fbpx

Dekriminalizacija droga u Velikoj Britaniji mogla bi ‘spasiti živote i novac’ tvrde zakonodavci

Kokain

Višestranačka skupina zastupnika pozvala je britansku vladu da razmotri dekriminalizaciju droga u Britaniji i tretira je kao zdravstveno, a ne kazneno pitanje, kako bi suzbila visoke stope smrtnih slučajeva povezanih s drogom.

Izvješće koje su u Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb iznijeli zastupnici u Velikoj Britaniji zaključilo je da bi vlada trebala provesti savjetovanje o dekriminalizaciji. Tvrde da bi to “uštedjelo novac” za kaznenopravni sustav i omogućilo prebacivanje više sredstava u prevenciju i liječenje koje bi pomoglo “spašavanju života”.

Bilo bi potrebno osigurati dovoljno sredstava za nuđenje alternativnih pristupa, poput nadziranih objekata u kojima bi korisnici droga mogli uzimati drogu u sigurnom okruženju, navodi se u izvješću.

Izvještaj zastupnika istaknuo je primjer Portugala, koji je dekriminalizirao posjedovanje droga 2001., što je rezultiralo dramatičnim padom broja smrtnih slučajeva od droga.

“Smrtni slučajevi predoziranja smanjili su se za više od 80 posto nakon dekriminalizacije”, prema američkom Savezu za politiku droga.

Velika Britanija ima neke od najviših stopa smrtnih slučajeva povezanih s drogom u Europi. U 2018. godini u Engleskoj i Walesu zabilježeno je 4.359 smrtnih slučajeva koje su izravno pripisane zlouporabi tvari – povećanje od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu. U Škotskoj je problem dostigao razmjere epidemije.

Nacija je, prošle godine, imala višu stopu smrtnosti od droga od bilo koje druge države članice EU-a, s porastom od 27 posto – najvišom razinom od kada su zabilježeni podaci prije 23 godine.

Vlada premijera Johna Johnsona inzistirala je na zalaganje za smanjenje upotrebe lijekova i “štete koju uzrokuju”, ali su ulijevali hladnu vodu na bilo koji prijedlog koji bi mogao biti otvoren za dekriminalizaciju.

“Dekriminalizacija posjedovanja droga u Velikoj Britaniji ne bi uklonila zločin počinjen nelegalnom trgovinom, niti bi se bavila štetama povezanim s ovisnošću o drogama i bijedom koja to može nanijeti obiteljima”, rekao je glasnogovornik vlade.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Oni koji dozvoljavaju uvoz droge i prodaju na crnom tržištu neće dozvoliti da se de kriminaliziraju droge. Jer de kriminalizacija bi značila da nema više mita.

Mafia dr. Lekar
Gost
Mafia dr. Lekar
1 godina prije

Lekarska mafija

CMB
Gost
CMB
1 godina prije

Tako su dekriminalizirali travu i prostituciju. Amsterdam je npr u oblaku dima iz kojeg prostitutke legalno vire.

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Sve ilegalne proizvodjace i preprodavace droga te teske ovisnike ja bih nagradio jednosmjernom kartom do sv. Petra, sa preporukom da ih hitno prosljedi do Pakla, ti nikada nisu i nece napraviti ista pozitivnoga za ljudski rod.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kuga
To su Kinezi napravili pred kojih par desetljeća.
Poredali dilere i uživatelje i …dum dum.
Tekst predlaže dekriminalizaciju…što je O.K. ali bi ostavio ilegalnost nabave…?
Što god mislili, činjenica je da se nešto treba napraviti.
Ako netko, kao npr Portugal, ima pozitivna iskustva, treba ih što prije primjeniti…
Bez obzira na tzv demokraciju, stvari se iz stvarnog života sporo premještaju u zakonodavstva…mislim na legalizaciju nekih stvari…
Ali to bi smanjilo dobit, ne samo dilera…

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Mozda ipak da vlasti odrede vikendom slobodan lov na drug dilere, ono gradjani se samorganiziraju kao lovci u lovu na lisice ili veprove, kao nekad na vukove, i onda tamani brate do mile volje, samo pazi da te paraziti ne utamane. A onda kada se kojega upuca ostaviti ga se strvinarima da ga oglodaju a ostatcima loziti peci i onda pepelom gnojiti polja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x