Drugi najbogatiji indijski čovjek odbacuje optužbe platforme koju podržava Soroš

Gautam Adani
10 komentara

Adani Group odbacio je izvještaje koji tvrde da je obitelj njezina osnivača ulagala u dionice tvrtke putem ‘nejasnih’ offshore fondova

Adani Group, kojom predsjeda drugi najbogatiji čovjek Indije Gautam Adani, u četvrtak je kategorički odbacio optužbe o kršenju trgovanja dionicama koje je iznio ”Organised Crime and Corruption Reporting Project” (OCCRP), međunarodna istraživačka platforma poznata po svom radu na ‘Panama papers’ i ‘Pandorine papire’.

U novom izvješću u kojem se navodi manipulacija dionicama Adani grupe, OCCRP tvrdi da su milijuni dolara uloženi u neke dionice kojima se javno trguje putem “nejasnih” fondova Mauricijusa povezanih s poslovnim partnerima obitelji Adani. “Čini se da su ovi novinski izvještaji još jedna usklađena ponuda interesnih skupina financiranih od strane Soroša koje podupire dio stranih medija da ožive bezvrijedno Hindenburgovo izvješće”, rekla je tvrtka. Dodalo se da su “ovi pokušaji usmjereni na, između ostalog, stvaranje profita” snižavanjem cijena dionica tvrtke. Nakon novog izvješća, dionice uvrštenih tvrtki Adani grupe pale su u četvrtak za više od 2%.

Ranije ove godine, izvješće koje je objavio Hindenburg Research sa sjedištem u SAD-u optužilo je Adani Group za “neprimjereno poslovanje”. Opisujući subjekt kao “jako precijenjen”, izvješće tvrdi da je “sudjelovalo u drskoj manipulaciji dionicama i shemi računovodstvene prijevare tijekom desetljeća”.

Adani Group odbacila je optužbe i izjavila da Stručno povjerenstvo Vrhovnog suda, koje je proučavalo Hindenburgovo izvješće, nije pronašlo dokaze o manipulaciji cijenama dionica. Međutim, izvješće je pokrenulo tržišnu buru koja je koštala Adani Group oko 145 milijardi dolara tržišne vrijednosti na najnižoj točki. Također je doveo do pada osobnog bogatstva Gautama Adanija za čak 69 milijardi dolara, ili gotovo 60%. Ipak, ostaje na 24. mjestu Forbesove liste milijardera u stvarnom vremenu, s osobnim bogatstvom od 53,5 milijardi dolara od 31. kolovoza.

Istraga OCCRP-a, čiji su se detalji prvi put pojavili u Financial Timesu i The Guardianu, temelji se na optužbama Hindenburga i optužuje obitelj Adani za “tajno ulaganje stotina milijuna dolara u indijsko tržište dionica, kupujući vlastite dionice.”

Izvješće OCCRP-a imenuje dvije osobe, Nassera Ali Shabana Ahlija i Changa Chung-Linga, za koje tvrdi da su imali “dugogodišnje poslovne veze s obitelji” te da su također radili u tvrtkama povezanim s Vinodom Adanijem, bratom Gautama Adanija. Ti su suradnici, kako otkrivaju offshore financijski podaci, “proveli godine kupujući i prodajući dionice Adanija preko offshore struktura koje su prikrile njihovu umiješanost i ostvarili značajnu dobit u tom procesu”, stoji u izvješću.

Tržišna pravila u Indiji zahtijevaju da najmanje 25% dionica u uvrštenim tvrtkama bude dostupno za javnu kupnju, a svako kršenje tog zahtjeva treba istražiti regulator tržišta dionica, Indijski odbor za vrijednosne papire i burzu (SEBI).

Nakon objave izvješća OCCRP-a, Hindenberg Research je na X (bivši Twitter) rekao da je “petlja zatvorena”. Tvrdilo se da su offshore fondovi koji posjeduju najmanje 13% slobodnog prometa u više dionica Adanija tajno kontrolirani od strane suradnika Vinoda Adanija, prikrivajući odnos s dva seta knjiga.

OCCRP je neprofitna globalna mreža istraživačkih novinara. Financira ga niz vladinih i nevladinih organizacija, uključujući Fond braće Rockefeller i Zakladu otvorenog društva (OSF) američkog investitora Georgea Soroša, koji je ranije postavljao pitanja o vezama indijskog premijera Narendre Modija i Adanija.

U veljači je Soroš kritizirao Modija u javnom govoru i rekao da indijski premijer nije “nikakav demokrat” prije nego što je nastavio s tvrdnjom: “Modi i poslovni tajkun Adani bliski su saveznici; njihova je sudbina isprepletena”. Soroševa kritika Modija izazvala je oštre prigovore političkih čelnika povezanih s indijskom vladajućom strankom, BJP, a ministar vanjskih poslova S. Jaishankar osudio je Soroša kao “starca koji je prebogat, previše tvrdoglav i previše opasan”.

Adani GroupIndijaSADSoros
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
7 mjeseci prije

Soros ljubazno te molimo da odeš praviti društvo Davidu Rockefelleru.
Znamo da imaš gotovo sebi ravnog nasljednika ali ipak Svijet će bez tebe biti puno bolje mjesto.

Max
7 mjeseci prije

Soroševa,mreža,laži.

Jomla
7 mjeseci prije

Namještaljka#usmjerena$protiv&Modija@e§pa¤toˇti^je 😛 😛

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Tko hebe sorosa 🤮

MladenSt
7 mjeseci prije

Davno je ovog Soroša Tuđman pročita ,ali jebi.ga  ostala gamad u Hrvatskoj koja svako malo zagorčava život s svojim objavama i politikom .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI