Bivši pripadnik američkih Zelenih beretki optužen za urotu s ruskim špijunima

Specijalna americka jedinica
3 komentara

Bivši pripadnik specijalnih postrojbi američke vojske optužen je za pružanje tajnih podataka ruskoj obavještajnoj službi više od 15 godina i sada mu prijeti doživotni zatvor, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Peter Rafael Dzibinski Debbins (45) uhićen je u petak u Gainesvilleu u Virginiji i optužen za “zavjeru zbog pružanja američkih informacija o obrani agentima inozemne vlade”, navodi Ministarstvo.

Navodno je stupio u kontakt s agentima ruske vojne obavještajne službe 1996., kada je još bio u aktivnoj dužnosti. Dodijeljeno mu je rusko kodno ime “i prema optužbama, potpisao je 1997. izjavu kojom potvrđuje da želi služiti Rusiji”.

Po odlasku iz vojske 2008. godine Debbins je navodno ruskim obavještajnim agentima davao informacije o svojim prethodnim aktivnostima dok je pripadao Zelenim beretkama kao i imena bivših članova tima, kako bi im se mogli obratiti i regrutirati ih, stoji u optužnici, uz dodatak da su aktivnosti zavjere trajale do 2011. godine.

“Debbins je optužen da je ruskim obavještajnim službenicima davao osjetljive informacije o jedinici u kojoj je nekad služio, ali i za odavanje imena drugih pripadnika službi, kako bi ih Rusija mogla pokušati regrutirati”, rekao je Alan Kohler, pomoćnik ravnatelja FBI-evog protuobavještajnog odjela.

U optužnici se navodi ruska agencija s kojom je Debbins navodno bio u kontaktu te “GRU”, vojnom obavještajnom službom, koja je prije desetak godina promijenila ime u “GU”. Ako bude osuđen, bivšoj Zelenoj beretki prijeti maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Ističući kako je ovo drugo uhićenje špijuna ovog tjedna, John C. Demers, pomoćnik glavnog državnog odvjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je da to pokazuje da SAD “moraju biti budne u pogledu špijunaže naših dvaju najzlokobnijih neprijatelja – Rusije i Kine”.

Demers je pritom mislio i na uhićenje Aleksandra Yuka Chinga Ma (67), koje se dogodilo na Havajima u ponedjeljak. Bivši službenik CIA-e rođen u Hong Kongu i ugovaratelj FBI-ja navodno je, kako govore optužbe protiv njega, povjerljive informacije proslijedio kineskoj vladi.

Optužbe protiv Debbinsa i Maa dolaze usljed rastućeg neprijateljstva prema Moskvi i Pekingu od strane Washingtona. Kina je ranije u petak optužila SAD da pokazuju mentalitet „Hladnog rata“, budući da SAD žele rasporediti rakete srednjeg dometa u azijsko-pacifičku regiju; Kina je u vezi s tim rekla da će odgovoriti „protumjerama“.

Kina i Rusija također su se protivile pritisku od strane SAD-a prema Vijeću sigurnosti UN-a u vezi „s ponovnim nametanjem sankcija“ protiv Irana, inicijativi koja također nije uspjela pobijediti saveznike Washingtona pri NATO-u, odnosno Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Američka vojskaAmerikarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Ima li još ikoga u USA tko nije strani špijun?

nessy
3 godine prije

Ocito, krv nije voda.

Max
3 godine prije

Tolike godine špijunirao a sad ga tek uhvvatili? Sumnjivi posli..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI