Da li Rusija izbacuje Zapad iz ključnih energetskih sporazuma?

LNG Tanker
31 komentar

Kremlj je odlučio da vlasništvo nad LNG operacijom treba da bude promijenjeno u novi domaći entitet. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o prijenosu prava na gigantski projekat nafte i tečnog prirodnog gasa Sahalin-2 na novu rusku kompaniju. Ovaj potez dolazi kao odgovor na akcije “neprijateljskih država” i mogao bi protjerati strane dionike, uključujući britanske i japanske investitore.

Šta je Sahalin-2?

To je jedan od najvećih svjetskih LNG projekata sa godišnjom proizvodnjom od 12 miliona tona. Zajedničko preduzeće između ruskog Gazproma, japanskih Mitsuija i Mitsubishija i kompanije Shell sa sjedištem u Velikoj Britaniji pokrenuto je 2009. Postrojenje se nalazi na ruskom ostrvu Sahalin u Tihom okeanu, sjeverno od Japana. Snabdjeva LNG uglavnom tržišta u Aziji.

Ko su dionici projekta?

Sahalin-2 je upravljala kompanija Sakhalin Energy Investment. Većinski udeo (50 %) plus jedna akcija pripada energetskom gigantu iz Sankt Peterburga Gazpromu. Shell, najveći svjetski trgovac LNG-om, ima 27,5 % minus jedna dionica, Mitsuijev udio iznosi 12,5 %, dok Mitsubishi ima 10 % udjela u projektu.

Šta kaže Putinov dekret?

Predsjedničkim nalogom se stvara nova ruska firma koja će preuzeti sva prava i obaveze Sakhalin Energy Investment. Gazprom će zadržati svoj udio, dok ostali partneri imaju mjesec dana da se izjasne da li žele udio u novoj kompaniji. Ako ruska vlada uskrati dozvolu, udjeli će biti razdvojeni, a prihod od prodaje prebačen na poseban račun. Novac bi potom mogao da se iskoristi za otplatu neodređene štete ili da se pošalje akcionaru u skladu sa ugovorom o podjeli proizvodnje, prema uredbi. Oni koji su odlučili da izađu možda neće dobiti punu naknadu.

Da li Rusija nacionalizuje projekat?

Promena vlasništva nad Sahalinom-2 ne može se smatrati nacionalizacijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje novinara u petak da li će uslijediti drugi energetski projekti, Peskov je odgovorio da će se svaka situacija razmatrati od slučaja do slučaja.

Kako su reagovali strani akteri?

Shell je u petak rekao da je kompanija upoznata s dekretom i da “procjenjuje njegove implikacije”. Firma je jasno stavila do znanja svoju namjeru da napusti projekat prije nekoliko mjeseci i bila je u pregovorima s potencijalnim kupcima, uključujući Kinu i Indiju. Čini se da su ti planovi ugroženi.

Japan je ranije rekao da neće odustati od svojih interesa u projektu Sahalin-2, koji je važan za njegovu energetsku sigurnost. Moskva je ranije optužila Japan da ima koristi od svog učešća u projektu dok je bio “neprijateljska nacija” koja se pridružila Zapadu u postavljanju sankcija Rusiji. Japanu neće biti lako da se povuče iz projekta, ističu stručnjaci. Zamjena ruskog LNG-a sa Sahalina-2 navodno bi koštala Tokio 15 milijardi dolara, a cijena za uvoz skočila bi 35 % ako Mitsui i Mitsubishi odustanu. Ali sada bi Rusija mogla donijeti odluku za Japan i preusmjeriti svoj uvoz na druge zemlje, kao što su Kina, Indija ili Vijetnam.

Mogu li promjene ugroziti isporuke LNG-a?

Moskva ne vidi razlog za zaustavljanje isporuke sa Sahalina-2 nakon što novi operater preuzme. Međutim, neki analitičari upozoravaju da bi taj potez mogao uznemiriti ionako zategnuto tržište LNG-a, uzimajući u obzir da Evropska unija povećava konkurenciju za tečni prirodni plin usred globalne energetske krize. Sahalin-2 opskrbljuje oko 4 % trenutnog svjetskog tržišta LNG-a.

gasLNGrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hrvat
1 godina prije

tako treba
razljutili su ruse udarajuci im sankcije a sad rusija uzvraca.
slava rusiji
ZDS

1 godina prije

Čemu se zapadni mediji ustrajno izogibaju? Nijedan medij ne zapiše razloga!
Putin želi STABILIZIRATI odnose u toj grani industrije, jer zapadne kompanije izsiljavaju, prijete sa odlaskom, prodajom svog dijela nepoznatima špekulantima!
Svako, ko želi i ima ozbiljne namjere, kupovat če gas UPRKOS SANKCIJA, dobrodošao je!
Zapisat če to u aplikaciji, koju mora dati u mjesecu dana i sa time utemeljiti LOJALNOST!
Što vam ti mediji isto ne kažu, TU JE STRANA TEHNOLOGIJA, bez koje Sahalin 2 ne može raditi, desiti se može isti slučaj, kao sa kanadskim turbinama na Sjevernom toku 2.
Rusija može to nadoknaditi, ali onda mora izbaciti one, koji neče surađivati.

FATIH
1 godina prije

Zar neko misli da ce svijet propasti bez rusa hahahha pa dajte ljudi kupit ce ih kinezi i na kraju pojesti nece ostati nikakvog traga.

tihobl
1 godina prije

Putin na fin nacin prezuima rusku privredu. Do kraja rata sve ce biti u ruskim rukama (i rukama stranaca koji su presli na rusko drzavljanstvo).

Nije važno
1 godina prije

Sve gore i gore za EU

ad astra
1 godina prije

Pazi komentara. Protjerat će strane investitore. Zemljo otvori se.

Max
1 godina prije

Rusija uzvraća udarac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI