Filipini nezadvoljni i prosvjeduju zbog brodova kineske milicije, koji su se našli u blizini grebena Whitsun

brodovi u blizini grebena Whitsun
10 komentara

Krajem prošlog tjedna, filipinska Obalna straža izvijestila je o 200 plovila, za koja vjeruje da su dio kineske pomorske milicije. Sporna su plovila uočena u formaciji u blizini grebena Whitsun, u Južnokineskom moru.

Filipini su također uočili nepoznate građevine, koje su instalirane na nizu grebena u Južnokineskom moru, na području gdje je ranije Manila pratila “flotilu” kineskih ribarskih brodova, koji su ondje plovili navodno s milicijom.

Filipinska vojska priopćila je u četvrtak da su strukture primijećene tijekom pomorskih patrola provedenih početkom ovog tjedna. Vojska nije iznijela nikakve detalje vezane za građevine, ističući samo da je njihova instalacija u suprotnosti s međunarodnim pravom.

“Pomorski zakoni Filipinima daju neosporna i isključiva prava na to područje. Ove građevine i druge aktivnosti, ekonomske ili druge vrste, nanose štetu miru, redu i sigurnosti naših teritorijalnih voda. Te su građevine nelegalne”, izjavio jegeneral-pukovnik Cirilito Sobejana.

Najnoviji su se događaji zbili nakon što je filipinska obalna straža krajem prošlog tjedna izvijestilao otkriću oko 200 plovila, za koja se vjeruje da su dio kineske pomorske “milicije,”paravojnih, dobrovoljačkih postrojbi, koji su uočeni blizu grebena Whitsun.

Manila je zbog tog pitanja uložila diplomatski prosvjed i zatražila napuštanje tog područja od strane tih plovila. Peking je pak porekao navode Filipina, tvrdeći da Kina nema pomorsku “miliciju” u inozemstvu.

“Zbog pomorske situacije, neki su se ribarski brodovi sklonili od vjetra u blizini Niu’e Jiao, što je sasvim normalno. Nadamo se da će relevantne strane to moći sagledati u racionalnom svjetlu”, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, pozivajući se na situaciju s kineskim nazivom za greben Whitsun.

SAD i Filipini pod uzbunom zbog prisustva brodova kineske milicije u blizini grebena Whitsun

Bijela kuća je u međuvremenu izjavila da su SAD i Filipini izrazili zabrinutost zbog navodne prisutnosti brodova kineske pomorske “milicije” u blizini spornog grebena Whitsun, potvrdivši da Washington smatra da je Američko-filipinski ugovor o međusobnoj obrani primjenjiv u Južnokineskom moru.

“Savjetnici za nacionalnu sigurnost Filipina i SAD-a složili su se da će Sjedinjene Države i Filipini i dalje usko surađivati u odgovoru na izazove u Južnokineskom moru”, navodi se u izjavi.

Greben Whitsun dio je arhipelaga Spratly, na koji polažu pravo Brunej, Kina, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Arbitražu UN-a protiv teritorijalnog zahtjeva Pekinga u pogledu takozvane ”linije od devet crtica,” koja pokriva veći dio Južnokineskog mora, pokrenuli su Filipini 2013. godine. Peking je odbio priznati odluku suda i odbio je povući svoje snage iz tog područja, nakon što je presuda presudila kako Kina nema povijesna prava na temelju kojih bi mogla polagati pravo na  na “liniju od devet crtica.”

SAD su također aktivno uključene u spor vezan uz Južno kinesko more, iako Washington nema potraživanja na tom području. Američka mornarica više je puta slala svoje brodove u Južnokinesko more u sklopu misija “slobode plovidbe.” Ti su potezi izazivali oštre kritike Pekinga, koji je takva djela opisao kao “provokacije.”

FilipiniJužno Kinesko morekina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Sporna plovila nisu brzna i idealna da sunjizin
milicija trenira grebenoću ?
Tenzije do penzije ?

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Jomla
3 godine prije

I kinezi se malo qurche.

nimo
3 godine prije

žuta komunistička partija kine nikad nije vodila osvajačke ratove i ubijala Ugure, Vjetnamce, Tibetance, Korejce, Ruse, Filipince…

3 godine prije zadnji put uredio nimo
Gost
3 godine prije

Kinezi to rade svuda, uništavaju mora po cjelom svjetu cupaju ribu bez ikakve etike,vrlo ozbiljan problem te ribarske brodove placa kineska vlada i naravno negira,ovo nije izolirani slucaj

3 godine prije zadnji put uredio Gost
JumpingJackFlash
3 godine prije

Pa dobro, što Ameri ne pošalju nosač aviona tamo, kad imaju najvećeg?

TiranKonstant
3 godine prije

Naka filipinci pucaju po filipincima koji ne nose masku to ima najbolje ide

Boba Lazarević
3 godine prije

Đavo došao naplatiti. Što se sada čude?

Max
3 godine prije

Još jedna prilika SAD da iskoristi Filipine protiv Kine jer oni ne mogu sami,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI