fbpx

Bivši potpredsjednik Europske središnje banke: „Da, novac se stvara iz ničega!“

Vítor Constâncio

„Posljednjih godina neki su tvrdili da banke stvaraju novac „ex nihilo“, odnosno iz ničega. Ova kolumna objašnjava da banke ne stvaraju novac iz zraka. S ekonomskog stajališta, komercijalne banke stvaraju privatni novac pretvarajući nelikvidnu imovinu, odnosno buduću sposobnost zajmoprimca u povrat, u likvidnu, ili bankovne depozite. U suprotnom bi brzo bile nesolventne. Uz solventnost banaka, koja predstavlja ograničenje za stvaranje privatnog novca, banke zahtijevaju pristup likvidnim rezervama kako bi mogle sudjelovati u kreiranju novca“, piše dr. ekonomije Lukas B. Freund sa Sveučilišta u Cambridgeu, tvrdeći kako nije točno da banke novac stvaraju ni iz čega.

Međutim, bivši potpredsjednik Europske središnje banke, Vitor Constâncioa, odgovorio je na ovaj  nevjerojatan članak kojeg je dr. Lukas B. Freund napisao za Vox EU, čim se vratio na središnju temu oko koje nema dvojbi, bez obzira na sve stručne termine i uvjeravanja

“Tekstovi o Banci Engleske i Bundesbanci o stvaranju novca, citirani ovim “čudnim” člankom, apsolutno su točni i banke stvaraju novac iz ničega“, napisao je Vitor Constâncioa, bivši potpredsjednik Europske središnje banke.

Constâncioa je očito smatrao obveznim ponoviti ono što je očigledno, suočen s tiradom koju dr. Lukas B. Freund iznosi u članku, poput one prema kojoj banke, kada daju kredite, zapravo ne stvaraju novac iz zraka, već jednostavno “transformiraju nelikvidnu imovinu i likvidna sredstva“, odnosno, buduću sposobnost dužnika da otplaćuje kredite pretvaraju u likvidna sredstva ili bankovne depozite”.

Dakle, čak i takozvani „doktor ekonomije“, diplomant sa Sveučilišta u Cambridgeu, ako pozornije pročitate tvrdnju, zapravo priznaje stvaranje novca iz ničega.

Constâncio u svom odgovoru citira i Josepha Schumpetera, koji, iako je dio austrijske škole, sigurno nije dovodio u pitanje endogenu prirodu novca.

Zapravo, govoreći o rastu, tvrdio je da je “stvaranje kupovne moći od strane banaka je uvijek stvaranje nove kupovne moći iz ničega, a ne transformacija kupovne moći koja je već posjed nekoga drugog“.

To je temeljni koncept kako bismo zaista shvatili nasilne i duboko ukorijenjene laži kojih smo žrtve mi nešto manje od 30 godina, a svijet takozvanog bogatog Zapada nešto više od 30 godina.

Kada odete u banku i zatražite kredit, sigurno se ne prenose iznosi likvidnog novca s tuđih računa. Kada i ako vam banka da kredit, jednostavno stvara novac iz zraka. Krediti stvaraju depozite, a ne obrnuto. I to je čitava mudrost.

Pa kad čujete da netko kaže kako “nema resursa”, da su naši očevi i djedovi živjeli “izvan naših mogućnosti” ili kako je “privatno lijepo, štoviše, jedino moguće”, sjetite se da vam nude uobičajene stare šuplje priče samo kako bi vas uvjerili da vaše daljnje osiromašenje ne samo da je neizbježno, nego je čak ispravno i nužno za „protok kapitala“.

Vox / Twitter

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

L.R.
Pročitajte dobro što ste napisali u posljednja tri pasosa i razmislite o značenju pojmova ( sadržaju, opsegu i dosegu) pa onda pišite ponovo ili dajte nekom, tko zna, da vam napiše. Zaključci su vam pogrešni.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Hahha, “…takozvanog bogatog zapada nesto vise od 30 godina.” – nedostaje nula, a mozda i dvije :)) Borba u svijetu traje puno dulje i od 300g

eu kolonija
Gost
eu kolonija
8 mjeseci prije

u prvoj fazi treba povratiti zlatni standard I tako im onemogućiti daljnu pljačku ostatka svijeta. digitalni i papirni novac ostaviti skandinavcima, britancima I amerikancima pa neka se hebu između sebe

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

Zlato se ne izvlači iz zahoda i energetski je jako skupo baš kao i kripto valute

eu kolonija
Gost
eu kolonija
8 mjeseci prije

energetski je najskuplje kada imaš 1% bogatih I 99% siromašnih od kojih velika većina mora raditi 2 posla dnevno da bi zaradila ono što bi mogla zaraditi I od 1 posla da je ne pljačka ovo 1% bogatih bankara okupljenih oko fed-a I drugih štamparija novca. dakle ovo do sada je I služilo da imamo 1% bogatih

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

Ne miješaj kruške i jabuke. Zagađenje upotrebom zlatne ili kripto valute izgleda ovako: zagađenje za proizvodnju dobara + zagađenje za proizvodnju zlata ili kripto valute. Žtamparija zagađuje puno manje no treba dogovor oko nove svijetske valute.

ČOBAN
Gost
ČOBAN
8 mjeseci prije

Navest ću primjer na temu malo brojem bogatih puno brojem siromašnih.Naša djeca odlaze u EU,raditi neće čekati bolja vremena.Recimo ja imam 20 hektara zemlje ,poljoprivreda nije perspektivna ,ali sadim šumu hektar po hektar ,šuma raste raste na njoj tako kamata meni u prilog sve je vrednija ,tako posadim sve hektare i onda odem tamo u EU dok čekam da drvo dobije zrelost za rezanje.Dok radim ja se bogatim ne dižem kredit za život nego čekanjem postanem imučan da dam kredit nekom tko je htio brzo do boljeg života.eto to je prića koju volim.

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

I onda ti dodje drzava i udari to porez, prirez,takse na tvoju sumu. Jer drzavi trebaju pare da sanira banke

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

Ne postoji dobra drzava, svaka drzava ima ppoliticare koji supo prirodi ljeni ali zato prokleto pohle[pni, eno ti primjer Kulinde, Pljenkovica, Seksa i bratije oko njih. Nitko se od njih nikada nije vruc vode napio a sav alat za zanat drze iza zuba dok im ne zatreba a tada ga pruze i ispruze i sve dobro naplate.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

ČOBAN
E moj cobane, ti si prije svega coban u glavi a ljenost ti je katakterna osobina. Od poljoprivredese da itekako zivjeti ali treba znati. Vidio sam mnogo malih gospodarstava sa 10 do 20ha koja jako dobro zive i uz danasnju mehanizaciju nemaju bas tezak posao. Mala gospodarstva se lakse orijentiraju na ekolosku proizvodnju a tu je onda problem prodati jer nitko nbece da dodje do tebe i otkupi ti proizvodnju, a ti nezanas kako se organizirati i prodati. Ali ti kada vez sadis sume zasto u te svoje sume ne naslis koze koja vole brstiti grmlje i ujedno ti cviste sumu, a na 1 ha mozes da nastanis 20 koza, a 1 koza uz prvilnuprehranu i dobrurasu moze da dade 7 litara mljeka a toliko ti treba za 1 kg sira, Sada se raspitaj koliko kosta 1 kilograma ekoloskog kozijeg sira, Usput laktacije koze moze da bude i vise od 300 dana godisnje, znaci jedna koza moze da dadte 300 kg sira godisnje.
tvoj 20 ha po 20 koza daje 400 kg sira dnevno. Eto ja nisam poljoprivrednik, treca sam genaeracija mojih predaka koji se ne bave poljoprivredom. SVE SVE ALI ZNANJE JE IMANJE, ali ako imas imanje i uz to jos i znanje imas dva imanja.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

eu kolonija
One koji zive od kamatarenja (banke), je Dante smjestio u deveti krug pakla. Nekada u ta “primitivna vremena” krscani nisu smjeli davati novac na kamatu. To je bila djelatnost Zidova, i jedan od razloga mrznje prema njima.

nessy(opet rad)
Gost
nessy(opet rad)
8 mjeseci prije

znanje
Zato i ima vrijednost, jer treba uloziti rad i resurse i energiju (opet rad) da bi dobili finalni proizvod.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Netreba ni zlato. Rad. Rad je taj koji stvara novac i na kojem se bazira novac

Ivonaabc
Gost
Ivonaabc
8 mjeseci prije

Bravo ! Zlato je novac kao i svaki drugi novac koji je stvoren RADOM uloženim u neku robu ( ili uslugu ) . Međutim postoje neke devijacije koje uvjetuju odnos vrijednosti … malo duža priča za ovaj format .

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

Rad i znanje, jer ako neznas sto radis onda tesko da se od rada da zivjeti, ili ako radis kao najamni radnik i tada je tesko.

Davor
Gost
Davor
8 mjeseci prije

Oni koji štampaju novac bez pokrića, su odmah znali da je to trka na kratkoj stazi,bez budućnosti. Cilj je mase navući na novac,a ovisnost o novcu stvara materijalizam. Materijalizam je opijum za mase. Novac sam po sebi nije nešto loše ,može biti svojevrsna zaštita od nekih problema,ali pretjerana ljubav prema novcu je izvor svakog zla(1.Timoteju 6:10. Dakle njihov cilj nije bio da pomognu ljudima,već da ga kroz materijalizam upropaste. Može netko vjerovati u Boga ili ne,ali svejedno čovjeka oplemenjuju duhovne vrijednosti,a materijalizam razara,to je izvor zla. Evo pogledajte na primjeru Katoličke,pravoslavne…crrkve. Otkad su se pohlepile za sticanjem bogatstva ,a ne duhovnih vrijednosti postale su centri svakih opačina.
Nema tu velike razlike između zlata,novca s pokrićem i bez pokrića…jedina je razlika što je novac bez pokrića dostupniji svima,u velikim količinama i ubrzava procese propadanja društva tj.dekadencije. Jao svijetu kad taj napuhani balon uskoro pukne. Ni zlato ni srebro taj dan neće nikog zaštiti,jer kad nastupi glad pravu vrijednost će imati samo hrana i voda,ili još bolje dobar odnos s Bogom i vjera koja se temelji na točnoj spoznaji. Tko će razuman u vrijeme gladi dati kilo brašna za zlatni prsten? Najgore će biti ljudima u velikim gradovima,naseljenim centrima ,u visokim zgradama. Dakle svrha štampanja novca bez pokrića je ubrzati procese odumiranja duhovnosti,pobožnosti,izazivanje opijenosti materijalizmom koji će na zemlju izroditi svaki oblik zla. Zato Elite i kopaju podzemne bunkere da se tamo sakriju,kad mase shvate na čemu su. (Jakov 5:1-6)(otkrivenje 12:9,12)

znanje
Gost
znanje
8 mjeseci prije

Poslovaje banaka i stvaranje novih vrijednosti koje se mogu pretočiti u vrijednost valuta je jako složen proces, u osnovi, a zlorabe i kafanska shvačanja su veoma jednostavni.
Godinama pokušavam shvatiti u čemu se u osnovi sastoji novostvorena vrijednost i edino do čega sam došao je da je to potrošena energija u cijelosti za neki novi proizvod. Ono “u cijelosti” predmijeva svu energiju utrošenu u svakom dijelu nastanka proizvoda (ljudski rad, ljudski minuli rad, rrenergija utkana u cjelokupni roces proizvodnje počam od energije potrebne za prozvodnju strojeva koji su proizveli strojeve koji kopaju rudu, pa istim postupkom računanja do proizvoda koji se upravo počeo koristiti). Dukačak i složen posao koji se pojednostavljuje naprosto cijenom proizvoda. No tu se uključuju trgovci i tržište koji mogu neku “energiju” obezvrijediti a drugu podići u vrijednost do nebesa. Nadam se da ću jednom u životu uspiti sve staviti u međuzavisnost i opisati formulama koje će omogučiti jednostavno računanje i interpolacije.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

znanje Bucaš bez veze sa potrošnjom energije. Energija se nemože iz ničega stvorit niti se može u ništa rastvorit, tako da se energija nemože potrošit. Energija samo može prominit svoj oblik.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@Davor :
Timotej 6:10=0,6
Jakov 5:1-6=1
otkrivenje 12:9,12=1,31

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Zahvaljujući novcu iz ničega Pentagon može voditi ratove do mile volje. Već sam govorio o stvaranju novca iz ničega i sada ponovo preporučujem, onima koje interesuje kako to globalistička elita radi, da pogledaju ZEITGEIST 2 , “ATTACK OF THE SHAPE SHIFTING REPTILIAN GLOBAL ELITE” . To bi trebalo biti prikazano na svim televizijama u svetu , možda bi se čovečanstvo probudilo .

Nostradurus
Member
Nostradurus
8 mjeseci prije

Samo jedno pitanje je u kapitalizmu: ima li ga bez kredita ili posudbe!

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

Pa novac se ne stvara iz nicega. Podloga mu je dug. Dok se dugovi vracaju novac ce imati vrijednost. Problem je sto su svjetski dugovi toliki da su u praksi neoplativi. Zato centralne banke spustaju kamate da duznicima olaksa vracanje dugova. Zato standard gradjana na zapadu pada a tvrtke u realnom sektoru grcaju u gubicima. Kamate i otplata dugova pojede svu zaradu. Zato se masovno uvoze migranti. Da stvore nove vrijednosti i podignu ekonomsku aktivnost. Jer ovakav monetarni sustav ovisi o rastu kao ovisnik o heroinu. Za sada je jedina posljedica prikrivena inflacija. To da ce se sustav koji je stvorio Nixon svojom monetarnom reformom raspasti je sigurno. Samo je pitanje kada i dali ce to biti kontrolirani slom ili stihijski. Kriptovalute sigurno nisu buducnost. Jer da bi novac vrijedio mora u podlozi biti realna vrijednost. Rad,zlato,nafta, zemlja… Sve ostalo je prevara

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Za pocetak, o USA nemam lijepe rijeci. Dalje, U Bretton Woodsu, mislim, 1947. su se tadasnje ekonomske sile dogovorile, da dolar bude pricuvna valuta, za sve. Tada je dolar bio konvertibilan za zlato. Dakle, sve zemlje su kao pokrice svoje valute, umjesto zlata, drzale dolare. Jedino je dolar imao zlatnu podlogu. E, sada, za vrijeme Nixona, USA odluci da vise ne zeli igrati po pravilima koja je sama napisala, i ukida konvertibilnost. Sto se dogodilo? Uglavnom, nista. Posljedica svega toga je, da dolar propadne, to bi izazvalo kataklizmu u medjunarodnim financijama, jer bi ljudi konacno shvatili da dolar vrijedi onoliko koliko vrijedi papir, na kojem je stampan. Pametne zemlje se rjesavaju dolarskih rezervi i USA obveznica, mjenjajuci ih za zlato i zdrave obveznice drugih drzava.
To je situacija kako sam je ja shvatio, ako ima netko bolje upucen, da me ispravi i nadopuni, bit ce mi drago.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

Banke su neke fine institucije one ti nude kisobran kada je lijepo vrijeme, ali cim pocme grijati ili se oblaciti one ti odmah taj kisobran istrgnu iz ruku.

Frodo
Gost
Frodo
8 mjeseci prije

Jedan moj prijatelj tvrdi kako profit ne postoji
Čak ni 0 postotni profit ne postoji kao ni perpetuum mobile. Trik kod “pozitivnog” profita je u prebacivanju negative na nekog drugog u sadašnjosti ili budućnosti. Tako sada plaćamo necije profite u svijetu ili neke state profite od poslova koji su sada došli ma naplatu…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
25
0
()
x