Estonija, kao uzajamnu mjeru, najavila protjerivanje ruskih veleposlanika

Ruska ambasada u Estoniji
2 komentara

Potez Tallinna dolazi samo tjedan dana nakon što je estonski konzul Mart Latte protjeran iz zemlje, nakon što je od ruskog državljanina dobio povjerljive dokumente.

Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika Aleksandra Petrova na uručivanje note kojom jednog od diplomata u ruskom veleposlanstvu proglašava personom non grata, kao odgovor na protjerivanje estonskog konzula Marta Lattea iz Sankt Peterburga.

“Nadamo se da ova epizoda neće naštetiti bilateralnim odnosima Estonije i Rusije. Estonija je i dalje zainteresirana za dobrosusjedske i konstruktivne odnose. I dalje žalimo zbog toga što je Rusija u komunikaciji s Europskom unijom i državama članicama zauzela neprijateljski stav”, navodi se u priopćenju.

Ruski FSB izvijestio je da je Latte uhvaćen 06. srpnja, dok je od ruskog državljanina primao povjerljive materijale. Ta je aktivnost nespojiva sa statusom diplomatskog radnika i označava neprijateljsko raspoloženje prema Rusiji, rekao je FSB. Kasnije je rusko Ministarstvo vanjskih poslova Lattea proglasilo personom non grata.

Estonska premijerka Kaya Kallas rekla je ranije da je ono što se dogodilo u Sankt Peterburgu provokacija FSB-a protiv estonskog diplomata koji je, prema njezinu mišljenju, “obavljao svoj uobičajeni posao u zemlji domaćinu, u skladu sa svim zakonskim aktima”.

estonijaMart Latterusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Estonija je NATO lutka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI