Dr. Bashar Al-Jaafari: Istina, zarobili smo strane časnike!

Uhiceni instruktori
24 komentara

Iako se o tome govorilo mjesecima, nije bilo vjerodostojnih izvora koji bi potvrdili informaciju da se među terorističkim skupinama u Siriji nalaze strani vojni instruktori. Vijest je sada službeno potvrdio dr. Bashar Al-Jaafari, stalni predstavnik Sirijske Arapske Republike u Ujedinjenim narodima.

On je u sjedištu UN-a u New Yorku pročitao imena 14 stranih vojnih instruktora koje su sirijske specijalne snage zarobile samo na jednom mjestu u istočnom Aleppu, što je prva službena potvrda ove vijesti koja dolazi od strane visokog sirijskog dužnosnika.

 

Kao što ste možda pročitali, strani vojni dužnosnici i savjetnici zarobljeni u istočnom Aleppu su:

Mutaz Kanoğlu – Turska
David Scott Winer – SAD
David Shlomo Aram – Izrael
Muhamad Tamimi – Katar
Muhamad Ahmad Assabian – Saudijska Arabija
Abd-el-Menham Fahd al Harij – Saudijska Arabija
Islam Salam Ezzahran Al Hajlan – Saudijska Arabija
Ahmed Ben Naoufel Al Darij – Saudijska Arabija
Muhamad Hassan Al Sabihi – Saudijska Arabija
Hamad Fahad Al Dousri – Saudijska Arabija
Amjad Qassem Al Tiraoui – Jordan
Qassem Saad Al Shamry – Saudijska Arabija
Ayman Qassem Al Thahalbi – Saudijska Arabija
Mohamed Ech-Chafihi El Idrissi – Maroko

Svi su pripadnici američke koalicije “za borbu protiv terorizma“.

Ovu je vijest, zajedno sa spiskom zarobljenih vojnih dužnosnika, prvi objavio Fares Shehabi, istaknuti sirijski zastupnik i voditelj Gospodarske komore Aleppa, na svojoj Facebook stranici, ali na arapskom jeziku.

Nakon što je vijest potvrdio dr. Bashar Al-Jaafari, više i nije znanstvena fantastika tvrditi da je napad militanata kalifata na Palmiru izveden u organizaciji američke koalicije, koja je u to vrijeme smanjila pritisak na Raqqu i Mosul, jednako kao i Turska na Al-Bab, kako bi se pokušao oslabiti pritisak na istočni Aleppo i otvorila mogućnost za bijeg spomenutih vojnih dužnosnika.

Međutim, ovo nije prva vijest o sudjelovanju u planiranju vojnih operacija takozvane umjerene oporbe  od strane vojnih savjetnika američke koalicije i popis je nepotpun.

Sirijski novinar Saeed Al-Sharifi piše kako su specijalne snage sirijske vojske zarobile više stranih vojnih djelatnika.

“S obzirom na dobivene informacije, sirijske vlasti su otkrili sjedište zapovjednog centra visokih časnika Zapada. U vojnika pronađena su u podrumu jedne od trgova u istočnom Aleppu. Tijekom posebne operacije sirijske specijalnih snaga su ih uspjele zarobiti žive. Samo neka imena i detalji su dostavljeni sirijskoj javnosti i novinarima. Među zatočenim časnicima su državljani Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Izraela, Turske, Saudijske Arabije, Maroka, Katara, itd.  S obzirom na njihovu nacionalnost i položaj, treba napomenuti da je sirijska vlada imala vrlo dobar ulov, kojeg će sigurno koristiti tijekom pregovora s predstavnicima američke koalicije” , piše Saeed Al-Sharifi.

Prema drugim sirijskim izvorima, broj uhićenih vojnih djelatnika je puno veći, a govori se o zarobljavanju nekoliko skupina pripadnika stranih obavještajnih službi, koji su bili aktivni rade u Siriji.

Kao što smo naveli u početku, prema izvješćima je u Aleppu uhićeno 14 osoba. No, navodi se da su u pritvoru u Siriji 22 američka časnika, 16 britanskih, 21 francuski, 7 izraelskih i 62 turska.

Valja napomenuti da se u popisu od 14 imena, koji je do sada procurio u javnost, kojeg je potvrdio i dr. Al-Jaafari, vjerojatno koriste lažna imena vojnih i obavještajnih dužnosnika, jer je standardna obavještajna praksa u cijelom svijetu koristiti se lažnim ispravama.

Izvori kažu da se na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, održanoj u petak, 16. prosinca, raspravljalo o pitanju pritvora u Siriji časnika koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

S obzirom na to da su vojni savjetnici američke koalicije diljem Sirije i u susjednim zemljama “obučavali” takozvanu “umjerenu oporbu”, čak i one frakcije koje su povezane s “Islamskom državom” i Al-Qaedom, informacije o njihovom zarobljavanju su najvjerojatnije istinite.

Ranije su britanski vojni savjetnici stigli u Siriju “kako bi ojačali borbene sposobnosti umjerena oporba”.

Ministar obrane Velike Britanije, Michael Fallon, priopćio je da je u Siriju poslano 20 instruktora, koji će provoditi obuku “pobunjeničkih snaga” koje su uključene u borbu protiv “Islamske države”. Slanje savjetnika je potvrđeno u listopadu, prije zauzimanja Aleppa od strane sirijskih snaga.

U početku su strani vojni instruktori imali zadaću obučavati nove borce i pokazivati im kombinirane taktike borbe, osnove medicine pomoći i vojno-inženjerijskih poslova. Međutim, situacija se promijenila, a tako i njihova zadaća.

Prema izvješćima medija i informacijama s društvenih mreža, britanska skupina savjetnika se sastoji uglavnom od visokih časnika s činom do brigadnog generala. Skupinu je do Sirije prebacilo zrakoplovstvo Specijalnih zrakoplovnih snaga Velike Britanije (SAS).

Dr. Bashar Al-Jaafari je u Ujedinjenim narodima govorio isključivo o 14 navedenih imena i nije potvrdio ostale zarobljenike.

Ruski vojni analitičar, profesor političkih znanosti i sociologije Aleksandar Perendžijev dao je ekskluzivni intervju za PolitEkspert. Prema njegovim riječima, zarobljavanje stranih instruktora u Aleppu je najvažniji događaj u borbi protiv terorizma i da će on označiti novi korak u borbi protiv terorizma.

“Ovo je novi korak, nova stranica u borbi protiv tog zla. Ono što su ranije govorili stručnjaci, uključujući i mene, obistinilo se. Terorističke strukture djeluju prvenstveno u interesu Zapada, koji vodi glavnu riječ u vođenju njihove politike i preraspodjeli sredstava. Ranije su, možda, sve ovo bile samo nedokazane tvrdnje. Nije bilo valjanih dokaza koji bi to potvrdili. Drago mi je da su naši argumenti konačno dobili jasnu i preciznu potvrdu. Ispada da su na strani terorista stvarno i predstavnici zapadnih obavještajnih struktura. Oni djeluju kao savjetnici i promatrači, ali služe i za komunikaciju između terorističkih organizacija i zapadnih institucija, koje štite interese militanata”, rekao je profesor Aleksandar Perendžijev.

On napominje da je zarobljavanje vojnih dužnosnika ozbiljna stvar i da će se to odraziti na borbu protiv terorizma općenito.

Naravno zapadne vlade i mediji nisu komentirali ovu vijest, a na upite su uglavnom odgovarali kako su to lažne informacije, da ništa slično ne postoji, te da teroristi sve rade prema vlastitim odlukama, posebno kada je u pitanju provođenje napada.

U stvari, terorističke strukture još od njihovog osnutka djeluju u interesu određenih političkih snaga. Čak se i sile, koje se navodno bore protiv terorizma, njima koriste za borbu protiv svojih geopolitičkih suparnika. Jednako tako, postoje zemlje koje imaju velike koristi od jačanja terorizma, posebno od rata protiv Sovjeta u Afganistanu.

Profesor Perendžijev je uvjeren da samo treba razumjeti mehanizme potpore terorizmu.

Treba uzeti u obzir koji je zarobljeni vojni dužnosnik bio u kontaktu s kojim od terorističkih zapovjednika, koju je skupnu obučavao i s kakvim uputama.  Tek nakon razumijevanja mehanizama i tehnologija, može se razgovarati na najvišoj razini o tome zašto se na jednoj strani govori o borbi protiv terorizma, a na drugoj ga se podržava.

“Teroristima je zapravo jako ugodno, čak i kada se bore s njima. Uostalom, čak i kada se ne bore, oni zadržavaju oružje i streljivo. U slučaju borbe, oni samo promijene način života”, zaključio je profesor Aleksandar Perendžijev.

marokostrani instruktori
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
7 godine prije

Hoce li se ove cinjenice objaviti na zapadu ? Gradjani EU i USA moraju saznati istinu, jer je to najbolji nacin borbe protiv carstva zla – globalisticke mafije i NATO zlocinaca.

testonko
7 godine prije

To je istina, u to nema sumnje ali sirijske vlasti moraju objaviti njihove fotografije bilo koje dokumente koje su imali.
I na osnovu govora lako je ustanoviti odakle tko dolazi.

Igor
7 godine prije

“Treba uzeti u obzir koji je zarobljeni vojni dužnosnik bio u kontaktu s kojim od terorističkih zapovjednika, koju je skupnu obučavao i s kakvim uputama. Tek nakon razumijevanja mehanizama i tehnologija, može se razgovarati na najvišoj razini o tome zašto se na jednoj strani govori o borbi protiv terorizma, a na drugoj ga se podržava.” Pa jasno je zašto – zato jer je i jedno i drugo (i priča o tobožnjoj “borbi protiv terorizma” a i stvarno podržavanje terorizma) zapravo u funkciji samo jednog cilja – smjene neposlušne vlasti države-žrtve, dovođenje na vlast marionetske vlade sastavljene od terorista i mafijaša, te pretvaranje države-žrtve u koloniju.

Anonimac
7 godine prije

Saudijska Arabija, ništa čudno, njih skoro najviše. Otkad kopaći nanfte odjednom prvoklasni instruktori. E moji ameri. Nikad se nećete opametiti, nikad!

Ne ekscepcionalizmu
7 godine prije

Saudijaca najviše kao i kod rušenja tornjeva.

Andrej
7 godine prije

Nabrojani momci su do sada zasigurno upoznali likove iz ruske obavjestajne službe. Ime oca, ime majke? Da li ste do sada već bili privođeni kao strani instruktor terorističkih grupa?

Arkaj
7 godine prije

Potvrđeno je zarobljavanje 14 stranih oficira, oni su sad u statusu ratnih zarobljenika i njihov život štiti ženevska konvencija. Ali ratni zarobljenici oslobađaju se iz zarobljeništva tek nakon prestanka neprijateljstava i uspostave mira. Zbog jasne namjere država koje su te oficire poslale da nastave s agresijom protiv sirijske države njihovo zarobljeništvo moglo bi potrajati još godinama… Što se tiče onih čija imena nisu objavljena, njihova sudbina je puno manje izvjesna i prema njima sirijska država može imati puno manje obzira obzirom da ne mogu tražiti zaštitu svojih država i međunarodnog prava. Ovo je dobar ulov i jak adut, treba ga čvrsto držati u ruci i dobro odigrati u pravom momentu….

jale
7 godine prije

Neviđena sramota za takozvani zapad. Kako će na ovo reagovati familije poginulih u terorističkim napadima koji se dešavaju skoro svakodnevno? Kako gledaju na to što njihove vlade direktno sponzorišu radikalni islamski terorizam koji sije smrt po Evropi i koje su odgovorne i krive za smrt njihvoh voljenih, njihovih najbližih? Apsurd nad apsurdima. Baš bih volio da čujem njihov komentar.

7 godine prije

Pih, ko da ih ne bi odmah pokazali na televiziji!!! A za ove retardirane Ilije Čvoroviće pitanje; Zakaj ih nema na televiziji??

zwizdan007
7 godine prije

Prema ženevskoj konvenciji svi zarobljenici odmah po zarobljavanju moraju imat POW status. Međutim, strancima, špijunima i plaćenicima se u sudskom postupku taj status može skinuti i onda ih više ne štiti konvencija. Npr. cijeli postupak je napravljen u Angoli 1976.

https://en.wikipedia.org/wiki/Luanda_Trial

jale
7 godine prije

Vjerujem da N. Babic u ovom trenutku piše članak na temu snimanja lažnih videa ISIL-a u Egiptu o “zločinima sirijskog režima” nad civilima u Aleppu s djevojčicom u krvavoj bijeloj haljinici i isto tako krvavim medom.

ox
7 godine prije

Vlasti ( bivse nacisticke drzave) Njemacke kazu da su nasli putovnicu Tunizana koji se u Berlinu zabio u narod.
Moje pitanje je Hiberu, zasto ne objavu fotografiju te putovnice?

7 godine prije

I dalje nema slike!! Kadxsu iranci zarobili zalutali patrolni čamac bili na tv od 0 do 24!!

Tedi
7 godine prije

Samo neka su sirijci nih za vratove povatali,sada ce ici sve ko po loju.
Zato je ubijen ruski ambasador u Turskoj,jer Turaka ima veliki broj zarobljenih,i znaju da im je Erdogan okrenio leda.

Georgij Žukov
7 godine prije

Teroristi koji se otkinu americkom ili nato gospodaru sa lanca pa naprave masakr u njihovom dvoristu , obavezno zaborave putovnicu na mjestu zlocina , cak su i nakon blizanaca pronaslu putovnicu sofera aviona 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI