Borut Pahor s Putinom dogovorio suradnju u plinskom i drugim sektorima

Borut Pahor - Vladimir Putin - Moskva
50 komentara

Kako prenosi Ruska Gazeta, danas su se u Moskvi službeno sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov slovenski kolega Borut Pahor.

Slovenski predsjednik će se također sastati s premijerom Dmitrijem Medvedevim, a položit će i vijenac na grob neznanog junaka, potom će sudjelovati na poslovnom forumu.

Očekuje se da će se tijekom razgovora na najvišoj razini raspravljati o svim pitanjima razvoja bilateralnih odnosa. Posebna pažnja posvetit će se jačanju suradnje u trgovini, ekonomskim, kulturnim i humanitarnim sferama, navodi ured za odnose s javnošću Kremlja.

Naravno, razmijenit će i stavove o ključnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Sklopljen je i novi sporazum, koji bi Sloveniji trebao osigurao isporuke ruskog plina za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Dokument će biti potpisan tijekom današnjeg posjeta predsjednika Slovenije Boruta Pahora Rusiji.

Slovenija je jedna od regularnih potrošača ruskog plina u jugoistočnoj Europi, zbog čega dvije zemlje drže do obostrano korisnih odnosa.

Iako mala, Slovenija je prošle godine dobavila 520,1 milijuna kubnih metara plina, od čega je 70 posto kupila od Gazproma. Valjanost trenutnog ugovora završava krajem 2017. godine, stoga je slovenski predsjednik požurio da na vrijeme riješi pitanje opskrbe i otputovao u Moskvu.

U nazočnosti dvojice predsjednika je potpisano niz rusko-slovenskih dokumenata.

Borut Pahor - Vladimir Putin - Moskva
Borut Pahor – Vladimir Putin – Moskva
Borut PahorPlinSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
7 godine prije

Slovenci su pametni. Dok mi čekamo da nam kaže Buzin tko su nam prijatelji, opada nam ugled u svijetu.

Laki Topalović
7 godine prije

Usput, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, je danas rekao da Rusija više ne planira kreditirati Agrokor i da im je pun k***c Todorića i njeogivh dugova. Hoće nazad svoje pare, ne zanima ih imovina Agrokora, a neka se snalazi kako zna. E sad, ovo je očito politički potez, jer Rusi opraštaju i veće dugove od “pišljivih” par sto tisuća eura Agorkoru. Zahvaljujući Kokolindi i Šupaklenkoviću, sad riskiramo da ostanemo bez ičega. Nije šteta Todorića, ali o tom koncernu ovisi desetine tisuća ljudi. Jedini spas je bila Sberbanka. sad je gotovo i to.

Jupiter
7 godine prije

Kako to da su janezi uvek korak ispred.Ameri im ne zameraju bliskost sa RF.
Dok Hrvate zamajavaju i teraju da budu glavno maglovito čvorište tečnog gasa.Hm zanimljivo za analizu.Možda se zaista nešto dešava?

Zvrk
7 godine prije

Komentatori, sjetit ćete se kad su Slovenci puno kukali radi sankcija i tražili su podizanje. Zauzvrat se razotkrila ona afera s arbitražom u vezi granice s RH i dilanjem informacija. Sve ostalo je povijest.

mars
7 godine prije

Možemo mi iz nekadašnje SFRJ voliti ili ne voliti Slovence (mislim na njihovu zvaničnu politiku, ne na narod), slagati se ili ne s njima, ali na kraju krajeva uvijek ispada da od svih bivših republika uvijek najbolje prođu, Ako ne uvijek dobro, a ono najmanje loše od svih nas ostalih. Zato im treba skinuti kapu, priznati im znanje i učiti od njih, ako već nismo u stanju sami osmisliti što i oni. Samo je prvo potrebno samom sebi priznati da si neznalica, to je vrlo teško, ali ne i nemoguće ako se ima imalo soli u glavi i radi svog boljitka spustiti svoj nerealni ego.

Predrag
7 godine prije

Bilo mi je zadovoljstvo pročitati svih 14 komentara. Zreli komentari, dobronamjerni, bez vrijeđanja i ponižavanja, što se u mojoj nesrećnoj BiH nikada ne može naći.

Majkl Đordan
7 godine prije

Zato mi imamo Kolindu i “uspravnicu Jadran-Baltik”. Bljuv.

Milan
7 godine prije

Danas sam pisao o EU i u temi oko grcke,vezano za rekonstukciju eu a u toj podjeli zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom biti ce i ostale balkanske drzave,rumunjija,bugarska i grcka..Ova posjeta Pahora Rusiji,svi ti dogovori imaju puno vazniji faktor a to je da ce Slovenija u toj novoj zoni EU biti na celu tih balkanskih clanica EU.Slovenija ce biti glavni administrativni centar novog saveza.Jer,Putin i Rusija imaju ulogu od globalista zajedno sa Trumpom da mirnim putem daju suverinitet svake drzave a svjesni su da EU nemoze funkcionirati kao takva kakva je do sada radi raznih problema,kojih je mnogo ,doci ce do podjele na balkanski dio kojeg sam spomenuo,bogati dio s anjemackom na celu,skandinavski dio,i visegradski dio sa ceksom,poljskom,slovackom,mađarskom.Biti ce slobodna zona trgovine između tih novih saveza,biti slobodno kretanje građana,biti ce novi sistem koji ce pomoci oko rijesavanja buducih problema koje su planirali globalisti a glavni igraci u svemu tome ce… Čitaj više »

Andrej
7 godine prije

Prilažem svoja 2 centa samo zato jer sam vec jednom na AMSI komentirao slovensko hrvatske odnose u svijetlu energetskog pitanja, a ovaj korak predstavlja nekakav pozitivan razvoj situacije. Tema na AMSI su bile igrice oko slovensko hrvatske granice i tvrdio sam (ostajem i dalje pri tome) da je to sekundarno pitanje, te da je kljuc energetika. Oni koji su upuceniji u tezinu energetskog pitanja svijesni su da je rijec o strateskim pitanjima za gospodarstvo drzave. Bilo koje drzave. Dakako, da su me domoljubi sasjekli u korijenu, jerbo nece njima netko slovenskih korijena prodavati pricu sto je najbolje za njihovu domovinu. To me nije iznenadilo, jer isti nikada nisu lijecili problem nacionalne dioptrije, pa sve vide kroz sveto trojstvo Ein volk, ein Reich, ein Fürer. Da smo nacisto, ovaj tip Pahor sto sjedi pored Putina, je obican fikus, kicos od covjeka. Ne mogu niti reci, da se sa njime politicki ne… Čitaj više »

Osoba C
7 godine prije

Ruska federacija je poznata po kvalitetnoj diplomaciji, ali je u Hrvatsku poslala izuzetnno kvalitetnog veleposlanika. Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, ,,crta,, Niskofrofilnoj uspravnici i Briselskom anemičaru da je Rusija svjesna članstva Hrvatske u EU i NATO-u i da ona može i dalje biti lojalna članica tih struktura, a da ima dobre odnose sa Rusijom, prvenstveno gospodarske. Pošto hrvatska već dvije godine nema veleposlanika u Rusiji, šta onda reći o ponašanju hrvatske strane. Hrvatskoj je zabranjeno održavati veze sa Rusijom, a ako nije dovolno izvjesno veleposlanstvo iz Buzina, doći će preko Atlantika u posjetu neki niže rangirani dužnosnik i prenijeti želje ,,strateškog partnera,,. Ukoliko nekim slučajem i to ne upali, telefonom će nazvati netko iz kuće od bračkog kamena. Da ne dužim, samo dvije crtice. Gospodin Azimov govori upravo o ovome što je potpisao Pahor. Kupujte i dalje plin direktno od Rusije, po nižoj cjeni, jer će te danas sutra,… Čitaj više »

Brainstorm
7 godine prije

slovenski magarac je dobio zeleni pasnjak. hrvatski magarac je da pocne zavidno gledati. agrokor je magarac koji dobiva batinom. zagrebacki trg u moskvi je mrkvica. opameti li se hrvatski magarac, srpski magarac ce pozuriti jos brze od hrvatskog magarca. srpski magarac ce se prestati dvoumiti.

New world
7 godine prije

Slovenia Prime Minister Miro Cerar first raised the prospect of a U.S.-Russia summit in his country as far back as November, three weeks after the U.S. elections. He said the tiny Alpine country, where Melania Trump was born and raised, “could become a bridge between the two superpowers,”

Kikiriki
7 godine prije

Tko sa djavlem tikve sadi…

Kikiriki
7 godine prije

Da budemo realni,
1 Todoric je jugoslavenski orijentiran, znaci svima koji mu zele zlo i koji mu se rugaju, on je vas 🙂
2 u zadnje vrijem je vise investirao u Srbiju nego u Hrvatsku
3 ako Agrokor propadne onda to sigurno nije samo problem Hrvatske vec cijele regije, jer su mu dobavljaci u skoro svim bivsim republikama

Borac2
7 godine prije

I u isto vrijeme 50 vojnika u NATO kontingent protiv Rusije (u Litvu)….

bzvz
7 godine prije

Uvalili im kredit za željeznice i ruski plin. Rasturili su Slovenci, nema što…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI