fbpx

Danska otkriva kada će izgradnja Sjevernog toka 2 početi u njezinim vodama

Sjeverni tok 2

Washington je nedavno nametnuo dodatne sankcije zajedničkom rusko-zapadnoeuropskom projektu energetske infrastrukture, prijeteći blokiranjem pristupa američkom financijskom sustavu za tvrtke koje pružaju usluge osiguranja i certificiranja. Prošli je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio uvjerenje da će Sjeverni tok 2 biti dovršen.

Fortuna, plovilo koje služi za polaganje cijevi koje plovi pod ruskom zastavom, započet će s radom na plinovodu Sjeverni tok 2 u ekskluzivnoj danskoj ekonomskoj zoni od 15. siječnja, otkrila je u utorak danska pomorska uprava.

Cjevopolagača će pratiti građevinski brodovi Baltic Explorer i Murman te ostali brodovi za opskrbu. Označena je zona široka 200 metara u bilo kojem smjeru građevinskog područja, pri čemu su na tim područjima privremeno zabranjeni radovi na morskom dnu, neovlašteno plivanje, ronjenje, sidrenje i ribolov.

Fortuna trenutno posluje u njemačkim vodama, a izgradnja Sjevernog toka 2 ponovno se, nakon jednogodišnje pauze, pokrenula početkom ovog mjeseca.

Danska je bila zadnja država na planiranoj ruti naftovoda koja je odobrila izgradnju na svom kontinentalnom pojasu i to u listopadu 2019., nakon što su Rusija, Finska, Švedska i Njemačka izdale slične dozvole. Dopuštenje je dodijeljeno nakon što je Nord Stream 2 AG danskoj vladi predao tri odvojena zahtjeva s predloženim rutama, a Washington je navodno vršio snažni pritisak protiv izdavanja odobrenja.

Izgradnja sjevernog toka 2 nastavljena je početkom ovog mjeseca, bez obzira na prijetnje svježim američkim sankcijama protiv projekta. Krajem prošle godine opasnost od nametanja novih, američkih ograničenja, koja su uvedena u Zakon o odobrenju za nacionalnu obranu 2020. (NDAA) navela su švicarskog polagača cijevi AllSeas na povlačenje iz projekta. Ovoga je puta Kongres uvrstio sankcije u NDAA za 2021. godinu, prijeteći tvrtkama uključenim u osiguravanje i ovjeru projekta naftovoda s ograničenjima. Prema Bloombergu, Zurich Insurance Group AG, primarna osiguravateljica projekta i Det Norske Veritas Holding AS, norveška tvrtka uključena u certificiranje sigurnosti, mogle bi biti na meti sankcija. Predsjednik Trump još nije potpisao NDAA za 2021. godinu, nego je u vezi s njim zaprijetio vetom, zbog pitanja koja nisu povezana sa Sjevernim tokom 2.

U međuvremenu, njemačke vlasti navodno rade na uspostavljanju pravnog okvira koji će Berlinu omogućiti zaštitu tvrtki koje sudjeluju u projektu od novih američkih ograničenja, što će s vjerojatno postići stvaranjem zaštite od strane pravne države zaštićene od države koja će imati imovinu unutar temelja koji ne provodi sankcije unutar sjeveroistočne njemačke države Mecklenburg-Zapadno Pomorje.

Prošlog je četvrtka ruski predsjednik Vladimir Putin rekao kako je siguran da će Sjeverni tok 2 biti gotov, objasnivši da je preostalo još oko 165 km plinovoda u vrijednosti od 10,5 milijardi dolara, sveukupne duljine od 1.230 km. Također je izrazio nadu da će se sljedeća američka administracija “prema svojim partnerima i saveznicima odnositi s poštovanjem te da neće inzistirati na tome da njihovi partneri zanemaruju svoje nacionalne interese, nego da će se vratiti poštenoj konkurenciji na globalnom energetskom tržištu.”

Prije toga, Moskva je optužila Washington za pokušaje blokiranja izgradnju zajedničkog rusko-europskog projekta kao i za prisiljavanje Europljana na kupovinu američkog, znatno skupljeg ukapljenog, prirodnog plina. Američki dužnosnici inzistiraju na tome da se njihov otpor Sjevernom toku 2 temelji na njihovoj zabrinutosti zbog “osiguranja europske energetske sigurnosti.”

Sjeverni tok 2 zajedničko je partnerstvo ruskog Gazproma, njemačkog Unipera i Wintershalla, austrijskog OMV-a, francuske Engie i anglo-nizozemskog naftnog koncerna Shell. Jednom kada bude dovršena, nova infrastruktura udvostručit će postojeći kapacitet mreže Sjeverni tok s 55 na 110 milijardi kubičnih metara plina godišnje Time će se  Njemačka pretvoriti u veliko energetsko čvorište i tako će se (teoretski) spriječiti mogućnost da tranzitne države u Istočnoj Europi koriste svoju dosadašnju mogućnost isporuke plina kao poluge za pregovaranje, u slučaju postojanja sporova između Rusije i država Istočne Europe.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ztal
Gost
Ztal
2 mjeseci prije

Kada Usa dobije dio kolača u plinovodu, onda će biti završen.

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije
Reply to  Ztal

Nema to veze sa amerima i njihovim prijetnjama. Zavrsen je gasovod kroz Bugarsku i Srbiju. Druga je igranka ovde – jesenas rusi najave pocetak radova, a svabe kazu da su otrovali Navaljnog. Svaki piut svabe naprave kiks, a onda moljakaju ruse da se odljute. Vidjeces da ce prije 15. ponovo nesto uprskati.

Frodo
Gost
Frodo
2 mjeseci prije

Ako (kad) plinovod bude napravljen onda će biti pritisak da se ne koristi
Ako bude i korišten onda će biti pritisak na korisnike. Na kraju će Njemačka i ostali shvatiti da napad na njihovu slobodu dolazi sa zapada a ne s istoka dok sloboda dolazi s istoka a podređivanje sa zapada.
Ogromni profit neće biti zemni plin već vodik za čiji su transport novi cjevovodi spremni. Dakle ne radi se samo o skupljem i jeftinijem plinu već o energetskoj revoluciji. Stare cijevi kroz istočnoeuropske članice EU nisu osposobljene za transport vodika i tu leži najveći problem za istočnoeuropske saveznike SAD i strategiju zabijanja klina između Europe i Azije.
Zato možemo očekivati strahovite pritiske SAD pa i trgovinski rat EU i SAD.

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije
Reply to  Frodo

Ima jos nesto novo u ponudi – metan. Rusi sire ponudu.

Željko
Gost
Željko
2 mjeseci prije
Reply to  Frodo

Nijemci, lobotomiran narod, ne volim ih iako je supruginih i mojih cca. 90% tamo! Do 01.01.2022., provjerite slobodno, MORAJU sve nuklearke zatvoriti, prije godinu-dvije sve ugljenokoppe zatvorili, i ako ne bude od ovoga ruskog plina cijena energije će sa računom za siječanj 2022. otići u nebo!! A o cijenama stanovanja koje lete u nebo e to je druga priča!

Spektator
Gost
Spektator
2 mjeseci prije

Ne radi se samo o biznisu. SAD od početka prošlog stoljeća radi sve da spriječi suradnju i povezivanje Njemačke i Rusije. Kad bi se to desilo, Amerika bi ostala izolirani otok i to bio kraj njene dominacije svijetom.

nekoime
Gost
nekoime
2 mjeseci prije

Rusima bi bilo pametnije priptemati trupe za akciju mirnog razdvajanja Sjevera i Juga, skupa s Kinezima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik