EU ne toleriše slobodu govora

EU - Cenzura medija
19 komentara

Predsjednik ruske Državne dume optužio je EU za cenzuru alternativnih mišljenja i ograničavanje slobode govora, s ciljem obmane građana.

Vjačeslav Volodin je komentirao posljednju briselsku zabranu ruskih medija, što je izazvalo upozorenje o kontramjerama Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi. Evropsko vijeće je u petak objavilo da obustavlja aktivnosti emitovanja još četiri medijske organizacije, tvrdeći da one “šire i podržavaju” rusku propagandu.

Na crnoj listi su novinska agencija RIA Novosti, novine Izvestia i Rossiyskaya Gazeta, te češki portal Glas Evrope.

Pišući u subotu na Telegramu, Volodin je opisao ovaj potez kao pokazivanje želje EU da “zatvori pristup objektivnim i pouzdanim informacijama” za stanovnike zemalja članica.

Prema riječima poslanika, „politika dvostrukih standarda postala je sastavni dio evropskih struktura“ jer one  „samo govore o slobodi govora, ali je u stvarnosti ne tolerišu“ . Zvaničnici u Briselu nemaju argumente da uvjere građane EU da su u pravu i čim uoče bilo kakav problem, samo blokiraju “svako alternativno gledište, uništavaju slobodu govora i krše pravo na slobodno širenje i primanje informacija”, naglasio je Volodin.

“U stvari, oni uvode cenzuru sa jedinom svrhom – da prevare svoje građane i ostanu na vlasti”, tvrdi on.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova, komentarišući potez Brisela, napominje da je Moskva više puta upozoravala EU da “represivne mjere” protiv ruskih medija neće ostati bez odgovora.  “Ignorisanje ovih upozorenja prisiljava nas da preduzmemo kontramjere, koje će neizbježno uslijediti”, rekla je u petak glasnogovornica ministarstva Maria Zakharova.

Prema riječima diplomate, odluka Brisela je dokaz “zanemarivanja od strane EU i njenih država članica za njihove međunarodne obaveze u oblasti obezbjeđenja medijskog pluralizma i još jedan primjer degeneracije demokratskih društava” na Zapadu.

Otkako je sukob u Ukrajini eskalirao u otvorena neprijateljstva u februaru 2022. godine, EU je zabranila nekoliko medija povezanih s Rusijom da komuniciraju s publikom u državama članicama. Čak je i hostovanje sadržaja koje prave ciljane organizacije nezakonito u bloku.

Moskva je takođe zauzela oštar stav prema zapadnim medijima. Pozivajući se na antirusko raspoloženje, dezinformacije i cenzuru, nacionalni regulator za medije zabranio je pristup Twitteru, Facebooku, Instagramu i web stranicama BBC-ja, Deutsche Wellea, kao i drugim medijima.

CenzuraMedijirusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
2 mjeseci prije

čta će ti više slobode od EU?

R M
2 mjeseci prije

Ma jbš tu slobodu govora. Ja kad čujem ove mainstrim medije koliko lažu ne poželim samo da im uskratim slobodu govora, već i slobodu disanja

Max
2 mjeseci prije

EU postaje diktatura.

Hahahaha
2 mjeseci prije

Daj im primjer.

Vladica
2 mjeseci prije

Aj ti prvo

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Kur.va troljuša.

Vjerojatno joj ne puštaju “genijalne upise”.

NALET
2 mjeseci prije

EU je distopijska groteska,da svim elementima novog vrlog svita,a pod ovim uvjetima možemo svaku novu ,slavit kao 1984 .
Pa sretna nam nova 1984.
Winston

ime
2 mjeseci prije

može vic iz komunizma?

kaže amer rusu: ja mogu reč “regan ti si debil” i ništ mi neče bit.
kaže rus: da vidimo.
pred bijelom kučom kaže amer: regan ti si debil
rus: mogu i ja
odu pred kremlj i reče rus: regan ti si debil.

danas je obrnuto

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI