CIA moderira Wikipediju

Wikipedia
11 komentara

Wikipedia je jedan od mnogih alata koje američki liberalni establišment i njegovi saveznici u obavještajnoj zajednici koriste za vođenje “informacionog rata”, rekao je suosnivač stranice, Larry Sanger, novinaru Glennu Greenwaldu.

Govoreći u Greenwaldovom podcastu ‘System Update’, Sanger se požalio kako je stranica kojoj je pomogao u osnivanju 2001. postala instrument “kontrole” u rukama lijevo-liberalnog establišmenta, među kojima on ubraja CIA-u, FBI i druge američke obavještajne službe agencije.

„Imamo dokaze da su još 2008. kompjuteri CIA i FBI korišćeni za uređivanje Wikipedije“, rekao je on. „Mislite li da su to tada prestali da rade?“

Aktivnost CIA-e i FBI-a na Wikipediji prvi je javno objavio student programiranja po imenu Virgil Griffith 2007. Griffith je razvio program pod nazivom WikiScanner koji je mogao pratiti lokaciju kompjutera koji se koriste za uređivanje članaka na Wikipediji i otkrio da su CIA, FBI i mnoštvo velikih korporacija i vladinih agencija čistilo je internetsku enciklopediju inkriminirajućih informacija.

CIA kompjuteri su korišteni za uklanjanje broja žrtava iz rata u Iraku, dok je FBI mašina korištena za uklanjanje zračnih i satelitskih snimaka američkog zatvora u Guantanamo Bayu na Kubi. CIA kompjuteri su korišteni za uređivanje stotina članaka, uključujući zapise o tadašnjem iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinedžadu, kineskom nuklearnom programu i argentinskoj mornarici.

Neke izmjene su bile sitnije, s bivšim šefom CIA-e William Colbyjem koji je očito uređivao svoj unos kako bi proširio svoju listu postignuća.

“[Obavještajne agencije] isplaćuju najutjecajnijim ljudima da promovišu svoje planove, s kojima su već uglavnom u skladu, ili samo razviju vlastiti talenat unutar [obavještajne] zajednice, nauče igru ​​Wikipedije, a zatim guraju ono što žele da kažu sa svojim narodom,” rekao je Sanger za Greenwald.

“Veliki dio obavještajnog i informacionog rata vodi se na mreži”, nastavio je,  “na web stranicama poput Wikipedije.”

Ranije ove godine, vlasnik X (bivši Twitter) Elon Musk objavio je mnoštvo dokumenata koji pokazuju kako su bivši rukovodioci platforme bili u dosluhu s FBI-jem kako bi uklonili sadržaj koji je agencija željela sakriti, pomagao je u kampanjama američkog vojnog utjecaja na internetu i cenzurirao  “anti-ukrajinske narative ” u ime više američkih obavještajnih agencija.

Izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg također je priznao da je Facebook, najveća platforma društvenih medija na svijetu, cenzurirao tačne informacije koje su štetile predizbornoj kampanji predsjednika Joea Bidena 2020. na direktan zahtjev FBI-a.

CIASADWikkipedia
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
8 mjeseci prije

na tu se wikipediju poziva i usrase Mladen i ostale nazi fekalije

Valter
8 mjeseci prije

“američki liberalni establišment”

Vaše laganje postaje besramno.
Nije ni američki ni liberalni, već židovski. Cijeli financijsko-medijski-farma kompleks u Americi je židovski.

S takvom moći onda neprestano dirigiraju ratove po svijetu, uključujući Ukrajinu.

Što se tiče direktnih intervencija u internet sadžraj, to se zahuktalo nakon Charlottesvilla kada se mali dio Amerikanaca pobunio protiv židovske tiranije, otvoreno ih prozivajući.

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Jedan moj prijatelj je na Wikipediu postavio svoje podatke i onda je nakon nekoliko godina primijetio da je netko hrpu toga promijenio i obrisao.
To se počelo događati kada je počeo pisati protiv umrežene bande.

Dokurrčilomi
8 mjeseci prije

Želite li imati sigurno računalo. Nemojte s njime odlaziti na internet. Otkvačite ga iz mreže.

Max
8 mjeseci prije

Ja već godinu dana volontiram na Wikipediji prevodim i lektoriram tuđe članke. Ne radim za Ciju za ostale ne znam. Ali tamo ne prolazi ništa osim msm.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI