Bivši ruski predsjednik ističe kapacitete odbrambene industrije

Dmitrij Medvedev
12 komentara

Rusija ubrzano jača svoje vojne proizvodne kapacitete kako bi ispunila zahtjeve ukrajinske kampanje, rekao je novinarima Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu sigurnost zemlje.

„Naši neprijatelji su mislili da će naša industrija biti preplavljena“, rekao je zvaničnik, koji je takođe ranije bio predsednik i premijer Rusije, video-linkom u sredu. “Bilo je beskrajnih tvrdnji: municija je na izmaku, tenkovi ponestaju, projektili ponestaju.”

Samo ove godine napravićemo hiljadu i po tenkova.
Medvedev je rekao da je bio svjedok da vojne fabrike rade 24 sata tokom njegovih inspekcija. I grade se novi proizvodni kapaciteti, dodao je.

“Naravno, prije nekog vremena nismo mislili da će to biti potrebno. Ali to je postalo neophodnost,” rekao je o proširenju.

Ruska odbrambena industrija održava proizvodnju uprkos pokušajima SAD i njenih saveznika da je osakate ekonomskim sankcijama, rekao je Medvedev, dodajući da su ono što njeni dizajneri i graditelji proizvode ” vrlo dostojni primerci” vojnog hardvera.

Bespilotne letjelice i napori Rusije da smanji jaz u sposobnostima sa zemljama poput SAD-a bile su među glavnim temama razgovora na konferenciji za novinare. Medvedev je insistirao na tome da su se municija ruske proizvodnje, opšte poznata kao bespilotne letelice kamikaze, pokazala prilično efikasnom u Ukrajini.

“Kub, Lantset, drugi… su pokazali svoje izvanredne kvalitete” na bojnom polju, izvijestio je.

Medvedev je priznao da Rusija zaostaje u projektovanju i proizvodnji velikih udarnih dronova. Međutim, zemlja ima “nekoliko modela koji su već krenuli u serijsku proizvodnju”.

„Siguran sam da je pitanje nekoliko mjeseci“, obećao je.

Medvedev je istakao da Rusija ima paritet sa SAD ili je čak pobeđuje u drugoj oblasti dostupnog naoružanja – strateškom nuklearnom oružju.

“Ovo je još važnije za postojanje naše nacije jer bi nas bez njih sigurno raskomadali”, rekao je on, očigledno misleći na vjerovatne akcije NATO nacija. Članovi bloka predvođenog SAD-om obećali su da će koristiti svoje rezerve oružja i vojnu industriju kako bi naoružali Kijev protiv Moskve kako bi postigli “strateški poraz” protiv Rusije.

Medvedev je u više navrata izjavio da rusko nuklearno odvraćanje služi kao garancija da će njeni vitalni sigurnosni interesi u Ukrajini biti ostvareni uprkos protivljenju Zapada. Međutim, upozorio je on, opasnost od nuklearnog rata “porasla” je zbog sukoba u Ukrajini i povezanih isporuka oružja.

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Sjeverna Koreja testirala je ofanzivni podvodni dron s nuklearnim oružjem

Keks
2 mjeseci prije

Ovaj politički isprdak stalno prijeti nuklearnim oružjem. Teško bolestan psihopat.

tuf
2 mjeseci prije

Medvedev je u zadnjih godina prokockao sav kredibilitet svojim divljim izjavama koje su pandan američkim “jastrebima”. Pritom zapravo čini štetu jer svakodnevno hrani zapadnu medijsku histeriju, a posredno time radi uslugu i zapadnoj vojnoj industriji koja putem medija svojim donatorima (čitaj: poreznim obveznicima) poručuje: “evo pogledajte s kojim luđacima imamo posla, ovaj prijeti baciti nuklearne bombe na Haag i Berlin, moramo ulagati u milijun vojnika na NATO granicama i bilijune dolara u vojne kapacitete”. P.S. Provjerio sam još jednom ruske kapacitete pa ispravljam jučerašnju informaciju. Prošle godine je popravljeno i proizvedeno 420 tenkova, novih T-90 je oko 150. Čak i uz udvostručavanje kapaciteta (što ne ide lako niti brzo ikome) novih tenkova mogu proizvesti maksimalno 300 godišnje pod uvjetom da ne zapne na nekim kompliciranim komponentama. Impozantna brojka i dalje u usporedbi s trenutnom zapadnom proizvodnjom, samo Kinezi mogu više. Ali brate mili, daj ne lupaj o 1.500 novih tenkova… Čitaj više »

abc
2 mjeseci prije

Ruska i kineska ratna industrija su ogromne, neuhvatljive, jeftinije i izuzetno naprednije od zapadne industrije.

Max
2 mjeseci prije

Dotle zapad tvrdi da oni ratuju kosilicama i perilicama.

hiber
2 mjeseci prije

Dakle, kinez je prekinuo posjetu ujutro trećeg dana jer je Putin, za sada odgodio povlačenje i nije u putpunosti razumio citate druga Xija. Naučiće . Od kineskog oružja ništa. Britanci sa dva eurofightera preuzeli nadzor Crnog mora, daleko blize od dronova. NATO uveo osmatranje dva dana nakon glasanja finskog parlamenta o pristupu. Armenija izglasala pristupanje međunarodnom sudu pa Putin vise ne moze ni u Armeniju. A mi jedino slušamo delirije o bijelim miševima sirotog alkoholičara kojemu je uz to ukraden nick.

tihobl
2 mjeseci prije

Медведев директорима војних фабрика прочитао телеграм који је 1941. њиховим претходницима послао Стаљин:

„Молим вас да поштено и на време произведете наручене корпусе за тенкове Чељабинског тракторског завода. Сада вас молим и надам се да ћете извршити дуг пред Отаџбином. Кроз неколико дана – ако будете прекршиоци свог дуга пред Отаџбином – почећу да вас уништавам као криминалце који занемарују част и интерес своје Отаџбине.
Не смемо дозвољавати да наша војска због недостатка тенкова трпи на фронту, а да ви у дубокој позадини ленчарите и живите као бубрези у лоју“.

Јосиф Стаљин. 17. 09. 1941.

На крају је рекао: „Колеге, желим да ме чујете и да запамтите Генералисимусове речи. Јасно вам је да су ефекти Стаљиновог обраћања били веома импресивни“.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI