Cijene plina u EU će godinama ostati visoke

Plin
24 komentara

Cijene prirodnog plina će godinama ostati visoke u EU zbog pada isporuka iz Rusije, izjavio je u petak izvršni direktor norveškog državnog energetskog giganta Equinor.

“Osnovni problem u Evropi je nestašica gasa i doći će do nestašice tokom vremena, a ako Evropa želi da privuče taj gas, trebalo bi da očekuje da će platiti visoku cijenu u narednim godinama”, rekao je Anders Opedal na konferenciji za novinare za Reuters.

On je rekao da Norveška trenutno isporučuje rekordne količine gasa bloku, ali je upozorio da bi se najnoviji prijedlozi EU za ograničavanje cijena za tu robu mogli pokazati “kontraproduktivnim” u borbi protiv energetske krize.

“Svako ograničenje cijena zapravo ne rješava fundamentalne probleme… U stvari, može biti kontraproduktivno povećanje potražnje dok se ponuda ne povećava”, tvrdi on, a citira Bloomberg.

Equinor je nedavno pretekao ruski Gazprom kao najveći dobavljač gasa u EU, ali analitičari kažu da on nema proizvodne kapacitete da zamijeni tokove ruskog gasa. Ipak, Opedal je obećao da će doprinos njegove kompanije biti proizvodnja što je više moguće.”

Usred rasta globalnih cijena energije, Equinor je u petak objavio rekordnu dobit u trećem kvartalu, izvještavajući da je njegova prilagođena zarada za period jul-septembar porasla na nevjerovatnih 24,3 milijarde dolara sa 9,77 milijardi dolara u trećem kvartalu 2021.

eugasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Srećom vrijeme je toplo.

Vrata
1 godina prije

Ako ga uopste bude dovoljno.

Alex Keller
1 godina prije

Uzgajati fažol i ne bacati vodu za vrijeme kuhanja,pa će biti gasa do besvijesti.

Kijev
1 godina prije

Hvala EU politicarima koji stitu americke nacionalne interese

Petar
1 godina prije

@Kijev, kaze Atlas da ne postoju nacionalni interesi I dobije 40 plusova. Tko je ovdje glup?

Keks
1 godina prije

A da se malo informirate……plin je jedan dan ušao u negativnu vrijednost…..plina u EU nemaju više gdje skladištiti, a brodovi s ukapljenim plinom na čekanju….ajd malo pročitajte koju info. više….potpuno druga je priča kalkulacija i manipulacija cijenom,,,ali o tom potom…

mrdo
1 godina prije

Naravno da će da budu visoke. EU je pod američkom čizmom i nema mrdanja. Ima da bude kako kauboji diktiraju.

————————–
NATO je kriv – istina izlazi na videlo?

Francuski političar Florijan Filipo izneo je optužbe na račun zemalja članica NATO-a za podrivanje gasovoda Severni tok. On je podsetio da Švedska ima rezultate istrage o incidentu, ali je ta zemlja odbila da ih objavi. “Dakle, znamo da ovo nije Rusija, a takođe znamo da je to orkestrirala sila (ili sile) NATO-a! Istina će uskoro izaći na videlo”, napisao je na Tviteru. Sredinom oktobra objavljeno je da su Švedska, Danska i Nemačka odbile da zajednički istraže eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. Svaka zemlja će sprovesti sopstvenu istragu. (IZVOR: B92 NEDELJA, 30.10.2022. | 15:43)
————————–

tihobl
1 godina prije

Britanija i Holandija su od izvoznika plina postali uvoznici. Za dvije godine isto ceka Norvesku. Znaju norvezani sta se sprema, zato su gradili onolike hidroelektrane. Prebacice se na struju, a Evropljani ce se naci u energetskom deficitu i pored spremnosti da placaju visoke cijene.

Bruno
1 godina prije

Najviše alohola u Americi se prodavlo u doba prohibicije

goran
1 godina prije

e moja eu stvarno ste idioti i ja skupa sa vama,umjesto da imamo jeftiniju energiju,neeeeee mi podržavamo kretene koji nam vode politiku da nas vode u uništavanje civilizacije,zašto da eu ima jeftin plin i naftu,kad tu istu naftu i plin možemo imati od amerike koja nam to sranje prodaje za 4x veću cijenu,a fantastično je to što tu istu naftu i plin kupuju ameri od rusa

Samuraj
1 godina prije

“Ovdje je riječ o sukobu nametnutom od oligarhije iz Washingtona koja je po mom mišljenju patološka, bez ikakve kulturne dimenzije, s obzirom na to što radi drugim narodima. Amerika je proteklih godina počela gubiti dominaciju u svijetu. Ona želi Europu zadržati za sebe, samo zato da bi joj prodavala svoju naftu i plin po deset puta višoj cijeni od one kakva je bila. U ovom sukobu Europa će jako stradati. Europski lideri nisu razumjeli bit tog sukoba. Vođe velikih naroda nisu planetarno zreli kada se sukobljavaju oružjem preko leđa trećih. Tu ukrajinski narod strada ni kriv, ni dužan. Taj narod nije javno informiran o tome tko protiv koga ratuje u Ukrajini. Ako netko govori da je Rusija »ničim izazvana« pokrenula agresiju na Ukrajinu, onda ga ja pitam kako to da je NATO svojim raketama došao na ruske granice i kako to da se dosad o tome šutjelo, uključujući i kod nas… Čitaj više »

Cora
1 godina prije

Sto skuplji to bolje ali svima pa vi navijajte do besvjesti za ruse

gogo
1 godina prije

neće, švabe će odamah početi kupovati od rusa kada se ovo malo smiri. I još preprodavati vazalnim banana državicama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI