BRICS teži pravednom, multipolarnom svjetskom poretku

Sergei Lavrov
68 komentara

Pokušaji “kolektivnog Zapada” da sačuva svoju hegemoniju imali su suprotan efekat, ohrabrujući stvarnu “svjetsku većinu” da odbaci model eksploatacije svojih resursa, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Danas se u svijetu dešavaju tektonske promjene… Svjedoci smo pojave pravednijeg multipolarnog svjetskog poretka”, napisao je Lavrov u članku za južnoafrički časopis Ubuntu uoči samita BRICS-a, koji se otvara u Johanesburgu u utorak.

Lavrov je BRICS nazvao “simbolom istinske multipolarnosti” za mnoge istomišljenike, koji služi kao “pozitivna snaga koja može ojačati solidarnost globalnog juga i globalnog istoka i postati jedan od stubova novog, pravednijeg policentričnog svijeta”. naručiti.”

“Međunarodna zajednica je umorna od ucjena i pritisaka zapadnih elita i njihovih kolonijalnih i rasističkih manira”, napisao je Lavrov. „Zato, na primjer, ne samo Rusija, već i niz drugih zemalja dosljedno smanjuju ovisnost o američkom dolaru, prelazeći na alternativne sisteme plaćanja i obračune u nacionalnoj valuti.

Rusija se “dosljedno zalagala za jačanje pozicije afričkog kontinenta u multipolarnom svjetskom poretku”, rekao je Lavrov, koji je obećao da će Moskva “i dalje podržavati naše afričke prijatelje u njihovim težnjama da igraju sve značajniju ulogu u rješavanju ključnih problema naše vrijeme.”

Samit u Johanesburgu će se fokusirati na takve “bezuslovne prioritete” kao što su jačanje BRICS banke, poboljšanje mehanizama plaćanja i povećanje uloge nacionalnih valuta u međusobnim obračunima, rekao je najviši ruski diplomata, koji će lično predstavljati Moskvu, dok će predsednik Vladimir Putin pridružit će se putem video linka.

Prema Lavrovovim riječima, partnerstvo BRICS-a dobija na zamahu, nudeći mnoge kreativne inicijative usmjerene na osiguranje prehrambene i energetske sigurnosti, zdrav rast globalne ekonomije i rješavanje sukoba – iako grupa nema za cilj zamijeniti postojeće međunarodne mehanizme, a još manje postati novi “kolektivni hegemon”.

„Zato smo pokrenuli proces proširenja“, istakao je on. “Simbolično je da je dobila takav zamah u godini predsjedavanja Južne Afrike, zemlje koja se pridružila BRICS-u kao rezultat političke odluke zasnovane na konsenzusu.”

Prvobitno se sastojao od Brazila, Rusije, Indije i Kine, BRICS se samo jednom proširio, kada je dodao Južnu Afriku 2010. godine, bez ikakvih prethodnih uslova. Države članice trenutno interno raspravljaju o tome koje kriterijume kandidati treba da ispune i kako bi funkcionisao proces proširenja, s obzirom na to da BRICS odluke donosi konsenzusom. Zvaničnici iz pet zemalja izrazili su nadu da će do tada procedura koja reguliše proširenje biti završena i spremna za odobrenje u Johanesburgu.

Članice BRICS-a čine oko 40% svjetske populacije, a prema predviđanjima stručnjaka na koje se poziva Lavorv, 2023. godine „velika petorka” će činiti oko 31,5% globalnog BDP-a (po paritetu kupovne moći), dok će udio G7 će pasti na 30%.

BRICSLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin
1 mjesec prije

Imali nesto sto ukazuje da ste vi bolji od zapada pa vasa djeca bjeze na zapad kako bi bolje zivjela . Vasa djeca kupuju i kupujete im mercedes i iphone a zapadni su i najbolji su.

Nebalkanac
1 mjesec prije

Ukratko – briks, to sam ja

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

”Europa je vrt. Sagradili smo vrt. Većina ostatka svijeta je džungla.” – šef EU diplomacije Borrell

Bit će to velika bitka između proizvođača robe i tiskara novca…

P.S.
Nastavljamo u veselom tonu…
Sjeverna Makedonija se pridružila deklaraciji G7 o davanju sigurnosnih jamstava Ukrajini…

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Francuska je ta koja je odbila prisustvovati summitu BRICS-a. Macron sada nema vremena prisustvovati tamo nekom nekom drugorazrednom sastanku u zaostaloj zemlji. Stoga je predsjednik Francuske odbio svojim pojavljivanjem počastiti summit BRICS-a. Iako su ga za to na koljenima molili….

P.S.
Samo veselo…

gargamel.
1 mjesec prije

 “Raspad Jugoslavije je dobar primjer kako bogati mogu da rasture jednu zemlju radi profita. I sadašnji rat u Ukrajini govori o takvom stanju stvari. Zato raspad Jugoslavije boli. Ne zbog nekog idealnog političkog sistema u toj zemlji, naravno da on to nije bio, nego zbog toga što je Jugoslavija bila dobar spoj suživota različitih grupa, kultura i nacija. Šta sada imamo? Koliko god se sada svi busali u svoje nezavisne grudi, sve su to sada mali kupljeni narodi, dovedeni u stanje od pre 200 godina. Zavisni i zavidni sa svojim malim prćijama. Koji snažni kulturni ili društveni model je proizašao iz tih sredina nakon Jugoslavije? Koga Balkan jos zanima, osim hijena koje da cerupaju ono sto je ostalo. “

Max
1 mjesec prije

Znamo ali treba oprezno.

Dece10
1 mjesec prije

Rekao bi da je ta multipolarnost samo igrokaz.U biti njihov san je totalna diktatura elita vs. raja.Svi oni pušu u isti rog i imaju iste gazde. Barem se meni tako čini. Možda sam u krivu…

hiber
1 mjesec prije

Gle, traži novi svjetski poredak? Kome je to nesto dobro donijelo. Ukraincima sigurno nije. Dosta se spašavali. Malo se povućite i odmorite.

Liljana
1 mjesec prije

Jedino če nas na zapafu prbat sto više potamaniti.

xxx
1 mjesec prije

Opet mi niste pustili komentar?

Jebo vam pas mater eto

Glumite tu neki kurac da ste neka alternativa a ne date komentare koji se ne slazu uz narativ portala

Nena
1 mjesec prije

Samo napred!!!
Još 40 zemalja izrazilo je želju da pristupi BRICSU..Od njih 60 koje će na samitu biti prisutne kao posmatrači..

Zvone
1 mjesec prije

Opet nešto ne valja sa plusima i minusima.

Karma
1 mjesec prije

Dolar ide u tri picccccke mateeeeerine

Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Aha, tako sto uvode digitalnu valutu, dig. nadzor, dig. “Prepametne gradove”, tako sto spricaju svako svoj narod iz zraka, uvaljuju im bube i gmo na stol, zrace 5G antenama i uspjesno istrebljuju saljuci ih u rat !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI