Bjelorusija predala 32 „ruska plaćenika“ optužena za „planiranje nereda“ – ignorišući zahtjev Ukrajine za izručenje

Ruski drzavljani
18 komentara

Dvije sedmice nakon iznenađujućeg hapšenja i ignorišući ukrajinske pokušaje izručenja većine njih, vlasti u Bjelorusiji oslobodile su 32 ruska državljanina koji su optuženi za pokušaj narušavanja državne bezbjednosti.

KGB je tvrdio da su muškarci bili pripadnici kompanije Wagner – privatne vojne firme, koji su stigli u zemlju da se pripreme za masovne nerede. Moskva je rekla da su 33 pritvorenika – jedan je državljanin Bjelorusije i nije prebačen u Rusiju – zaista obezbjeđenje, ali da je Minsk bio samo prolazno mjesto do njihovog krajnjeg odredišta. Rusija je zbog pandemije Covid-19 zatvorila skoro sve međunarodne vazdušne puteve od kraja marta do kraja jula, ali Bjelorusija nije uvela blokiranje putovanja.

„Transfer ovih osoba izvršen je u strogoj saglasnosti sa normama međunarodnog prava i nacionalnim zakonodavstvom Rusije i Bjelorusije, u uskoj saradnji sa zvaničnicima obje naše zemlje“, objasnilo je rusko Generalno tužilaštvo. “Ruske vlasti nastavit će da rješavaju situaciju koja se tiče ovih građana.”

Zaokret u priči dogodio se kada je Ukrajina tražila izručenje 28 od 33 pritvorenika, tvrdeći da su i ranije učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini. Predsjednik Aleksandar Lukašenko obećao je da će razmotriti zahtjev Kijeva.

Muškarci su uhapšeni krajem jula, protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog sumnje da su pripremali nerede. Kremlj je optužbe u potpunosti odbacio, a rusko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je rekavši da je pritvor Rusa bila “provokacija” od strane Minska. Proteklog vikenda, Lukašenko je saopštio da je dogovorio sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom rješavanje situacije sa uhapšenima.

Bjelorusijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Nesretniče maloumni, dok ti proganjaš Ruse pravi ti neprijatelji iz NATOa mešetare po državi.

Alex
3 godine prije

Bilo bi hilje da su ih zadržali. Kako je zakuhalo u Bjelorusiji, trebat će im svaka duga cijev.

Ante
3 godine prije

Čudo da nisu pritvorili nijednog Amerikanca.

Stara kuka
3 godine prije

Samo malo: “KGB je tvrdio da su muškarci bili pripadnici kompanije Wagner…” Koji KGB? Koliko znam KGB je raspušten ’95. A današnja ruska tajna služba zove se FSB. Koliko sam ja mogao dosad pročitati većina informacija o toj grupi dolazi od ukrajinske tajne službe SBU koja i sama priznaje da blisko surađuje sa zapadnim obavještajnim službama.. Nadalje neki od tih uhićenih, barem dvojica su sudjelovali u gušenju prosvjeda u Sudanu, a navodno su kod njih prilikom uhićenja pronađeni tekstovi na arapskim i karte i fotografije sudanskih lokacija. Ukrajinski SBU nadalje tvrdi, a nikakve dokaze ne pokazuju da su ti wagnerovci došli u Bjelorusiju sa zadatkom izazivanja nereda i da su među njima bili snajperisti koji su trebali tako tvdi SBU, kao i na Majdanu pucati u masu. Iste te snajperiste upružuju i za pucnjave na Majdanu i time izravno prebacuju krivnju za to na Rusiju iako nitko nikad nije utvrdio… Čitaj više »

neredi u njemački
3 godine prije

bild.de/video/clip/news-inland/mit-macheten-und-aexten-rockerkrieg-in-luebeck-72400712.bild.html

Max
3 godine prije

Mutna posla. One koji rade protiv tebe ne puštaš.

Plavi
3 godine prije

Čekaj malo. Ovog prvog sam vidio krajem maja kod konja u Beogradu. Siguran sam 100 posto

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI