Erdogan povezuje kandidaturu Švedske za NATO s članstvom Turske u EU

Erdogan - Svedska - NATO
15 komentara

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg zanijekao je da quid-pro-quo nije bio dio početnog sporazuma Ankare sa Stockholmom

Ankara će potpisati pristup Švedske NATO-u ako EU “otvori put” ka članstvu Turske, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Erdogan je navodno zatražio od američkog predsjednika Joea Bidena neka izvrši dodatni pritisak na Bruxelles, kako bi primio Tursku u blok. “Turska čeka na vratima Europske unije više od 50 godina, a gotovo sve zemlje članice NATO-a sada su članice Europske unije”, rekao je Erdogan novinarima prije nego što je odletio na NATO-ov samit u Litvi. “Dođite i otvorite put Turskoj za članstvo u Europskoj uniji. Kada otvorite put Turskoj, mi ćemo otvoriti put Švedskoj kao što smo otvorili put Finskoj,” dodao je.

Švedska, Finska i Turska složile su se prošlog ljeta da će Ankara odobriti zahtjeve dviju nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u ako obje daju nekoliko ključnih ustupaka Ankari. Švedska i Finska obećale su da će ukinuti embargo na oružje Turskoj, izručiti navodne kurdske i gulenističke teroriste i suzbiti aktivnosti Kurdistanske radničke stranke (PKK) unutar svojih granica.

Turski parlament potpisao je zahtjev Finske u ožujku, ali Erdogan tvrdi da Švedska nije ispunila svoj dio nagodbe. U telefonskom razgovoru s Bidenom u nedjelju, turski predsjednik je ustvrdio da Švedska i dalje dopušta “terorističkim organizacijama”, misleći na PKK, održavanje prosvjeda na ulicama, prema čitanju poziva iz Ankare. Erdogan je također rekao Bidenu da Turska očekuje “jasnu i snažnu poruku potpore” čelnika NATO-a za članstvo u EU na ovotjednom summitu u Litvi. Čitanje poziva iz Bijele kuće ne spominje ovaj zahtjev. Erdogan bi trebao razgovarati s Bidenom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom dok je u Litvi.

Nakon što je dobio pitanje o Erdoganovim komentarima, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za Associated Press da pristupanje Turske EU nije dio sporazuma koji su Švedska, Finska i Turska potpisale prošle godine. Stoltenberg je inzistirao da je Švedska ispunila svoje obveze i da je “još uvijek moguće imati pozitivnu odluku” o njezinom pristupanju vojnom bloku tijekom ovotjednog summita. Turska je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u 1987., a priznata je kao kandidat 1999. Pregovori o članstvu otvoreni su 2005., ali napredak je bio spor i nikakvi razgovori nisu vođeni od 2016. Bruxelles je od tada osudio Erdogana zbog navodnih kršenja ljudskih prava, a vanjski Odbor za poslove Europskog parlamenta upozorio je u izvješću iz 2017. da bi ustavne reforme koje jačaju njegove ovlasti mogle biti u suprotnosti sa zakonima EU-a i ugroziti kandidaturu Ankare za članstvo.

erdoganeuNATOturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Objektivno
9 mjeseci prije

Dobio si ti nesto drugo jer od ulaska znas da nema nista. Mozda jedan od dobitaka, blazi stisak od centara moci na gospodarstvo?

nepoželjni
9 mjeseci prije

Nenene ne dam!… ako ti meni daš Barbiku ja ću tebi Kena!…

tihobl
9 mjeseci prije

Sultan usi zavrce – Ukrajina moze, Svedska ne.
A sad im je porucio da ce uci NIKAD, odnosno kad Turska udje u EU.
Stogodisnje ponizenje je zavrseno za Tursku. I za Kinu. I za Afriku. I za J. Ameriku. Sad pocinje vracanje istom mjerom.

Miro
9 mjeseci prije

U tom Ukrajinskom ratu, svi će imati koristi osim Ruskog naroda zbog koga je i pokrenuta Ruska vojna intervencija.
NATO je dobio par novih članica što pre sukoba nisu mogli da ostvare, Erdoganov zet ima fabriku donova koja oprema Ukrajinu, Američki vojni kompleks profitira jer stalno prodaju Ukrama oružje a Rusi nikakve koristi nemaju.

Max
9 mjeseci prije

Sultan uvijek traži nešto zauzvrat ali i dobije jer traži u pravom trenutku i od Rusa i od Kineza i Amera i sviju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI