Evropa je u panici

Erdogan
13 komentara

Članice EU i drugih evropskih zemalja su u stanju “panike” zbog priliva izbjeglica iz Ukrajine, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći pred pristalicama svoje stranke u gradu Kizilcahamam, Erdogan je rekao da, iako Turska “uspješno upravlja ilegalnom migracijom porijeklom iz Sirije već 11 godina, vidimo paniku u Evropi kao rezultat ukrajinsko-ruske krize”. Šef turske države je potom izrazio nadu da će “svijet izaći iz kritičnog perioda kroz koji prolazi što je prije moguće”.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, skoro 14 miliona Ukrajinaca je raseljeno, navodi se u izvještaju koji je u petak objavio Amin Awad, pomoćnik generalnog sekretara i krizni koordinator Ujedinjenih naroda za Ukrajinu. Vjeruje se da je šest miliona ovih ljudi pobjeglo u susjedne zemlje.

Zemlje članice EU poput Poljske, Rumunije i Mađarske bile su među glavnim destinacijama, pored Rusije, za ukrajinske izbjeglice.

Osim pitanja migracija koje je pokrenuo sukob u Ukrajini, Erdogan se dotakao i aplikacija Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, koje su podnesene sredinom maja, pozivajući se na uočenu prijetnju od Rusije.

Turski predsjednik je jasno stavio do znanja da će Ankara nastaviti blokirati te dvije nacije da se pridruže vojnom bloku  “sve dok se ne ispune njena očekivanja”.

Budući da je za prijem novih članica u alijansu potrebna jednoglasna saglasnost svih 30 članica NATO-a, prigovori Turske su praktično zaustavili nade dvije nordijske zemlje da će se uskoro pridružiti.

Ankara insistira da će deblokirati njihovo pristupanje samo ako prestanu pružati utočište ljudima povezanim s militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK) i drugim kurdskim organizacijama koje Ankara smatra teroristima.

Još jedan veliki predmet spora je odluka Stockholma i Helsinkija 2019. godine da zabrane prodaju oružja Turskoj nakon vojnog upada Ankare u sjevernu Siriju protiv kurdskih militanata. Turska traži da se to ukine.

Tokom svog obraćanja u nedjelju, Erdogan je također ustvrdio da se “sistem koji je Zapad izgradio da zaštiti svoju sigurnost i dobrobit ruši”. Pozvao je na veliku reformu Vijeća sigurnosti UN-a, ističući da je “Zemlja veća od” tih pet nacija. Turski predsjednik je također rekao da postoje naznake da će zapadne zemlje na kraju usvojiti sugestije koje Ankara daje “godinama” u tom pogledu.

migracijeTayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
1 godina prije

Ne boj se Erdo nego kakav si dogovor napravio sa rusima oko srbije vidim izgradjujes srbiju kao svoju zemlju jel se moze naslutiti da su ti je rusi dali u amanet posto vise nemogu doci ni avionom a vi turci ih najbolje poznajete .

Ingerman
1 godina prije

Europa je u problemu koji nema veze s Ukrajinom ,novcem itd. Svi problemi koje EU i ostatak Europe ima su posljedica unutarnjeg duhovnog i moralnog propadanja zapadne civilizacije, prvenstveno zahvaljujući odbacivanje antičkih ikrscansko-zidovskih temelja. To je dugotrajan proces. Elite ga imaju osvjestenog ,neke iz brige ,neke iz straha, neke ga poticu… nažalost s obzirom na ustroj,razvoj tehnologije i bogatstvo to može trajati stoljećima. Zapad je u stanju cijelu planetu zaraziti svojim truljenjem

neutralan
1 godina prije

Zapadu treba radna snaga i nema tamo viska, Ukrajinci ce raditi na zapadu kako bi slali novac za odbranu zemlje.

Ana
1 godina prije

Zavisi o kome u Evropi govorimo. Gangsteri na vlasti u panici- mozda i daj boze napokon. Jedino bi bolja vijest bila da pocinju placati krvavo za svoje zlocine, a ima ih ihihi!!!! Ne mislim na smrtnu kaznu kao placanje, jer za te psihopate i veleizdajnike bi to bilo PREVISE blago. Ako pogana vjestica Ursula ( i ona druga koja nas vec sama dovoljno ukopala) pocinju nemirno spavati-ne mogu docekati slijedece. I za njih dvije, ali i za ostale mafijase. Milijuni migranata, plackanje domacih da bi se ove lijecilo, granilo, pljackanje prebijanje silovanje domacih od istih pridoslih nakaza (ne svih sigurno, ali kad samo jedan takav otkine glavu dvjema mladim djevojkama nemamo vise o cemu razgovarati), sankcije koje su Rusiju samo lansirale da bi Europa vec od 2014 propadala zbog istih i zbog izlucevina koje o svem odlucuju, ku**anjske primjedbe oblokanih tehnokrata “grijte se manje, perite se manjie, ma vrijedi vam… Čitaj više »

Ico
1 godina prije

EU suverenitet je suverenitet tipa “ probušeni kurton!”

Max
1 godina prije

i jesu a sultan to dobro koristi.

Mario
1 godina prije

Danas u Njemackoj najvise vrijedi i najvise beneficija nosi ukro pasos. Razmisljam da i ja jednoga sebi nabavim. Znaci sve je naopako. A kad su stvari naopako onda brzo gube ravnotezu, gravitacija. Svabe gundjaju, ali poslovicno samo sebi u bradu. Kao i nekada prije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI