Britanske trupe u Ukrajini bila bi ‘objava rata’

Medvedev
58 komentara

Moskva bi otvoreno raspoređivanje britanskih trupa u Ukrajini smatrala “objavom rata”, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. On je odgovorio na posjetu Kijevu u petak premijera Velike Britanije Rishija Sunaka, koji bi trebao potpisati sigurnosni sporazum s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Sunakov dolazak u ukrajinsku prijestolnicu ima za cilj “postaviti veliki novi paket podrške i reafirmirati blisko partnerstvo Velike Britanije i Ukrajine”, navodi se u saopćenju njegovog ureda. Bezbjednosni dokument je nastavak sporazuma koje su prošle godine postigle članice G7 i NATO-a, napominje se. U saopštenju se ne spominju planovi za britansko vojno raspoređivanje u Ukrajini.

„Sporazum formalizira niz podrške koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo i nastavit će pružati za sigurnost Ukrajine, uključujući razmjenu obavještajnih podataka, sajber sigurnost, medicinsku i vojnu obuku i odbrambeno-industrijsku saradnju“, rekao je Downing Street.

Britanska vlada je obećala 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) vojne pomoći Ukrajini u naredne dvije godine, uključujući u obliku hiljada vojnih bespilotnih letjelica, za koje je London rekao da će biti najveća te vrste koju je Kijev ikada primio. Većina bespilotnih letjelica bit će proizvedena u Velikoj Britaniji, dodaje se u najavi.

Velika Britanija je bila ključni pobornik ratnih napora Kijeva protiv Rusije. Bivši premijer Boris Johnson je navodno odigrao značajnu ulogu u narušavanju primirja u nastajanju o kojem su Kijev i Moskva pregovarali u prvim mjesecima neprijateljstava 2022. godine, iako je on negirao da je naredio ukrajinskoj vladi da nastavi borbu.

Moskva je u nekoliko navrata optužila Veliku Britaniju da pomaže Ukrajini u organizaciji napada na Rusiju, posebno u Crnom moru. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je britansko vojno osoblje već prisutno u Ukrajini.

MedvedevrusijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hugo
3 mjeseci prije

Tko jace namece rat cijelom svijetu Englezi ili Amerikanci?

T&l
3 mjeseci prije

Englezi ce turnuti nas svijuh u rat protiv Rusije.
Nas Hrvate nece nitko pitrati ni narod ni politicare, bit cemo uvuceni po sporazumu.
Zar moramo ginuti radi egleskih imperijalnih interesa?
Sve je kriva geografija.
Blago onim Hrvatima koji zivu van Europe i u ne-anglosaksonskim zemljama.

Max
3 mjeseci prije

Sasvim jasno.

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Ne kontam naslov i to da je britansko vojno osoblje već prisutno? Pa dali objavljuju rat ili možda ćemo, dok još malo dođu….. Tako je bila i objava kada dođe strano oružje, pa tenkovi, pa napadi rusije nato oružjem, pa avioni, pa sad trupe….. na kraj će biti e aj bacite nuklearku na moskvu pa ćemo vas napasti….. Izgleda da ovih svih što prijete su trla baba lan. Huti rekli ispunili, ameri i englezi rekli ispunili, ćifuti rekli ispunili… Dok rusi ovo ono, perzijanci ubite sljedećeg generala pa ćete vidjeti, heznolah e sada ćemo napasti pa nikako da dođe sad….. kina kruži oko tajvana ko mačka oko vrućeg mlijeka al ništa, s. korea uništava amere već 50g……. da ne govorim za turke, i ostali arapski svijet, laju na ćifute al samo laju… Ili šuti i završi politički ili ne mlati šuplju….

Jasno
3 mjeseci prije

Stvarno je dosadilo slušati svakodnevne vojne udare počevši od ukrajine ,pa do Yemena.Mumija zvana biden potpisuje,a sunak podrzava i ucestvuje u svemu šta izrael i amerika rade.Mislim da je došlo vrijeme zaustavit ovu kuglu da se vise ne vrti nego medvede prestani sa prijetnjama i nagovori svoga šefa da za početak pošalje nuklearne projektile na sve važnije gradove evrope i na bliski istok,a nek vaše podmornice ispale sve sta imaju na ameriku,a onda oni neka odgovore i zatim nek sjeverna koreja i kina ispale na japan nekoliko projektila,a ostalo sve na ameriku.Dosta se ova kugla vrtjela sa lošim ljudima na vlasti.biden je zamislio otići u velikom stilu na onaj svijet ali ako sve ispalite neće se to nigdje zapisati jer neće biti nikoga da to piše.Molim vas započnite vise zaustavljati kuglu kad se njima ne živi zašto bi itko onda i živio ?

xyz
3 mjeseci prije

Medvedove dosta više priče i opomena. Uradite to i radite to…. Englez i Amerikanac razumeju samo batine.

xyz
3 mjeseci prije

Zelenski je optužio političare u Sjedinjenim Državama da uskraćuju novac umirovljenicima u Ukrajini. Evo jedne ruske anekdote o Zelenskom i ruskog pogleda na tu temu;
Jedan čovjek je nedjeljom išao u crkvu i svaki put je lokalnom prosjaku dao pet kopejki milostinje. Mnogo je godina to stalno radio. Iznenada jednog dana nije dao milostinju pet kopejki, nego samo jednu. Pita prosjak čovjeka: – Oprostite, molim vas recite mi. Mnogo godina si mi davao pet kopejki, a danas samo jednu. Mogu li te pitati što se dogodilo? – “Vidiš”, kaže čovjek, “oženit ću se, a sad mi treba novac za obitelj.” – “Pogledaj ga samo!” – povikao je prosjak – “On uređuje svoj privatni život mojim novcem!”

Onogošt
3 mjeseci prije

Sunak ne brine o ljudskim žrtvama.. on igra za sataniste iza kulisa. Šokantno je koliko se komentatora na indexu sprda Medvedevu i njegovom upozorenju

vanja
3 mjeseci prije

Ja sam se dosad uverio da nema te provokacije koju bi Rusija smatrala objavom rata.Ta crvena linija je od najrastegljivije gume.Potapaju im brodove,pogađaju strateške bombardere duboko u Rusiji,gađaju gradove,centar Moskve,pa šta je to?Ovaj pokvareni patuljak je veliki mućak i liberal.

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Ma šta je to za Emgleze.Navikli su oni da im po Londonu padaju rakete a onda isto toga zaslužnog za razaranje Londona i smrt civila ameri prime, prirede mu doček, daju državljanstvo, masno plate i još dobije američku kućicu sa bijelom ogradicom kao da nije ratni zločinac. (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun, njemačko-američki raketni stručnjak i bivši časnik SS-a.)

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Gonzalo Lira je vjerovatno podlegao mučenjima i izgladnjivanju u ukrajinskim zatvorima.
Rt.

Мунгос
3 mjeseci prije

После пропасти Наполеона и Хитлера, ево
Енглеска каже, „Изгледа да морам Ја лично урадити њихов посао.“

xyz
3 mjeseci prije

Englezi nikad nisu imali muda uči otvoreno u rat sa Rusijom, odkad jim je ruska carska vojska sa jednim topničkim odjeljenjem, uništila cjelu kraljevsku elitnu konjicu u krimskom ratu, u kojem su Englezi bili saveznici Turaka.
To je tada teško pogodilo englesku krunu.

Noname
3 mjeseci prije

Sjedinjene Države samo su ojačale globalni utjecaj Rusije u pozadini neuspjeha oružanih snaga Ukrajine, napisao je na društvenoj mreži X bivši savjetnik šefa Pentagona, pukovnik Douglas McGregor.
“Jedino što smo učinili jest ojačati autoritet i utjecaj Rusije u svijetu”, istaknuo je stručnjak.
Prema njegovim riječima, nikakva količina američkog oružja ili podrške nije se mogla oduprijeti ruskoj vojsci, već je samo podbacila i nije pomogla Ukrajincima ni na koji način.
“Da sam ja borac ukrajinskih oružanih snaga i da vidim američkog vojnika, rekao bih mu da se makne!” – napisao je McGregor.

Ringo10
3 mjeseci prije

Rusi trebaju Engleyima potopiti brodove u Crnom Moru i poručit im da će potopiti svaki engleski brod koji se tu pojavi
Rusi trebaju Hutima u Jemen poslati rakete i posade i pomoći Hutima da gađaju engleske i američke brodove i avione

Ringo10
3 mjeseci prije

GONZALO LIRA, heroj, žrtva banderovskog nacističkog i fašističkog režima
Neka mu je pokoj duši, bio je hrabar
R.I.P.

Ivan
3 mjeseci prije

Nitko ne kaze za Sunak da nije Englez a ovdje su neka g* promicala tezu da Lavrov nije Rus.

Милан
3 mjeseci prije

Дај боже, па да и Љигавци почну цркават.

Zvone
3 mjeseci prije

Priča za malu djecu. Kada bi stvarno htjeli okončati ovaj rat onda bi drugačije postupali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI