EU godinama prekida odnose s Moskvom, kaže ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, usred sve veće napetosti između Moskve i Bruxellesa

Sergej Lavrov
59 komentara

Za pogoršanje odnosa između EU i Rusije kriv je Bruxelles, tvrdio je Sergej Lavrov, rekavši kako blok za svoju nevolju u Ukrajini krivi Moskvu i da je jednostrano raskinuo korisne diplomatske sporazume.

Govoreći u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Sankt Peterburgu i citirajući ono što je nazvao neuspjelom političkom intervencijom Bruxellesa u Ukrajini tijekom prosvjeda na Majdanu 2014. godine, Lavrov je rekao da se “tada dogodilo stvarno poniženje EU-a.”

Od tada su, rekao je Lavrov, EU političari “u velikoj mjeri ravnodušni na napade kojima su podvrgnuti stanovnici Krima i istočne Ukrajine od strane radikala neonacista, koji su došli na vlast.”

Istodobno, rekao je, EU je “krivila Rusku Federaciju za sve što se događa” i “dosljedno je uništavala sve mehanizme bez iznimke, koji su postojali na temelju sporazuma o partnerstvu i suradnji.”

Prošlog tjedna Lavrov je izjavio da je Moskva “spremna prekinuti veze” s EU usred pogoršanja odnosa, do kojeg je došlo nakon pritvaranja oporbenog političara Alekseja Navaljnog. Kremlj je kasnije pojasnio komentare, ukazujući na inzistiranje ministra vanjskih poslova da bi se to razmatralo samo ako val predloženih sankcija pogodi osjetljiva područja gospodarstva zemlje.

Međutim, Lavrov je u ponedjeljak dodao da je zapravo ostalo malo područja na kojima je Rusija aktivno surađivala s blokom. Rekao je da su odnosi s međunarodnim tijelom “sada sporadični,” a uglavnom su povezani samo s pregovorima oko nafte i plina ili hitnim vanjskopolitičkim pitanjima, poput Sirije, i iranskog nuklearnog programa.

Nade u otopljavanje odnosa, nakon dobronamjernog posjeta Moskvi od strane šefa EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella, do kojeg je došlo ranije ovog mjeseca, propale su nakon što je izaslanik na saslušanju u Bruxellesu rekao da će “iznijeti konkretne prijedloge” za sankcije protiv Rusije.

Borrell se suočio s odlučnom kritikom i pozivima na otpuštanje zbog svog prijateljskog stava kojeg je imao tijekom sastanaka s Lavrovom, u vrijeme kada su članice EU osudile zemlju zbog pritvaranja Navaljnog, koji je u pritvoru zbog kršenja uvjetne osude od tri i pol godine, na koju je bio osuđen zbog prijevare.

eurusijaSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
3 godine prije

Zaista sam cijenio misljenje i stavove ovog donedavnog gospodina Lavrova ali kada sam vidio da se spetljao sa lokalnim serifom dodikom i kako olako prima opljackane stvari iz drzava kojima su srpski dobrovoljci harali,pljackali i palili pod pokroviteljstvom rusije onda nije ni cudo zasto evropa lagano ali sigurno nastupa i postupa prema rusiji.

Slonica
3 godine prije

Prije bi se reklo da Moskva prekida odnose s Eu,koja sve teže održava ađendu koju promovira.

zeus
3 godine prije

nije mi jasno kada čemo shvatiti , da je zapadni svet u fazi samouništenja . U fazi krstaških ratova ubili smo vjeru , u fazi kolonializma ubili smo normalni razvoj ostalih civilizacija koji nam nisu bili neprijatelji . U fazi globalizma verovali smo , da čemo svet napraviti po našoj mjeri itd. Sada kad su rusi rekli – DOSTA JE – počelo je cmizdrenje ..

Miljac
3 godine prije

“… nakon dobronamjernog posjeta Moskvi od strane šefa EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella…”.
Molim autora obavijest kako zna da je riječ o dobronamjernom posjetu?

piždro
3 godine prije

EU je jedno veliko sranje od masonske tvorevine! Za uništenje i to malo državnosti autohtonosti i suvereniteta tim tz.vazalnim članicama. Zato je V Britanija izišla ..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Ришона Вилон
3 godine prije

Украином управља Сион, дакле еврејска хунта. Просто у Влади Украине нећете наћи гоје, сами жидови. Значи иза мишљења “украинаца” не стоје чисти украинци. Бориће се еврејска хунта до задњег украинца.

Dokurčilomi
3 godine prije

Meni nije jasno zašto Rusija ne zatraži ulazak u EU. Pa i ona je Europska zemlja.

Krmak
3 godine prije

Lavrov je GOSPODIN i nije mi jasno sta opce razgovara sa hijenama bez kicme. Jedina briga dekadentnog zapada je kako opljackati Rusiju ( zlato i minerale) i napraviti uzas kao sa “demokratskom” akcijom u Libiji. Zaklali Gadafija live pred kamere dok je killari klington svrsavala uz masakr scene. Naravno DEMONkrati im uzeli zlato u tonama mjereno naravno. Hijene brinu o demokraciji hahahaha..

Malimali
3 godine prije

nakon dobronamjernog posjeta Moskvi od strane šefa EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella

Borrell je priglup (ili arogantan, što je isto), a ne dobronamjeran. Mora je znati kakva su stanovišta Moskve, pa se pravi pametan usrid Rusije umjesto da diplomatskom akcijom potraži barem nekakvu zajedničku platformu i da je onda tijekom posjete objavi.
Ako mene pitate: zaje*avanje po nalogu šefova.

Max
3 godine prije

Rusija Je potrebna Europi i njezin je neotuđivi dio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI