Erdogan: ”Kurdskoj državi na sjeveru Sirije je odgovor nova vojna kampanja”

Zamišljeni Erdogan
28 komentara

Američki ministar obrane James Mattis je stigao u posjet Turskoj. Osim razgovora s turskim kolegom Nurettinom Dzhaniklijem, čelnik Pentagona ima u planu i razgovore s turskim predsjednikom Erdoganom .

Turski mediji su izvijestili kako je glavna tema razgovora ”kurdsko pitanje” i podrška Sjedinjenih Američkih Država kurdskim YPG snagama u Siriji. Razgovarat će se i o planovima vlasti iračkog Kurdistana da  25. rujna održe referendum o neovisnosti.

Ankara je zabrinuta zbog opskrbe američkim oružjem kurdskih milicija Siriji, koje turske vlasti smatraju  ”terorističkom organizacijom”.

Turski mediji su također izvijestili kako se u narednim danima očekuje posjet Ankari načelnika Glavnog stožera ruske vojske, generala Valerija Gerasimova. Strane namjeravaju raspravljati o vojnim aspektima stvaranja zona za de-eskalaciju sukoba u sjevernoj Siriji.

Prethodno je predsjednik Erdogan rekao da je Ankara spremna poduzeti sve mjere kako bi spriječila nastanak ”kurdske pseudo-države” u Siriji i izlazak Kurda koridorom na Mediteran.

Turski čelnik u tu svrhu ne isključuje  mogućnost turskih vojnih operacija protiv kurdske enklave Afrin u sjevernom dijelu sirijske pokrajine Aleppo.

”Kako bi spriječila nastanak kurdske države na sjeveru Sirije, Turska je spremna na bilo koju akciju”, izjavio je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan.

Ovu je izjavu Erdogan novinarima dao u zrakoplovu po povratku iz Jordana.

Turska neće dopustiti da u sjevernoj Siriji teroristi formiraju koridor prema Sredozemnom moru. Mi ćemo poduzeti sve potrebne mjere da to spriječimo”, naglasio je.

Ankara ranije je najavila planove za pokretanje operacije kodnog imena ”Mač Eufrata” protiv kurdskih snaga u regiji Afrin u sjevernoj Siriji.

Prije puta za Ankaru, čelnik Pentagona James Mattis je posjetio irački Kurdistan, gdje se u Erbilu sastao s čelnikom autonomne regije iračkog Kurdistana, Massoudom Barzanijem.

Mattis je pozvao Barzanija da odgodi referendum o neovisnosti regije, koji je zakazana za 25. rujna, jer Sjedinjene Američke Države smatraju da će referendum dovesti do veće političke nestabilnosti u Iraku.

Predstojeći susret između Erdogana i Matissa je posebno zanimljiv jer se još ne zna hoće li turski predsjednik na njemu tražiti da Washington donese konačnu odluku o pomoći kurdskim snagama u Siriji, ili će pričekati i ovaj ultimatum postaviti nakon potpunog oslobođenja Raqqe od prisutnosti terorista ”Islamske države”?

erdogankurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Tu se lomi kičma američkoj posebnosti i izuzetnosti;…čiji su interesi važniji turski ili američki.Ako turci prevagnu ameri gube vjerodostojnost kako pred kurdima tako i pred ostalim vazalima a ako prevagnu američki NATO gubi južno krilo i nastaje novo doba turskog nekotroliranog ekspazionizma..

17 novembar
6 godine prije

u bilo kojoj drzavi kad se stvore tampon zone od te drzave vise nema nista mislim da je podjela dogovorena kurdi drze veliki dio ali smetaju svima amerikanci prave baze nemaju namjeru da idu . ako bi turci u sukobu zauzeli taj dio opet asad nece imati pristup tom djelu teritorije kako god basar je na gubitku. samo ce veliki problem biti oko plina iz irana i katara koji polako ulaze u savez i trazice iran svoje puteve za trziste. nisu bezveze turska i iran stali u odbranu katara samo sto ko spomene plin putinu i oligarsima iz gazproma digne se kosa na glavi jer nato zatvara pravce ruski trasa plinovoda gdje god stigne bojim se da ove cjevi sto polazu u turski tok ne budu izvozili svjezi sibirski zrak

Blues
6 godine prije

Ne Znam zašto ste obrisali moje sarkastične komentare, gotovo bezazlene, na tekst: “Ukrajinci su preci Europljana i kolijevka bijele rase i civilizacije”

stipa
6 godine prije

Naravno da Erdogan i Turska neće dozvoliti stvaranje Kurdistana… I to zna i USrA… I to drži za svoj Jocker u daljnjem zatvaranju i okruženju Rusije… kad jednog dana plaćenici i stvarni fanatici obućeni u ISILove teroriste budu poraženi da bi zakočili Assada, Siriju i Rusijju dat će mig naivnim Kurdima da proglase državu nakon čega slijeda intervencija Turske na Siriju sigurno, a na Irak ako se budu pokušali oteti s USrA lanca… Turskoj neće nitko ništa kao što joj nije niti u slućaju Cipra napravio već je biti proglašen “bedemom demokracije” zbog zadržavanja stanja okruženja i nepuštanja Rusije u “izlazu na toplo more” u bilo kojem obliku

Nebitan
6 godine prije

S obzirom da je Netanjahu još 2014. rekao “Dajte kurdima državu” onda mislim da je sve jasno.

Georgij Žukov
6 godine prije

Ponavljam , Putin je nakon rusenja aviona ruske federacije na teritoriju sirije , trebao narediti unistavanje baze iz koje je taj avion poletio , na taj nacin bi jednim udarcem ubio tri muhe , turcima bi pokazao tko je gazda i tko je u siriji legitimno i na pozin sirijskog naroda , kurdima bi porucio turci su irelevantni za vasu sudbinu , vasa sudnina je u okviru sirije , i trece amerkance bi pozvao na megdan , palite atomske ako imate muda , kladim se u svoj zivot da pipice ne bi poduzele nista vise od protestne note , eto ukratko , to je za mene najlosiji potez putina do sada , da sam ja netko , da sam ja putin , opvaj svijet bi vec sutra izgledao sasvim drugacije i mnogo bolji za obicnu raju , koja zeli samo dostojanstveno odziviti svoj zivot.

Angela
6 godine prije

Jos krajem juna, bivsi americki ambasador u Damasku, Robert Ford, (Obamin) je u intervju nekom Londonskom mediju rekao da sirijska vlada i njeni saveznici ukljucujuci i Iran ce pobediti i isterati US iz Sirije. I u tom intervju on se osvrnuo i na Kurde, rekavsi da US nece braniti Kurde ako se budu tukli sa sirijskim snagama iako su ih do sada pomagali. “US nece braniti Kurde protiv Asadovih snaga, to sto mi radimo sa Kurdima nije samo politicki glupo vec i nemoralno. Sirijski Kurdi prave veliku gresku jer veruju Amerikancima. Zbog jake podrske Rusije i Irana Sirijskoj vladi, americka igra je zavrsena (game was finished) u pokusajima obaranja Asada. Asad je pobedio, hocu da kazem on je pobednik”. Naglasio je da ce polozaj Irana napredovati.

Angela
6 godine prije

Kurdi su jedan od glupljih naroda (ima i drugih!) koji po drugi put u 100 godina cine istu gresku, kao kada su 1915.god. masovno sudelovali u genocidu nad Armencima, na strani Osmanlijskog carstva, proterali ih i pobili, preoteli im gradove i sela, nadajuci se da ce im Turci te teritorije ostaviti za stvaranje nekakve kurdske autonomne pokrajine ili pseudo drzave. Tada su Kurdi radili prljavi posao za Osmanlije a danas za US. Dakle, istorija se ponavlja. Nista za 100 godina nisu naucili. Cak su u nekim bitkama se udruzivali i pomagali ISIL da bi naneli sto veci udar Sirijskoj Armiji!?! To su ih navodili i nagovorili US savetnici (specijalni?), jer je ISIL iako predstavlja globalnu pretnju, veoma koristan za americke planove. ISIL ili kako vec nazivaju te teroriste, su izgubili rat, a sa njima i Kurdi (glupi!).Umesto da su se borili na strani Asada, jer je Sirija njihova drzava, on… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI