EU alarmira zbog ruskog gasa

EU udruzivanje pri kupovini gasa
79 komentara

Evropska unija treba da se pripremi za najgori scenario potpunog prekida isporuke prirodnog gasa iz Rusije, upozorio je predsednik Evropske komisije u intervjuu nemačkoj novinskoj agenciji DPA, objavljenom u ponedeljak.

Na pitanje o energetskom planu EK za vanredne situacije predstavljenom prošle sedmice, Ursula Von Der Leyen je naglasila važnost energetske nezavisnosti bloka od Rusije, ističući da je samo pitanje vremena kada će Moskva odlučiti potpuno prekinuti isporuke gasa EU.

„Kremlj nije pouzdan partner za snabdevanje Evrope energijom. Gazprom je namjerno održavao niske nivoe skladišta. U međuvremenu, Rusija samo djelimično ili nikako ne isporučuje gas u dvanaest država članica“, rekla je Von Der Leyen, dodajući da „Evropa mora biti spremna za najgori scenario: potpuni prekid isporuke gasa, prije ili kasnije“.

Šef Komisije je napomenuo da EU ima za cilj da bude potpuno nezavisna od ruskog gasa najkasnije do 2027. godine, te da će u okviru REPowerEU plana biti uloženo oko 300 milijardi eura, kako bi se uštedio plin i ubrzao “prelazak na obnovljive izvore energije”.

Ona je dalje pozvala članice EU koje se ne oslanjaju u velikoj mjeri na uvoz ruskog gasa da se pridruže naporima za uštedu energije. Predsjednik EK je upozorio da čak i ako ove države jedva dobijaju plin iz Moskve, i dalje bi mogle biti ozbiljno pogođene u slučaju potpunog prekida isporuke ruske energije EU.

“Zbog toga je važno da sve države članice obuzdaju potražnju, da sve više štede i podijele sa onim članicama koje su više pogođene”, rekla je Von Der Leyen, dodajući da je “energetska solidarnost temeljni princip naših evropskih ugovora”.

Evropska komisija je prošle sedmice predstavila energetski plan za hitne slučajeve pod nazivom “Uštedite gas za sigurnu zimu” koji nalaže svim zemljama EU da smanje potrošnju gasa za 15 % do septembra – ograničenje koje bi trebalo da traje do 31. marta, 2023. Od država članica se također traži da pređu na obnovljive izvore energije ili čak na ugalj, naftu i nuklearnu energiju kako bi postigli ovaj cilj, te da upute svoje građane da racionaliziraju upotrebu plina.

O planu će u utorak raspravljati ministri energetike EU. Von Der Leyen je izrazila uvjerenje da će taj plan biti prihvaćen od strane ministara, koji “shvaćaju svoju odgovornost” da Evropu bezbedno dočekaju naredne dve zime.

Međutim, nekoliko država EU do sada se odupiralo tom planu, a Španija, Grčka i Portugal, Italija, Poljska i Mađarska optužuju Evropsku komisiju da nije konsultovala zemlje članice o toj šemi.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je ideju da bi Moskva mogla prekinuti isporuke gasa EU, navodeći prošle sedmice da je ruski energetski gigant Gazprom “spreman da pumpa koliko je potrebno”, ali da je EU “sama zatvorila sve”. On je ranije nazvao sankcije bloka Rusiji “ludim i nepromišljenim” i optužio lidere EU da su počinili ekonomsko “samoubistvo” po nalogu SAD.

eugasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Što, pa rekli su da im ne treba ruski plinski gas.

Pravednik
1 godina prije

Bit će pakleno “vruće” u EU bude li hladna zima.
Briselskim namještenicima ne predviđam baš lijepu budućnost.

tabula
1 godina prije

Po svojim postupcima, čini mi se da ova Leyen ima rodbinsku vezu sa brkicom Dolfijem, Rusija loj je, od njenog dolaska na vlast, trn u oku. I da citiram jednog komentatora: Zapad opali šamar Rusima, a kad Rusi izvrate šamarom, Zapad kmeči, što nam to Rusi rade! Jadno.

darijoman
1 godina prije

Sad će EU narediti da se pobije 10% stanovništva kako bi se smanjila potrošnja resursa i očuvalo gospodarstvo

Marmel
1 godina prije

Šta je opet neko zavrnuo gas, ima li još struje, pitam za kolegu😂😂😂💤💤💤💤

Josip
1 godina prije

Objesiti ovu ludu kravu Ursulu na prvu banderu pa da crkava danima za štetu koja je napravila ona i njezina EU Komisija. Tko joj je dao mandat da se petlja u države izvan EU? Zašto još nije u zatvoru?

čudila se aman ja
1 godina prije

…ne koristim plin,pače zazirem od istog,ne računaj na mene,,gospođo U.

imee
1 godina prije

daj zatvori više taj ventil.
ova sotonjara neki dan predstavila QR praćenje.
sretna ko turdo i anemija.

Ico
1 godina prije

Putin treba zatvoriti ventil za protok ruskog plina za sve države u EU koje nisu nastanjene Slavenima!

1 godina prije

Istina , EU treba da se pripremi za najgori scenario , ali to nije prekid gasa iz Rusije , velika opasnost im prijeti na unutrašnjem planu..Pokušaj svaljivanja na Rusiju , neće im proći..

Ico
1 godina prije

Usrulji, obzirom na njen intelektualni potencijal, ne bi ponudio da čuva niti dvije koze nacrtane na zidu

hiber
1 godina prije

U biti frau Merkel nije osigurala pouzdanog dilera i sada bi drugi zbog toga trebali ispaštati. Svaka budala je vidjela da Sirijska kampanja za isključivi cilj ima povećanje eu ovisnosti o ruskom plinu kako bi se kasnije ostvarili političko teritorijalni benefiti. Njemci su nasjeli, Poljaci eto nisu. Dok su ovdje divanili o Sjevernom toku 2, Poljaci su otkazali Putinu jos 2019 i izgradili u tišini Baltički plinovod koji se otvara 01.10. ove godine i slijedeće godine dovodi 10 milijardi m3 mimo Putina.

mrdo
1 godina prije

Evro miševi, po naređenju gospodara iz Vašingtona, čačkaju mečku, pa onda alarmiraju da bi mečki mogao da pukne film, pa će bude kukulele šta napravismo.

Trol Hiber na aparatima.

057
1 godina prije

Jedino zeleno što ova spodoba ima na pretek joj je u nosu

Ringo10a
1 godina prije

Ma ko im j… mater

nekoime
1 godina prije

Još bu ispalo kak su Rusi uveli njima sankcije.

Zorule
1 godina prije

Pitanje sad, jel bolje da Rusi zatvore plin ili da Švabe otvore?

Jomla
1 godina prije

Šta hoće taj kikiriki Španija, Grčka i Portugal, Italija, Poljska i Mađarska, da ih netko nešto pita?

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

 Poštovane zapadne obavještajne službe…
Ova moja mora da je agent Kremlja.

Hoda po kući i pjeva…
”Ja i ti, k’o vrući bojler kad ga staviš na tri”

P.S.
Život u kući je tekao mirno sve dok nije vidjela da susjeda pere zajednički hol s mojim kratkim hlačama….

Max
1 godina prije

EU ga je sama zatvorila.

Casa
1 godina prije

Rusija ima plina za sebe za 500 godina.

Skyteh
1 godina prije

Ta i Suljo bi bolje vodio tamnicu naroda od UrSulje.

Dtop_Cenzura
1 godina prije

Ursulica usred pregovora S Putinom, sjeti se i kaže izvnite moram nazvati kući, nisam sigurna jesam li zatvorila plin.
Putin dobacuje, ne brini ja sam ga zatvorio.

Valter
1 godina prije

Od svih medijskih stvari, najviše mi se tlak digne kad vidim ovu EU kurvetinu.
Takvo ogavno podlo stvorenje je uopće teško pojmiti da postoji. Svaka joj je rečenica izvrnuće stvarnosti, o bilo kojoj temi da se radi.

Ahmat sila
1 godina prije

Šta ova zločesta i pakosna hitlerica sad ima plakati…. Pa EU je sama Rusiji uvela preko 4000 sankcija u sedam paketa, naoružavala ukrajinske naciste, odrekla se nabavci ruskih energenata i stalno neprijateljski provocirala Rusiju. Sad kad je očito da je EU sama sebi pucala u glavu, europski političari prelaze na laži, da je Rusija nepouzdan partner i da se nije držala dogovora, koje su baš oni sami više puta prekršili, pa čak opljačkali Rusiju neplačanjem plina i nafte, koje su primali zadnjih par godina. Europski političari se boje naroda, jer dobro znaju, da najesen slede ogromni protesti i pobune širom EU. Mnogi političari če dati ostavke, a države EU če uvesti potpune zabrane okupljanja sa izgovorom nove epidemije korone. U toj igri če najviše nastradati narodi EU, jer su nasjeli fabriciranim američkim lažima i što dopuštaju da sa EU upravljaju američki igrači odnosno auropski kvislinzi, koji če u slučaju, da… Čitaj više »

404
1 godina prije

Na kraju če ova vještica i američka drolja izjaviti, da je Rusija sama sebi uvela sedam paketa sankcija. Kako je nije sramota lagati i podvaljivati. Nacizam u Ukrajini je djelo EU politike i to se sve više potvrđuje.

Antisionista
1 godina prije

Pa eno jim ST-2, potpuno nov i spreman da šalje plina koliko hočeš….Švabe su ga same sebi zavrnule, jer su tako naredili gospodari iz USA.

Tuđo Franjić
1 godina prije

Njemci več traže od Poljaka, da svoje zalihe plina podjeli sa Njemačkom. Poljaci to naravno neče ni da čuju. EU se je počela lomiti iznutra i više nego jasno je, da i nije nastala na osnovu iskrenosti, zajedništvu i prijateljstvu, nego se radi samo o preračunljivosti i koristoljubivosti zbog profiterskih nagiba.

Vaš Prijatelj Putin
1 godina prije

Samo vam zavrnem plin i vaša jebena EU se raspadne ko gnio krastavac.
I vi bjednici bi Rusima komandovali i uvodili sankcije?

404
1 godina prije

Europejci če se međusobno poklati za zadnji kanister plina i nafte.
Baš neko jako jedinstvo i bratstvo…

antinato
1 godina prije

Svaki dan zapadno oružje pobije stotinjak ruskih civila. Rusi treba da prekinu sve veze sa zapadom. Ni kapi plina i nafte se ne šalje svom najgorem neprijatelju.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

NAZI kurvetina USRULJA von der Korupt Laier je u govnima do guše uskoro će početi da ih guta.

Smokva
1 godina prije

Na lomaču s njom

tihobl
1 godina prije

 Украјина је више пута изјављивала да је Русија наводно блокирала извоз 20-30 милиона тона житарица, осуђујући на тај начин свет на глад. Међутим, обична рачуница показује да у Украјини не може бити више од 14 милиона тона, и то у најбољем случају.

Занимљив случај се десио 2020. године: тада се током ревизије испоставило да су украјински мишеви појели све залихе жита из државних резерви.

Alex
1 godina prije

Bolji je savjet ukidanje EU komisije i parlamenta,pa i po cijenu raspada EU,prije nego narod izađe na ulice i krene revolucija. Tada će EU uhljebima planet postati pretijesan.

Branko
1 godina prije

Ursula je pouzdan diler duboke države

Hogar Strašni
1 godina prije

Ako EU želi imati sigurnu zimu odkantat će Ukrajinu i u dogovoru s Rusijom kreće plin u punom kapacitetu a ako reset ide dalje i u ovoj zimi treba dotući i osiromašiti građane EU kao i uništiti industriju podrška Ukrajini i sankcije Rusiji idu dalje

Josip
1 godina prije

Kada će ovi balvani iz EU Komisije na čelu s Ursulom završiti iza rešetaka? Tko je tu luđakinju doveo na čelo EU Komisije?

gargamel.
1 godina prije

” Postoji, primjerice, posljednji prijedlog Europske komisije koji kaže da svi moraju smanjiti potrošnju plina za 15 posto. Ne razumijem kako se to može osigurati, iako za to postoje njemačka znanja – mislim odavno” – rekao je Orban.

CroExit
1 godina prije

Kad vidim natapiranu odmah vidim Europu staru, jadnu i priglupu.

Josip
1 godina prije

Kada će konačno netko snajperom skinuti s vlasti ovu luđakinju Ursulu koja se sprda s cijelom EU u korist američke bagre koja ju je dovela i postavila na čelo korumpirane EU Komisije..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI