Bivša predsjednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska stavljena je, prema ugovoru Moskve i Minska, na službenu tjeralicu

Svetlana Tihanovska
41 komentar

Svetlanu Tihanovsku, glavnu oporbenu kandidatkinju na osporavanim bjeloruskim predsjedničkim izborima koji su se održali u kolovozu, rusko je Ministarstvo unutarnjih poslova stavilo na međudržavnu tjeralicu. Taj je potez uslijedio nakon zahtjeva Ministarstva unutarnjih poslova Minska.

Baza podataka na internetskoj stranici Ministarstva kaže da se za Tihanovskom traga zbog počinjenja kaznenog djela. Međutim, nije precizirano koji je točno članak zakona ona prekršila, kao ni to koje je kazneno djelo počinila u svojoj domovini.

Policijski izvor rekao je moskovskoj novinskoj agenciji TASS da se Tihanovska suočava s kaznenom prijavom iz Bjelorusije, no da pravo eventualnog privođenja imaju i ruski organi reda, jer tako funkcionira međunarodna tjeralica. Uhićenja i izručenja osumnjičenih omogućena su između članica Zajednice nezavisnih država (ZND); toj zajednici pripadaju Rusija, Bjelorusija i sedam drugih bivših sovjetskih republika.

Bjeloruski istražni odbor pokrenuo je kazneni postupak protiv Tihanovske zbog njezinih poziva na oduzimanje vlasti, za što je propisana kazna do pet godina zatvora. Postupak je započeo nakon što je 38-godišnjakinja pokrenula stvaranje oporbenog Koordinacijskog vijeća, čiji je zadatak prijenos vlasti u zemlji na nju s trenutnog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Prema službenim rezultatima, Tihanovska je osigurala deset posto glasova na bjeloruskim predsjedničkim izborima održanim 09. kolovoza, koje je ponovno, nadmoćnom većinom navodno osvojio dugogodišnji čelnik zemlje, Aleksandar Lukašenko.

Oporba je odbila prihvatiti rezultate glasovanja, inzistirajući na tome da se radi o namještenim izborima.

Bjelorusiju su od tada zahvatili prosvjedi. Tisuće ljudi izašle su na ulice bjeloruskih gradova, kako bi izrazile nezadovoljstvo i pozvale Lukašenka na odstupanje s vlasti.

Tihanovska, koja tvrdi da je realna i legalna pobjednica izbora, pobjegla je iz Bjelorusije u Litvu nekoliko dana nakon završetka izbora, zbog straha od progona kojem bi bila izložena da je ostala u Bjelorusiji.

BjelorusijaSvetlana Tihanovska
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Samo 5 let za veleizdaju?

onaj najve... Dalton
3 godine prije

”Ja, Svetlana Tihanovska, sam izabrana predsjednica Bjelorusije!”
”Neću ići u službeni posjet Moskvi…..”
”I Josipa Lisac mi neće pjevati himnu!”
”Iz principa…..”

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
piždro
3 godine prije

Evo je..uh kad te kabala blagoslovi – uspjeh, pa taman i na štetu vlastita naroda ne izostaje…

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Petar
3 godine prije

Po zakonu Unije, Ruske Federacije i Bjelorusije ako Bjelorusija uvede na bilo koga, npr iz EU, bilo kakve sankcije one automatski vrijedu i za Rusiju i obrnuto. Tako funkcionira i EU. Interesantan je intervju Navalnija za njemacki Bild. Navalni: Gergijev, ( poznati ruski dirigent, kompozitor i jos puno mnogo toga, svjetska legenda…) je podržao Putina na izborima. Kaze Navalni. Ako Gergijev toliko voli režim i ne želi da Rusija ide europskim putem, mora mu se reći: vrlo ste talentirani glazbenik, ali više vam nećemo dopustiti ulazak u EU. Tako bi Navalni uveo demokraciju u Rusiji, tko glasa danas za Putina a sutra za nekog drugog tko ne zeli da mu Njemacka upravlja, treba mu zabraniti ulazak u EU. I sto je to europski put, to bi Navalni definirao i po tome progonio ljude. Zar nema lijeka za ovakve kvislinge u Rusiji? U Americi bi dobio etiketu strani agent i u… Čitaj više »

Holandez
3 godine prije

Tacno tako ; Balticke kvazi drzave su notorni neprijatelji Rusa . Estonija kao zemlja ima manje stanovnika nego St. Petersburg ? Takodje Poljska i Ukrajina . Nista novo ali zato masovno kupuju amersko naoruzanje ……..

eks
3 godine prije

Guaido i Tihanovska se trebaju venčati. Bio bi to divan par uličnih predsednika . Kumovi – CIA, MI6, BND, …

žrec
3 godine prije

A da vrate istom mjerom? Ako oni priznaju Tihanovku za legitimnu predsjednicu Bjelorusije, neka Rusija prizna nekog iz AFD-a za legitmnog kancelara Njemačke. Ili Le Pen za legitimnu predsjednicu Francuske. Kad je bal, nek je bal.

Dokurčilomi
3 godine prije

Prekršila je isti zakona kao i Julian Assange, Edward Snowden i slični.

3 godine prije zadnji put uredio Dokurčilomi
Kile
3 godine prije

Bravo, ovo je pravi penicilin za ovakve izdajnike

Zadranin
3 godine prije

Ženski “Guaido”.. 😂😂😂💪

Ranka, ti pozivaš strane zemlje na uporabu oružane sile protiv trenutnog bjeloruskog vodstva.. i to samo da bi tebe, NEIZABRANOG KANDIDATA.. stavilo na vlast.

Veleizdaja.

Metak u čelo (ili, budi slobodna rupa u nekom albanskom selu).

P***!

Max
3 godine prije

Izdajnici i odmetnici uvijek idu na tjeralicu.

tihobl
3 godine prije

Meni je zao zene. Toliko se radovala susretu sa Putinom, cak je i garderobu iz pariza porucila za tu priliku.

Daniel Plainview
3 godine prije

Ispravna odluka. Tako se postupa sa stranim plaćenicima koje Zapadnjaci na čelu sa Amerikom koja ima dužnost širiti lažnu političku slobodu u borbi protiv “tiranije” i “diktature” i poticati demokratsku revoluciju po svijetu, nastoje instalirati u sklopu marionetske vlade kojom će dirigirati i pretvoriti u poslušnog psića koji će pristajati na sve uvjete, a nakon uspostavljene demokracije kreće pogodovanje korporacijama i privatizacija državnog sektora, dekadencija u obliku konceptualne umjetnosti gdje se slobodoumni maloumnici dive wc školjki na projektorui ili performansu dok gola žena katapultira kokošja jaja iz vagine, te pojava seksualnih mutanata pod zastavom duginih boja.

Jomla
3 godine prije

“nadmoćnom većinom navodno osvojio dugogodišnji čelnik zemlje, Aleksandar Lukašenko.” Zašto navodno???
“… zbog straha od progona…” Nema navodnog!?
C-c-c…

Brkan
3 godine prije

“navodno”
Zanimljivo je koliko ovu rijec vole novinari Logicnog. U svakom drugom clanku je nesto navodno. To je prava opsesija!
.
“…nadmoćnom većinom navodno osvojio dugogodišnji čelnik zemlje, Aleksandar Lukašenko.”
Mi mozemo raspravljati da li su izbori u Bjelorusiji bili regularni, prema zapadnjackim, demokratskim principima, ali Aleksandar Lukasenko nije NAVODNO vec stvarno pobijedio na izborima za predsjednika drzave.

glen
3 godine prije

Kaze CIA glasnogovornica Svetlana da se Lukasenko ne mora suociti s medjunarodnim sudom ako joj dade vlast.
Vijest od danas.

Stara kuka
3 godine prije

Skoro pa bi se čovjek sažalio na ovu bjelorusku flundricu. Muž blogerski jebivjetar u zatvoru, a ona utekla iz vlastite zemlje pa “ko gluva kučka” glavinja svijetom, tužaka i kleveće svoju zemlju i moljaka matore kabalističke perverznjake da ju postave za predsjednicu zemlje u kojoj je uvjerljivo izgubila izbore. Da li je ikad pomislila kako će se njeno dvoje djece osjećati kad odrastu i budu čitali o majčinoj ljudskoj i mortalnoj bijedi.

Jarilo
3 godine prije

Izdajice vlastitog roda i domovine treba staviti na tjeralice i po mogućnosti u zatvor. Bjelorusi ne smiju dopustiti da im izdajice kroje sudbinu već se trebaju obračunati s njima.

Aste1
3 godine prije

vidi joj se u očima da poštena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI