Ekonomski veteran upozorava da je slom američkog dolara neizbježan

dolar
35 komentara

Iako pandemija koronavirusa može postati posljednji čavao u lijesu statusa američkog dolara kao primarne rezervne valute, sjeme njenog neizbježnog pada posijano je davno, smatra bivši ekonomist Morgan Stanley.

Prema Stephenu Roachu, snaga dolara bit će smanjena zbog toga što je u SAD-u sve slabija štednja i zbog ogromnog proračunskog deficita.

“Američko gospodarstvo već duže vrijeme pati od značajnih makro-neravnoteža, odnosno s vrlo niskom stopom domaće štednje i kroničnim deficitom iznosa tekućih računa”, rekao jeza CNBC Roach, koji je također stariji kolega nasveučilištu Yale.

Unatoč trenutnoj snazi američkog dolara, dok investitori traže sigurnost, on je postavljen tako da padne “vrlo naglo”, čime će izgubiti i do 35 posto vrijednosti u odnosu na valute ”široke košarice” američkih trgovinskih partnera. Roach je ranije upozoravao da će to rezultirati inflacijom i širim trgovinskim deficitom, zajedno s povećanim cijenama za američke potrošače. Prema njegovoj prognozi, to bi se moglo dogoditi za samo nekoliko godina.

“Istovremeno, Amerika se udaljava od globalizacije i usredotočena je na odvojenost od ostatka svijeta”, rekao je Roach. “To je smrtonosna kombinacija”.

U ranijem mišljenju za Bloomberg, Roach je napomenuo da se udio dolara u službenim deviznim rezervama smanjio za oko 10 posto tijekom dva desetljeća i to bi moglo dodatno „prikupiti zamah u godinama koje su pred nama“.

Također vjeruje da će slabljenje greenback-a odgovarati porastu eura i yuana.

“Budući da Kina i eurozona čine 40 posto američke trgovine, bio bih prvi koji bi priznao da se pad vrijednosti dolara neće povećati ako se te dvije valute značajno ne povećaju, kao što očekujem”, rekao je.

DedolarizacijaDolar
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance
3 godine prije

Proruské novinek ili gladnogovornici proruské politiké prestanite pisati dezinformacije o onom čemu pojma nemáte.Sto nepisete kako se završit Putin natednih mjesecu, kako ce Kina završit..o tom pojma nemáte do 22.6 ce biti zanimljivih stvari..

Dopizdilomi
3 godine prije

Nema tog pada ili sloma koje jedan rat pa ako treba i svjetski neće promjeniti.

Spacevoodoo
3 godine prije

Uopće nije pitanje hoće li doći do sloma dolara, a paralelno s dolaron i ostalih fiat valuta jer su sve valute kroz povijest bivale slomljene uvijek iz istog razloga, a to je proizvodnja valuta do u beskonačnost.
Pitanje za miljardu dolara je kada i kakvom dinamikom će se to dogoditi.
Do tada uživajmo u transferu imovine id onih koji imaju mako prema onima koji imaju puno.
Korona i sva prijašnja regulacija tome idu u prilog i nema naznaka da se velika većina koja se pljačka i obespravljuje na bilo koji način tome opire.

V.Vlahović
3 godine prije

Može Stephen Roach misliti i pisati koliko god hoće o slabijoj štednji i ogromnom proračunskom deficitu kao uzrocima slabljenja dolara jer to nisu nikakvi uzroci za slabljenje dolara. Nažalost, vrijednost dolara u odnosu na druge valute definiraju veliki špekulanti sa svojim utjecajem od 95% a samo 5% utjecaja je u stvarnim potrebama kupnje i prodaje dolara za kupovinu roba i usluga. Dakle, dolar je možda već daleko slabiji što se stvarnih valutnih odnosa i potreba tiće ali veliki špekulanti na burzama održavaju lažni nivo vrijednosti dolara već prema njihovim potrebama.

Ive
3 godine prije

Jamerika ce umirati polako dugo i vrlo bolno!

BanOvan
3 godine prije

Mića, reci ti njima ako omane 22.06 da Vidovdan neće. Koje godine , a nije ni važno.

piždro
3 godine prije

Zna li neko što se dolar zove dolar, a ima veliko slovo $ Nije li čudno? Šta to prestavlja ?? Zar nije čudno pomalo – piše dolar a nema veliko D nego S ?? !! Sa okomitom linijom a na jedinici je piramida I in God we trust – kojeg boga?

hiber
3 godine prije

Ovaj veteran je potpuno nevjerojatan kao i redakcija koja ga citira. Dakle tvrdnja da će dolar izgubiti 35 % vrijednosti prema euru i yuane te da će to rezultirati inflacijom i trgovinskim deficitom, zajedno sa povečanjem cijena za američke potrošače proturiječi osnovnoj ekonomskoj logici. Dolar je nekad davno bio oko 1,2 eura (2003), pa je pred krizu 2008. “pao” na 0,6 eura a sada je negdje oko 0,9 eura. Znalci znaju da to ovisi o cijeni nafte i interesima USA. Dakle, 35% pada ne predstavlja slom dolara. Isto tako ne mora prouzročiti inflaciju. Dakle, ako će doći do pada dolara u odnosu na druge valute onda će roba iz tih zemalja poskupjeti za američke potrošaće, pa će je manje kupovati, pa će biti manji deficit iz tih zemalja. Dakle redakcija Logično dopušta sebi da objavljuje gluposti.

kolaps valut
3 godine prije

… i slom €

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI