Danski navijač progovorio nakon što mu je ”oduzeta” zastava duginih boja na stadionu u Bakuu tokom Eura 2020.

LGBT zastavica
69 komentara

Danski navijači kojima je oduzeta LBGT zastava duginih boja tokom utakmice njihove države i pobjede 2-1 nad Češkom na Euru 2020.  u Bakuu razgovarali su sa novinarima o incidentu.

U subotu, ne po prvi put na turniru, UEFA  je bila primorana dati izjavu kada su se na mreži pojavile fotografije obezbjeđenja na Olimpijskom stadionu azerbejdžanske prestonice kako razgovora sa parom danskih navijača i potom im oduzima zastavu.

„UEFA nikada nije naredila redarima u Bakuu – ili na bilo kom drugom stadionu – da zaplijene zastave duginih boja“, navodi UEFA prepiska.

„Trenutno istražujemo šta se dogodilo i naravno da ćemo kontaktirati delegata UEFA, službenika UEFA za bezbjednost i lokalne vlasti da to razjasnimo.“

„Zastava duginih boja je simbol koji oslikava osnovne vrijednosti UEFA, promoviše sve u šta vjerujemo – pravednije i egalitarnije društvo, tolerantno prema svima i UEFA je omogućila da se zastava vrati navijaču“, završava izjava.

Prema Evening Standard u Londonu, međutim, UEFA je pružila više detalja: „Početna informacija koju smo dobili bila je da se dotični navijač pojavio u veoma alkoholisanom stanju i da su neki lokalni navijači pokazali agresivnost prema njemu.

„Lokalni redari su intervenisali i dozvolili navijaču da ostane, uprkos njegovom stanju.“

Dan nakon što je njihova domovina u srijedu stigla do polufinala i sastala se sa Engleskom na Wembleyju, Kristoffer Fons dao je izjavu danskom emiteru DR tvrdeći: „Zvanični čuvar mi je prišao i izvukao zastavu iz ruku.“

„Mislio sam prije odlaska u Baku da idemo na mjesto gdje ljudska prava zapravo nisu problem.“

„Bio sam vrlo skeptičan prema činjenici da se Svjetsko prvenstvo održava u Kataru, pa sam mislio da bih bio licemjer ako ništa ne bih učinio“, insistirao je on.

Danski ministar za jednakost Peter Hummelgaard izrazio je ljutnju zbog uklanjanja zastave.

“Ne smijemo izgubiti ovu borbu za jednakost, jer se radi o nekim osnovnim ljudskim pravima”, rekao je on.

“Moramo biti jaki usred ove borbe da bismo imali pravo da volimo koga god želimo. I pravo da živimo kako želimo i budemo ono što jesmo.“

“Postoje neke zemlje, organizacije i ljudi koji se aktivno bore protiv ovih prava svim sredstvima. Borbu nije lako dobiti, jer postoje jake protivničke snage, ali to borbu ne čini manje važnom”, završio je Hummelgaard.

U svjetlu ove teme na Euru 2020, gradskom vijeću Minhena odbijeno je pravo da osvjetli Allianz Arenu u duginim bojama za vrijeme posljednje utakmice Njemačke u grupi protiv Mađarske, u znak protesta zbog novih zakona donijetih u Budimpešti.

Prošle nedjelje bilo je izvještaja o holandskim navijačima sa zastavama duginih boja koji nisu mogli da uđu u Arenu Puskas u Budimpešti ili u navijačku zonu u gradu, prije nego što je njihova reprezentacija poražena od Češke.

Prije vikenda, njemački proizvođač automobila Volkswagen imao je planove za reklame na temu LGBTK u Sankt Peterburgu, a Baku ih je navodno odbio za dvije četvrtfinalne utakmice.

Euro 2020.LGBT
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Čovjeku ide na povračanje…. Jer, u međuvremenu Ruski sportaši NE SMIJU nastupati pod svojom zastavom…. Jer im Europska Unija sa svojim duplim standardima to zabranjuje…

Realno
2 godine prije

Peeeepeeeeedeeeerčineeeeeee.

Dr.mr.sc.
2 godine prije

Nije tajna da Danci, Šveđani i ostali Skandinavci naginju čašici i pritom se znaju opustiti. I to je vjerojatno “tajna” zašto su redovno najsretnije nacije na svijetu. Nikakav hygge, lykke, lagom, sisu, Irkutsk i ostali soft pojmovi za bolju nakladu. Čovjek je bio u svom stanju, sretan kako je inače, ponijelo ga malo, tekma, sloboda nakon karantene, mir svima, Bob Marley. Nema tu previše filozofije.

Kinžal
2 godine prije
Stara kuka
2 godine prije

Predlažem UEFI da u skladu sa svojim vrijednostima i onim u što vjeruju malo redizajniraju logo ovog prvenstva.

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
ledeno doba
2 godine prije

ovi “navijači” koji su istakli ghuzoljubne barjake su LGBTĐŽČĆ aktivisti, sto posto… Nijedan stvarni navijač, pa makar bio i tolerantan prema elgebetovcima, ne će radiiti takav aktivizam, jednostavno, ne interesira ga. vjerojatno su ovi “navijači” iz kabaline mreže FARE…to su oni napredni cinkaroši u službi uefe, koji već godinama teroriziraju sva natjecanja… koji su i uveli borbu protiv rasizma i svakog ostalog izma, i protiv tzv. homofobije,. i koje izdužno financiraju soros i ekipa. FARE okuplja oko 120-ak organizacija, sve ljevičarskih i naprednih, a među njima je i preko 20 LGBT organizacija, aktivisti, tj. cinkaroši FARE-a, koji se nalaze na svim stadionima, na međunarodnim natjecanjima, prijavljuju UEFI svaku imalo podrugljivu pjesmicu pijanih navijača i bilo što drugo. 2013. cinkaroši FARE-a, prijavili su UEFI FC Bayern, jer je nekolicina navijača Bayerna na utakmici LP Bayern-Arsenal napravila zezatorski transparent na kojem je pisalo “gay gunners”.. To je ocjenjeno kao homofobija. 10.000 eura kazne… Čitaj više »

Patriot
2 godine prije

Pun mi je racku ovih spodoba. Kakve veze ima sport s pušačima kara?

nekoime
2 godine prije

Može li se nositi tradicionalna crvena zastava s bijelim krugom u sredini i crnim kukastim križem u njemu?

nekoime
2 godine prije

Možda je krajnje vrijeme za osnivanje isključivo heteroseksualnih sportskih saveza, pa će broj navijača govoriti sam za sebe.

hogar strašni
2 godine prije

Kad njihova ekipa bude igrala mogu slobodno mahati tim zastavama

Kornel
2 godine prije

Peder je baš došso navijati, a ne provocirati, i eto zli redari su mu oteli zastavu.

DSFGDFHFGHFGH
2 godine prije

PITANJE , MOLIM AKO NETKO ZNA DA MI ODGOVORI-
Zašto se na mjestu uboda protiv korone, kad se stavi kovanica drži se kao da je magnet na mjestu uboda?
HVALA

2 godine prije

Zastava duginih boja je simbol koji oslikava osnovne vrijednosti UEFA…….
comment image

2 godine prije zadnji put uredio Felix
Mali Mujica
2 godine prije

Zastava duginih boja je zastava kurvi pedera i lezbejki. Dakle UEFA i EU su organizacije predvođene kurvama, pederima i lezbejkams.
Baš me zanima koliko je na svijetu kurvi, pedera i lezbejki da oni mogu nametati svoju volju i ideologiju ostatku ljudskog roda.
I neka taj bude sretan što su mu samo oduzeli zastavu a da mu usput još nisu i rebra prebrojali.

2 godine prije zadnji put uredio Mali Mujica
mareBGD
2 godine prije

meni nekako logicno da na tekmu reprezentacije svoje zemlje donese nacionalnu zastavu.. ili gresim?

Mali Ivica
2 godine prije

Ovoj zastavi duginih boja nedostaje grb. Razmišljao sam i mislim da bi grb trebao biti u obliku govna, samo neznam gdije ga postaviti, nasred zastave, ili bliže koplju na kojem se nosi ta zastava.

Jomla
2 godine prije

Sva ta abecedna populacija je jedna porodica, i veoma se međusobno pomažu.
Vrh nepotizma!
Zato vladaju institucijama, svim!
Od UEFA-e, preko religija pa do bankarstva. Slobodno dodajite po volji, nećete pogriješiti!

Slonica
2 godine prije

Najprostije pitanje..
Ako je ta populacija druga i drugačija ,dakle i hetero su njima drugi i drugačiji.
Zašto se hetero mora upoznavati s drugim i drugačijim i ako odbije automatski je homofob.
Ako se LGBT ponudi upoznati drugog i drugačijeg to je udar na seksualne slobode?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI