EU kipi oko turske trgovine sa Rusijom

Putin i Erdogan
39 komentara

Vrijednost i obim turskog izvoza u Rusiju dramatično su porasli u odnosu na nivo iz 2021. godine, jer turske kompanije žure da opslužuju tržište koje su napustile američke i EU korporacije. Zvaničnici u Briselu rekli su za Financial Times u utorak da to “nije lijepo” i “nije baš prikladno”, ali su priznali da malo mogu učiniti o tom pitanju.

Najnoviji statistički podaci turskog ministarstva trgovine pokazuju da je izvoz u Rusiju između maja i jula iznosio preko 2 milijarde dolara, što je 642 miliona dolara više nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu vrednost izvoza porasla je za 75 % u odnosu na isti period prethodne godine, sa 417 miliona dolara na 730 miliona dolara. Bio je to najveći skok turskog izvoza bilo gdje. Rusija sada čini 3,9 % ukupnog turskog izvoza, u odnosu na 2,6 % prošlog jula.

Izvoz Ankare u SAD također je veći za 25 %, a ukupna vrijednost izvoza veća je za 13 % u odnosu na prošlu godinu, navelo je tursko ministarstvo trgovine. Dio toga se svodi na devalvaciju turske lire – ali i zbog embarga protiv Rusije koji su uveli SAD i njihovi saveznici u EU, jedna Turska je odbila da učestvuje.

„To nam je na radaru“, rekao je jedan zvaničnik EU koji je razgovarao sa FT pod uslovom da ostane anoniman. “To nije lijepo i EU to ne doživljava dobro. To je iritantno.”

Neki prijestolnici EU navodno su se raspitivali s Ankarom o odnosima Turske s Rusijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju ranije ovog mjeseca.

Erdogan slijedi ono što on naziva “uravnoteženim” pristupom sukobu u Ukrajini, prodajući borbene bespilotne letjelice Kijevu dok održava ekonomske veze s Moskvom. Turski zvaničnici i poslovni lideri otvoreno su prihvatili mogućnosti koje je stvorio egzodus američkih i EU kompanija sa ruskog tržišta uzrokovan sankcijama.

U vrijeme kada EU “smanjuje svoje veze s Rusijom” zbog sukoba u Ukrajini, “nije baš prikladno povećavati veze ili angažman s Moskvom”, rekao je Peter Stano, glavni glasnogovornik diplomatske službe EU.

Koliko god briselski zvaničnici bili uznemireni Turskom, oni priznaju da ne mogu mnogo učiniti o tom pitanju.

„To je Turska, svima u EU su potrebni, iz ovog ili onog razloga“, rekao je za FT jedan zvaničnik EU, koji je takođe zatražio anonimnost. “I EU mora biti svjesna svojih sposobnosti… ne možemo tek tako reći Erdoganu da mora slijediti naša pravila.”

rusijaTrgovinaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Zna Sultan sta radi. Vidi da se EU vraca u srednji vijek: glad, kuga, nepismenot i osvjetljenje svijecama. Zato pokusava da Tursku vrati na poziciju koju je nekad imao Istocno rimsko carstvo, a kasnije osmansko, da bude most zaostale evrope prema naprednim civilizacijama i da preko njega stizu izumi, dragocjenosti i zacini, kao nekad sto je stigao papir, barut i ostalo. Zato pokusava da udje u BRICS.

Darko
1 godina prije

Gadi nam se više ova šugava i pokvarena EU koja najviše vodi računa o tuđiom problemima dok mi budale koje smo naivno opet ušli u tu fašističku tvorevinu kao i za vrijeme Hitlera plaćamo račune budaletina koje su zasjele na čelo EU..

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Erdogan. Mogu ga ljudi h8at, ali on je u svojoj srži pragmatični oportunist sa određenom dozom samokontrole. Ta pragmatičnost da u datom momentu bez srama pokaže karte i oportunistički sebi prigrabi korist, ali i iskazivanje samokontrole da dodatno ne eskalira situaciju – je ono što ga stavlja 11 koplja iznad ostalih zapadnih političara. Sjetimo se obaranja ruskog su24. Krize sa izbjeglicama – malo pusti izbjeglice pa ih zadrži. Intervencije u Siriji gdje je mogao osvojiti pola zemlje – ali nije. Kad su zapadnjaci pokušali napraviti coup – nije napravio odmazdu prema vani. Ukrajine, gdje prodaje oružje, a istodobno sa Rusima trguje bez uvođenja sankcija. I zanimljivo dan-dva prije nego što se susreo sa Putinom u Sočiju, pokrene preko proxy-a u Nagorno-Karabahu opet “aktivnosti” i onda zaustavi sve – poručujući Putinu “Trebaš me! Samo sa mnom možeš zaustaviti i završiti stvari.” To je sve ono što Erdogana odvaja od ostalih zapadnih… Čitaj više »

Japanac
1 godina prije

Boli Tursku ona stvar što EU “officials” smatraju da to nije lijepo. Ona iskorištava priliku koja joj je data

Padin
1 godina prije

EU se istrošila zbog politike koja nije normalna. Odluke su glupe.

ad astra
1 godina prije

Pazi komentara! Svi prizivaju propast EU ali ne razmišljaju o tome da im države ovise o EU a ne o Rusiji. Znam da neki s istoka obožavaju Tursku. Ta bili su dio Otomanske imperije 500 godina. Slali svoju djecu u Janjičare, a i pitanje je genetskog koda s obzirom na pravilo prve bračne noći.

Ico
1 godina prije

Briselski birokrati očito nisu svjesni svoje nemoći u odnosu na suverenitet Turske i Erdogana

tuf
1 godina prije

Erdo se, da mu ne bude dosadno, dodatno implementirao u ukrajinsko-ruske pregovore pa uskoro dolazi u Lavov gdje će on i Guterres razgovarati s Ukrajincima oko NPP Zaporožje. Okuražio se nakon plodonosnog ‘deala’ sa žitaricama pa valjda misli i ovdje dati neki doprinos. No čini mi se da ovdje neki drugi vjetrovi pušu, još više hladnokrvni i sociopatski. Neće biti dogovora čim vidimo da se ni Guterres ni IAEA ne usude zamjeriti svojim gospodarima.

1 godina prije

To je Turska, svima u EU su potrebni, iz ovog ili onog razloga

Zaista moraš biti ograničen da bi ovo rekao za Tursku, a da isto ne vrijedi i za Rusiju.

Max
1 godina prije

EU tu ne može ništa

1 godina prije

Vidi evropljana što se prave blesavi ..Gledajte i plačite …Vaše je prošlo !

FATIH
1 godina prije

URSULICE,DALI TE OVA TRGOVINA IRITIRA??
AKO JEST,ONDA SE POCESI.
SULTANE SAMO TAKO NASTAVI DA IM IRITACIJA PREDJE U SVRAB.

ogo
1 godina prije

Saka jada iz EU oce biti anonimna ma ko vas ista pita US brabonjci

Red Dog
1 godina prije

EU su teske budale.
Pokusavaju pokazati snagu, a pokazuju samo slabost.
Gubitnici ovde su Ukrajina i EU.
A poredak ipak pada.

Ahmat sila
1 godina prije

ET vam je kao američki WC. Naseru ga, a ne puste vode.

Brkan
1 godina prije

Da sam ja novinar, da sam ja vlasnik nekog portala ili vlasnik nekih novina NIKADA ne bih objavljivao vijest kojoj je izvor “pod uslovom da ostane anoniman”.
Dragi moji Logicari, znam da je tesko, ali kada bi i vi postupali isto onako kao sto ja mislim podigli bi svoj kredibilitet, vjerujte. Stvarno nema smisla uopce prevoditi i objavljivati clanke u kojima su “izvori” anonimni.
.
“LR NE DIRAJ MOJE KOMENTARE”
— Brkan

Brkan
1 godina prije

Bez obzira sto mi Erdogan nije simpatican, bez obzira sto mu zamjeram islamiziranje Turske, bez obzira sto je izgazio nasljedje Kemala Ata Turka, bez obzira na njegovu dvolicnost i sumnjive ambicije, moram priznati da je on trenutno slamka spasa za Rusiju i da trenutno igra jednu od najvaznijih ulogu u vanjsko politickom statusu Rusije u strateskom smislu. Ekonomija je tu u drugom planu! Zamislimo da su u bazi Incirlik postavljeni lanseri za rakete usmjereni prema Rusiji ili da je Bosfor zatvoren za ruske brodove.

Brko
1 godina prije

Realno brko to pametno radi. Vodi svoju zemlju kako treba i zna ko mu je bitan a ko nije. Vjesto balansira sa interesnim grupama. Za njih bi EU bila veliki korak unazad. Svaka mu cast!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI