Damask i Minsk podižu saradnju na viši nivo

Walid Muallem
2 komentara

Bjelorusija i Sirija će održati sastanak međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i tehničku saradnju u avgustu kako bi se pojačala saradnja između ove dvije zemlje, izjavio je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem.

“Bjelorusija i Sirija su male zemlje, ali radeći zajedno, možemo učiniti mnogo u jačanju prosperiteta naših nacija. Dogovorili smo se sa bjeloruskim zvaničnicima da održimo sastanak međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i tehničku saradnju u avgustu” rekao je Muallem.

To je važan korak koji će pomoći u ostvarivanju naših potencijala i ojačati partnerstvo između naših zemalja.

Situacija u Siriji prema Muallemu je sada mnogo bolja nego prošle godine, a vlast kontroliše više od 80% teritorije zemlje. “Postoje neka gnijezda terorizma, ali mi smo odlučni da oslobodimo zemlju od njih. Takođe, insistiramo da sve strane snage koje su tu ilegalno, napuste zemlju” rekao je visoki sirijski diplomata. Vlast će sprovesti program oživljavanja privrede, posebno u onim mjestima gdje je infrastruktura ozbiljno uništena.

Muallem je naglasio da je terorizam “globalna epidemija” koja se može proširiti na druge zemlje. Da bi se zaustavilo ovo zlo (međunarodni terorizam) potrebna je međunarodna rješenost da se ovaj problem zaustavi. Potrebno je zaustaviti finansiranje terorista i njihovo snabdjevanje naoružanjem. Međunarodna zajednica mora podržati napore Sirije.

Sirijski ministar vanjskih poslova boravio je od 20. do 24. jula u zvaničnoj posjeti Bjelorusiji.

obnova zemljerat u SirijiTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
4 godine prije

Batka pravi prijatelj sirije. Od pocetka rata salje pomoc, prima sirijce na studij besplatno i daje im stipendije.

Max
4 godine prije

Bilo je prije suradnje Sirije i Bjelorusije. osobito u nabavci oružja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI