Erdogan optužuje Zapad za ‘provokacije’ zbog Ukrajine

Erdogan
5 komentara

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pohvalio je ulogu Turske u osiguravanju sporazuma o žitu između Rusije i Ukrajine, tvrdeći u govoru u nedjelju da za razliku od Ankare, zapadne zemlje nisu uložile nikakve opipljive diplomatske napore da riješe sukob. 

“Nažalost, Zapad je samo napravio provokacije i nije uložio napore da bude posrednik u ukrajinsko-ruskom ratu”, rekao je Erdogan u nedjelju na omladinskom skupu u istočnoj turskoj provinciji Erzurum.

Turska je tako “preuzela ovu posredničku ulogu 2022. godine” i namjerava nastaviti svoje diplomatske napore sljedeće godine, nadovezujući se na uspjeh crnomorskog koridora stvorenog kao dio istanbulskog sporazuma o žitu u julu, rekao je Erdogan.

Koridor za žitarice se reklamirao kao način da se osiguraju opskrbe hranom najpotrebitijih zemalja kao prioritet, ali Erdogan je potvrdio dugogodišnju zabrinutost Rusije, rekavši u nedjelju da je oko 44 posto žitarica izvezenog iz Ukrajine umjesto toga otišlo u Evropu. U međuvremenu Moskva je izrazila spremnost da besplatno snabdijeva afričke nacije “velikim količinama” žitarica i đubriva iz svojih zaliha.

Ankara je zauzela neutralnu poziciju na početku sukoba između Rusije i Ukrajine, odbijajući da učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi, dok je nastavila svoju vojnu saradnju sa Kijevom – uključujući prodaju brojnih dronova za napade Bayraktar. Preliminarni mirovni sporazum je navodno postignut u Istanbulu još u martu, ali ga je Ukrajina kasnije odbila pod navodnim pritiskom Zapada.

Sporazum o žitu, koji se reklamira kao rijetka pobjeda diplomatije, potpisali su u julu predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a, a u Istanbulu je uspostavljen zajednički koordinacioni centar za nadgledanje isporuka. Krajem oktobra, Rusija je nakratko suspendovala svoje učešće u sporazumu, nakon što je optužila Kijev da je pokrenuo teroristički napad na most Krim i da je za napade dronova na brodove koji su učestvovali u obezbeđivanju sigurnog prolaza za poljoprivredni teret. Moskva se na kraju vratila sporazumu nakon što je od Kijeva dobila neodređene „pisane sigurnosne garancije“ .

erdoganrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Erdo – zatvaraj Bospor ! Neka idu prijeko …. Taiwana 😁

tata mata
1 godina prije

jest vala ,,i ti si srao svasta od februara pa nikom nista

Max
1 godina prije

To je točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI