CEO Hedge fonda: “SAD će imati koristi od egzistencijalne konkurencije s Kinom… pod uslovom da ne uništimo jedni druge”

SAD-KINA
15 komentara

Opstanak: „Oni koji su došli prije nas pobrinuli su se da je ova zemlja zajahala prve valove industrijskih revolucija, prve valove modernog izuma i prvi val nuklearne energije, a ova generacija ne namjerava da se ostane u zaleđu dolazeće doba svemira”, rekao je predsjednik Sjedinjenih Država.

“Mi želimo biti dio toga – želimo ga voditi. Jer oči svijeta sada gledaju u svemir, u mjesec i planete iza njih, a mi smo se zakleli da ga nećemo vidjeti pod neprijateljskom zastavom osvajanja, već zastavom slobode i mira. Zakleli smo se da nećemo vidjeti prostor ispunjen oružjem za masovno uništenje, već instrumentima znanja i razumijevanja”, nastavio je John F. Kennedy 1962. godine, SSSR-ov Sputnjik kruži iznad glave, metalna lopta od 184 funte, prečnika 22 inča. .

Najsposobnijih: “Iza mene stoji zid koji okružuje slobodne sektore ovog grada, dio ogromnog sistema barijera koji dijeli cijeli evropski kontinent”, rekao je predsjednik Sjedinjenih Država. “Svaki čovjek je Nijemac, koji stoji ispred Brandenburške kapije, odvojen od svojih bližnjih. Svaki čovjek je Berlinac, primoran da gleda na ožiljak”, nastavio je Ronald Reagan, stojeći ispred Brandenburške kapije 1987. godine, osamnaest godina nakon što je Nil Armstrong kročio na Mjesec. „Sve dok je ova kapija zatvorena, dokle god je dozvoljeno da stoji ovaj ožiljak od zida, nije otvoreno samo njemačko pitanje, već pitanje slobode cijelog čovječanstva. G. Gorbačov, otvorite ovu kapiju! Gospodine Gorbačov, srušite ovaj zid!” Dve godine kasnije pao je Berlinski zid, čime je okončano najveće nacionalno takmičenje u istoriji čovečanstva.

Monopoli: „Danas je Predstavnički dom napravio istorijski korak ka kontinuiranom prosperitetu u Americi, reformi u Kini i miru u svijetu“, rekao je predsjednik Sjedinjenih Država. „Ako Senat izglasa kao što je Predstavnički dom upravo učinio, da produži trajne normalne trgovinske odnose s Kinom, to će otvoriti nova vrata za Ameriku i novu nadu za promjene u Kini“, nastavio je Bill Clinton 2000. godine, previše uvjeren u trijumf demokratije, kapitalizma. “Uvođenje Kine u STO i normalizacija trgovine će ojačati one koji se bore za životnu sredinu, za standarde rada, za ljudska prava, za vladavinu zakona. Amerika će, naravno, nastaviti da brani naše interese, ali u ovoj fazi razvoja Kine mi ćemo imati pozitivniji uticaj sa ispruženom rukom nego sa stisnutom šakom.”

Konkurenti: Devetnaest godina kasnije, Kina je spustila rover na tamnu stranu Mjeseca. 2020. godine uveo je satelitsku komunikaciju kvantnog zapleta. Peking je 2021. objavio svoj 14. petogodišnji plan sa ambicijama da postigne prevlast u istraživanju/istraživanju/tehnologijama bitnim za nacionalnu sigurnost i razvoj.

1. Vještačka inteligencija.

2. Kvantno računanje.

3. Poluprovodnici.

4. Nauka o mozgu.

5. Genomika i biotehnologija

6. Klinička medicina i zdravlje.

7. Duboki svemir, duboka zemlja,
duboki okean i polarna istraživanja.

Uključuje i viziju Kine za 2035. godinu, kada zemlja želi/očekuje da “bude među najinovativnijim nacijama na svijetu”.

Komunisti: “U srcu kapitalizma je kreativno uništavanje.” Joseph Schumpeter iznio je ekonomske principe prodornom logikom. Konkurencija je ključna za napredak – firme „teže da prežive“, tvrdi on. Pretjerani politički odgovori na uzastopne finansijske krize su izbacili taj put iz kolosijeka socijalizirajući finansijske gubitke, omogućavajući zvaničnicima da prodube konkurentske jarke. Narativ politike je da finansijski gubici rizikuju ekonomsku depresiju, što opravdava davanje prioriteta spasavanju. Ipak, čak i pri niskim stopama nezaposlenosti, radnici zarađuju dio nacionalnog dohotka iz 1950-ih. Za razliku od prethodnih inflacija, korporativne profitne marže su preživjele posljednju zbog nedostatka stvarne konkurencije. Politička hitnost treba biti usmjerena na njeno obnavljanje.

Metafore: Očekivani životni vek u Americi pao je skoro neviđenu drugu godinu zaredom – na 76 godina. Dok su zemlje širom svijeta doživjele oporavak očekivanog životnog vijeka tokom druge godine pandemije nakon dolaska vakcina, SAD nije. Manja je vjerovatnoća da će američka djeca doživjeti 5 godina od djece u drugim zemljama s visokim dohotkom. Čini se da čak i Amerikanci koji nisu gojazni ili ne puše imaju veće stope bolesti nego njihovi vršnjaci u drugim zemljama. A 2020., studija Pentagona je otkrila da 77 posto mladih Amerikanaca ne ispunjava uslove za vojnu službu bez odricanja zbog prekomjerne težine, upotrebe droga ili mentalnih ili fizičkih problema. 44 od tih 77 nije se kvalifikovalo iz više od jednog razloga.

Anegdota: „Vi Amerikanci generalno ne razumete Kineze“, rekao je CEO iz Azije, gostujući kod nas u Konektikatu. „A mi Kinezi generalno ne razumemo Amerikance“, nastavio je on, jedinstveni mislilac, nezavisan, agresivan, tup. „I tu tražim prilike, u ovakvim nesporazumima“, rekao je, dok su naši timovi razmišljali, tražeći načine da bliže sarađuju. “Mislite li da će naše zemlje imati direktan vojni sukob?” Pitala sam, znajući da niko ne zna, ali me zanima kako će on odgovoriti. “To nije u interesu Kine i bilo bi ekonomski pogubno, pa samo ako dođe do pogrešne računice, slučajnog sukoba”, rekla je ona. “Kina ima premalo hrane da prehrani 1,4 milijarde ljudi, a SAD su najveći svjetski izvoznik, pa mi to daje nadu da ćemo izbjeći veliki rat”, rekao sam. “Kini je takođe potrebna energija, metali, gotovo sve”, dodala je.

„Dakle, evo mog osnovnog slučaja“, rekao sam, „SAD-u očajnički treba dostojan konkurent, tako da nam je Kina potrebna jednako kao što smo potrebni Kini. EU je dizajnirana jednostavno da spriječi još jedan razorni rat, a ako to može postići, to će biti malo čudo. Od njih više ne treba očekivati. Rusija je propala država. Indija je decenijama daleko od bitnosti. Ostaje samo Kina.”

Završio sam fakultet 1989. godine, godine kada je pao Berlinski zid, dvadeset godina nakon što je Nil Armstrong kročio na Mjesec. Bez pravog konkurenta koji će održati plamen živim, veliki gradovi poput San Francisca su u hroničnom propadanju, naši političari abdiciraju vodstvo regulatorima i centralnim bankarima, koji zauzvrat imaju kratak spoj kreativne destrukcije. 77% naše omladine je sada nesposobno za vojnu službu, a nacija je nepotrebno podijeljena.

“Želim vidjeti šta mogu postići dvije velike sile u oštroj konkurenciji, koristeći današnju tehnologiju. Zamislite nevjerovatne stvari koje ćemo otkriti, izmisliti, proizvesti. A možda, da bismo bili u istinskom nadmetanju – onakvoj koja nas budi iz ovog sna – moramo zaista vjerovati da je ovo egzistencijalna borba, čak i ako ne mora biti. Verovatno je neophodno, zdravo. Pod uslovom da ne uništimo jedni druge.”

kinakonkurencijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Telenovela Presenta ..,. 😁

darijoman
11 mjeseci prije

Čuj to.. Rusija propala zemlja, Indija decenijama daleko od bitnosti. Ovo je neki vicmaher

alexosijek
11 mjeseci prije

Znam kako je prijevod, no tko je autor ovog teksta – imenom?…lp

404
11 mjeseci prije

Nema računa bez Rusa.

Max
11 mjeseci prije

točno.

Nekoime
11 mjeseci prije

Zajahala je nacističke znanstvenike koji su to izmislili, a poslije krala nadarene studente iz cijeloga svijeta. Njihovim je studentima jednadžba 3x3x3 = ? nerješiva.

tihobl
11 mjeseci prije

U SAD su pocele propadati banke zbog toga sto su ulagale u balone od akcija. A znate li ko je vlasnik najvise balona – fondovi. Vidjecete kad za nekoliko godina pukne Blekrok i kad mu se vrijednost svede na realnih 500-600 milijardi.

borjana
11 mjeseci prije

No comment!

Hvala vam Mišo na ovom, zaista nesvakidašnje, dobrom članku. Lp

Nekoime
11 mjeseci prije

Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti! – Grunf

Marko
11 mjeseci prije

Bolje ceo hedz fonda nego pola henri forda

Marko
11 mjeseci prije

Duboki svemir

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Ovo pod “metafore” krivi su ekrani u koje neprekidno zure, farmacija i mediji koji ih pumpaju lažima i boleštinama svakakvih vrsta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI