Erdogan želi s vojskom u Istočni Jeruzalem, a Macron u Armeniju

Macron i Erdogan
142 komentara

Jutros su osvanule dvije vijesti koje otkrivaju nova geopolitička preslagivanja u na granicama Europe. Turski i francuski predsjednici izrazili su želju za slanjem svojih vojnika u Jeruzalem i Armeniju.

Turski parlamentarac objasnio je za ruski medij pod kojim bi uvjetima turski vojnici mogli završiti u istočnom Jeruzalemu. To će biti moguće ako se na ovom području rasporedi međunarodni mirovni kontingent. Prema njegovim riječima, njegova će se vlada savjetovati o ovoj temi. Turska bi mogla poslati vojnike u istočni Jeruzalem kao dio međunarodnog mirovnog kontingenta, ali turski parlament još nije zaprimio zahtjev po tom pitanju, rekao je Ahmet Berat Conkar, zastupnik i potpredsjednik Odbora za međunarodne poslove.

“Ako donesemo odluku da svoje trupe pošaljemo u istočni Jeruzalem kao dio međunarodnih mirovnih snaga, vlada će morati dobiti zeleno svjetlo od parlamenta. Za sada Parlament nije dobio zahtjev za slanje vojnog osoblja u istočni Jeruzalem. Vlada vjerojatno ulaže napore u tom smjeru, ali ne znamo hoće li biti poziva”, ukazao je zastupnik.

Predsjednik Erdogan ranije je izjavio da će Turska podržati Palestince u Jeruzalemu s istom odlučnošću kao što je podržala Azerbejdžan u Nagorno-Karabahu. Za njega su sukobi palestinskih demonstranata i izraelske policije u kojima je više od 300 osoba ozlijeđeno, “napad na sve muslimane” . Prema Conkaru, turska vlada pregovara s drugim zemljama i Organizacijom islamske suradnje (OIC).

“Pretpostavljam da je ova tema predmet konzultacija, jer se ne tiče samo Turske. Moramo razviti zajednički međunarodni pristup. Po mom mišljenju, postoji potreba za mirovnim snagama. Mislim da će se, ako se takav zahtjev uputi parlamentu, odobriti”, rekao je Conkar.

Situacija na granici između Izraela i pojasa Gaze pogoršala se 10. svibnja, dva dana nakon što su počeli sukobi Palestinaca i izraelske policije u Jeruzalemu. Otprilike 2.000 raketa ispaljeno je iz pojasa Gaze na izraelsko područje od početka eskalacije, od kojih je 350 detonirano u palestinskoj enklavi, navodi IDF. Izraelski proturaketni obrambeni sustav Iron Dome presreo je oko 1.000 projektila.

Najmanje sedam Izraelaca, uključujući šest civila, nastradalo je, a više od 500 ljudi je ranjeno. Na palestinskoj strani, zračni napadi usmjereni na položaje pokreta Hamasa i Islamskog džihada usmrtili su gotovo 130 Palestinaca i ostavili oko 900 ozlijeđenih, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva.

S druge strane se nalazi Francuskoj koja također želi poslati svoje trupe u Armeniju. Armenski premijer, koji azerbejdžansku vojsku optužuje za ugrožavanje granice, tvrdi da Macron pažljivo prati situaciju. Prema njegovim riječima, Pariz bi se mogao vojno angažirati u okviru UN-a. Kontaktirana je i Moskva.

Čini se da Emmanuel Macron i dalje radi na problemu Armenije. Nakon što je zatražio povlačenje azerbejdžanskih vojnika, za koje se sumnja da su se infiltrirali u Armeniju, francuski predsjednik kaže da je sada spreman za akciju, tvrdi privremeni armenski premijer. Potonji je rekao da je dobio uvjerenje da je Francuska spremna vojno pomoći, u slučaju da UN da zeleno svjetlo.

“Jučer sam telefonski razgovarao s predsjednikom Francuske. Njegov je stav bio jasan. Rekao je da razmatra mogućnost prenošenja tog pitanja na Vijeće sigurnosti UN-a. Također je izjavio da je Francuska spremna pružiti vojnu pomoć na temelju mandata UN-a”, izjavio je premier Armenije. Armenski premijer također je pozvao stalne članice Vijeća sigurnosti da razgovaraju o tom pitanju. Nikol Pašinjan također je izvijestio da je pisao ruskom predsjedniku, koga je zamolio za vojnu pomoć kako bi okončao napetu situaciju u pograničnom području Siunik.

“Jučer je postignut dogovor da azerbejdžanske oružane snage danas napuste teritorij Armenije. Ovaj je sporazum djelomično poštovan […] Ali, budući da sporazum nije u potpunosti proveden, obratio sam se danas predsjedniku Rusije […] da posebno pruži Armeniji vojnu pomoć “, rekao je Pašinjan.

Ranije 14. svibnja, armenski je premijer već imao telefonski razgovor s Vladimirom Putinom. Potonji je naglasio potrebu strogog poštivanja sporazuma o prekidu vatre uspostavljenih nakon sukoba u Nagorno-Karabahu prošle jeseni.

13. svibnja Nikol Pašinjan optužio je azerbejdžansku vojsku za “subverzivnu infiltraciju” tijekom izvanrednog sastanka njegova vijeća sigurnosti. Vođa je tvrdio da su vojnici prekršili granicu ulazeći više od tri kilometra na armensko područje. Također im je zamjerio što su htjeli “zaokružiti” jezero Sev, na jugu zemlje.

Bitno je napomenuti kako u Francuskoj živi veliki broj Armenaca, koju visoko kotiraju u politici. Mnogi ministri, gradonačelnici i drugi političari su podrijetlom Armenci.

Ljeto je stiglo. Korona ide u drugi plan, a velike sile se vraćaju klasičnim utjecajem na zemlje Azije i Bliskog istoka.

francuskaJeruzalemmirovne snageturskaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
142 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Sta njihove vojske imaju trazit u drugim drzavama ako ne osvajat?
Ako se gradani pobune protiv takvih voda/diktatora, odnosno njihove politike, to je nuzno i posteno. Medutim ako nece, onda zasluzuju u buducnosti tkzv. terorizam ili osvetu od gradana tih zemalja!

Lucija, prva
2 godine prije

Ma šta nije ovaj Mikron nešto uredovao u Libanu?
Ono kad je bila eksplozija (o kojoj odonda ništa), a narod ganjao ministre koji su palili papire da se ne otkrije korupcija?
Jel’ napravio nešto? Sumnjam.

Nisu samo Anemija i AV šefovi država “premali za čizme koje bi trebali nositi”.
Izgleda da je to slučaj u većini država.
Bezveznjakovići kojima netko upravlja, a tirani na “unutrašnjem planu”.

Maki
2 godine prije

“Mirovne trupe” UN uskoro ce biti zamjenjene “bezbjednosnim snagama” Svjetske vlade koja ce posle upravljanog globalnog kaosa zavoditi red sirom Planete nakon sto se uspostavi svjetski mir i red za kojim ce zavapiti narodi svijeta. Kaos se i pravi da bi se duse uhvatile u ropstvo, u kaosu izgnjecene i ocajne duse.

Stara kuka
2 godine prije

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Lucija, prva
2 godine prije

U nedostatku tema (?) posao, novac, – porast broja milijardera, Financial Times, “Over the past two decades, as the global population of billionaires rose more than fivefold and the largest fortunes rocketed past $100bn, I started tracking this wealth. Not for the voyeuristic thrill, but for warning signs. … The pandemic has reinforced this trend. As the virus spread, central banks injected $9tn into economies worldwide, aiming to keep the world economy afloat. Much of that stimulus has gone into financial markets, and from there into the net worth of the ultra-rich. The total wealth of billionaires worldwide rose by $5tn to $13tn in 12 months, the most dramatic surge ever registered on the annual billionaire list compiled by Forbes magazine. The billionaire population boomed last year as well. On the 2021 Forbes list, which runs to April 6, their numbers rose nearly 700 to a record total of more than 2,700. The biggest surge came… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 godine prije

Kakve veze ima Francuska s Armenijom i kakva joj je ugroza od nje da ide tamo?
Da bi došla kopnenim putem do Armenije, Francuska treba proći redom Švicarsku, Austriju, Mađarsku, Bugarsku i Tursku.
Nema tamo Francuza niti kao nacionalne manjine.

Kakve veze ima Turska s Istočnim Jeruzalemom i kakva joj je ugroza da ide tamo?
Da bi došla tamo kopnenim putem, treba proći kroz Siriju i Libanon.
Nema tamo Turaka niti kao nacionalne manjine.

Obični osvajački pohodi koji će izazvati bijes i revolt tamošnjih naroda.

2 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Siniša
2 godine prije

Bi oni ali poštuju međunarodno pravo pa ne mogu….tačno da čovek zažali što je ikada naučio čitati!!!!!!

Abe 04
2 godine prije

Može li netko napisat ukratko zašto je sve započelo konkretno ovaj put?

NeBudiOvca
2 godine prije

Predlažem da malo prepravite naslov, pa umjesto “Macron želi…” da stavite “Macronu je naređeno”.
Ne mislim ni da je Erdogan neki neprikosnoveni gazda u Turskoj, ali ovaj komedijas u Francuskoj vjerojatno ne smije odlučiti ni o vlastitom odlasku na wc.

NeBudiOvca
2 godine prije

Draga redakcijo,
Zašto moj komentar o Franc. Predsjedniku već sat vremena čeka odobrenje. Samo sam napisao da čovjek ne odlučuje niti o vlastitom odlasku na zahod. Izraz komedijaš nije uvreda. To može označavati i osobu koja raznim trikovima, ili smislom za humor uveseljava ljude.
Lijepi pozdrav

Bosanac
2 godine prije

Kome god fali političkih poenat za naredne izbore se sad uključuje u ove sukobe, a usput totalnu skrenuli priču sa “korona prevare”. Samo sebi prevedete stvari u svoju mikro sredinu i pogledate kako naše “harambaše” opstaju godinama na vlasti (na kojim principima) , a obična boranija svuda strada (političari su po vokaciji psihopate, nemaju oni empatije prema svojim “ovcama” a kamo’li drugim).

iefvnsebfvwbfvoweufv
2 godine prije

Kako foliraju jego ova dva varana.

piždro
2 godine prije

Slavna zvjezda Floydovaca poziva na apel:
‘Svijet mora izvršiti pritisak na Izrael da okonča svoj “ubilački napad na Gazu”, kaže Roger Waters

14. svibnja 2021

Svjetske vlade moraju zaustaviti svu vojnu pomoć Izraelu i zahtijevati prekid “okrutnog” napada na Gazu, rekao je suosnivač Pink Floyda Roger Waters za RT usred oštre eskalacije nasilja u palestinskoj enklavi.
Na pitanje očekuje li da Tel Aviv prekine ofenzivu nakon četvrtog dana borbi između izraelskih snaga i palestinskih milicija u pojasu Gaze, Waters je bio pesimističan i rekao voditelju RT-a Eunanu O’Neillu da će napad završiti samo pod pritiskom međunarodne zajednice .
„Ako se ne izvrši pritisak na izraelsku vladu da okonča svoj okrutni, ubilački napad na Gazu, oni neće sami prestati. ..promijenite svoje politike, ”rekao je.. govorim o zapadnim vladama – trebala bi zaustaviti svu vojnu pomoć Izraelu..”
Ko hoće više nek gugla pod:
the world must pressure Israel to end its ‘murderous attack on Gaza,’ Roger Waters says

2 godine prije zadnji put uredio piždro
piždro
2 godine prije

Server je začepljen

2 godine prije zadnji put uredio piždro
ratm
2 godine prije

ok .

2 godine prije zadnji put uredio ratm
Mosha
2 godine prije

kurdogan bi na 5 frontova ni sulejman nije mogao na 2 a on bi 5

македонец🇲🇰
2 godine prije

ooo turci !!! ima izrael da vam j..e majku obrezanu 🇮🇱🇮🇱🇮🇱👍

Max
2 godine prije

Mislim da su to prazne prijetnje..

Boba Lazarević
2 godine prije

Baš su se našla dva pijetlića. Volio bih da ih netko stavi u ring da se malo šaketaju. Gledao bih to radije nego Fury-Joshua.

Ana
2 godine prije

Smrad ce u Armeniju? Neka prvo prodje kroz kvartove u svojoj zemlji koju toliko bolesno prezire!

Mario
2 godine prije

Naš neprijatelj je svesosavska politika tj. Istočni susjed.NATO je nekakva sigurnost ali Bog,hrvatski vojnik i oruđe jesu jedina garancija opstanka Hrvata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI