fbpx

Filipini nezadvoljni i prosvjeduju zbog brodova kineske milicije, koji su se našli u blizini grebena Whitsun

brodovi u blizini grebena Whitsun

Krajem prošlog tjedna, filipinska Obalna straža izvijestila je o 200 plovila, za koja vjeruje da su dio kineske pomorske milicije. Sporna su plovila uočena u formaciji u blizini grebena Whitsun, u Južnokineskom moru.

Filipini su također uočili nepoznate građevine, koje su instalirane na nizu grebena u Južnokineskom moru, na području gdje je ranije Manila pratila “flotilu” kineskih ribarskih brodova, koji su ondje plovili navodno s milicijom.

Filipinska vojska priopćila je u četvrtak da su strukture primijećene tijekom pomorskih patrola provedenih početkom ovog tjedna. Vojska nije iznijela nikakve detalje vezane za građevine, ističući samo da je njihova instalacija u suprotnosti s međunarodnim pravom.

“Pomorski zakoni Filipinima daju neosporna i isključiva prava na to područje. Ove građevine i druge aktivnosti, ekonomske ili druge vrste, nanose štetu miru, redu i sigurnosti naših teritorijalnih voda. Te su građevine nelegalne”, izjavio jegeneral-pukovnik Cirilito Sobejana.

Najnoviji su se događaji zbili nakon što je filipinska obalna straža krajem prošlog tjedna izvijestilao otkriću oko 200 plovila, za koja se vjeruje da su dio kineske pomorske “milicije,”paravojnih, dobrovoljačkih postrojbi, koji su uočeni blizu grebena Whitsun.

Manila je zbog tog pitanja uložila diplomatski prosvjed i zatražila napuštanje tog područja od strane tih plovila. Peking je pak porekao navode Filipina, tvrdeći da Kina nema pomorsku “miliciju” u inozemstvu.

“Zbog pomorske situacije, neki su se ribarski brodovi sklonili od vjetra u blizini Niu’e Jiao, što je sasvim normalno. Nadamo se da će relevantne strane to moći sagledati u racionalnom svjetlu”, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, pozivajući se na situaciju s kineskim nazivom za greben Whitsun.

SAD i Filipini pod uzbunom zbog prisustva brodova kineske milicije u blizini grebena Whitsun

Bijela kuća je u međuvremenu izjavila da su SAD i Filipini izrazili zabrinutost zbog navodne prisutnosti brodova kineske pomorske “milicije” u blizini spornog grebena Whitsun, potvrdivši da Washington smatra da je Američko-filipinski ugovor o međusobnoj obrani primjenjiv u Južnokineskom moru.

“Savjetnici za nacionalnu sigurnost Filipina i SAD-a složili su se da će Sjedinjene Države i Filipini i dalje usko surađivati u odgovoru na izazove u Južnokineskom moru”, navodi se u izjavi.

Greben Whitsun dio je arhipelaga Spratly, na koji polažu pravo Brunej, Kina, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Arbitražu UN-a protiv teritorijalnog zahtjeva Pekinga u pogledu takozvane ”linije od devet crtica,” koja pokriva veći dio Južnokineskog mora, pokrenuli su Filipini 2013. godine. Peking je odbio priznati odluku suda i odbio je povući svoje snage iz tog područja, nakon što je presuda presudila kako Kina nema povijesna prava na temelju kojih bi mogla polagati pravo na  na “liniju od devet crtica.”

SAD su također aktivno uključene u spor vezan uz Južno kinesko more, iako Washington nema potraživanja na tom području. Američka mornarica više je puta slala svoje brodove u Južnokinesko more u sklopu misija “slobode plovidbe.” Ti su potezi izazivali oštre kritike Pekinga, koji je takva djela opisao kao “provokacije.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 dana prije

Sporna plovila nisu brzna i idealna da sunjizin
milicija trenira grebenoću ?
Tenzije do penzije ?

Jomla
Gost
Jomla
6 dana prije

I kinezi se malo qurche.

nimo
Gost
nimo
6 dana prije

žuta komunistička partija kine nikad nije vodila osvajačke ratove i ubijala Ugure, Vjetnamce, Tibetance, Korejce, Ruse, Filipince…

Gost
Gost
Gost
6 dana prije

Kinezi to rade svuda, uništavaju mora po cjelom svjetu cupaju ribu bez ikakve etike,vrlo ozbiljan problem te ribarske brodove placa kineska vlada i naravno negira,ovo nije izolirani slucaj

hiber
Gost
hiber
6 dana prije
Reply to  Gost

Ne samo da cupaju ribu i uništava mora, nego i suparničke ribare. Često se nađu sjevernokorejska ribarice sa misterioznu iščezlom posadom. Kinezi su do sada satrali pola pacifika i cijelu istočnu obalu Afrike. Valjda dođu ko biblijski skakavci.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
6 dana prije

Pa dobro, što Ameri ne pošalju nosač aviona tamo, kad imaju najvećeg?

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
6 dana prije

Imao je Čorba davno pjesmicu “neće Rusi na Amere da im ovi ne zamere”. Eto, tako ni Ameri sada neće na Kineze…

TiranKonstant
Gost
TiranKonstant
6 dana prije

Naka filipinci pucaju po filipincima koji ne nose masku to ima najbolje ide

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
6 dana prije

Đavo došao naplatiti. Što se sada čude?

Max
Member
Famed Member
Max
6 dana prije

Još jedna prilika SAD da iskoristi Filipine protiv Kine jer oni ne mogu sami,

POVEZANE VIJESTI

Izbornik