Erdogan od ”Islamske osmorke” traži da pristupi de-dolarizaciji

Recep Tayyip Erdoğan
18 komentara

Turski predsjednik Erdogan je na otvaranju summita skupine D-8, organizacije za ekonomsku suradnju osam islamskih zemalja, utemeljene 1986. u Istanbulu, pozvao da zemlje članice u trgovini koriste nacionalne valute.

Turski predsjednik Erdogan je na otvaranju devetog summita organizacije D-8 rekao da zemlje ove skupine, koju čine Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Malezija, Nigerija, Pakistan i Turska, međusobne trgovine trebaju provoditi u nacionalnim valutama.

Naš cilj je povećati razinu prometa sa 100 milijardi na 500 milijardi dolara. Da bismo to učinili, moramo se prebaciti na trgovinu u nacionalnim valutama. Ne treba izlagati naša gospodarstva pritisku dolara i eura”, rekao je Erdogan, što bi značilo da bi u skoroj budućnosti dolarski promet na svjetskoj razini bio manji za dodatnih 500 milijardi dolara.

Globalna trgovina u američkih dolarima je već na udaru zbog plaćanja nafte u nacionalnim valutama, što je inicijativa Rusije i Kine, kojoj bi uskoro trebala pristupiti i Saudijska Arabija, ako želi zadržati udio na kineskom tržištu nafte.

Samo prijelaz na plaćanje opskrbe naftom s američkog dolara na kineski juan, ako procjenu donosimo po aktualnim tržišnim količinama, značit će umanjenje transakcija u iznosu od oko 600 do 800 milijardi dolarskog prometa. Drugim riječima, potencijalna dobit od 600 do 800 milijardi dolarskih transakcija će se morati povući iz opticaja u dolarima.  To će dovesti do smanjenja potražnje za američkim vrijednosnim papirima i veće potražnje za drugim vrijednosnim papirima, potencijalno kineskih proizvođača i davatelja usluga.

Ovo nije prvi put da se Erdogan dotiče teme prijelaza na nacionalnu valutu u međunarodnoj razmjeni. Krajem prošle godine je predložio i Rusiji da poduzme takav korak, a tijekom prosinca u Moskvi je tursko izaslanstvo svoje troškove simbolično odlučilo platiti u rubljima.

Želja turskog vođe za trgovanje nacionalnim valutama se lako može razumjeti. Turska lira je jedna od najnepovoljnijih valuta euroazijskog kontinenta. Prošle godine, tijekom i nakon neuspjelog državnog udara u Turskoj, lira je zabilježila najveći pad u osam godina. Tijekom 2016. lira je pala za 17%, a ove godine se pad nastavlja.

Ovakva situacija dramatično povećava deficit zemlje. U srpnju u odnosu na isto razdoblje prošle godine je deficit zemlje porastao na 82,5%, dosegnuvši 8,843 milijarde dolara, a taj faktor vrši ozbiljan pritisak na liru. Zbog toga turska valuta nije atraktivna za izračune u uzajamnom plaćanju.

Turski predsjednik računa da bi ekonomski potencijal i trgovina u nacionalnim valutama s osam velikih islamskih zemalja, od kojih su neke već izbacile dolar kao sredstvo plaćanja u poslovima s Rusijom i Kinom, bili dovoljni da se tursko gospodarstvo odupre pritisku dolara i eura, što bi zemlji olakšalo financijski oporavak i stabilizaciju nacionalne valute.

Odluka Ankare da promovira proces de-dolarizacije je opravdana, ali sigurno neće biti dobro primljena na Wall Streetu i među financijskom oligarhijom u Sjedinjenim Državama, koji bi u slučaju konsenzusa o ovom pitanju izgubili važan dio prihoda od dolara kao svjetske valute.

Petrodolar i sigurna dobit Washingtona polako odlaze u povijest

deficitNaftaPetrodolarValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kašljanikof
6 godine prije

Dobro Erdogane, zašto točno misliš da ćeš postati prvi u povijesti koji nije likvidiran zbog takve ideje, otkud ta tvoja sigurnost=?

Andrej
6 godine prije

Posljednji koji je pokušao nešto slično, a nije imao gumb za lansiranje megatona groze, bio je provozan prašnjavim ulicama zakačen na haubu kao odstrijeljeni vepar.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

A zapadni propagandisti bestidno lažu i namještaju statistike sa burzi i tvrde da burze na Wall Streatu i Londonu nisu nikada imale veći index. Index znači promet. I sada čista osnovnoškolska računica. Ako je u opticaju već 1000 miljardi dolara manje nego prije godinu dana jer Rusija i Kina već odavno, mođusobno i sa mnogo država praktikuju trgovinski obračun u nacionalnim valutama, da ne nabrajam, znamo koje su to države… Kako onda index može biti veći? A tako bestidno lažu zato da krupnim arapskim, azijskim i drugim investitorima zamažu oči da ovima ne bi palo na pamet zatražiti svoje uloge nazad, naravno sa pripadajućim kamatama i da ne počnu masovno prodavati državne US obveznice da povrate išta para. Cijena bi zbog masovne ponude tada bila “prava sitnica” koju bi si mogao priuštiti svaki drugorazredni burzovni špekulant, a da ne govorimo o formatima tipa Soroš, Rotschildi. Možda je baš zato Soroš… Čitaj više »

Riddick
6 godine prije

Svaki potez ka okoncanju ovakvog svetskog poredka je dobrodosao cak i od nekoga kao sto je Erdogan.
Inace nema onoga s kim on nije saradjivao i kome on nije okrenuo ledja .

Crni žutokljunac
6 godine prije

Kakvi je,je,al ima kičmu.Kako se posle neuspjelog puča počeo družiti sa Putinom čak mi se na momente i sviđa.Bilo ko da se usprotivi Cio-amerima taj za mene djeluje pozitivno,makar imo i putra na glavi.

fisherman
6 godine prije

Soroš se rješava dolara….18 milijardi je fin novac..a to je cifra za javnost… izgleda da će dolar u povijest brže od očekivanog
zar taj mlatimudan da da tolke pare a da neće profitirati…moš mislit

ivo
6 godine prije

ja bih zamolio ovog bbbb da nikog ne naziva stokom volio bih znati sta bi on to uradio kad mu zamijene gotovinu za elektronski a na zapadu ne mozes vise naci posao bez smart fone only on line ne prilazi kompaniji bi ces freeze

Vlastimir
6 godine prije

Dobro je za za sve osim za Ameriku.Bravo Erdogane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI