovo podaničko i ponižavajuće pokoravanje agendi Zapada i NATO (koje traje već dugo vremena) ne zaslužuju ni Rusija ni Rusi

Ps.
…a to otvoreno podaničko ponašanje je započelo još davno prije Putina, kada je dozvoljeno rušenje
berlinskog zida)

Уно
4 mjeseci prije

Trolovanje

Trol(l)ovanje, jedan od najtežih, ali i najprofitabilnijih internet zanata podrazumeva potpaljivanje mase ili pojedinca netačnim i/ili neozbiljnim, ali taktički smišljenim opaskama. Možete ga primetiti svuda.
Međutim, na nesreću većine, troling se se polako prenosi u svakodnevicu i postaje pečat odmerenih, ali i arogantnih ljudi koji su se do sada služili agrumentima.

Vukajlija

Trirex3
4 mjeseci prije

Srbi su još naivniji od Rusa…naivni posljednjih 700 godina i evo i danas vjeruju da im neko na zapadu želi dobro!?! Pa Hrvatima i Slovencima ne žele dobro, a kamoli Srbima. Ali uvijek ima neko ko ide korak dalje..to su Makedonija i Crna Gora. Albanija dolazi na red kad obavi još mnogo prljavog posla za naciste. Slaveni su generalno veoma naivni.

Zoran
4 mjeseci prije

Ajde ne s.ri. Nije Rusija banana republika
i da nema resurse da ne znaju šta spremaju. Nego je to sve igrokaz za beskorisne izjelice. Putko globalisto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI