Država NATO-a razmišlja o zatvaranju Baltika za rusku mornaricu

NATO brodovi
60 komentara

Talin i Helsinki razgovarali su o integraciji obalskih raketnih baterija koje bi omogućile dvije članice NATO-a da blokiraju rusku mornaricu u Finskom zaljevu, objavio je u petak estonski ministar odbrane. To bi Baltičko more pretvorilo u “unutrašnje more NATO-a”, rekao je zvaničnik, ponavljajući ranije komentare poljskih i litvanskih lidera.

“Moramo integrirati našu obalnu odbranu. Domet leta estonskih i finskih projektila veći je od širine Finskog zaliva”, rekao je estonski ministar odbrane Hanno Pevkur za finski list Iltalehti.

Finske obalne rakete MTO85M imaju domet od preko 100 kilometara. Zaljev je udaljen oko 82 kilometra od Helsinkija do Talina. Estonija planira kupiti izraelske rakete Blue Spear kasnije ove godine, koje imaju domet od skoro 300 kilometara.

„Baltičko more će biti unutrašnje more NATO-a kada se Finska i Švedska učlane u NATO. U poređenju sa onim što je danas, situacija se mijenja”, rekao je Pevkur i dodao da će dvije zemlje tada moći zatvoriti more za rusku mornaricu ako bude potrebno.

Prijava Finske i Švedske u NATO naišla je na najveći entuzijazam u Poljskoj i bivšim sovjetskim republikama na Baltičkom moru. Nakon samita alijanse u Španiji krajem juna, poljski predsjednik Andrzej Duda i latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics rekli su da se nadaju da će Baltik postati “NATO jezero”. 

Pevkur je rekao da je razgovarao i o vazdušnom prostoru sa svojim finskim kolegom, iako je izbjegao pitanje Iltalehta da li će SAD rasporediti svoje borbene avione F-35 u Estoniju.

“Za mene je ovo jedan vazdušni prostor”, dodao je Pevkur. “Finski vazdušni prostor ne može biti zaštićen ako istovremeno nije zaštićen estonski vazdušni prostor i obrnuto. Borbeni avioni prelaze 80 kilometara širok Finski zaliv za nekoliko minuta.”

Estonija je bila jedna od najotvorenijih članica NATO-a u pozivanju na konfrontaciju s Rusijom. U četvrtak je Talin najavio da će od sljedeće sedmice zabraniti ulazak Rusima sa šengenskim vizama EU i srušiti sve spomenike iz sovjetskog doba “što je prije moguće”.

estonijaFinskaRaketne Baterijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Estonci da putin podigne samo babuške – babe vi ste gotovi.

Pomalo
1 godina prije

Ide njima ovo ku*čenje… dok prvi ruski brod ne dodje

Božidar Hinić
1 godina prije

Da moguće je zatvoriti za ribarske brodove, malo je teze zatvoriti za podmornicu sa cirkon projektilima. Tačnije, moguće je pokušati, ali ima svoju cenu. Da li ima spremnih da je plate?

1 godina prije

Nevjerojatno!ovo mi izgleda kao da osudjenik na smrtnu kaznu sam ide provjeriti je li konopac dovoljno cvrst!da li stanovnistvo baltičkih zemalja uopce vidi gdje bi ih mogla dovesti ovakva politika njihovih vlastodržaca?!mozda ne mogu smisliti Rusiju ali rijesiti je se mogu samo tako da i njih sutra ne bude.spasiba.

Rus
1 godina prije

Koja gluma. Kur*enje i lajanje. Da dode do kakvog sukoba mogu biti izbrisani u nuklearnu pustos u roku 10 min

nekoime
1 godina prije

A što ako Rusi i Kinezi proglase zabranu plovidbe Atlantikom i Pacifikom?

Antisionista
1 godina prije

Žaba bi da tuče medvjeda.

antinato
1 godina prije

Mogu oni da zatvore baltičko more ali time i sebi zatvaraju izlaz prema ruskim obalama.

tihobl
1 godina prije

Rusima je dovoljan jedan dan da odgovore na tu akciju zasijavanjem muina i zatvaranjem baltickog mora za sve brodove – kad ne plovimo mi, necete ni vi. Pribalticke drzavice ne mogu izdrzati blokadu, ako ih rusi blokiraju te drzavice ce ostati bez stanovnistva u roku 3-4 mjeseca.
I dok ministar razmislja, negova vlada kupuje ruske energente naveliko i to u rubljama. Prije dva dana uplata je bila veca nego sve uplate prosle godine.

Max
1 godina prije

A što ako Rusi njih zatvore.

Vojni analitičar
1 godina prije

“Domet leta estonskih i finskih projektila veći je od širine Finskog zaliva”

I što bi to “vojna sila” Finska i “vojna supersila” Estonija učinile? Raketirale i potpile ruske brodove koji pokušaju izaći iz fiskog zaljeva? Što misle njihovi genijalni politički i vojni stratezi na čelu s njihovim “premijerkama” Kajom Kallas i Sannom Marin koliki bi bio vijek trajanja ne samo tih obalnih raketnih baterija, nego i Finske i Estonije kao države kada bi raketama napali ruske ratne brodove u pokušaju izlaska na Baltik?

Vanja
1 godina prije

To je rezultat ruskog izbegavanja sukoba sa nato.U Ukrajinu stiže nato otužje,dobrovoljci,posade himarsa,instruktori,sateliti i avioni navode rakete,a Rusi ne smeju ili neće da povuku oroz na nato.I ovi se ohrabrili…Mislim da je to loše,jer bolje je imati ograničene čarke nego ići prema tački bez povratka.Tu Rusi greše.

Krle
1 godina prije

Interesantno je kako sve te države, bez ikakvog razloga započinju neprijateljske aktivnosti prema Rusiji a naročito Rusima, ako ih imaju svojim granicama, a na svaki njihov, iznuđeni odgovor, prozivaju ih zbog agresivnosti. Neko bi pomislio da sami traže vraga al’ eto, oni to rade samo radi demokratije i ljudskih prava.

Vidim veliku podršku takvim postupcima, pogotovo ukrajinskim postupcima. Svaka raketa i granata koja dobre do ruskih položaja izaziva oduševljenje, euforiju. Odmah se zamišljaju sljedeće mete i slavi ubijanje Rusa. Sve mislim sjetiće se neko koga Zelenski šalje na front, koliko Ukrajinaca izgine dnevno, i koliko Ukrajina propada kao država, … Ništa. Klasična priča, naše oružje, vaše meso, uz vas smo dok god mislimo da se isplati.

goran
1 godina prije

samo vi izazivajte ruse,kad vas pacnu po prstima onda če te kukati

Tupko
1 godina prije

Ako domet raketa određuje čije je neko more onda s. Korea polaze pravo na cijeli pacifik

Bruno
1 godina prije

Ovi su imali 1 iz matematike. Jesu li se uopće zpitali hoće li postojati Helsinki i Talin?

nessy
1 godina prije

Da nisu mozda zaboravili Kalinjingrad? Pa i na krajnjem istoku Baltika, kroz Finski zaljev, Rusija ima izlaz na more. Balticki zecevi se napili Aqvavite (oni votku ne piju iz politickih razloga), pa ih udarilo na hrabrost. Moglo bi im se dogoditi, kada se otrijezne, da ustanove da boli glava, i da je Baltik stvarno zatvoren, ali ne za Rusiju, nego njih.

Siniša
1 godina prije

Bolje bi vam bilo da se brinete o onome šta može pasti na vas a ne o onome šta prolazi ispred vas.
Koja demagogija i dosađivanje jedne guzne uši.

CroExit
1 godina prije

Eto zašto služe NATO banana republike poput Estonije, Hrvatske itd. da čačkaju mečku umjesto Ujka Sama.

Marijana S
1 godina prije

I onda ce opet biti “neisprovocirani Rusi napali”

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Temeljem kojeg međunarodnog zakona će to napraviti? Mogu li im Rusi temeljem toga zakona poslati onu bumbicu da ih potopi ?

Uno
1 godina prije

Ovi Balti namecu Hrvatskoj politiku mrznje i konflikta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI