EU prijeti Musku zabranom Twittera

Twitter cenzura
11 komentara

Kako je Elon Musk obećao da će voditi pošteniji i transparentniji Twitter koji se neće miješati u izbore. Povjerenik EU za unutrašnje tržište Thierry Breton u srijedu je zatražio strožu cenzuru, navodno upozoravajući da bi platforma mogla biti zabranjena ako ne bude u skladu sa zakonima bloka.

“Twitter je već dugo vremena zatajio u povjerenju i sigurnosti i miješao se u izbore”, tvitovao je Musk u srijedu, odgovarajući na tvrdnje bivšeg izvršnog direktora Yoela Rotha koje je objavio Reuters da je njegovo preuzimanje učinilo kompaniju manje sigurnom. “Twitter 2.0 će biti daleko efikasniji, transparentniji i ravnopravniji.”

U roku od sat vremena, Breton je tvitovao da pozdravlja Muskovu “namjeru da pripremi Twitter 2.0 ” za Zakon o digitalnim uslugama EU (DSA), zakon koji bi trebao stupiti na snagu 2024. Dodao je da će platforma morati “značajno ojačati sadržaj umjerenost i rješavanje dezinformacija”, između ostalog. Breton je priložio kratki video sa razgovora koji je vodio s Muskom, ali bez ikakvog zvuka.

Međutim, prema Financial Timesu , komesar EU je zapravo zaprijetio Musku zabranom ukoliko Twitter ne ispuni listu zahtjeva. To uključuje nepostojanje “proizvoljnog” pristupa vraćanju zabranjenih korisnika, “agresivno” praćenje “dezinformacija” i pristanak na “opsežnu nezavisnu reviziju” do sljedeće godine.

Ako to ne učinite, to bi predstavljalo kršenje DSA, što bi Twitter moglo izložiti ogromnim kaznama ili čak zabranima u EU, navodno je rekao Breton. Prema izvorima FT-a, Musk je odgovorio da je DSA “veoma razuman” i da ga treba primjenjivati ​​širom svijeta.

Musk je kupio Twitter za prijavljenih 44 milijarde dolara i preuzeo vlasništvo nad kompanijom 27. oktobra, izjavivši da je “ptica oslobođena”. Za nekoliko sati, Breton je odgovorio da će “U Evropi ptica letjeti po našim pravilima.”

DSA je ranije ove godine odobrio blok. Zahtijeva “moderaciju sadržaja” od glavnih platformi društvenih medija, tako da mogu brzo cenzurirati “govor mržnje” ili bilo koju informaciju koju Brisel smatra lažnom. EU se već pozvala na ove ovlasti da zabrani RT i nekoliko drugih ruskih medija, a većina američkih platformi se željno pridržava.

Usluga video hostinga Rumble, međutim, odlučila je da isključi svoju uslugu u Francuskoj radije nego da se povinuje zahtjevima Pariza da cenzurira određene ruske kuće.

Proglašavajući „slobodu govora“ – kako je zagarantovano američkim ustavom – svojim vodećim principom, Musk je ukinuo neke od cenzurnih politika Twittera i ukinuo zabrane mnogim „trajno suspendovanim“ nalozima, uključujući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Odluka da se Tramp vrati na posao i proglasi opšta amnestija za naloge koji nisu prekršili zakon stavljena je na glasanje na Tviteru, a većina korisnika je glasala za u oba slučaja.

CenzuraDSAelon muskeu
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krah civilizacije
1 godina prije

Lik je za 44 milijarde kupio firmu u kojoj i preko koje su namješteni 2020 izboriima i to zajedno sa svim sudionicima i dokazima. Cirkus

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Snijesno . Hajmo se opkladit ! Tzv. EU nece , niti moze ucinit ist ucinkovito 😉 .

Tupko Glupko
1 godina prije

Bio Musk njihov igrač ili ne, trenutno raskrinkava tu bajnu demokraciju na Zapadu.

ANTINAZY
1 godina prije

EU pod vodstvom korumpirane Nacističke kurvetine Usrulje von der sve čini u zaštiti interesa superbogatih Amerikenjca a na štetu građana EU. Nju i njene suradnike treba prijekim putom poslati u vječna lovišta, pa će život u EU niti bolji.

Keki
1 godina prije

Pokazuju se prava lica ispod maski. Bravo Musk.

Max
1 godina prije

Gdije će onda istresati svoju propagandu.

Gost
1 godina prije

Vidi se u kojem interesu rade poslanici EU, to jest globalističke sluge.

Moja Malenkost
1 godina prije

Najgori EU ološ zabranio bi istinu čak i na platformi koju nije platio….

Valter
1 godina prije

Da li se netko sjeća da je glasovao za to da EU birokrati određuju kojim informacijama se odrasli čovjek može izložiti?

Da li je takvo glasovanje bilo u nekoj EU zemlji?? I onda medijska banda govori o “demokraciji” i “EU vrijednostima”.

SgtBrutalisk
1 godina prije

Preko Tvitera je počela i korona histerija. Studija Neila Fergusona, objavljena 16. marta 2020. godine, je retvitovana od strane određenog profesora istorije iz Utaha. Bez ikakvog očiglednog razloga, taj tvit je dobio skoro pola miliona likeova, što je privuklo pažnju mainstream medija u Americi, i onda su svi počeli da uvode mjere navedene u toj studiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI